Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Ceaiul Kombucha: proprietăți și beneficii pentru sănătate

Scris de Dr. Luca Catalin

Ce este ceaiul Kombucha?

Ceaiul Kombucha: proprietăți și beneficii pentru sănătate Kombucha este o băutură pe bază de ceai fermentat, cu un gust ușor dulce și acid care se obține prin acțiunea specifică a ceaiului negru sau verde asupra ciupercii folosite. Colonia denumită SCOBY din ciuperca din care se obține băutura Kombucha, are un aspect și o culoare similară cu o clătită mai groasă și este responsabilă de transformarea ceaiului îndulcit într-o băutură probiotică. Microorganismele care se găsesc cel mai adesea în această ciupercă sunt: Saccharomycodes ludwigii, Schizosaccharomyces pombe, Brettanomyces bruxellensis, Bacterium xylinum, Bacterium gluconicum, Bacterium xylinoides, Bacterium katogenum, Pichia fermentans și Candida stellata.

 În urma procesului de fermentare a ceaiului Kombucha, pe lângă toate bacteriile probiotice, se obțin vitamine (mai ales cele din grupa B și C), aminoacizi, enzime și acizi organici benefici pentru sănătate precum acidul glucoronic (care are o mare putere detoxifiantă), cel lactic (ajută digestia și stimulează circulația sanguină) și cel acetic (antibiotic natural).

 Datorită faptului că este un produs fermentat și derivat din ceaiul negru, Kombucha a devenit mai ales în ultimii ani o băutură naturală foarte cunoscută căreia i se atribuie numeroase proprietăți benefice pentru organismul uman.

 Primele utilizări ale ceaiului Kombucha datează din anul 221 î. C., din timpul dinastiei chineze Tsin. De origine asiatică și denumit ceaiul nemuririi, ceaiul Kombucha a fost folosit în cadrul medicinii tradiționale chineze de mai bine de două milenii. Încă din vechime, ceaiului Kombucha i-au fost atribuite multe beneficii pentru sănătate, fiind o băutură probiotică cu proprietăți depurative, antioxidante, energetice și întăritoare pentru sistemul imunitar.

 Se consideră că ceaiul Kombucha a fost introdus în Japonia de către un doctor de origine coreeană, al cărui nume era Kombu, de aici provenind și numele acestei băuturi. Ceaiul Kombucha era considerat ceaiul zeilor datorită proprietățile sale curative, iar în prezent se studiază efectele sale în cazul bolilor gastrointestinale, dar și ca remediu natural pentru prevenirea și tratarea cancerului de sân și de prostată.

Proprietățile terapeutice ale ceaiului Kombucha

 Înainte de toate, Kombucha este o băutură naturală și o bună sursă de apă pentru organismul nostru. Proprietățile terapeutice ale ceaiului Kombucha sunt aceleași pentru toate varietățile sale care pot avea arome diferite, în funcție de tipul de ceai care este folosit la prepararea sa (negru, verde sau rooibos).

 Datorită conținutului său bogat în apă, vitamine și minerale, ceaiul Kombucha poate contribui la hidratarea organismului, iar datorită conținutului său de polifenoli antioxidanți cum sunt catechinele, consumul ceaiului Kombucha ajută la întărirea sistemului imunitar, la arderea depozitelor de grăsime prin stimularea metabolismului, prevenirea cancerului, încetinirea procesului de îmbătrânire, etc.

 Polifenolii și microorganismele din această băutură ajută de asemenea la stimularea funcțiilor digestive și hepatice, la menținerea sănătății cardiovasculare și la combaterea stresului.

 De asemenea, ceaiul Kombucha conține diverse vitamine și minerale, dintre care se remarcă vitaminele din complexul B - de care organismul are nevoie pentru o bună funcționare a sistemului nervos și muscular - vitamina C, fier, zinc , cupru și mangan.

 În plus, deoarece este o băutură derivată din ceaiul negru (cu toate că așa cum am menționat anterior, poate fi preparată și pe bază de ceai verde sau rooibos), Kombucha conține polifenoli antioxidanți în cantități variabile, deoarece aceștia se degradează minim în timpul procesului de fermentare.

 În cantități mici, Kombucha poate conține cafeină care este proprie ceaiului negru și care stimulează sistemul nervos central.

