Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Hidratarea corectă - esențială pentru sănătate

Scris de Dr. Luca Catalin

Beți apă pentru sănătate!

Hidratarea corectă - esențială pentru sănătate A bea apă zilnic (de preferat de izvor sau cât mai pură), este o componentă cheie pentru o sănătate optimă. Din păcate, multe persoane comit greșeala de a nu bea apă, iar în schimb beau alte lichide, dintre care majoritatea au ingrediente adăugate și care nu sunt deloc recomandate pentru sănătate.

 Copiii sunt în special predispuși să consume băuturi carbogazoase cu adaos de zahăr sau sucuri de fructe din comerț în loc de apă naturală sau sucuri de fructe și legume preparate în casă, iar mulți dintre adolescenți au o predilecție către consumul băuturilor energizante și sportive.

 Conform unui studiu realizat recent de cercetătorii de la Universitatea Harvard, mai mult de jumătate din copiii din Statele Unite sunt deshidratați, ceea ce poate avea urmări asupra sănătății și rezultatelor lor școlare. Aproximativ un sfert dintre copiii din Statele Unite nu beau suficientă apă în fiecare zi. În general, băieții sunt cu 75% mai predispuși să nu fie corect hidratați decât fetițele.

 Acest studiu coincide și cu alte studii anterioare care au arătat că băieții beau mai multe băuturi carbogazoase decât fetele. Conform unei meta-analize din anul 2011, aproximativ 70% dintre băieții având vârste cuprinse între 2 și 19 ani consumă băuturi carbogazoase zilnic. Iată ce a afirmat autoarea principal a acestui studiu, dr. Erica Kenney:

 "Aceste rezultate sunt semnificative deoarece evidențiază o problemă potențială pentru sănătatea copiilor și căreia nu i s-a acordat atenția necesară în trecut.

 Inclusiv atunci când pentru majoritatea dintre acești copii nu este o amenințare imediată și nici dramatică pentru sănătate, în realitate, este o problemă care în timp poate reduce calitatea vieții și a stării de sănătate a multor, multor copii și tineri."

Corpul are nevoie de apă pentru a funcționa corect

 Organismul uman este compus din aproximativ 65% apă, care reprezintă cantitatea necesară pentru o varietate de procese fiziologice și reacții biochimice, precum următoarele, însă fără a se limita doar la acestea:

 - Circulația sângelui;

 - Stimularea metabolismului;

 - Reglarea temperaturii corporale;

 - Eliminarea deșeurilor și a toxinelor.

 Odată ce corpul a pierdut între unul sau două procente din conținutul total de apă, va semnala această necesitate și va apărea senzația de sete.

 Totuși, când mecanismul senzației de sete începe să apară, în realitate deja este una din primele etape ale deshidratării, astfel încât nu trebuie să ignorați niciodată primele senzații de sete.

 În plus, mecanismul senzației de sete încă nu este complet dezvoltat la copii, ceea ce îi face mai vulnerabili la deshidratare. Adulții în vârstă au de asemenea un risc mai mare de deshidratare.

 Foamea – și în particular, pofta de ceva dulce – poate fi un semnal din partea corpului că are nevoie de apă; dacă simțiți o senzație de foame bruscă, mai întâi beți un pahar cu apă.

 Pe lângă sete, care este un semnal evident al deshidratării, iată alte semnale din partea organismului care indică toate faptul că e necesar să bem apă:

Oboseală și/sau amețeli

Schimbări bruște de dispoziție

Minte încețoșată și probleme de concentrare

Frisoane

Dureri musculare

Dureri de spate și de articulații

Piele uscată și riduri pronunțate

Constipație

Urinare rară; urină închisă la culoare și concentrată

Dureri de cap

Respirație urât mirositoare (halenă)

Poftă de zahăr

 Deshidratarea gravă poate constitui o amenințare pentru viață, cu toate că, chiar și o deshidratare ușoară poate cauza probleme care pot include dureri de cap, iritabilitate sau chiar pierderea cunoștinței. Deshidratarea are de asemenea consecințe neplăcute și asupra practicii sportive, așa cum se afirmă într-un reportaj recent realizat de canalul de televiziune CNN:

 "Chiar și un nivel de deshidratare ușoară a corpului afectează capacitatea de efort din timpul programului de exerciții fizice. Un nivel de deshidratare de 2% în corp poate determina o reducere cu 10% a rezultatelor sportive", a afirmat Amy Goodson, nutriționist sportiv.

