Reţete lacto-vegetariene pentru regimul alimentar predominant Yang
Deserturi şi băuturi
Cu acest articol vom încheia, cel puţin deocamdată, prezentarea selecţiei de reţete pentru regimul alimentar predominant Yang, pe care am realizat-o. Vă invităm, cu această ocazie, la delicioase, încântătoare şi mai ales sănătoase deserturi şi băuturi yang.
În acest mod vă arătăm că se pot mânca bunătăţi chiar şi atunci când se ţine un regim alimentar, de pildă regimul alimentar preponderent Yang. Ba mai mult, unora s-ar putea să le placă mai mult deserturile şi băuturile specifice acestui regim, decât cele „obişnuite”. Am putea adapta vorbele lui Hipocrate, spunând „Desertul să vă fie medicament, iar medicamentul desert!”, pentru că a ţine regim alimentar poate fi chiar mult mai plăcut decât a mânca „obişnuit”.
Iată şi delicioasele reţete yang mult aşteptate!
Dejunul Kollath
Se pun la înmuiat timp de minim 6 ore 150 g făină de grâu complet, astfel încât apa să fie cu un deget deasupra. Separat se pune la înmuiat o mână de stafide uscate. Este important ca stafidele pe care le folosiţi să nu conţină ulei adăugat şi nici conservanţi. După acest interval de timp se mărunţeşte miezul de la 10 nuci, se rad 2-3 mere curăţate de coajă şi se încorporează împreună cu stafidele în făina înmuiată. Se îndulceşte cu puţină miere. Se poate servi cu scorţişoară măcinată. La dejunul Kollath se pot adăuga şi alte fructe Yang de sezon (fragi, zmeură, mure, afine, coacăze, merişoare etc.).
Mic dejun cu fulgi de ovăz
Fulgii de ovăz se pun la înmuiat peste noapte în apă. Dimineaţa se amestecă cu măr ras, miere şi zeamă de lămâie; se serveşte imediat.
Suc de fragi sau zmeură
Se pun în mixer fragii sau zmeura, miere de albine şi un măr curăţat şi tăiat cuburi. Se completează cu apă şi se mixează până ce toate ingredientele se omogenizează.
Salată de fructe Yang
Se aleg fructe Yang (mere, fragi, zmeură etc.), care se taie cubuleţe (fructele mici se pun întregi). Se adaugă nuci pisate, stafide (cât mai naturale, fără ulei adăugat şi fără conservanţi) şi se îndulceşte cu miere după gust. Se poate adăuga şi scorţişoară.
Salată de mere şi morcovi
Se dau prin răzătoare un morcov şi 2 mere decojite. Se adaugă nuci măcinate, 2-3 linguri de miere de albine, scorţişoară şi, opţional, puţină vanilie.
Cocteil de morcovi
Se obţine un suc de morcovi la storcător. Se adaugă 2-3 gălbenuşuri de ouă de ţară dacă se doreşte, puţin suc de mere dacă vrem ca băutura să fie puţin acrişoară, iar dacă sucul nu este suficient de dulce, puţină miere. Se pot adăuga şi nuci măcinate, după care se mixează bine.
Cocteil de mere
Se curăţă de coajă 2 mere, se taie felii eliminând cotorul şi se introduc în mixer. Se adaugă miere, scorţişoară, apă minerală şi, dacă se doreşte, 2-3 gălbenuşuri de ouă de ţară. Se mixează până se zdrobesc complet merele.
Clătite cu mere
Se prepară o pastă de clătite din făină de grâu integral diluată cu apă şi puţină sare, la care se adaugă mere curăţate de coajă şi rase, coajă de lămâie sau de portocală rasă şi scorţişoară măcinată. Se formează clătite cu ajutorul unui polonic şi se rumenesc în ulei încins. Se rulează; se servesc. Se pot face si clătite mai mici, care se rulează şi se servesc cu ajutorul unei scobitori.
Mere la cuptor
Se scot căsuţele de seminţe de la mere, având grijă să nu se găurească de tot. Se umplu merele cu pastă de susan (tahini) şi se introduc şi stafide (cât mai naturale, fără ulei adăugat şi fără conservanţi). Se coc la cuptor la foc mic.
Mere în aluat
Se prepară un aluat din grâu integral cu apă, 3 linguri de ulei presat la rece şi sare. Se întinde o foaie subţire şi se taie bucăţi astfel încât să se poată înfăşura un măr. Se pregătesc merele ca în reţeta „Mere la cuptor” şi se îmbracă în aluat care se întinde deasupra mărului prin presarea cu degetele. Se pun merele într-o tavă unsă cu ulei şi se dau la cuptor (care a fost încins dinainte).
