Ce este aromaterapia?
Termenul «aromaterapie» a fost creat în anul 1928 de către farmacistul francez René Maurice Gattefosse, pentru a desemna utilizarea uleiurilor esențiale extrase din plantele aromatice pentru tratarea patologiilor și îmbunătățirea stării de sănătate. Aromaterapia nu este o practică magică și nici supranaturală. Aromaterapia este o formă de medicină alternativă așa cum este și homeopatia. Până în prezent, aromaterapia este destul de puțin cunoscută în țara noastră, cu toate că rezultatele sale sunt dovedite și tot mai mulți medici, asistente și farmaciști recunosc această practică drept o terapie alternativă și compatibilă cu cele tradiționale. Dacă doriți să recurgeți la această terapie naturală, este indicat să cereți sfatul unor profesioniști competenți, calificați în această ramură a medicinii alternative.
Aromaterapia, recunoscută ca ramură a medicinii alternative
Aromaterapia constă în utilizarea unor arome extrase din anumite plante, care ajută la tratarea bolilor și afecțiunilor de sănătate. Lista de boli și tulburări pentru care este indicată aromaterapia este practic interminabilă: depresie, anxietate, migrene, tulburări digestive, tulburări cardiace, artrită, acnee, răceli, bronșită, sinuzită sunt doar câteva dintre ele, aromaterapia adresându-se atât durerilor de ordin fizic, dar și celor psihologice. De asemenea, aromaterapia este utilizată în tratamentele de înfrumusețare, ajutând la prevenirea și combaterea ridurilor, a celulitei și a vergeturilor.
Uleiurile esențiale sunt elementele cheie ale aromaterapiei, deoarece în acestea se concentrează toți agenții chimici ai plantelor cum sunt hormonii, vitaminele, antibioticele și antisepticele. Conform aromaterapeuților, uleiurile esențiale sunt forma cea mai concentrată de energie a plentelor, deoarece acestea se extrag prin distilare printr-un procedeu laborios. În acest mod se obține rezultatul final care este un lichid uleios cu o textură foarte fină care conține compușii volatili ai plantelor care păstrează aroma acestora. De fapt, aromaterapeuții consideră că uleiurile esențiale reprezintă chiar sufletul plantei respective.
În lumea medicală, aromaterapia este recunoscută ca ramură a medicinii alternative fiind o terapie perfect compatibilă cu medicina tradițională, iar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) impulsionează producerea și implementarea acesteia în țările din lumea a treia. În aceste zone o mare parte din populație nu are acces la medicina modernă, tocmai de aceea terapiile naturale precum aromoterapia și multe altele se utilizează în mod obișnuit, între 40 și 80% din populație, în funcție de zone.
Modalitatea în care se obțin uleiurile esențiale nu este simplă; procesul este destul de lent și laborios, iar uneori pentru a se obține zece centimetri cubi de ulei esențial sunt necesare sute de kilograme de frunze, flori sau tulpini după cum este cazul.
Aromaterapia - o tradiție milenară în era tehnologiei
Aromaterapia este folosită încă de acum mii de ani, cu toate că în secolul XX a devenit tot mai cunoscută. Dacă facem o incursiune în istorie putem afla că multe culturi au cunoscut și au utilizat efectele binefăcătoare ale aromaterapiei. Unii specialiști situează apariția aromaterapiei chiar în preistorie, odată cu descoperirea focului. Prin arderea unor tipuri de lemn și plante, primii oameni au descoperit mirosuri plăcute și au folosit ulterior aceste procedee mai ales în cadrul ritualurilor religioase.
Acum 5.000 ani, în China și în India terapeuții foloseau anumite plante aromatice pentru prevenirea și tratarea bolilor, dar și în unele tratamente de înfrumusețare. De asemenea, culturile antice din America utilizau diverse plante aromatice în ritualurile religioase, dar și în scopuri curative.
Sumerienii, babilonienii și mai ales egiptenii foloseau foarte mult plantele medicinale pentru vindecarea bolilor, în tratamentele de înfrumusețare și îmbălsămarea persoanelor defuncte. S-au descoperit unele documente cum este de exemplu papirusul Erbes care datează din anul 1600 IC în care se detaliază anumite formule în care se folosesc uleiuri esențiale.
La rândul lor, grecii și romanii nu au fost străini de aceste practici, cele două culturi fiind, de altfel foarte atrase de folosirea parfumurilor și a esențelor din plante. Hipocrate, părintele medicinii occidentale, a inclus în tratatele sale de medicină și utilizarea plantelor aromatice.
