Reţete cu „carne” vegetală pentru dieta complet vegetariană
Vă prezentăm, în cele ce urmează, câteva reţete şi idei pentru a înlocui cu succes carnea din alimentaţie. Pe lângă deja clasicele reţete cu soia (inclusiv tofu sau brânză de soia) sau cu ciuperci, veţi descoperi şi alţi „înlocuitori” vegetali pentru preparatele din carne.
Pe scurt, puteţi folosi atât soia şi ciuperci, cât şi năut, vinete şi chiar cereale. Veţi descoperi astfel că preparatele din carne nu sunt de neînlocuit, iar dacă folosiţi condimentele potrivite în proporţia potrivită, reţetele nou descoperite vi se vor părea mult mai delicioase decât cele cu carne! Vă dorim mult succes!
Pentru a prepara tofu acasă, găsiţi reţeta în articolul cu reţete de lactate vegetale.
Tofu la grătar
Se încălzeşte grătarul, în timp ce se taie brânza tofu, stoarsă bine de apă, în felii potrivite ca mărime. Se ia o felie de tofu şi se condimentează pe o parte, apoi se pune cu partea condimentată pe grătar. Se condimentează şi cealaltă parte a feliei şi se stropeşte cu puţin ulei de măsline presat la rece. Se rumeneşte după preferinţe, după care se întoarce felia pe partea cealaltă şi se mai lasă la rumenit câteva minute. Se procedează la fel cu fiecare felie de tofu. Se pot prepara şi vinete la grătar, procedându-se într-un mod similar.
Friptură de tofu
Se scurge tofu de apă şi se stoarce bine pe un prosop de bucătărie. Se taie felii de tofu de aproximativ 1,5 cm grosime. Se sotează o ceapă tocată mărunt într-un amestec de ulei de măsline presat la rece şi puţină apă, apoi se adaugă tofu şi se găteşte până ce devine auriu. Se diluează făină integrală de grâu în puţină apă şi se toarnă deasupra. Se fierbe până ce sosul se îngroaşă. Se adaugă condimente după gust. Se poate servi cu orez fiert.
Ciuperci şi legume pané
Se curăţă, se spală şi se taie ciuperci, ţelină şi dovlecei bucăţi. Se trec apoi printr-o pastă făcută din făină de grâu integral diluată cu apă şi puţină sare. Se condimentează după gust şi se prăjesc întocmai precum şniţelele.
Tofu cu ciuperci
Se taie cuburi de tofu şi se pun într-un castron. Se curăţă şi se zdrobesc 3 căţei de usturoi, apoi se amestecă cu tofu; se adaugă 2 linguri ulei presat la rece şi se condimentează cu cimbru, busuioc, puţin ardei iute şi puţină sare. Se amestecă, se acoperă şi se dă la rece pentru aproximativ 2 ore. Se taie felii subţiri ciupercile şi, împreună cu bucăţile de tofu scoase din zeamă, se călesc puţin într-un amestec de ulei presat la rece şi apă. La zeama din care au fost scoase bucăţile de tofu se adaugă zeama de la o lămâie, apoi se curăţă şi se toacă mărunt 2 cepe mici, care se înmoaie în această zeamă. Se înmoaie şi câteva frunze de spanac, care se aşează apoi pe farfurii. Se aşează deasupra ciupercile şi tofu, apoi se toarnă zeama. Se presară cu usturoi verde tăiat rondele.
Chiftele de soia
Soia se spală şi se pune la înmuiat minim 12 ore. Se spală, se fierbe bine, schimbându-i apa o dată (se adaugă doar apă clocotită, altfel rămâne crudă). După ce se mai răceşte puţin, se dau boabele de soia fierte prin maşina de tocat. Se adaugă o ceapă tăiată fin, morcov ras, mărar tocat, usturoi pisat, 5 linguri făină de grâu integrală, sare, condimente. Din compoziţia rezultată se fac chiftele care se prăjesc în ulei încins.
Chiftele falafel
Se pune năutul la înmuiat de cu seara în apă caldă cu o linguriţă de bicarbonat. A doua zi se spală bine şi apoi se pune la fiert. După ce a fiert, se dă năutul prin maşina de tocat. Se adaugă sare, condimente, usturoi, 5 linguri făină integrală de grâu. Din compoziţia rezultată se fac chiftele rotunde care se prăjesc în ulei încins.
Chiftele de hrişcă
Se prepară o pastă din făină de hrişcă şi făină de grâu complet. Se adaugă puţină sare şi condimente după gust şi se formează chiftele care se prăjesc în ulei.
Chiftele de hrişcă şi ovăz
Se prepară o pastă din făină de hrişcă, ovăz şi grâu complet, apă, sare şi condimente după gust. Se formează chiftele care se prăjesc în ulei încins. Se poate folosi o lingură pentru a forma „chiftele”.
Sărmăluţe în foi de varză
Se călesc în ulei cu puţină apă 4 cepe mici, 2 morcovi, o căniţă de orez; se ia apoi de pe foc şi se adaugă pătrunjel sau mărar tocat, 2-3 linguri grâu integral sau mei (care a fost fiert înainte), făină de grâu complet sau făină de hrişcă, sare, condimente după gust. Se împachetează în frunze de varză dulce, opărite, şi se aşează într-o cratiţă tapetată cu foi de varză. Se toarnă peste sărmăluţe un sos din apă, zeamă de lămâie, sare, tarhon şi alte condimente şi se dau apoi la cuptor aproximativ o oră.
Ciorbă de spanac şi ciuperci
Se pun într-o oală mare suficientă apă, puţin ulei presat la rece (se poate folosi ulei de susan), 2 linguri sos de soia, 1 lingură usturoi mărunţit, 1 lingură rădăcină de ghimbir proaspăt rasă. Se dă în clocot, apoi se adaugă 2 căni de ciuperci tăiate fin. Se lasă la foc mic aproximativ 5 minute, până ce se înmoaie ciupercile. Se adaugă bucăţele de tofu, spanac şi ceapă verde tăiate; se mai lasă pe foc aproximativ 2 minute, până ce se înmoaie spanacul şi se înfierbântă bucăţile de soia. Se adaugă sare şi condimente după gust; se serveşte.
Salată de năut
Se înmoaie năutul timp de 8 ore în apă caldă cu o linguriţă de bicarbonat. Apoi se spală bine şi se pune la fiert aproximativ o oră. După ce bobul devine sfărâmicios se ia de pe foc, se scurge de apă, se adaugă zeama de la o lămâie mare, sare, ulei presat la rece, ceapă (verde) tocată mărunt, pătrunjel verde tocat.
Salată de soia
Soia se ţine la înmuiat minim 12 ore, apoi se spală şi se fierbe în apă cu sare. Se strecoară zeama, se lasă să se răcească şi se adaugă ulei presat la rece, zeamă de lămâie, ceapă tocată mărunt, un morcov ras, verdeaţă, susan şi condimente.
Salată de orez brun cu ciuperci, alune şi Caju
Se fierbe orezul brun în apă şi puţină sare. Când e gata se scurge, se pune într-un castron şi se amestecă cu ciupercile curăţate şi tăiate, alunele tăiate şi uşor prăjite, nucile de Caju crude tăiate, ceapă verde tocată, pătrunjel verde tocat, puţin ardei iute şi alte condimente după gust.