Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

3 remedii naturiste pentru sănătatea plămânilor

Scris de Dr. Luca Catalin

Care sunt principalele simptome ale unei infecții pulmonare?

3 remedii naturiste pentru sănătatea plămânilor Principalele simptome ale infecției pulmonare sau respiratorii sunt tusea uscată sau productivă, durerile în gât, respirația rapidă și superficială, dificultatea respiratorie și febră ridicată care durează mai mult de 48 de ore, scăzând doar odată cu utilizarea medicamentelor antipiretice.

 Este important ca, în prezența acestor simptome, persoana infectată să comunice cu medicul generalist sau cu un medic pneumolog pentru a face diagnosticul și a începe tratamentul cel mai adecvat, prevenind astfel complicațiile. Infecția pulmonară sau infecția respiratorie inferioară apare atunci când microorganismele pătrund în organism prin tractul respirator superior și rămân în plămâni, fiind mai frecventă la persoanele care au un sistem imunitar mai slab din cauza bolilor cronice sau a vârstei.

 Similar cu alte sindroame respiratorii, boala cauzată de coronavirusul COVID-19 poate include febră, tuse uscată, astenie și dispnee (respirație dificilă). Cu toate acestea, manifestările clinice sunt diferite între pacienți: unele persoane sunt complet asimptomatice sau cu simptome foarte ușoare, iar altele cu pneumonie severă, care au nevoie de spitalizare. Alte simptome descrise sunt mialgia (dureri musculare), cefalee, diaree, greață, amețeli. Răspunsul imunitar este esențial în controlul și eliminarea infecțiilor cu COVID-19 și ar putea oferi o explicație pentru diferențele din tabloul clinic.

 Persoanele cu complicații mai mari sunt cele din grupele de risc, respectiv: vârsta înaintată, patologiile cronice anterioare și cele cu boli respiratorii. Tocmai în cazul acestor persoane sistemul imunitar este slab sau deficitar.

 Simptomele inițiale ale unei infecții pulmonare cu virusul COVID-19 pot fi aceleași simptome ca ale gripei, răcelii obișnuite și chiar otitei, deoarece pot exista dureri de gât și dureri de urechi. Cu toate acestea, dacă simptomele sunt persistente, se agravează de-a lungul zilelor, acestea pot indica o infecție pulmonară, ale cărei simptome principale sunt următoarele:

 - Tuse uscată sau cu secreții;

 - Febră mare și persistentă;

 - Pierderea poftei de mâncare;

 - Dureri de cap;

 - Dureri în piept;

 - Dureri de spate;

 - Dificultate de respirație;

 - Respirație rapidă și superficială;

 - Secreții și congestie nazală.

 În prezența acestor simptome, este important să consultați un medic generalist, un pediatru sau un pneumolog pentru a diagnostica o infecție pulmonară prin auscultare, analize de sânge, radiografii toracice și analize de spută pentru a identifica agentul cauzal al infecției.

Cum se realizează diagnosticul?

 Diagnosticul se face de către medicul generalist sau de către pneumolog prin evaluarea semnelor și simptomelor pe care persoana le prezintă. În plus, medicul poate solicita teste imagistice, cum ar fi o radiografie toracică, precum și analize de sânge și teste microbiologice de la spută sau o probă de mucoasă nazală, ceea ce permite identificarea microorganismului asociat cu infecția, fiind posibilă începerea tratamentului cu cele mai adecvate medicamente.

 Tratamentul pentru infecția pulmonară se face de obicei cu repaus, hidratare și, în unele cazuri, se iau antibiotice timp de 7 până la 14 zile, așa cum este prescris de medic. Pe lângă aceasta, se pot indica și calmante pentru a alina disconfortul și antipiretice pentru scăderea febrei. Fizioterapia respiratorie poate fi indicată la adulții vârstnici care se află la pat, precum și la persoanele care sunt spitalizate cu scopul de a ajuta la eliminarea secrețiilor și la îmbunătățirea capacității respiratorii, îmbunătățind aprovizionarea cu oxigen pentru întregul organism.

Remedii naturiste pentru sănătatea plămânilor

 Există unele plante medicinale ale căror proprietăți sunt asociate cu o funcție pulmonară mai bună. Plămânii fac parte din sistemul respirator. Sunt localizați în interiorul pieptului, protejați de coaste și pe ambele părți ale inimii. Sistemul respirator este responsabil de transportul aerului, care conține O2, din exteriorul corpului nostru către sânge.

 Menținerea unui stil de viață sănătos este foarte importantă pentru a proteja sănătatea plămânilor. În plus, verificările periodice vor ajuta la prevenirea bolilor și a altor afecțiuni. Ca o completare, puteți încerca câteva remedii de origine naturală care ajută la întărirea plămânilor, într-un fel. Sunt preparate pe bază de plante care, conform medicinei naturiste, acționează benefic asupra sistemului respirator.