Compot de mere şi gutui
Se curăţă merele şi gutuile şi se taie felii subţiri sau cubuleţe. Se pune apă la fiert, iar când clocoteşte se adaugă merele şi gutuile tăiate. Se fierbe până se înmoaie fructele; se adaugă scorţişoară. Se serveşte cald, cu puţină miere după gust.
Hrişcă cu mere
Se curăţă de coajă 6 mere şi se rad pe răzătoarea mare. Se fierbe ½ kg de hrişcă, apoi se adaugă merele rase. Se acoperă cu un capac şi se dă la cuptor timp de 10 minute. Se adaugă apoi coajă de lămâie rasă. Se lasă la răcit şi se adaugă miere după gust.
Hrişcă cu miere şi migdale
Hrişca se spală, se scurge şi se pune la fiert cu puţină sare. După ce bobul se înmoaie, se scurge hrişca de apă. Se adaugă migdale uşor prăjite şi tăiate mărunt, iar după ce se răceşte, se adaugă miere după gust.
Hrişcă cu brânză şi miere
Se fierbe hrişca, apoi se scurge de apă. Se adaugă brânză de capră, nuci măcinate şi, dacă se doreşte, turmeric şi scorţişoară măcinată după gust; se amestecă, se lasă la răcit, apoi se adaugă miere de albine.
Grâu fiert cu mere şi nuci
Se fierbe grâul în apă cu puţină sare, după aceea se scurge de apă, se amestecă cu mere curăţate de coajă şi rase, nuci măcinate, puţină miere după gust şi scorţişoară măcinată
Orez cu migdale sau nuci
Se fierbe orezul integral şi apoi se adaugă puţin ulei presat la rece. Deasupra se presară migdale sau nuci şi stafide. Se îndulceşte cu miere.
Budincă de orez cu mere
Se tapetează o cratiţă şi se pune în ea un strat de orez fiert amestecat cu puţin ulei de susan presat la rece, 2-3 gălbenuşuri de ouă de ţară şi, opţional, stafide (cât mai naturale, fără ulei adăugat şi fără conservanţi); se pune apoi un strat de mere tăiate felii sau rase, amestecate cu scorţişoară măcinată, apoi iar orez, stafide, mere, ultimul strat fiind de orez. Deasupra se toarnă unt de soia şi se presară cu nuci pisate. Se coace la cuptor 15-20 de minute.
Budincă de mei
Se încălzesc pe aburi 2 căni apă. Se introduce ½ cană făină de mei, care se fierbe pe aburi timp de 30 de minute. Se serveşte caldă, cu adaos de miere după gust.
Budincă de mei cu afine
Se prepară o budincă din făină de mei şi apă, în proporţie de 5 părţi apă la o parte făină de mei. Se fierbe 25-30 de minute. Când e gata se ia de pe foc, se lasă să se răcească un pic şi se adaugă afine din abundenţă. Se recomandă în caz de diaree.
Cremă de secară
Se fierb 2 căni apă şi se adaugă peste o cană făină de secară, amestecând continuu, până la omogenizare. Se adaugă puţină sare şi se pune compoziţia la foc mic aproximativ 15 minute, amestecând în acest interval de timp. Se serveşte caldă, cu ulei presat la rece şi miere după gust.
Papanaşi cu brânză de capră
Se amestecă făină de grâu integrală cu brânză de capră, părţi egale. Se adaugă 2-3 gălbenuşuri de ouă de ţară, 3-4 linguri de ulei şi puţină sare. Dacă aluatul obţinut este prea tare se mai diluează cu apă. Se ia cu lingura aluat şi se pune în ulei încins. După ce s-au rumenit pe ambele părţi, papanaşii se scot din ulei; se servesc calzi sau reci, cu puţină miere dacă se doreşte.
Papanaşi fierţi
Se amestecă în părţi egale făină de hrişcă şi făină de orez. Se adaugă brânză de capră, 2-3 ouă de ţară bătute spumă, sare după gust, 2-3 linguri de ulei presat la rece. Se diluează cu apă până devine un aluat suficient de moale. Se fac găluşte de 2 cm diametru şi se pun să fiarbă la foc mic în apă clocotită cu sare. După ce au fiert se scot cu paleta şi se adaugă puţin ulei şi miere după gust. Se servesc calzi.
