Fructele uscate: proprietăți și beneficii pentru sănătate
Fructele uscate sunt unul din alimentele cele mai complete, energizante și bogate în nutrienți precum vitaminele A, E, cele din grupul B, acizi grași Omega-3 și minerale precum zinc, calciu, fosfor, magneziu, fier. Sunt bogate în fibre, oligoelemente şi antioxidanți și sunt de un real folos în prevenirea bolilor cardiovasculare și a celor relaționate cu deteriorarea generală a sănătății.
Proprietățile şi componentele fructelor uscate le transformă pe acestea în adjuvante valoroase pentru nutriţia şi medicina preventivă.
Ce este un fruct uscat?
Sub această denumire sunt incluse fructele care au în compoziția lor naturală (fără intervenția omului) un conținut mai mic de 50% apă. Fructele uscate au în general o coajă dură precum migdalele, fisticul, alunele de pădure, nucile, etc. Fructele deshidratate constituie altă categorie şi nu trebuie confundate cu fructele uscate, cele deshidratate fiind de exemplu curmalele, smochinele, stafidele, etc.
Cum putem profita la maxim de beneficiile fructelor uscate?
Pentru a profita din plin de toate proprietățile şi a beneficia la maxim de acestea, este recomandabil în primul rând, să evitați ca fructele uscate pe care le consumați să fie prăjite, fripte sau sărate sau să fie saturate cu uleiuri de calitate îndoielnică. Aceste uleiuri au un conținut scăzut de nutrienți şi pot fi inclusiv nocive pentru sănătate pentru că au un conținut ridicat în colesterol. Dacă se consumă de exemplu prăjite şi sărate, pot în timp să afecteze rinichii şi mucoasele prin deshidratarea acestora.
Cel mai benefic este consumul fructelor uscate în forma lor cât mai naturală posibil, fără sare, adaosuri de uleiuri hidrogenate sau condimente.
Dintre cele mai sănătoase fructe uscate, care este preferabil să fie consumate cu prudență și în cantități mici, se evidențiază următoarele:
Migdalele
Migdalele sunt unul dintre cele mai bogate fructe în fibre, iar consumul a câte 3 sau 4 migdale pe zi favorizează tranzitul intestinal şi oferă organismului cantități suficiente de calciu, ceea ce le transformă într-un aliment ideal pentru persoanele care nu consumă lapte sau produse lactate.
Migdalele au efecte puternice antioxidante care se accentuează atunci când se consumă şi pieliţa lor. Migdalele ajută la prevenirea şi combaterea constipației şi a tulburărilor intestinale precum diverticuloza. Mai mult, conținutul lor bogat în fibre încetinește absorbția zahărului în sânge, ceea ce permite eliberarea energiei progresiv şi pe o durată mai mare de timp, fără să fie transformat în grăsime.
Migdalele, incluse constant în alimentaţie, previn osteoporoza şi sunt ideale în perioada de creştere a copiilor, pentru femeile însărcinate, pentru femeile care alăptează, sportivi, vegetarieni, persoane cu intoleranţă la lactoză, etc.
În plus, laptele obţinut din migdale este un aliment ideal pentru creier, fiind. Bogat în fosfat de potasiu, calciu şi magneziu, toţi fiind nutrienţi ai sistemului nervos central. Migdalele îmbunătăţesc vigoarea, memoria şi concentrarea precum şi rezistenţa la stres.
Fisticul
Fisticul este un fruct oleaginos care o valoare nutritivă ridicată, culoarea sa verde particulară, unică în acest grup de alimente, este sugestivă pentru conţinutul său bogat în vitamine, printre care se remarcă vitamina A, cu nivele mult mai mari decât în alte fructe uscate. Fisticul este un excelent energizant natural şi conţine proteine şi uleiuri vegetale de mare calitate. Este bogat în tiamină sau vitamina B1, în vitamina B6, cupru, magneziu, potasiu, fibre, fosfor. Fisticul este o variantă foarte sănătoasă pentru prevenirea bolilor cardiovasculare deoarece nu conţine grăsimi nocive sau saturate. Este bogat în grăsimi polinesaturate (sănătoase) care ajută corpul să absoarbă vitaminele A, D, E şi K. Are un conţinut ridicat de fostosteroli şi de acid oleic ce ajută la diminuarea absorbţiei colesterolul şi menţinerea sa la nivele normale. În plus, fisticul ajută la reducerea sau prevenirea îngroşării arterelor şi le protejează eficient împotriva bolilor cardiovasculare şi cerebrovasculare.
Nucile
Nucile sunt considerate ca fiind unul din alimentele obligatorii în dietele vegetariane, deoarece furnizează mai multe proteine decât carnea, fiind mai avantajoase pentru organism deoarece nu au grăsimile nocive conţinute de carne şi nici nu îngreunează digestia precum aceasta. Datorită conținutului lor mare de acizi graşi omega-3, nucile sunt un aliment ideal pentru persoanele care suferă de artrită, de probleme de piele şi pentru prevenirea anumitor tipuri de cancer.
Nucile conţin substanţe care împiedică îngroșarea sângelui, ceea ce este foarte benefic pentru inimă, pentru că printre altele conţin acid linoleic şi alfa-linoleic, acizi graşi Omega 3 şi 6.
În plus, nucile sunt unul din alimentele cele mai valoroase pentru creier şi sistemul nervos şi au un puternic efect sedativ care ajută la relaxare, iar în acest sens, sunt ideale consumate în seara sau în perioadele de stres intelectual.
Câteva sugestii referitoare la fructele uscate este ca acestea să fie consumate într-o stare cât mai proaspătă, deoarece conţinutul lor bogat în grăsimi le face să se strice destul de repede. Trebuie luat în considerare şi faptul că combinarea fructelor uscate cu alte alimente poate provoca fermentaţii în intestin. Aceasta se poate evita consumându-le separat şi nu cu fructe sau cu alt tip de proteine.