 În ceea ce privește remediile naturiste pentru întărirea plămânilor, există câteva precizări. În primul rând, acestea nu sunt un tratament de primă linie pentru boli, așa încât ar trebui să fie considerate ca o completare a unui stil de viață sănătos.
 Astfel, acestea trebuie utilizate cu precauție, mai ales dacă există deja o boală sau dacă luați medicamente. În aceste cazuri, este esențial să consultați medicul și să discutați intenția de a încerca aceste tipuri de remedii.

1. Inhalații cu eucalipt

 Eucaliptul este una dintre cele mai utilizate plante pentru a ajuta la întărirea organelor sistemului respirator, datorită aromei sale mentolate. Acest lucru permite deschiderea maximă a bronhiilor și cu acesta o excelentă obținere de aer. De fapt, cercetările publicate în revista Alternative Medicine Review detaliază că inhalarea de vapori de eucalipt oferă beneficii împotriva simptomelor unor boli precum bronșita, astmul și boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC). Cele de mai sus se datorează compusului său activ, respectiv 1,8-cineol, care are efecte antimicrobiene împotriva multor bacterii, inclusiv Mycobacterium tuberculosis și Staphylococcus aureus.

Ingrediente necesare

 - 2 linguri de frunze de eucalipt, 20 grame

 - 8 căni de apă fierbinte, 2 litri

Preparare

 - Mai întâi, aduceți apa la punctul de fierbere, apoi adăugați frunzele de eucalipt. Apoi acoperiți vasul astfel încât substanța din frunze să fie concentrată în apă.
În timp ce amestecul rămâne pe foc, apropiați-vă fața de oală, având grijă să nu vă ardeți. Inhalează aburul mentolat din aceste frunze timp de câteva minute. Vei simți rapid îmbunătățire atunci când respirați.

 - De fiecare dată când simțiți o dificultate de respirație, precum și alte probleme legate de plămâni, fie ca urmare a astmului sau a afecțiunilor sinusurilor și întotdeauna după ce vorbiți cu un specialist în prealabil, repetați procesul.

2. Rădăcina de lemn-dulce

 Rezultatele acestui remediu naturist pot ajuta la ameliorarea iritațiilor din sistemul respirator. Mai mult, așa cum este detaliat într-un studiu publicat în revista Acta Pharma- logica Sinica B, acesta are proprietăți antivirale și antimicrobiene.

Ingrediente necesare

 - 1 bucată de rădăcină de lemn-dulce

 - 1 cană cu apă plată, 250 ml

Preparare

 - În primul rând, încălziți apa și, când începe să fiarbă, adăugați bucata de rădăcină de lemn-dulce și lăsați decoctul să aibă loc timp de 5 minute. Apoi strecurați-l și, după câteva minute, consumați-l.

 - Acesta este un remediu care este, în general, contraindicat pentru persoanele care au hipertensiune arterială. Motivul este acela că remediul poate agrava această afecțiune. De aceea, este important să consultați întotdeauna simptomele cu medicul.

3. Frunze de dafin

 Există numeroase cercetări care leagă utilizarea frunzelor de dafin cu sănătatea pulmonară, iar în cultura populară au fost folosite de ani de zile ca remediu pentru a renunța la fumat și pentru a ameliora iritațiile tractului respirator. În prezent, ceea ce trebuie remarcat este faptul că există dovezi ale potențialului lor antioxidant și antiinflamator. Acest lucru, se pare, explică efectele benefice ale frunzelor de dafin asupra sănătății sistemului respirator.

Ingrediente necesare

 - 2 frunze de dafin

 - 1 cană cu apă plată, 250 ml

 - 1 lingură de caprifoi, 10 grame

Preparare

 - Mai întâi, încălziți apa până fierbe. Apoi adăugați frunzele de dafin și caprifoiul, lăsați-le în final să se amestece la foc mic timp de 5 minute.

 - Apoi luați de pe foc și lăsați-l deoparte încă 10 minute, până când atinge o temperatură potrivită pentru consum.

 - În cazul persoanelor care trăiesc cu fumători, este recomandat să se consume câte o cană pe zi. Procesul poate fi repetat de trei ori pe săptămână. În acest fel, plămânii vor fi întăriți și vor fi ajutați să rămână sănătoși.

 Putem încerca câteva remedii de origine naturală pentru a consolida funcția pulmonară. Totuși, acestea trebuie să fie utilizate cu grijă și cu atenție. Ori de câte ori este posibil, trebuie consultat un medic înainte de a le administra în mod regulat.