Crochete de susan
Se face un aluat din apă, 2 ceşti făină integrală, 2 linguri susan şi scorţişoară. Se întinde şi se taie fâşii care se prăjesc în ulei până devin crocante. Se pot face diverse forme. Se pot face şi din făină integrală de grâu amestecată cu mălai în părţi egale. De asemenea se pot face înlocuind făina de grâu integral cu făină de hrişcă.
Crochete de mei
Se amestecă făină de mei şi făină de grâu integral în părţi egale. Se adaugă alune, nuci sau migdale tăiate fin. Se amestecă cu apă şi se frământă până se obţine un aluat ca la crochetele de susan. Se procedează apoi identic.
Halva de griş
Se rumeneşte o ceaşcă de griş din grâu integral în 4 linguri de ulei presat la rece. Se adaugă 2 linguri de stafide (cât mai naturale, fără ulei adăugat şi fără conservanţi) şi un măr curăţat şi tăiat în bucăţi. Se toarnă apoi apă în acest amestec de patru ori cât volumul său şi puţină sare. Se fierbe la foc moale şi, după ce s-a îngroşat, se adaugă două linguriţe de scorţişoară şi 4 linguri pastă de susan. Se toarnă într-o formă şi se lasă să se răcească.
Clătite cu brânză şi coacăze negre
Se prepară o pastă de clătite din făină de grâu integral diluată cu apă şi puţină sare; se prăjesc clătitele în ulei încins. Se freacă brânza de capră până devine cremoasă; se adaugă gălbenuş de ouă de ţară şi coajă de lămâie rasă, apoi se încorporează coacăzele. Se umplu clătitele cu această cremă, se rulează; se servesc. Se pot folosi şi coacăze roşii, sau se pot înlocui coacăzele cu merişoare proaspete.
Prăjitură de susan
Se prăjesc seminţele de susan şi se zdrobesc. Separat se înmoaie trei linguri de făină de grâu integral cu apă şi puţină sare; se fierbe apoi terciul obţinut până se îngroaşă. Se adaugă susanul şi puţină miere, apoi se pune într-o formă. Se lasă să se răcească. Se serveşte cu nuci, migdale şi fistic tăiate mărunt. Se poate face această prăjitură şi cu pastă de susan (tahini).
Prăjitură de migdale
Se face un aluat din făină integrală, ulei presat la rece, sare şi puţină apă; se garniseşte o tavă cu aluat. Se freacă brânza de capră până devine cremoasă, se adaugă 2 gălbenuşuri de ouă de ţară, puţină vanilie şi migdale tocate şi uşor prăjite sau făină de migdale. Se toarnă această compoziţie peste aluat; se ornează cu migdale feliate; se poate presăra şi nucşoară măcinată. Se coace la cuptor 30-40 de minute. Se poate prepara şi cu lapte proaspăt de capră, opărit în prealabil, în loc de brânză.
Prăjitură de merişoare cu migdale
Se garniseşte o tavă cu aluat preparat din făină integrală de grâu, ulei presat la rece, sare şi apă. Se freacă brânza de capră până devine cremoasă, se adaugă merişoare proaspete, se omogenizează; se întinde această compoziţie peste aluat. Peste crema de brânză se pun merişoare. Se coace la cuptor 20-30 de minute; se scoate şi se adaugă deasupra un amestec din puţină făină integrală, ulei presat la rece şi migdale mărunţite şi prăjite. Se dă la cuptor şi se mai coace 10-15 minute.
Prăjitură de brânză de capră şi coacăze negre
Se face un aluat din făină integrală, ulei presat la rece, puţină sare şi apă. Pentru umplutură se amestecă brânza de capră cu 2 gălbenuşuri de ouă de ţară, puţină făină integrală, puţină sare, o lingură de busuioc proaspăt tocat mărunt şi câteva căni de coacăze negre proaspete. Se garniseşte o tavă cu aluat, se adaugă umplutura; se ornează cu migdale feliate, apoi se coace la cuptor aproximativ 30 de minute.
Prăjitură de mere
Din făină de grâu complet, apă, sare şi 2-3 gălbenuşuri de ouă de ţară se face o cocă potrivit de tare. Se împarte în două. Se prepară umplutura din mere rase, stafide, scorţişoară şi nuci măcinate. Jumătate din aluat se întinde pe fundul tăvii peste care se pune umplutura şi deasupra se aşează cealaltă jumătate de aluat. Se unge cu ou de ţară şi se presară cu nuci măcinate. Se coace la foc potrivit aproximativ o oră. După ce se scoate din cuptor şi se mai răceşte puţin se toarnă deasupra un sirop din miere şi apă.