 Kombucha se consumă rece, sub formă de infuzie răcoritoare și benefică pentru organism, în cantități recomandate cuprinse între 100 și 300 ml zilnic (aproximativ un pahar pe zi).

Beneficiile pentru sănătate ale ceaiului Kombucha

 Componentele din ceaiul Kombucha care justifică o bună parte din efectele sale benefice asupra organismului sunt următoarele:

 - Vitamine: B1, B2, B3, B6, B12, acid folic, C, D, E și K

 - Enzime: invertază, amilază, catalază, zaharază, enzima coagulantă, protează, etc.

 - Acizi organici esențiali: acid glucoronic, acid lactic, acid acetic, acid gluconic, acid carbonic, acid usnic, acid tartaric, acid citric, etc.

 - Minerale: în funcție de ceaiul care se folosește. De exemplu, ceaiul Rooibos conține fier, potasiu, zinc, mangan, cupru, calciu și magneziu.

 - Și nu mai puțin important: drojdii și polizaharide, pe lângă cafeină (în cazul ceaiului negru) și aproximativ 0,5% alcool.

 Toate aceste componente justifică o bună parte din efectele sănătoase ale ceaiului Kombucha care au fost dovedite din punct de vedere științific.

 Cele mai importante beneficii pentru sănătate ale ceaiului Kombucha sunt următoarele:

 - normalizează tranzitul intestinal

 - reglează flora intestinală

 - are efecte antivirale și antibacteriene

 - întărește sistemul imunitar

 - detoxifică organismul

 - normalizează tensiunea arterială

 - reduce nivelul colesterolului

 - echilibrează aciditatea din corp

 - îmbunătățește digestia proteinelor

 - stimulează circulația sanguină

 - facilitează absorbția mineralelor

 - activează funcțiile pancreasului

 - echilibrează nivelele de glucoză din sânge

 - stimulează producerea sulfului fiziologic, a vitaminei B12 și a vitaminei K

 - combate artrita și reduce durerile din articulații

 - ajută la reducerea simptomelor premenstruale

 - îmbunătățește randamentul oxigenului din celule

 - reduce simptomele alergiilor

 - favorizează apariția unei stări de bună-dispoziție

 - crește capacitatea fizică a sportivilor

 - previne pierderea memoriei

 - funcționează ca un antibiotic care combate infecțiile recurente precum candidoza

 Să vedem în continuare și alte beneficii importante ale ceaiului Kombucha:

1. Ceaiul Kombucha poate reduce riscul de cancer

 Unele studii științifice centrate pe analiza beneficiilor ceaiului Kombucha pentru sănătate au evidențiat o strânsă legătură între consumul zilnic de Kombucha și o rezistență crescută față de apariția cancerului.

 Conform experților, se pare că aceste proprietăți anticancerigene se datorează conținutului de polifenoli din ceaiul negru sau verde utilizat pentru prepararea acestei băuturi, precum și metaboliților care se formează în timpul procesului de fermentare.

 Polifenolii derivați din ceai au capacitatea de a inhiba mutațiile genetice, de a evita proliferarea celulelor canceroase, de a provoca apoptoza celulară (moartea celulară programată) și de a stopa metastazele.

 De asemenea, s-a demonstrat faptul că un consum regulat al ceaiului Kombucha ajută la acoperirea deficitului de acid L-lactic de care suferă adeseori pacienții de cancer, deoarece acest acid se produce în timpul fermentării acestei băuturi.

 În concluzie, persoanele care consumă în mod constant ceai Kombucha au un risc redus de a dezvolta cancer.

2. Ceaiul Kombucha este bogat în antioxidanți

 Principala funcție a antioxidanților este de a combate radicalii liberi, care sunt substanțe reactive care pot deteriora alte molecule precum ADN-ul sau proteinele și care pot cauza inclusiv reacții în lanț, transformând moleculele deteriorate în radicali liberi.

 Radicalii liberi sunt un factor de risc pentru accelerarea îmbătrânirii și a dezvoltării diverselor boli, de exemplu, a bolilor cardiace, cancerului, bolii Parkinson, etc.

 Ceaiul Kombucha se prepară cu frunze de ceai verde sau de ceai negru, care sunt foarte bogate în compuși antioxidanți precum polifenoli sau o catechinele, care aparțin familiei de antioxidanți numiți flavonoizi.

