Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

5 beneficii ale fructelor goji

Scris de Dr. Luca Catalin

Fructele goji sunt utilizate de mii de ani

5 beneficii ale fructelor goji Fructele goji sunt considerate un superaliment incredibil de sănătos, deoarece conțin o cantitate semnificativă de nutrienți. Se estimează că există 100 de specii diferite ale acestei plante care sunt foarte adaptabile la condițiile climatice.

 Istoria fructelor goji ca plantă medicinală își are rădăcinile în China antică. Datorită incredibilei lor valori nutriționale, atât chinezii, mongolii și tibetanii au cultivat aceste fructe de mai bine de 5.000 ani, iar în Tibet fructele goji sunt considerate o adevărată comoară națională. De exemplu, în provincia chineză Ninigxia, care este vestită pentru culturile sale de giji, are cea mai mare concentrație de locuitori care au depășit vârsta de 100 ani din întreaga țară. Deloc întâmplător, chinezii cred cu tărie că fructele goji contribuie la prelungirea considerabilă a duratei vieții.

 În prezent, multe persoane folosesc fructele goji pentru a trata durerile de ochi, ficat sau rinichi. Aceste fructe de culoare roșie au un gust specific, dulce și în același timp ușor amar, iar adeseori se găsesc în magazine sub formă uscată, la fel ca stafidele.

 Vă prezint în acest articol valoarea nutrițională a fructelor goji, beneficiile acestora, precum și modul în care se pot consuma.

Valoarea nutrițională a fructelor goji

 Cantitatea de nutrienți pe care o conțin fructele goji este incredibilă, la fel ca și beneficiile acestora pentru sănătate.

 Fructele goji sunt o sursă bună de vitamine și minerale, incluzând: vitamina C, fibre dietetice, fier, vitamina A, zinc și antioxidanți (precum luteina și zeaxantina). Aceste fructe conțin 8 aminoacizi esențiali. O singură porție de 4 grame de goji oferă aproximativ 10% din necesarul zilnic de proteine, care este o cantitate surprinzătoare de proteine pentru un fruct.

 Carbohidrații (zaharurile) din fructele goji sunt carbohidrați complecși (polizaharide), ceea ce înseamnă că nivelele de zahăr din sânge cresc lent când se consumă aceste fructe, reducând astfel riscul unei scăderi bruște de zahăr după consumul acestora.

 Fructele goji mai conțin diverse tipuri de fitonutrienți care îmbunătățesc capacitatea ficatului de a detoxifia și de a proteja corpul de diferiți carcinogeni, precum și de virusul hepatitei. Dintre acești fitonutrienți menționăm polizaharidele, betaina și pigmenții antioxidanți.

Beneficiile pentru sănătate ale fructelor goji

 Fructele goji sunt considerate de către fitoterapeuți un aliment “adaptogen”, acesta fiind un termen utilizat în domeniul fitoterapiei (terapiei cu plante medicinale) pentru a descrie o substanță care are o combinație de acțiuni terapeutice asupra corpului uman. Plantele adaptogene întăresc corpul și sistemul imunitar, în timp ce ajută la combaterea stresului prin susținerea glandelor suprarenale.

 Fructele goji sunt o proteină completă deoarece conțin toți aminoacizii esențiali, inclusiv cei 8 aminocizi esențiali (printre care se numără și fenilalanina care stimulează glandele suprarenale și triptofanul care stimulează secreția de serotonină). În plus, fructele goji conțin 21 de oligoelemente, dintre care cele mai importante sunt zincul, fierul, calciul, cuprul, seleniul, germaniul și fosforul și vitaminele B1, B2, B6 și vitamina E.

 Fructele goji sunt bune pentru combaterea multor afecțiuni de sănătate (probleme de ficat sau rinichi, articulații slăbite, dureri de spate, amețeli, dureri de cap, insomnii, hipertensiune, tuberculoză și impotență), însă nu sunt utilizate pentru “tratarea” bolilor în sine, ci funcția lor principală este de a hrăni corpul, pentru a-l ajuta să se autovindece.

 Să vedem în continuare care sunt cele 5 beneficii principale ale fructelor goji:

1. Ajută la eliminarea kilogramelor nedorite

 Fructele goji, datorită conținutului lor bogat de fibre, pot ajuta la menținerea unei alimentații sănătoase. Aceste fructe pot fi consumate ca gustare sănătoasă între mese sau pot fi adăugate în iaurturi sau în diverse salate de fructe, la fel cum se folosesc și stafidele.

 Deoarece aceste fructe au un conținut redus de calorii și de zahăr, fructele goji constituie un substitut perfect al altor fructe uscate care au un conținut mai mare de zaharuri și o valoare nutrițională mai mică.

2. Cresc libidoul și nivelele de testosteron în mod natural

 Fructele goji au o lungă istorie relaționată cu fertilitatea sexuală. În Asia, fructele goji sunt considerate în mod tradițional un tonic sexual foarte puternic. Reducerea libidoului în cazul ambelor sexe poate fi asociată cu scăderea producției de testosteron. Fructele goji stimulează producerea de HGH (hormonul creșterii) care influențează producția tuturor celorlalți hormoni, inclusiv a testosteronului.

 Un studiu medical realizat recent a evidențiat faptul că fructele goji au avut următoarele efecte semnificative:

 - Au crescut cantitatea de spermă;

 - Au îmbunătățit capacitatea sexuală;

 - Au îmbunătățit recuperarea nivelelor de testosteron.