 Cu cât este mai mare nivelul de deshidratare, cu atât rezultatele vor fi mai proaste. Ghidându-ne după "efortul perceput," pe care îl resimțim atunci când facem exerciții fizice, putem avea o idee despre gradul de deshidratare al corpului, a completat Goodson."

Cum ne dăm seama dacă suntem hidratați?

 Cantitatea de apă recomandată în general este de a bea opt pahare cu apă zilnic, însă dacă luăm în considerare faptul că cerințele de apă pot varia de la o zi la alta în funcție de factori precum nivelul de activitate efectuat sau condițiile climatologice, această sugestie poate fi inadecvată, deoarece în unele circumstanțe corpul are nevoie de mai multă apă.

 În realitate, este practic imposibil să se determine o regulă generală care să funcționeze pentru toate persoanele tot timpul. Institutul de Medicină de exemplu, recomandă un consum mediu mult mai ridicat, sugerând în cazul femeilor, un consum de 2,7 litri de apă în fiecare zi, iar pentru bărbați, cantitatea zilnică de 3,7 litri.

 Culoarea urinei este un indicator important al hidratării sau respectiv deshidratării organismului. Un studiu clinic a utilizat concentrația de urină pentru a evalua starea de hidratare, iar observarea culorii urinei este una dintre cele mai bune modalități de a monitoriza fiecare dintre noi starea de hidratare zilnică.

 Urina concentrată și închisă la culoare este un semn clar că rinichii rețin lichidele pentru a menține funcțiile corporale și este un indicator al faptului că organismul are nevoie de mai multă apă. La modul ideal, trebuie să bem suficientă apă pentru ca urina să aibă o nuanță de galben deschis.

 Luați însă în considerare faptul că riboflavina (vitamina B2, care se găsește în multe suplimente multavitaminice) va face ca urina să fie de o culoare galben intens, aproape fluorescentă. Astfel că, dacă luați suplimente cu B2, ar putea să fie mai dificil să vă dați seama de cantitatea de apă de care aveți nevoie luând în considerare culoarea urinei.

 Frecvența cu care mergeți la baie poate fi de asemenea folosită ca un indiciu pentru câtă apă consumați. O persoană sănătoasă urinează în medie, de aproximativ șapte-opt ori pe zi. Dacă mergeți rar la baie sau dacă nu ați urinat de câteva ore, acesta este de asemenea un indicator al faptului că nu beți suficientă apă.

Deshidratarea poate avea consecințe grave

 Atunci când sunteți deshidratat, sunteți mai predispus să simțiți o stare de iritabilitate sau de oboseală. Funcțiile cognitive, inclusiv capacitatea de concentrare pot fi verse prejudiciate ceea ce poate duce la diverse consecințe, mai ales dacă sunteți șofer și conduceți. Conform unui studiu recent publicat în revista Physiology and Behavior (Fiziologia și comportamentele), conducătorii auto deshidratați au comis o rată dublă de greșeli în timpul condusului, în comparație cu conducătorii auto care erau hidratați. Este incredibil, însă cercetătorii au ajuns la concluzia că a conduce deshidratat este similar cu a conduce în stare de ebrietate!

 Iată ce a prezentat recent canalul de televiziune CNN: "Cu toate că în mod frecvent, persoanele care călătoresc evită să bea lichide pentru a preveni opririle prea dese pentru a merge la toaletă, totuși, se pare că deshidratarea ar putea crește riscul de accidente din trafic."

 În cadrul studiului amintit, șoferii hidratați au băut 200 de ml de apă la fiecare oră, în comparație cu șoferii deshidratați, care au primit doar 25 de ml de apă la fiecare oră. Ziarul The Daily Mail a relatat:

 "În timpul unui test, șoferii care aveau un nivel de hidratare normală, au comis aproximativ 47 de greșeli în timpul șofatului. Însă acest număr s-a ridicat până la aproximativ 101 de greșeli când șoferii erau deshidratați – a rezultat același indice de greșeli ca atunci când șoferii dormiseră foarte puțin sau deloc sau erau la limita de ebrietate. Cercetătorii consideră că deshidratarea determină reducerea activității cerebrale, precum și diminuarea stării de alertă și afectarea memoriei pe termen scurt. S-a demonstrat că pierderea de apă corporală aduce prejudicii atât la nivel mental cât și fizic. Nivelul de deshidratare indus în cadrul acestui studiu a fost ușor și se poate regăsi ușor la persoanele care au un consum limitat de lichide în timpul unei călătorii cu mașina."