În secolul al XI-lea, arabii au perfecționat procesul de distilare a uleiurilor esențiale, principalul susținător fiind omul de știință și medicul Abu Ibn Sina, cunoscut sub numele de Avicena. Descoperirile sale au fost răspândite și în Europa medievală odată cu cruciadele. Tot din acea perioadă datează și tratatul de plante al călugăriței germane Hildegard Von Bingen, în care se menționează folosirea plantelor și ierburilor aromatice cum este de exemplu lavanda.
În secolele XVI și XVII se foloseau deja mai mult de 100 uleiuri esențiale sub formă de medicamente. Odată cu dezvoltarea industriei și a medicamentelor de origine chimică au început să fie folosite tot mai mult plantele și aromele în lupta contra bolilor.
În secolul XX renaște această formulă, grație talentului chimistului francez Rene M. Gottefosse, care este considerat ca fiind întemeietorul modern al aromaterapiei. În anul 1928 Gottefosse și-a publicat tratatul despre aromaterapie. În acest tratat, autorul argumenta faptul că pielea este capabilă să absoarbă uleiurile esențiale, acestea având numeroase proprietăți curative și dezinfectante. Tratatul său prezenta și faptul că inhalarea anumitor arome din plante ameliorează stările de anxietate și depresie.
Utilizări și aplicații ale aromaterapiei
Un bun specialist trebuie să indice cu exactitate ce uleiuri trebuie să utilizăm pentru tratarea unei afecțiuni concrete și cum să le aplicăm, deoarece modalitățile de uz sunt foarte diverse, în funcție de natura bolii respective. Experții în aromaterapie încadrează utilizările uleiurilor esențiale în trei grupe și anume: ingerare, absorbția prin piele și mirosirea acestora.
Aromaterapia pe cale externă: este mai recomandată decât calea internă, în principal datorită siguranței și ușurinței sale de aplicare. În plus, datorită aplicării locale externe, diferitele uleiuri esențiale tind să pătrundă imediat prin piele, acționând în mod direct asupra organelor specifice.
De exemplu, masajele și băile cu adaos de uleiuri esențiale sunt modalitatea prin care pielea le absoarbe în mod direct. Câteva picături de esențe diluate în uleiul de masaj sau în apa de baie sunt suficiente pentru ca corpul să beneficieze de puterea curativă a plantelor. De asemenea, există și anumite creme, loțiuni, șampoane sau măști pentru piele și corp, în funcție de ce anume dorim să tratăm. În cazul fiecărei afecțiuni sau tulburări de sănătate se aplică remediile necesare în mod concret și cu ajutorul plantelor corespunzătoare.
Simțul mirosului este o altă cale de acțiune specifică pentru uleiurile esențiale. Inhalarea acestora prin intermediul băilor de aburi este poate procedeul cel mai cunoscut. Inhalațiile sunt utile pentru tratarea afecțiunilor căilor respiratorii, iar această tehnică presupune adăugarea a cinci-zece picături de ulei esențial într-un recipient de apă fierbinte, iar apoi se respiră vaporii care rezultă având capul bine acoperit cu un prosop mare.
Există și alte modalități, precum lampa de aromaterapie sau difuzorul de aromaterapie. Acesta este un vas special în interiorul căruia se plasează o lumânare care încălzește un mic bol cu apă în care s-au adăugat în prealabil uleiuri esențiale, care prin intermediul căldurii se răspândesc sub formă de vapori, aromatizând astfel întreaga încăpere.
Aromaterapia pe cale internă sau pe cale orală: aceasta este total nerecomandată fără indicațiile unui control medical adecvat. Modalitatea folosită mai rar este ingerarea, iar în acest caz se administrează direct doza de ulei esențial indicată, care în general se amestecă cu o băutură sau un aliment precum laptele sau mierea. Există unii terapeuți care consideră că ingerarea infuziilor sau a a maceratelor la rece din plante medicinale constituie tot o formă de aromaterapie.
Alte modalități de a folosi proprietățile terapeutice ale uleiurilor esențiale sunt plasturii și compresele: acestea pot fi utile pentru combaterea durerilor musculare (cu apă caldă) sau pentru combaterea febrei, a durerilor de cap, a luxațiilor sau a întinderilor musculare (cu apă rece).
