Regimul alimentar predominant Yin
Vă recomandăm să citiţi şi articolele despre regimul Oshawa şi despre regimul alimentar predominant Yang, pentru a vă ajuta să alegeţi regimul cel mai potrivit pentru dumneavoastră, din punct de vedere al predominanţei energetice Yin sau Yang. Cel mai bine ar fi să consultaţi un specialist care să vă îndrume în alegerea regimului alimentar celui mai potrivit pentru dumneavoastră.
Marea majoritate a bolilor şi afecţiunilor se datorează excesului de energie Yin şi implicit deficitului de energie Yang, dar există totuşi şi cazuri, ceva mai rare, în care boala se datorează unui exces de energie Yang şi unui deficit de energie Yin. În astfel de cazuri, regimul alimentar recomandat are rolul de a reechilibra energia deficitară de tip Yin în raport cu cea în exces de tip Yang. Se recomandă astfel consumul de alimente preponderent Yin, ţinându-se cont de predominanţa lor energetică, obişnuită, accentuată sau extrem Yin.
Este foarte important, dacă credeţi că boala sau afecţiunea de care suferiţi se datorează excesului de energie Yang sau deficitului de energie Yin, să consultaţi cel puţin o persoană competentă în domeniu, pentru a vă asigura că într-adevăr regimul predominant Yin este cel potrivit pentru dumneavoastră şi în ce măsură sau pentru ce interval de timp.
Vă oferim în cele ce urmează o listă a alimentelor cu predominanţă energetică Yin, pe care să o puteţi consulta ori de câte ori aveţi nevoie.
Atenţie! Se recomandă evitarea cât mai strictă a alimentelor extrem Yin obţinute prin rafinare sau procesare excesivă!
Lista alimentelor cu predominanţă energetică Yin (-)
Cereale şi produse din cereale
Obişnuit Yin: porumb dulce, porumb zaharat
Accentuat Yin: nu se cunosc
Extrem Yin: cereale germinate, făină albă de grâu, pâinea albă cu drojdie, paste făinoase din făină albă, produse de patiserie din făină
Fructe
Obişnuit Yin: afine mari (cultivate), caise, căpşuni, cătină albă, coarne, dude, păpălău, pere pădureţe, roşcove, scoruşe, soc, struguri, tamarind
Accentuat Yin: cireşe, corcoduşe, curmale, grapefruit, kiwi, lămâi, nectarine, nucă de cocos, păducel, pepene galben, prune, vişine, smochine
Extrem Yin: ananas, banane, mandarine, mango, papaia, pepene verde, pere, piersici, portocale
Fructe oleaginoase
Obişnuit Yin: măsline verzi, nucă pecan
Accentuat Yin: nucă braziliană, nucă mediteraneană
Extrem Yin: arahide
Legume
Obişnuit Yin: ardei Capia, ardei gras, batate (rădăcină), lobodă de grădină (frunze), păstârnac (rădăcină), salată romană, salată verde, ştevie, ţelină (peţiol), untişor
Accentuat Yin: baraboi (rădăcină), gogoşar, fenicul de Florenţa (teaca frunzei), revent (peţiolul frunzei), sfeclă roşie, sparanghel
Extrem Yin: avocado, bambus (muguri), bame, cartofi, castravete, roşii, vinete
Leguminoase
Obişnuit Yin: bob, linte verde, mazăre
Accentuat Yin: fasole albă, fasole Lima, linte roşie
Extrem Yin: leguminoase germinate
Produse lactate
Obişnuit Yin: chefir, iaurt, lapte acru, lapte bătut, lapte dulce de vacă, sana, zer
Accentuat Yin: brânză de bivoliţă, brânză de vacă, caş dulce, caşcaval tare, lapte de bivoliţă, lapte de oaie, smântână fermentată, urdă dulce
Extrem Yin: brânză de burduf, brânză topită, caşcaval moale, lapte pasteurizat, smântână, unt
Diverse
Obişnuit Yin: apă, apă plată, apă minerală, ciuperci Pleurotus, drojdie, miere
Accentuat Yin: argilă, borş, ciuperci albe de cultură, ciuperci comestibile, halva preparată cu zahăr, ou de raţă, oţet de mere, zahăr brun
Extrem Yin: albuş de ou, bomboane, cacao, ciocolată, conserve, frişcă, îngheţată, jeleuri, magiun, marmeladă, margarină, murături, pastă de muştar, pastă de tomate, rahat, sirop, zahăr alb
Uleiuri
Obişnuit Yin: ulei de şofrănel
Accentuat Yin: ulei de nucă de cocos
Extrem Yin: ulei de arahide
Condimente
Obişnuit Yin: fenicul (seminţe), măcriş (frunze), măghiran (frunze), sumak (scoarţa rădăcinii), şofrănel (flori)
Accentuat Yin: fenicul (frunze), roiniţă (frunze), vanilie (fructe uscate)
Extrem Yin: mac (seminţe)
Plante de leac
Obişnuit Yin: albăstrele (flori), busuiocul cerbilor (partea aeriană), caprifoi (flori), ciumărea (partea aeriană), dud (frunze), fasole (teci uscate), frasin (frunze), genţiană (rădăcină), gura lupului (partea aeriană), levănţică (flori), lumânărică (flori), mesteacăn (frunze), muşchi de piatră (tal), osul iepurelui (rădăcină), păducel (frunze şi flori), pătlagină îngustă (frunze), plămânărică (frunze), salcie (scoarţă), senna (frunze), sorbestrea (partea aeriană), sulfină (partea aeriană), trandafir (petale), trei fraţi pătaţi (partea aeriană), trifoi roşu (flori), troscot (partea aeriană), ţintaură (flori), ulm (frunze), vâsc (frunze), ventrilică (partea aeriană), viţă de vie (frunze)
Accentuat Yin: ciuboţica cucului (flori), creţişoară (frunze), cătuşnică (partea aeriană), limba mielului (partea aeriană), lipicioasă (partea aeriană), năvalnic (frunze), nalbă neagră (flori), pătlagină mare (frunze), podbal (frunze), rocoină (partea aeriană), rotunjoară (partea aeriană), salcâm (flori), soc (flori), sparanghel (rizomi), talpa gâştii (frunze), urzică moartă (partea aeriană)
Extrem Yin: hamei (conuri), tătăneasă (frunze), tei (flori), valeriană (rădăcină)
Plante vitalizante
Obişnuit Yin: cătină albă (fructe uscate), lucernă (seminţe)
Accentuat Yin: colţii babei (fructe), lăptucă (frunze), nalbă mare (rădăcină), zămoşiţă (partea aeriană)
Extrem Yin: in (seminţe), lemn dulce (rădăcină), tătăneasă (rădăcină)