 În plus, după fermentarea ceaiului cu ciuperca Kombucha, conținutul de compuși fenolici din acesta crește în mod considerabil. De asemenea, unele studii realizate până în prezent au demonstrat faptul că consumul de ceai Kombucha poate reduce cu aproximativ 70 % toxicitatea hepatică.

3. Ceaiul Kombucha poate reduce riscul de boli cardiace

 Unele studii realizate pe animale au demonstrat faptul că ceaiul Kombucha poate reduce riscul de a suferi boli cardiace datorită celor două mecanisme:

 - Reducerea colesterolului rău (LDL)

 - Creșterea colesterolului bun (HDL)

 De asemenea, conținutul ridicat de antioxidanți protejează particulele de colesterol de procesul oxidării, care este un alt factor de risc pentru bolile cardiace. Totodată, deoarece Kombucha se prepară cu ceai verde, probabilitățile de a dezvolta o boală cardiacă se reduc cu până 31 %.

4. Ceaiul Kombucha stimulează metabolismul

 Ceaiul Kombucha conține vitamine din grupul B și enzime digestive. Vitaminele din grupul B ajută funcțiile metabolice ale corpului precum: nivelul de energie, sănătatea cardiacă și utilizarea carbohidraților, între altele. Nivelele adecvate de vitamina B din corp ajută la reducerea stresului, a anxietății și la îmbunătățirea memoriei. Vitaminele din grupul B ajută de asemenea corpul să se detoxifice de excesul de estrogen, ceea ce ajută la diminuarea simptomelor neplăcute ale sindromului pre-menstrual.

 Enzimele digestive ajută la dezintegrarea alimentelor în molecule mai mici pentru ca nutrienții din acestea să poată să fie absorbite cu o mai mare ușurință de către corp.

5. Ceaiul Kombucha ajută la detoxifierea organismului

 Ceaiul Kombucha conține probiotice și enzime care susțin detoxifierea corpului, prin stimularea funcției hepatice. Una dintre funcțiile cele mai importante ale bacteriilor benefice din organism este cea de detoxifiere. Enzimele, acidzii bacterieni și alți metaboliți care apar în timpul procesului de fermentare a ceaiului Kombucha favorizează eliminarea toxinelor și a altor substanțe toxice din organism.

 Conform diverselor studii științifice, enzimele și acizii din ceaiul Kombucha acționează în mod similar cu substanțele chimice pe care le produce corpul pentru a elimina toxinele, pe lângă detoxifierea ficatului, care este principalul organ responsabil de purificare a corpului.

 Această capacitatea de detoxifiere și de curățarea a corpului se datorează conținutului de acid glucuronic prezent în ceaiul Kombucha, care este acidul cel mai important implicat în eliminarea toxinelor.

 Pe de altă parte, consumul de ceai Kombucha ajută de asemenea la expulzarea prin intermediul rinichilor a metalelor grele și a altor substanțe contaminante prezente în corp.

6. Ceaiul Kombucha ameliorează simptomele artritei

 Ceaiul Kombucha conține nivele ridicate de glucozamină, care este o substanță de care are nevoie corpul pentru a menține sănătatea articulațiilor.

 Glucozamina determină producerea acidului hialuronic, un acid care ajută la menținerea structurii cartilajelor și la reducerea durerilor articulare. Acidul hialuronic ajută de asemenea țesuturile conjunctive din corp să-și mențină elasticitatea, facilitând lubrifierea și flexibilitatea la nivelul articulațiilor.

Contraindicații pentru consumul ceaiului Kombucha

Ceaiul Kombucha poate să fie bine tolerat și este benefic pentru multe persoane, mai ales dacă este consumat în cantități care nu depășesc 300 ml pe zi. Totuși, trebuie luat în considerare faptul că această băutură fermentată conține alcool, zahăr și bacterii vii care nu sunt întotdeauna bine acceptate de către organism.