Apa naturală este alegerea cea mai bună pentru sănătate

 Este important să subliniem faptul că corpul pierde apă de-a lungul zilei, inclusiv când nu transpirăm avem nevoie să ne hidratăm pentru a evita pierderea de lichide. În timp ce sucurile, băuturile sportive și energizante conțin o suficientă cantitate de apă, totuși acestea nu sunt niște substitute sănătoase în locul apei naturale.

 De exemplu, sucurile și băuturile energizante conțin o cantitate ridicată de cafeină, care acționează ca diuretic și de fapt, aceasta deshidratează corpul, așa că nu este o opțiune bună când ne este sete. Ați simțit vreodată că vă este și mai sete după ce ați băut suc? Responsabil este zahărul care se găsește în acest tip de băuturi.

 În plus, sucurile, răcoritoarele și băuturile sportive și energizante conțin în general adaos de fructoză procesată, care este un factor primar în apariția obezității și a disfuncției metabolice. Doar o sticlă de suc consumată zilnic poate adăuga 7,5 kg într-un singur an.

 Un suc pe zi crește de asemenea riscul de diabet cu 85%, iar cei care consumă frecvent acest tip de băutură sunt mai predispuși la apariția cancerului. Multe persoane consideră că băuturile sportive sunt cea mai bună alternativă pentru înlocuirea lichidelor și electroliților pierduți prin transpirație atunci când fac exerciții fizice, însă acest lucru nu este adevărat. Cheia hidratării corecte rămâne apa pură.

De ce e mai bine să evităm băuturile sportive?

 Majoritatea băuturilor sportive conțin de două ori sau chiar mai mult zahăr decât sucurile obișnuite, în general sub formă de sirop de porumb bogat în fructoză (JMAF).

 Multe dintre aceste băuturi conțin arome artificiale și coloranți alimentari și niciunul dintre aceștia nu contribuie la o sănătate optimă. Fructoza este metabolizată în principal în ficat, iar aceasta este cauza principală a bolii ficatului gras non-alcoolic.

 În ficat se metabolizează fructoza într-un mod foarte asemănător cu metabolizarea alcoolului, ceea ce determină disfuncția mitocondrială și metabolică în același mod în care o fac etanolul și celelalte toxine. La fel ca în cazul alcoolului, corpul transformă fructoza direct în grăsime.

 Dacă băutura sportivă pe acre o alegeți are puține calorii sau nu are zahăr, este foarte probabil să conțină îndulcitori artificiali, care pot fi o alegere chiar mai proastă decât fructoza. În plus, consumul de zahăr după exercițiile fizice va afecta în mod negativ sensibilitatea la insulină – și producerea hormonului de creștere (GH), mai ales dacă faceți exerciții de intensitate ridicată. Majoritatea băuturilor sportive conțin cantități ridicate de sodiu (sare procesată), care are funcția de a înlocui electroliții pierduți prin transpirație.

 Este foarte ușor și simplu să rezolvați problema pierderii electroliților, adăugând pur și simplu o mică cantitate de sare naturală și neprocesată, precum sarea de Himalaya, în apa pe care o beți după exerciții. Spre deosebire de sarea procesată, această sare naturală conține 84 de minerale diferite de care corpul are nevoie pentru o funcționare optimă.

 O altă opțiune excelentă și sănătoasă când transpirați din abundență este apa de cocos sau sucul de lămâie adăugat în apă. Acestea sunt două dintre cele mai bune surse naturale de electroliți. În anumite zone din lume, apa de cocos se utilizează inclusiv intravenos, pe termen lung, pentru a ajuta pacienții bolnavi într-un stadiu critic sau aflați în situații de urgență. De asemenea, fructele proaspete sunt pline de potasiu și de alte minerale importante care ajută la înlocuirea electroliților pierduți în timpul exercițiilor fizice intense. Consumați-le întotdeauna proaspete și preferați fructele de sezon.

Consumați apă pură din surse sigure

 Deoarece a bea apă ne ajută se ne hidratăm într-un mod optim, este prudent să consumăm apă fără toxine și este bine de știut faptul că, cu cât apa este mai puțin filtrată, cu atât vom consuma o cantitate mai mare de substanțe contaminante. Majoritatea apei de la robinet conține o mare varietate de substanțe contaminante dăunătoare, care nu se limitează doar la clor, ci și la substanțe dezinfectante sau metale grele.

