Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Vindecarea minţii şi a corpului

Scris de Dr. Luca Catalin

Vindecarea minţii şi a corpului

 Faptul că mintea domină trupul, deşi neglijat de biologie şi medicină, reprezintă cel mai fundamental lucru pe care-l cunoaştem despre procesul vieţii” (Dr. Franz Alexander, părintele psihosomaticii).

vindecarea mintii si a corpului

 În prezent este recunoscut faptul că bolile apar ca şi consecinţă a unor obiceiuri şi atitudini greşite care, atunci când le modificăm, determină o transformare atât a propriului corp şi a stării de sănătate cât şi a mediului în care trăim.

 Îndoiala sau negarea referitoare la capacităţile vindecătoare al minţii umane apare în cazul celor care nici măcar nu au încercat o orientare benefică a minţii lor şi deci nu au avut o experienţă reală în această privinţă. În acest caz, persoanele respective se îndoiesc sau resping din start acest enorm potenţial preferând să urmeze aceleaşi comportamente şi tipare negative adânc înrădăcinate. S-a afirmat timp de mulţi ani că vindecarea vine din exterior, că depinde de un factor extern, precum un tratament, un remediu miraculos sau sfaturile medicale. Totuşi, putem observa că de multe ori, cu cât luăm mai multe remedii şi tratamente, vindecarea nu apare, ci chiar în unele cazuri, boala se agravează. Cărui fapt se datorează acest lucru? Răspunsul e mai simplu decât ar părea: faptului că nu s-a ajuns la rădăcina problemei, la cauza emoţională şi mentală a bolii respective, pentru că de acolo începe orice vindecare!

Pe de altă parte, sunt atâtea cazuri în care remediile externe ale medicinii convenţionale au vindecat sau vindecă. Însă trebuie să luăm în considerare că întotdeauna când apare însănătoşirea, acest lucru se datorează faptului că într-un mod sau altul boala ne-a determinat să reflectăm şi să ne reevaluăm experienţele şi viaţa însăşi, ceea ce a transformat forma noastră proprie de a vedea lucrurile, sau mai bine zis, mintea noastră care este echivalentul a tot ceea ce gândim. Toate persoanele care se vindecă sau care au reuşit să învingă boli grele sau incurabile (denumite astfel de medicina clasică), sunt dovada vie a faptului că se poate! Toţi cei care au avut parte de însănătoşiri miraculoase, considerate de medicii tradiţionali inexplicabile din punct de vedere ştiinţific, mărturisesc că şi-au transformat în mod radical modalitatea de a înţelege, de a crede şi de a trăi viaţa.

 Psihologii ne reamintesc mereu că aproape toţi folosim doar a zecea parte din capacitatea noastră mentală. Potenţialul curativ pe care fiecare fiinţă umană o are şi care duce la autovindecare este un dar natural pe care îl putem explora şi folosi cu înţelepciune pentru binele nostru. Oricât am da vina pe factorii exteriori, pe situaţiile grele cu care ne confruntăm, pe persoanele pe care le considerăm răspunzătoare pentru nefericirea noastră, adevărul este că fiecare fiinţă este direct responsabilă atât pentru fericirea cât şi pentru nefericirea sa.

 Organismul uman este viu şi are o conştiinţă a sa, înzestrată cu o inteligenţă uimitoare care îi permite să crească, să se adapteze şi să trăiască pe această planetă. Corpul uman conţine nenumărate celule vii, organe, ţesuturi, muşchi şi oase care reacţionează în faţa acestei conştiinţe şi a mediului înconjurător prin propria lor conştiinţă, lucrând la unison unele cu celelalte. Aşa se nasc respiraţia, digestia, transpiraţia, odihna, somnul, regenerarea, reproducerea, gândirea, vederea, auzul, simţirea, mirosul, gustul şi celelalte funcţii fiziologice şi motorii.

Însă cea mai uimitoare funcţie a corpului este aceea de a răspunde cu o precizie incredibilă la gândurile şi convingerile noastre referitoare la el, oferindu-ne astfel o imagine vie a viziunii noastre legate de noi înşine.

 Corpul tău este manifestarea concretă a gândurilor tale despre el, iar starea sa fizică reflectă în mod fidel convingerile şi aşteptările tale legate de el. Tu nu eşti doar ceea ce mănânci, ci eşti ceea ce gândeşti, iar acest instrument miraculos care este gândirea se creează şi se recreează în permanenţă pe sine, în funcţie de gândurile tale schimbătoare.

Cum vindecă mintea?   

cum vndecam mintea  Mintea este ca un computer puternic: dacă nu ştim cum să-l folosim, aceasta nu înseamnă că el nu poate procesa programe avansate. Pe măsură ce învăţăm cum se foloseşte un computer, putem să ne folosim cu succes de el şi sa-i utilizăm potenţialul. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu mintea umană: pentru a-i folosi potenţialul trebuie să o disciplinăm şi să o educăm, astfel încât aceasta să devină un instrument creator în viaţa noastră şi să poată mai ales, să ne ajute să ne vindecăm.