Consumul ceaiului Kombucha este contraindicat în următoarele cazuri:

 - Femeilor însărcinate: deoarece în acest caz, consumul de Kombucha poate să afecteze fătul aflat în dezvoltare;

 - Femeilor care alăptează: deoarece prin laptele matern ar trece substanțe care pot fi imposibil de metabolizat în mod adecvat de către un bebeluș;

 - Pentru copii: aceștia nu au un aparat digestiv adecvat pentru o băutură atât de puternică, iar ficatul și rinichilor copiilor nu sunt suficienți de dezvoltați pentru a metaboliza și elimina Kombucha;

 - Persoanelor care suferă de boli hepatice și/sau renale;

 - Pacienților care au probleme cardiace;

 - Pacienților diabetici, deoarece această băutură se produce prin dezvoltarea unor ciuperci și bacterii (relație simbiotică) în ceai, care în plus conține și zahăr. Cu toate că o mare parte din acest zahăr dispar în timpul procesului de fermentație, o anumită cantitate de zahăr poate provoca schimbări ale nivelelor de glicemie în cazul acestor pacienți.

 - Persoanelor care au probleme de coagulare;

 - Persoanelor care au probleme cu sistemul imunitar: această băutură nu trebuie să fie consumată de către cei care au un sistem imunitar slăbit, deoarece este vorba despre o băutură ușor colonizată de germeni care pot determina unele tulburări în cazul pacienților imunodeprimați.

 - Nu în ultimul rând, trebuie să se ia în considerare faptul că este vorba despre o băutură foarte acidă (pH-ul său este situat între 2 și 3), existând astfel riscul de acidoză metabolică în cazul persoanelor care o consumă în mod excesiv.

Mai poți citi din Remedii naturiste

Salvia și proprietăț…

Salvia și proprietățile sale miraculoase  Salvia este una din plantele care nu ar trebui...

Mai mult

Tratamente naturiste pe…

Tratamente naturiste pentru riduri Procesul de îmbătrânire, un proces cât se poate de n...

Mai mult

Ceaiurile pentru sugari…

Ceaiurile pentru sugari și copii  Efectele benefice ale plantelor sunt binecunoscute în ...

Mai mult

Pelinul

Pelinul  Pelinul este una dintre plantele ce sunt la îndemâna noastră, însă puțini di...

Mai mult

Floarea de salcâm si p…

Floarea de salcâm și puterile ei terapeutice  Încă din primele zile ale lunii mai, și ...

Mai mult

Ciuperca Ganoderma

Ciuperca medicament Ganoderma  În tradiția populară românească, se spune că “farmac...

Mai mult

Negrilica, o plantă cu…

Negrilica face minuni pentru organism Negrilica este o plantă care, deși nu este pe deplin...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru durerile de spate Durerile de spate au devenit o reală problemă ...

Mai mult

Beneficiile ceaiului ne…

Ceaiul negru - prezentare  Ceaiurile au diferite proprietăți din cele mai benefice asupra...

Mai mult

Aloe vera

Aloe Vera: celebră din vremuri străvechi  Denumită de către chinezi "remediul armonie...

Mai mult

Sunătoarea

Tratează-ți sufletul și trupul cu sunătoare  Sunătoarea sau pojarnița este una din pl...

Mai mult

Chlorella

Ce este Chlorella?  Chlorella este o algă unicelulară atât de mică, încât până la a...

Mai mult

Remedii naturale pentru…

Cum scăpăm de insomnie în mod natural?  Fiecare dintre noi a trecut cel puțin o dată p...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Ce este diabetul şi ce este diabetul zaharat?  Diabetul este o afecţiune caracterizată p...

Mai mult

Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba: aliatul sănătății  Ginkgo Biloba reprezintă cea mai veche specie de cop...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru hepatită Genţiana  Genţiana, supranumită şi fierea pământulu...

Mai mult

Spirulina

Spirulina – efecte miraculoase asupra sănătății  Spirulina (Spirulina platensis) este o...

Mai mult

Uleiuri presate la rece

Uleiurile presate la rece, o alegere înțeleaptă pentru sănătate  Uleiurile presate la ...

Mai mult

Ghimbirul, un aliat de …

Ghimbirul, un aliat de nădejde al sănătăţii   Ghimbirul este o plantă aromatică în fo...

Mai mult

Busuiocul

Busuiocul, un valoros remediu naturist  Busuiocul este numele comun dat plantei culinare Oc...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru un păr sănătos  Podoaba capilară reprezintă un element de fru...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru întărirea sistemului imunitar la copii  Se apropie anotimpul rec...

