Proprietățile nutriționale ale gutuilor
Gutuile sunt fructe specifice toamnei și au un conținut scăzut de zaharuri, iar din punct de vedere nutritiv, aceste fructe conțin cantități moderate din vitaminele C, din grupul B și provitamina A. Din păcate, vitaminele hidrosolubile (C și cele din grupul B) se dezactivează în mare parte prin procesul fierberii, care este modalitatea obișnuită de preparare a acestui fruct.
Gutuile sunt fructe dificil de consumat crude. Atunci când se prepară, este recomandat să se evite excesul de zahăr pentru a se beneficia astfel de efectele lor pozitive asupra organismului, în special de funcția lor protectoare asupra mucoasei intestinale.
Provitamina A (sub formă de betacaroten) conținută de gutui: organismul o transformă în vitamina A, care este necesară pentru menținerea sănătății retinei. Această vitamină ajută de asemenea la formarea și menținerea elasticității pielii, părului și mucoaselor și este necesară pentru creșterea oaselor, a dinților și sănătatea aparatului reproducător.
În ceea ce privește mineralele, remarcăm conținutul bogat al gutuilor în:
- Potasiu: Gutuile conțin cantități interesante din acest mineral (200 mg la 100 g de porție comestibilă), acest mineral fiind esențial pentru transmiterea și generarea impulsurilor nervoase și a activității musculare normale și pentru evitarea crampelor în extremități. În plus, potasiul intervine în echilibrul apei din interiorul și din exteriorul celulelor.
- Calciu: este mineralul cel mai abundent din corp. Funcția sa principală este cea de a ajuta la construirea și la menținerea sănătății oaselor și dinților, iar în același timp intervine în procesele de coagulare sanguină.
- Magneziu: este relaționat cu o bună funcționare a intestinelor, a nervilor și a mușchilor, de asemenea acest mineral esențial face parte din structura oaselor și a dinților, întărește sistemul imunitar și are un ușor efect laxativ.
Gutuile sunt fructe excepționale în ceea ce privește conținutul lor de fibre și taninuri, care conferă o proprietate astringentă având efecte importante asupra organismului. De asemenea, gutuile conțin acid malic, care este un acid organic care face parte din pigmenții vegetali. Acidul malic conferă aroma specifică acestor fructe, dar au și alte efecte specifice pe care le vom vedea în continuare.
Efectele gutuilor asupra organismului
Gutuile au diferite efecte benefice asupra organismului, însă este bine să se ia în considerare faptul că prepararea lor cu mult zahăr nu este indicată în cazul persoanelor care suferă de diabet, hipertrigliceridemie și exces de greutate corporală.
Au efecte astringente și tonice asupra mucoaselor intestinale: la modul tradițional gutuile și în special semințele acestora sunt folosite pentru mucilagiile pe care le conțin, un tip de fibre solubile, care ajută la calmarea mucoaselor iritate în caz de diaree. În același timp pectina pe care o conțin gutuile este benefică și pentru reglarea tranzitului intestinal.
Ajută la calmarea tulburărilor gastrice: taninii (care sunt cei care conferă gutuilor gustul specific astringent), împreună cu efectul reductor al pH-ului pectinei, ajută la ameliorarea afecțiunilor unui stomac delicat, în caz de gastrită sau ulcer gastroduodenal. Acidul malic care se găsește în pulpa gutuilor are un efect regulator și tonifiant asupra mucoaselor intestinale.
Contribuie la reducerea nivelului de colesterol: abundența de fibre dietetice din gutui, în special din fibrele de tip solubil, determină formarea unui gel vâscos în intestin, care ajută la “captarea” grăsimilor și a colesterolului, ceea ce reduce absorbția intestinală a acestor substanțe.
Sunt diuretice și ajută la reducerea hipertensiunii: conținutul ridicat de potasiu și conținutul scăzut de sodiu al acestui fruct îl recomandă persoanelor care suferă de hipertensiune arterială. De asemenea, gutuile au un ușor efect diuretic.
Conform medicinii tradiționale chineze, gutuile sunt fructe care au proprietăți fluidificante și protectoare asupra mucoaselor, fiind antidiareice și diuretice.
În particular semințele de gutui au proprietăți medicinale relaționate cu combaterea infecțiilor precum dizenteria, gastrita, ulcerele gastroduodenale și ajută de asemenea la eliminarea excesului de mucus în caz de faringită și bronșită.
Cum se consumă gutuile?
Când cumpărăm gutui, este bine să le alegem pe cele care au coaja de culoare galbenă fără lovituri; cele care au coaja verde încă nu sunt coapte. Dacă gutuile au pete pe coajă înseamnă în schimb că sunt mult prea coapte.
Odată culese sau cumpărate, gutuile pot fi păstrate timp de două sau trei luni. Pentru a le păstra în casă, mai ales dacă le-am cumpărat coapte, putem păstra aceste fructe în frigider, învelite separat în hârtie curată. Astfel, se vor păstra timp de câteva săptămâni. Dacă însă gutuile sunt verzi și dorim să le accelerăm procesul de coacere, le putem păstra la temperatura ambiantă.
Gutuile pot fi fierte sau coapte în cuptor, iar astfel nu este necesar să se mai adauge zahăr.