Plăcintă de mere
Se face un aluat din o ceaşcă de făină integrală, 3 linguri de ulei presat la rece (se poate folosi ulei de susan), sare, scorţişoară, coajă de portocală rasă şi puţină apă. Se împarte aluatul în două părţi egale. Se garniseşte o tavă cu jumătate de aluat; se aşează pe aceasta bucăţi de mere, stafide, nuci, scorţişoară. Se acoperă cu o foaie făcută din cealaltă jumătate de aluat; se toarnă deasupra un sos din făină integrală de grâu, 2 gălbenuşuri de ouă de ţară, 2 linguri de ulei presat la rece şi apă. Se coace la cuptor 30-40 de minute.
Plăcintă de dovleac
Se ia ½ kg de dovleac care se taie bucăţi. Se căleşte puţin o ceapă tăiată mărunt în ulei presat la rece şi puţină apă şi se adaugă dovleacul, apă şi sare. Se fierb împreună. Pentru foaia de plăcintă se procedează la fel ca la plăcinta de mere. Se întinde din jumătate de compoziţie o foaie care se aşează într-o formă de tartă. Se pune apoi compoziţia de dovleac peste care se aşează bucăţi de mere. Se acoperă cu o foaie făcută din cealaltă parte de compoziţie. Se unge cu gălbenuş de ouă de ţară, se decupează o cruce deasupra, cu un cuţit. Se coace la cuptor timp de aproximativ o oră.
Plăcintă de castane comestibile şi mere
Se fierb castanele în apă, se curăţă de coajă, se adaugă scorţişoară, coajă de portocale rasă şi se amestecă obţinând o pastă ca pentru plăcinta de dovleac. În continuare se procedează la fel ca pentru plăcinta de dovleac.
Tartă de mere
Se amestecă într-un castron făină integrală de grâu, puţin ulei presat la rece şi apă, până se obţine un aluat omogen. Se frământă acest aluat, apoi se împarte în două. Se ia o porţie şi se pune într-o tavă pentru tartă. Se pun deasupra mere decojite, scobite şi tăiate în felii subţiri, stafide (cât mai naturale, fără ulei adăugat şi fără conservanţi), cuişoare şi scorţişoară măcinată. Se toarnă puţină apă pe margini. Se întinde restul de aluat şi se pune deasupra tartei. Se presează bine marginile, se face o gaură la mijloc şi se lasă la frigider 20 de minute. Se stropeşte cu apă, se presară seminţe de susan şi se pune la cuptorul bine încins timp de 30-40 de minute.
Tartă de merişoare
Se prepară un aluat ca la tarta de mere; opţional, se pot adăuga şi 2 gălbenuşuri de ouă de ţară în compoziţie. Se tapetează o tavă cu aluat; deasupra se pun merişoarele (dacă se folosesc merişoare uscate, acestea vor fi înmuiate şi stoarse înainte) şi scorţişoară măcinată; se coace în cuptorul încins timp de 30-40 de minute.
Tartă de afine
Se prepară un aluat ca la tarta de merişoare. Se tapetează o tavă cu jumătate din aluat; deasupra se pun afinele şi scorţişoara măcinată; se poate adăuga şi coajă de lămâie rasă. Se întinde aluatul rămas şi se taie în benzi late, care apoi se aranjează sub formă de zăbrele deasupra tartei. Se presează bine marginile, apoi se dă la cuptor pentru aproximativ 40 de minute. Aceeaşi reţetă poate fi preparată şi cu coacăze.
Lapte de soia
Se pun 500 g de soia într-un vas şi se adaugă apă cât să acopere soia. Se lasă la înmuiat 12 ore. Apoi se spală bine, se adaugă apă proaspătă şi se pune la fiert, dar nu într-un vas de aluminiu. Se schimbă apa în timpul fiertului de 2 ori. După ce a fiert cel puţin 2 ore la foc mic, se strecoară şi se dă prin maşina de tocat carne. Se pune într-un sac de tifon, iar sacul se pune într-un vas mare în care se adaugă 2 l de apă călduţă. Se frământă bine sacul cu soia de mai multe ori. Lichidul obţinut se pune într-un alt vas. Se mai adaugă 2 l de apă călduţă peste pasta rămasă şi se repetă procedeul de strecurare. Apoi se amestecă lichidul rezultat cu cel obţinut prima dată. Se fierbe acest lichid 20 de minute amestecând continuu cu o lingură de lemn. Se ia de pe foc. Se serveşte ca laptele obişnuit.