Mai mult

Alga afa

Algele, originea vieții și sursă excepțională de nutrienţi  Algele sunt originea vie...

Mai mult

Vitamina C alcalina - a…

Vitamina C alcalină - antioxidantă și fortifiantă pentru organism  Vitamina C este implic...

Mai mult

Remedii naturiste care …

Remedii naturiste care vă ajută să renunțați la fumat  În societatea contemporană, f...

Mai mult

Remedii pentru congesti…

Remedii naturiste pentru congestia nazală  Anotimpul rece vine și cu foarte multe problem...

Mai mult

Vitamina C, campioana s…

Vitamina C salvează vieți  Vitamina C este una dintre vitaminele indispensabile organismu...

Mai mult

Remedii naturale impotr…

Remedii naturale împotriva transpirației excesive  Transpirația este un fenomen natural...

Mai mult

Detoxifiere cu ceaiuri …

Detoxifierea organismului cu ajutorul ceaiurilor și crudităților  Termenul de detoxifier...

Mai mult

Drojdia de bere si Canc…

Drojdia de bere luptă eficient împotriva cancerului  Ciupercile vii din componența drojdie...

Mai mult

Ciupercile shiitake

Ciupercile Shiitake – aliment sau medicament?   În Japonia și în China ciupercile shiita...

Mai mult

Beneficiile plantei alo…

Aloe vera reglează pH-ul stomacului și reduce aciditatea  Datorită proprietăților sale v...

Mai mult

Ciuperca Coama Leului

Ciuperca Coama Leului  Micoterapia sau terapia cu ciuperci este una din cele mai bune terap...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru afecțiunile aparatului digestiv  În acest articol vom prezenta c...

Mai mult

11 beneficii pentru să…

Ce este mai exact bicarbonatul de sodiu?  Bicarbonatul de sodiu este o pulbere albă care la ...

Mai mult

Pufulița și utilizare…

Pufulița și utilizarea ei terapeutică  Pufulița este o plantă a căror efecte curative s...

Mai mult

10 remedii naturiste co…

De ce unele persoane au candidoză, iar altele nu?  Candida albicans este un tip de ciupercă...

Mai mult

Din farmacia naturii …

Din farmacia naturii – menta Menta este o plantă medicinală cu o sumedenie de efecte ben...

Mai mult

Flavonoidele

Flavonoidele Conceptul de flavonoide este unul relativ nou în România. În acest articol v...

Mai mult

Levănțica

Levănțica folosită în scop terapeutic Levănțica este o plantă foarte utilizată pe pl...

Mai mult

Ciuperca dansatoare Mai…

Ciuperca dansatoare Maitake  Medicina naturistă alternativă ne oferă în societatea cont...

Mai mult

Oregano are multiple be…

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale plantei oregano?  Oregano este o plantă minunat...

Mai mult

Remedii naturiste: anti…

Remedii naturiste: antibioticele naturale  Există atât plante, cât şi produse naturale ca...

Mai mult

Mușețelul - un adevă…

Mușețelul - un adevărat izvor de sănătate  De-a lungul secolelor, oamenii au folosit m...

Mai mult

Coada-calului: propriet…

Coada-calului: descriere generală  Coada-calului face parte din familia Equisetaceae și e...

Mai mult

8 ceaiuri contra dureri…

Plante medicinale contra problemelor stomacale  Toți am suferit de probleme la stomac la un ...

Mai mult

Remedii naturiste în s…

Remedii naturiste în sciatică  Denumirea acestei afecțiuni provine de la nervul sciatic, c...

Mai mult

Ghimbirul ajută la red…

Ghimbirul este antiinflamatoriu și întărește sistemul imunitar  Ghimbirul este foarte fol...

Mai mult

Cozile care fac cinste …

Cozile care fac cinste naturii – codița șoricelului, coada calului, coada racului Natura...

Mai mult

Mini dictionar a plante…

Mini dicționar al plantelor tămăduitoare (A-C) A Albăstreaua (Centaurea cyanus) Ce folos...

Mai mult

Ceaiul Kombucha: propri…

Ce este ceaiul Kombucha?  Kombucha este o băutură pe bază de ceai fermentat, cu un gust u...