Este adevărat că folosim doar un mic procent din întregul nostru potenţial mental. Este ca şi cum cineva ne-ar fi dăruit un procesor de o capacitate extraordinară cu care am putea conduce o întreprindere, însă nu ştim cum să-l folosim în acest sens şi ne limităm la a-l folosi pentru a efectua o banală adunare sau scădere.

 Pentru a putea debloca şi utiliza potenţialul minţii noastre şi a începe să-l folosim la maxim, este necesar să înţelegem că mintea este echivalentul tuturor gândurilor noastre. Fiecare gând pe care-l avem ne influenţează puternic atât corpul cât şi întreaga viaţă. Totuşi, gândurile care ne influenţază cel mai mult mediul sunt cele cărora le acordăm atenţie şi le alimentăm prin cuvintele, acţiunile şi reacţiile noastre.

 Dacă gândurile noastre ne afectează realitatea şi corpul, atunci am putea spune că gândind pozitiv se vor rezolva problemele, bolile şi lipsurile. Totuşi, a gândi pozitiv nu este suficient, deoarece simplu fapt de a gândi la ceea ce nouă ni se pare a fi bine ar echivala cu a crede, că de exemplu, când un computer se defectează sau nu mai răspunde comenzilor obişnuite, doar gândindu-ne că se va repara singur, aceasta se va întâmpla. Pentru ca computerul să funcţioneze în mod adecvat şi coerent, trebuie să intrăm în sistemul operativ şi să vedem ce anume a cauzat proasta funcţionare. Iar atunci, trebuie să-l reprogramăm sau să facem operaţiunile necesare pentru ca acesta să funcţioneze cum ne dorim.

 O boală reflectă faptul că computerul nostru personal numit minte face ceva ce nu dorim. Pentru a-l reprograma, trebuie să observăm cu atenţie ce tip de programări conţine mintea noastră şi cu ce anume ne-am alimentat viaţa.

Tristeţea, frica, incertitudinea, îndoiala, pesimismul, ura, invidia reflectă doar anumite atitudini mentale care ne fac să reacţionăm în moduri rigide, fixe în faţa vieţii sau reflectă faptul că aşteptăm prea multe lucruri de la ceilalţi. La modul figurat, seminţele bolilor sunt plantate şi cultivate în propria noastră lume emoţională. Rezultatul numită boală este doar consecinţa faptului că nu am înţeles anumite experienţe personale care ne-au provocat durere, insatisfacţie, ură, etc. Aceste experienţe rămân în fiinţa noastră şi încetul cu încetul sunt reflectate de corpul nostru.

 Ca o concluzie, putem afirma că toate bolile sunt relaţionate cu un anumit grad de nefericire, care este rezultatul unui exces de control, de rigiditate şi lipsă de afecţiune, de ură negată şi reprimată, etc. Se spune că orice boală este ceva ce noi ascundem. Dacă ne doare inima înseamnă că o anume experienţă din viaţa noastră ne irită, ne nelinişteşte sau ne dezamăgeşte, iar corpul reflectă imediat modul nostru de a simţi şi gândi viaţa.

Cum să începem vindecarea minţii?

 Pentru a începe procesul de vindecare a minţii, în primul rând ar trebui să ne împăcăm cu experienţele trecute, să nu purtăm resentimente, dorinţe de răzbunare, să înţelegem că a avea aşteptări faţă de ceilalţi, precum şi de a depinde de ceilalţi pentru a fi fericiţi ne va cauza doar durere, confuzie şi deziluzie. Aceasta nu înseamnă să nu avem încredere în ceilalţi, ci doar să avem o atitudine înţeleaptă, realistă asupra faptului că suntem singurii responsabili pentru fericirea noastră.

 Trebuie să începem să renunţăm la criticile faţă de ceilalţi, la atitudinea negativă şi refractară faţă de nou, să învăţăm să fim flexibili şi să ne entuziasmăm de lucrurile bune şi frumoase pe care de multe ori nici nu le mai luăm în considerare. Fiind cu adevărat mulţumiţi şi recunoscători – înţelegând prin aceasta o atitudine de creştere interioară, de descoperire şi plenitudine, creierul nostru ne va ajuta să ne autovindecăm, iar stările de fericire şi muţumirea profundă activează procesele de reîntinerire şi de regenerare ale corpului, oferindu-i energie, vitalitate şi sănătate.

Iar cel mai important lucru este să ne amintim în permanenţă că avem în noi totul pentru a fi fericiţi!

Mai poti citi din Vindecarea emotionala

Vindecarea minţii şi …

20-05-2013 Hits:29616 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Vindecarea minţii şi a corpului  Faptul că mintea domină trupul, deşi neglijat de biolog...

Read more

Legătura dintre emoți…

10-02-2016 Hits:23893 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Legătura dintre emoții și stomac  Atunci când ne îndrăgostim, spunem adeseori că “av...