 Apa îmbuteliată poate fi consumată, însă trebuie avut în vedere faptul că și aceasta poate avea anumite riscuri. Recipientele de plastic pentru alimente și respectiv sticlele din plastic pentru apă pot conține substanțele chimice dăunătoare pentru sistemul endocrin precum bisfenol-A (BPA), bisfenol-S (BPS) și ftalați.

 Sistemul endocrin este extrem de important pentru reglarea stării de dispoziție, a creșterii, dezvoltării, bunei funcționări a țesuturilor și proceselor reproductive, iar substanțele chimice dăunătoare pentru sistemul endocrin au fost relaționate cu un mare număr de efecte adverse, inclusiv:

 - Probleme ale aparatului reproducător;

 - Hipertensiune: conform unei probe controlate, aleatorii, BPA din conserve sau din sticlele de plastic pot crește tensiunea arterială la puține ore după ingerarea acestora;

 - Coeficientul de inteligență (IQ) redus în cazul copiilor;

 - Hiperactivitate, creșterea agresivității și diminuarea capacității de învățare; cancer de sân, prostată și tiroidă.

 Căldura, depozitarea și spălările multiple pot crește cantitatea de substanțe chimice care se filtrează din recipientele și sticlele de plastic, tocmai de aceea păstrarea recipientelor vechi nu este o idee bună. Cea mai bună opțiune este de a evita orice tip de recipiente din plastic și să le înlocuiți cu sticle și recipiente din sticlă. Puteți opta de asemenea pentru folosirea biberoanelor din sticlă dacă aveți bebeluși. Alegeți sticla în locul plasticului și nu veți mai avea probleme gândindu-vă ce tip de plastic este mai sigur decât celălalt, etc

 De exemplu, un studiu independent realizat de Environmental Working Group (EWG) în anul 2011 a găsit 38 de substanțe contaminante în apa îmbuteliată. Fiecare dintre cele 10 mărci analizate conținea în medie opt substanțe chimice. S-au detectat toate următoarele substanțe din categoria dezinfectantelor (DBP): cafeină, tilenol, nitrat, substanțe chimice industriale, arsenic și bacterii. Și în plus, aspect deloc de neglijat, sticlele de plastic cauzează enorme probleme ambientale datorită marii cantități de deșeuri plastice pe care o produc.

 Răspunsul la toate aceste probleme de sănătate și de mediu poate consta în minimizarea sau eliminarea folosirii sticlelor de plastic. O alegere economică și prudentă poate fi cumpărarea și instalarea unui filtru de apă în propria casă. Iar, în loc de sticle de plastic, utilizați recipiente din sticlă reutilizabile, ceea ce va fi un plus și pentru mediul înconjurător.

Pentru o sănătate optimă, beți apă zilnic!

 Nu există nicio îndoială că pentru o sănătate optimă trebuie să consumăm apă zilnic. Simplul fapt de a înlocui toate băuturile carbogazoase și îmbuteliate cu apă naturală poate determina îmbunătățiri majore ale sănătății, deoarece practic toate procesele biochimice din corp au nevoie de apă. Totuși, cantitatea zilnică de apă trebuie ajustată în funcție de circumstanțele individuale.

 Amintiți-vă cât este de important să vă ascultați corpul. Setea este cu siguranță un semnal că este necesar să vă hidratați. Oboseala și o stare de proastă-dispoziție pot fi de asemenea indicatori ai faptului că nu beți suficientă apă. Probabil modalitatea cea mai bună de a vă adapta necesitatea de apă este aceea de a observa culoarea urinei și cât de des mergeți la baie. Luând în considerare toate aceste aspecte, acordați-i de acum înainte hidratării locul important pe care îl merită!

Mai poti citi din Nutritienti esentiali

Deficiența de B12 și…

Deficiența acestui nutrient este legată de depresie  Cercetările publicate în decembrie 2...

Mai mult

Suplimente anti-corona…

Melatonina, un supliment pentru a preveni și trata infecția cu COVID-19  În articolul ante...

Mai mult

Suplimente anti-corona…

Rolul esențial al vitaminei D pentru prevenirea COVID-19  În acest articol vă prezint c...

Mai mult

Rolul potasiului în a…

Ce este potasiul și care este rolul său?  Potasiul este mineralul care apare în cantitatea...