Proprietățile și beneficiile aromaterapiei pentru sănătate
Uleiurile esențiale acționează la trei nivele diferite, respectiv la nivel psihosomatic deoarece ne ajută să ne simțim mai bine, la nivel fizic exercitând o influență terapeutică asupra diverselor simptome corporale și la nivel energetic, deoarece sunt capabile să echilibreze fluxurile energetice ale corpului, într-un mod similar acupuncturii.
Există numeroase proprietăți terapeutice ale uleiurilor esențiale pentru sănătate, dintre care se remarcă următoarele:
– proprietăți analgezice (camfor, bergamotă, levănțică, mentă, rozmarin, măghiran);
– proprietăți antidepresive (busuioc, portocală, lămâie verde, tămâie, iasomie, mușețel, sunătoare, trandafir);
– proprietăți antiseptice (bergamotă, ienupăr, eucalipt);
– proprietăți cicatrizante (mușețel, tea-tree, isop, mușcată);
– proprietăți depurative (ienupăr, eucalipt, trandafir, cuișoare);
– proprietăți sedative (portocală, chiparos, lămâie, levănțică, mușcată).
În prezent, acțiunea terapeutică a uleiurilor esențiale a dobândit un enorm succes în lumea întreagă, succes care poate fi explicat datorită următoarelor aspecte:
- Fiind foarte concentrate și definite din punct de biochimic, uleiurile esențiale sunt eficiente în domenii numeroase și variate cum sunt: patologiile virale, bacteriene și parazitare; afecțiunile inflamatorii și dureroase ale mușchilor, tendoanelor, articulațiilor, dar și tulburările relaționate cu anumite disfuncții ale sistemului nervos.
- Uleiurile esențiale pot fi utilizate în stare pură în lămpile de aromaterapie, pe cale cutanată sau orală și în plus, pot fi diluate în uleiuri vegetale sau alte excipiente grase precum cremele sau ceara.
- Fiind bogate în principii active, uleiurile esențiale au o energie extraordinară care permite de asemenea, revitalizarea persoanelor apatice și întărirea sistemului imunitar față de agresiunile externe de orice tip.
La rândul lor, există multe beneficii ale aromaterapiei, nu doar pentru sănătatea pielii, ci și pentru starea de sănătate în general:
- Aromaterapia ajută la relaxarea corpului și a minții;
- Aromaterapia este utilă pentru combaterea stresului și a anxietății;
- Aromaterapia ajută la relaxarea articulațiilor și a corpului fizic în general;
- Aromaterapia oferă hidratare și revitalizare pielii, combate ridurile, acneea și celulita, fiind un bun supliment în tratamentele de înfrumsețare.
- Aromaterapia ajută la echilibrarea emoțiilor, fiind un instrument eficient contra depresiei: de exemplu, aromele citrice și vibrante generează o tendință eficientă de reducere a efectelor provocate de această boală apăsătoare care este depresia. Dacă suferiți de această tulburare, masajele și băile cu uleiuri usențiale vă pot fi de mare folos pentru echilibrarea stărilor emoționale.
- Aromaterapia reduce stresul: s-a demonstrat că aromaterapia cu ulei esențial de lavandă poate reduce stresul, prevenind astfel efectele sale nocive ale sănătății. În cadrul unui studiu medical realizat pentru a-i dovedi eficacitatea, participanții care au recurs la aromoterapie au simțit dureri mai puțin intense, iar nivelele lor de stres s-au diminuat, în comparație cu participanții care nu au folosit aromaterapia. Alte studii medicale realizate recent au evidențiat faptul că în cazul pacienților diagnosticați cu cancer, nivelele de stres și de tensiune s-au redus în urma unor sesiuni de aromaterapie.
- Aromaterapia combate durerile: Unul dintre beneficiile majore ale aromaterapiei este acela de a reduce intensitatea anumitor dureri. De exemplu, uleiul esențial de salvie se utilizează deoarece generează o reducere a durerilor menstruale în cazul femeilor, iar uleiul esențial de cuișoare este foarte eficient pentru combaterea durerilor de dinți.
- Aromaterapia ajută la reglarea tensiunii arteriale: S-a demonstrat de asemenea că aromaterapia poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale în cazul pacienților care suferă de hipertensiune arterială. Dacă vă confruntați cu această problemă de sănătate, aromaterapia vă poate ajuta să vă relaxați, iar nivelele tensiunii arteriale să se echilibreze.