Mai mult

Mini-dicționar a celor…

Mini-dicţionar al celor mai comune plante cu proprietăţi tămăduitoare (L-O) L Lămâia (...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce este sinuzita?  Sinusurile paranazale sunt niște cavități pline cu aer care se găsesc ...

Mai mult

11 remedii naturiste co…

Ce este aciditatea stomacală?  Aciditatea stomacală sau arsura stomacală este o senzație ...

Mai mult

Artrita reumatoidă: ca…

Ce este artrita reumatoidă?  Artrita reumatoidă este o boală autoimună care determină in...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce cauzează înroșirea ochilor?  Există mulți factori care pot determina iritarea ochilor...

Mai mult

Cele mai bune trei ceai…

Antioxidanții din ceaiuri au efecte de reîntinerire  Păstrarea tinereții cât mai mult ti...

Mai mult

Mesteacănul: beneficii…

Mesteacănul, un arbore vindecător  Mesteacănul este un arbore originar din Sud-estul Asiei...

Mai mult

Beneficiile vindecătoa…

Beneficiile vindecătoare ale echinaceei  Echinaceea este o plantă care se folosește pentru...

Mai mult

5 plante pentru tratare…

5 plante pentru tratarea artritei  Artrita este o boală cronică ce generează inflamarea ar...

Mai mult

8 analgezice naturale p…

Analgezicele naturale alină durerile sau tulburările de sănătate  Analgezicele sunt una d...

Mai mult

Proprietățile turmeri…

Extractul de turmeric distrugere celulele canceroase  Un nou studiu științific a constatat ...

Mai mult

Mini-dicționar a celor…

Mini-dicționar al celor mai comune plante cu proprietăți tămăduitoare (D-I) D Drăgaica ...

Mai mult

5 băuturi naturale pen…

5 băuturi naturale pentru tratarea gastritei  Gastrita este o afecțiune des întâlnită a ...

Mai mult

Plante utile în perioa…

Plante utile în perioada de primăvară  Primăvară este un anotimp în care organismul ar...

Mai mult

Cele mai bune alimente …

Alimentele antibacteriene au proprietăți antibiotice  Alimentele antibacteriene sunt produs...

Mai mult

6 plante calmante mirac…

6 plante calmante miraculoase  Într-o singură zi, putem experimenta diverse stări: stres ...

Mai mult

Remedii naturale simple…

Remedii naturale simple și eficiente  Natura ne oferă cu generozitate o minunată varietate...

Mai mult

Beneficiile zmeurei pen…

Zmeura, aport nutrițional și proprietăți medicinale  Consumând o cană de zmeură proasp...

Mai mult

Ciupercile combat și t…

Cum pot ajuta ciupercile în tratarea cancerului?  Ciupercile au fost prețuite pentru propri...

Mai mult

Mușețelul și rolul l…

Ceaiurile din plante medicinale: binefăcătoare pentru sănătate  Ceaiurile din plante sunt...

Mai mult

Tincturile din plante m…

Care este cea mai bună modalitate de a profita de proprietățile plantelor medicinale?  Pla...

Mai mult

Propolisul și benefici…

Albinele sunt adevărate susținătoare ale vieții pe Pământ  Albinele, prin polenizarea f...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Ce este sindromul metabolic?  În prezent, cauzele care produc afecțiunea numită sindrom me...

Mai mult

Mini-dictionar a celor …

Păducel (Crataegus monogyna) Cum se administrează Păducelul?  Păducelul creşte la câmp...

Mai mult

Beneficiile iasomiei pe…

Iasomia, regina florilor  Iasomia (Jasminus communis) este un arbust având flori albe, roz, ...

Mai mult

Resveratrolul și curcu…

Resveratrolul și curcumina, doi compuși naturali valoroși în tratarea cancerului  În pre...

Mai mult

5 infuzii pentru tratar…

5 infuzii pentru tratarea anxietății  Problemele de anxietate afectează o mare parte din p...

Mai mult

10 remedii naturiste co…

Ce sunt calculii renali?  Rinichii sunt unele dintre organele cele mai importante din corpul ...

Mai mult

Beneficiile, utilizări…

Scorțișoara cea parfumată și vindecătoare  Aromată și delicioasă, perfect potrivită ...

Mai mult

Remedii naturiste cu ce…

Remedii naturiste cu ceapă  Folosită de mii de ani și apreciată atât pentru utilizările...

Mai mult