Mai mult

Biotina (Vitamina B7):…

Ce este biotina?  Biotina este o vitamină din complexul vitaminelor B care este necesară fi...

Mai mult

Carbohidrații în die…

Ce sunt carbohidrații?  O nutriție corectă este cu siguranță baza unei sănătăți î...

Mai mult

Enzime și probiotice:…

Ce sunt enzimele digestive?  Deoarece atât enzimele digestive cât și probioticele acțio...

Mai mult

Colina, nutrient cheie…

Ce este colina?  Colina este o substanță care în mod normal este asociată cu vitamina B, ...

Mai mult

Niacina: beneficii pen…

Niacina reduce nivelele de colesterol și protejează inima  Niacina (Vitamina B3), cunoscu...

Mai mult

Importanța sulfului p…

Importanța sulfului pentru sănătate (II)  Sulful are un rol important în multe procese bi...

Mai mult

Importanța sulfului p…

Sulful este esențial pentru sănătate  Sulful poate fi considerat un mineral “uitat” de...

Mai mult

7 minerale cheie pentr…

 7 minerale cheie pentru sănătate  Nutriționiștii afirmă că există o mare posibilitat...

Mai mult

Seleniul și beneficii…

Ce este seleniul?  Seleniul a fost descoperit în anul 1817 de chimistul suedez Berzelius și...

Mai mult

5 beneficii ale clorof…

Ce este clorofila?  Clorofila este unul din compușii chimici fundamentali care este prezent ...

Mai mult

Beneficiile steviei pe…

Despre stevie – date generale  Stevia Rebaudiana Bertoni este o plantă perenă având un r...

Mai mult

Vitamina E contra boli…

Vitamina E contra bolilor cronice și a îmbătrânirii  A avea o dietă echilibrată, bogat...

Mai mult

Probioticele și afec…

Ce sunt probioticele?  Conform FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Ag...

Mai mult

Alimente bogate în fl…

Alimente bogate în flavonoide contra anxietății  În prezent, anxietatea afectează o...

Mai mult

7 alimente pentru stim…

Somnul și sănătatea  Chiar dacă multe persoane ignoră acest aspect, somnul are o strâns...

Mai mult

Cum să identificăm d…

De ce apar deficiențele nutriționale?  Există o mare posibilitate ca corpul să fie defici...

Mai mult

Combate depresia cu aj…

Ce este depresia?  Depresia este o tulburare care afectează în prezent milioane de persoane...

Mai mult

Cele mai bune alimente…

Cele mai bune alimente pentru sănătatea ochilor  Mai mult de 70% dintre subiecții care au ...

Mai mult

Vitaminele care reduc …

Vitaminele care reduc riscul de cancer de piele  S-a demonstrat în numeroase studii medicale...

Mai mult

Hidratarea corectă - …

Beți apă pentru sănătate!  A bea apă zilnic (de preferat de izvor sau cât mai pură), e...

Mai mult

Nutrienți pentru rege…

Ce este mielina?  Mielina este o lipoproteină care se găsește în organismul vertebratelor...

Mai mult

Magneziul reduce riscu…

Alimentația sănătoasă poate preveni cancerul  Alimentația este unul din cei mai puternic...

Mai mult

Lista alimentelor boga…

Lista alimentelor bogate în minerale  Mineralele se împart în trei clase: macroelemente, m...

Mai mult

7 nutrienți pentru o …

Nutrienți fundamentali pentru menținerea pielii în condiții optime  A avea o piele frumoa...

Mai mult

Dieta pentru un păr s…

Aspectul părului depinde într-o mare măsură de alimentație  Spune-mi ce mănânci și î...

Mai mult

Alimente bogate în ma…

Magneziul, un mineral foarte important pentru sănătate  Magneziul este un mineral destul de...

Mai mult

Cei mai buni antioxida…

Ce sunt antioxidanții și cum ne ajută aceștia?  Antioxidanții sunt substanțe care prote...

Mai mult

Enzimele și rolul lor…

Ce știm despre enzime?  Probabil ați auzit deja despre enzime și probabil știți deja câ...

Mai mult

Vitamina E: proprietă…

Vitamina E: proprietăți și surse alimentare  Principala funcție a vitaminei E este cea de...

Mai mult

Omega 3, beneficii și…

Omega 3: proprietăți și beneficii   Grăsimile sunt o serie de compuși care au în comun...

Mai mult