Read more

Cum afectează emoţiil…

29-05-2013 Hits:20818 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Cum afectează emoţiile corpul şi mintea?  Pentru a avea o viaţă echilibrată şi săn...

Read more

Inteligenţa emoţional…

19-05-2013 Hits:19695 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Inteligenţa emoţională, un factor decisiv în prevenirea bolilor Medicina tradiţională ...

Read more

Prevenirea bolilor

18-05-2013 Hits:17297 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Sfaturi simple pentru prevenirea bolilor  Există situaţii care ne pot predispune la boal...

Read more

Importanta Serotoninei …

20-06-2014 Hits:14734 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Importanţa Serotoninei pentru sănătate  Serotonina, în afară de reglarea funcţiilor n...

Read more

Vindecarea conştientă

24-05-2013 Hits:13894 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Despre atitudinea cea mai eficientă în procesul vindecării  "Doctore, vreau să mă faci...

Read more

Cum se transformă gân…

09-11-2015 Hits:13809 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Cum influențează mintea starea fizică?  Mintea umană este atât de puternică încât ne ...

Read more

Vindecă-ți emoțiile

25-11-2014 Hits:13696 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Ieși din depresie și din pesimism!  Emoțiile pe care le trăim spun multe despre noi ca ...

Read more

Emoțiile și cancerul …

20-04-2015 Hits:10583 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Povestea mea  În cadrul acestui articol voi vorbi despre emoții și cancer și despre legă...

Read more

Vindecarea apetitului e…

31-08-2015 Hits:10479 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Ce este apetitul emoțional?  Apetitul emoțional înseamnă a mânca atunci când nu-ți est...

Read more

Forța gândirii: cheia…

16-06-2016 Hits:10150 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Forța gândirii – un instrument esențial în orice terapie  Există o conexiune imediată...

Read more

Emoțiile și sănătat…

06-05-2016 Hits:9718 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Emoțiile și sănătatea sistemului nervos  În medicina naturistă se cunoaște un mare sec...

Read more

Știința gândurilor v…

01-04-2016 Hits:8967 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

 Poate mintea să vindece într-adevăr corpul?  Pare oarecum imposibil ca puterea gânduril...

Read more

Emoțiile și cancerul:…

15-06-2015 Hits:8526 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Diagnosticul de cancer se poate transforma din dușman în aliat  Există foarte puține fraz...

Read more

Durerea cronica

05-12-2014 Hits:8523 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Cauza psihosomatică a durerii cronice  Atunci când o persoană suferă de durere cronică...

Read more

Cum ne pot îmbolnăvi …

07-09-2015 Hits:8262 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Despre cauzele emoționale ale bolilor  Uneori, o persoană se simte rău din punct de vedere...

Read more

Legătura dintre stres …

15-06-2015 Hits:8251 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Legătura dintre stres și cancer  Iată în continuare un articol foarte interesant publicat...

Read more

Ce sunt bolile psihosom…

18-01-2017 Hits:8079 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Bolile psihosomatice – date generale  În același mod în care bolile fizice tind să infl...

Read more

Iubirea te ajută să t…

23-02-2016 Hits:7463 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Cum ne vindecă iubirea?  Cercetătorii au confirmat faptul că atunci când suntem îndrăgo...

Read more

Diferența dintre trist…

13-10-2016 Hits:6950 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Diferența dintre tristețe și depresie  De multe ori se poate confunda o stare de tristețe...

Read more

Recomandări și remedi…

29-04-2018 Hits:5618 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Ce este anxietatea?  Apariția anxietății este foarte frecventă și nu ar trebui să o ign...

Read more

10 abilități pentru a…

31-07-2017 Hits:4758 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

 Ce sunt abilitățile psiho-sociale?  În general, persoanele, ca ființe sociale, sunt m...

Read more

Cum se combat atacurile…

07-12-2018 Hits:4353 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Ce este un atac de panică?  Ați simțit vreodată că nu mai aveți suflare, că nu puteți...

Read more

Emoțiile - o cheie uit…

18-10-2016 Hits:3876 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

De ce emoțiile trebuie luate în considerare când vorbim despre stil de viață sănătos ...

Read more

7 semne de epuizare men…

11-03-2019 Hits:3656 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Nivelul de serotonină afectează stările mentale și emoționale  O zi lungă și stresant...

Read more

Mintea creează fericir…

08-10-2019 Hits:3532 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Câteva date despre structura creierului  În prezent, tot mai multe studii științifice din...

Read more

Optimismul ne ajută s…

16-12-2019 Hits:3113 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Cele 3 beneficii ale optimismului  Optimismul este hrană pură pentru sistemul nostru imunit...

Read more

Optimismul ne ajută s…

17-02-2020 Hits:2784 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

7 moduri de a crește optimismul și de a reduce anxietatea  De exemplu, tulburările de anxi...

Read more

Cum ne afectează trist…

19-09-2021 Hits:2117 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Legătura dintre pierderea unei persoane și riscul unui atac cardiac  A muri de tristețe ar...

Read more