 Cercetările realizate au indicat faptul că fructele goji pot fi o alternativă naturală pentru tratarea disfuncției erectile.

3. Mențin sănătatea pielii și a ochilor datorită conținutului ridicat de antioxidanți

 Studiile medicale au demonstrat de asemenea un nivel ridicat de antioxidanți în cazul fructelor de goji, în special zeaxantina. Zeaxantina este cea care oferă fructelor de goji, șofranului și ardeilor culoarea strălucitoare. Fructele goji reprezintă cea mai bogată sursă naturală de carotenoizi antioxidanți, cum este betacarotenul pe care aceste fructe îl conțin într-o proporție mai mare decât morcovii.

 Antioxidanții din fructele goji – în special zeaxantina și luteina - protejează celulele contra deteriorările atunci când acestea sunt expuse la elemente nocive precum fumul și radiațiile.

 Același studiu a arătat de asemenea că în cazul adulților care au consumat un supliment dietetic zilnic cu fructe de goji timp de 90 zile, s-a constatat o hipopigmentare mai mică și mai puține depozite galbene la nivelul ochilor, care indică o îmbunătățire a stării ficatului. Medicina chineză tradițională recomandă de mii de ani fructele goji pentru îmbunătățirea vederii.

4. Combat diabetul prin echilibrarea nivelelor de zahăr din sânge

 Fructele de goji sunt recomandate persoanelor care suferă de diabet deoarece ajută la:

 - Reducerea nivelelor de zahăr din sânge

 - Îmbunătățirea toleranței zahărului

 - Ameliorarea rezistenței la insulină

 - Regenerarea celulelor care ajută la producerea insulinei

5. Fructele goji sunt un aliment anti-cancer

 În cadrul medicinii tradiționale chineze, beneficiile fructelor goji sunt incalculabile, fiind apreciate datorită proprietățile lor anti-îmbătrânire, echilibrând și fortificând organismul.

 În cadrul unui studiu popular chinez, s-a indicat de asemenea că fructele goji pot ajuta la tratarea tumorilor canceroase. Fructele goji conțin o componentă chimică numită beta-sitosterol care poate ajuta la reducerea mărimii celulelor și care poate determina apoptoza sau auto-distrugerea celulelor tumorale. Germaniul este un alt nutrient care se găsește în fructele goji și care ajută la reducerea creșterii tumorilor și are beneficii contra cancerului. Specialiștii afirmă că fructele Goji pot reduce riscul și ajută în tratarea cancerului testicular, a cancerului de plămâni, a cancerului de ficat și a cancerului uterin.

Alte beneficii ale fructelor goji

 Fructele goji au de asemenea multe alte beneficii pentru starea de sănătate și anume:

 - Oferă longevitate

 - Ajută la menținerea unui echilibru hormonal sănătos

 - Îmbunătățesc libidoul și funcționarea organelor sexuale

 - Protejează ADN-ul (sunt antioxidante)

 - Îmbunătățesc vederea

 - Întăresc sistemul imunitar

 - Susțin sănătatea creierului și a neuronilor

 - Susțin sănătatea cardiovasculară

 - Mențin sănătatea organelor vitale

 Un studiu a comparat rezultatele participanților care au consumat zilnic câte un suc de goji timp de 14 zile cu cei care nu au consumat acest suc. În cazul participanților care au consumat sucul s-a observat o creștere/îmbunătățire a:

 - Nivelului de energie

 - Randamentului atletic

 - Calității somnului

 - Capacității de focalizare

 - Stării de calm

 - Stării generale

 Același grup a înregistrat de asemenea rezultate semnificativ mai bune în cazul problemelor determinate de oboseală, stres și digestie dificilă.

 De asemenea, fructele goji:

 - Cresc speranța de viață

 - Reduc riscul de boli cardiace

 - Reduc tensiunea sanguină

 - Reduc durerile cauzate de artrită

Cum se consumă fructele goji?

 Dacă sunteți în căutarea unui nou aliment nutritiv pentru dieta dumneavoastră, fructele goji sunt o opțiune foarte bună. Se pot obține toate beneficiile pe care le oferă aceste fructe consumând între 15-45 grame (un pumn) pe zi. Fructele goji se pot consuma ca atare sau în diverse rețete de mic-dejun, în smoothi-uri sau sucuri, după gust.

 Medicina chineză menționează faptul că atunci când fructele goji sunt amestecate cu alte ingrediente, acestea îmbunătățesc funcția digestivă prin stimularea secreției de sucuri digestive din stomac și intestine. Cel mai indicat este ca fructele goji să fie înmuiate în apă și rehidratate.

 Fructele goji se găsesc și sub formă de supliment alimentar sau în varianta de pulbere, capsule și tinctură.

 De asemenea, se poate prepara ceai din fructe de goji. Acest ceai este folosit în Asia pentru tratamentul diabetului și pentru reglarea nivelului excesiv de zahăr din sânge, care așa cum se știe este un factor precursor al diabetului și al bolilor cardiace. De asemenea, ceaiul din goji este recomandat și pentru combaterea problemelor digestive și poate ajuta la vindecarea ulcerelor și a sindromului intestinului iritabil. Ceaiul de goji se prepară din 10-12 fructe de goji la o cană cu apă fierbinte, se lasă la infuzat 5-7 minute, se strecoară și se consumă.