Sucurile de legume
Folosirea sucurilor pentru purificarea, regenerarea şi vindecarea organismului este recomandată din două motive întemeiate: primul este acela că partea esenţială (atât în cazul legumelor cât şi a fructelor) se află în seva lor care se obţine sub formă de suc, iar cel de-al doilea este că sucul de legume şi fructe crude este asimilat în organism în aproximativ 10-15 minute şi este folosit aproape în întregime pentru hrănirea şi regenerarea ţesuturilor, cu un efort minim al aparatului digestiv.
Sucurile de legume sunt profund detoxifiante şi regeneratoare şi îmbunătăţesc metabolismul. Ele conţin toţi aminoacizii, mineralele, sărurile, enzimele şi vitaminele necesare, cu condiţia să fie proaspete, crude, fără conservanţi şi să fie extrase în mod corect din legume (varianta cea mai bună este storcătorul centrifugal conceput special pentru extragerea acestor sucuri, dar se poate folosi si un storcător obisnuit.
Din multitudinea de sucuri de legume recomandate pentru regenerarea şi vindecarea organismului, cele mai folosite şi cu efectele cele mai puternice sunt:
Sucul de morcovi
Sucul de morcovi este forma de administrare cea mai eficientă din punct de vedere terapeutic a morcovului. Morcovul conţine fier, calciu, magneziu, vitamine, mai ales vitamina A, pectine. Sucul de morcovi este o sursă excelentă de betacaroten, potasiu, minerale şi substanţe nutritive anticancerigene ce includ ftalida şi glutationul (antioxidanţi).
Iată câteva indicaţii ale acestui suc deosebit de valoros: anemii, ulcere gastrice şi duodenale, colite, enterite, diaree sau, dimpotrivă, constipaţie, afecţiuni hepatobiliare, intoxicaţii, dermatoze. Mai multe studii medicale efectuate în Danemarca, sub conducerea dcotorului Kirsten Brandt, de la "Institutul Danez de Ştiinţe Agricole", au demonstrat faptul că administrarea morcovului încetineşte creşterea tumorilor şi chiar previne formarea acestora. Cea mai puternică substanţă antitumorală conţinută de morcov este principiul activ numit falcarinol. În cazul unor studii efectuate pe culturi de celule canceroase, dar şi pe animale de laborator, s-a observat că sub influenţa acestei substanţe anticanceroase, este inhibată dezvoltarea diverselor tipuri de celule maligne.
Sucul de pătrunjel
Sucul de pătrunjel este un excelent antiseptic al sângelui, dar şi al intestinului, unii terapeuţi considerându-l un foarte bun preventiv al cancerului. Pătrunjelul are un rol echilibrant prin conţinutul său de calciu şi, în consecinţă, este foarte indicat în cazurile de rahitism şi tuberculoză. Datorită conţinutului de fier, are efect antianemic şi este un excelent remediu în afecţiunile oculare datorate unor deficienţe de caroten. Pătrunjelul are de asemenea proprietăţi esenţiale în metabolismul oxigenului, în menţinerea funcţionării normale a suprarenalei şi a tiroidei, în păstrarea sănătăţii vaselor sanguine, mai ales a capilarelor, este excelent pentru căile genito-urinare, de mare ajutor în cazul pietrelor la rinichi şi fiere; este eficient în afecţiuni ale ochilor, consumat în mod regulat are de asemenea, efecte de prevenire a îmbătrânirii premature.
Sucul de sfeclă roşie
Componentele principale ale sucului de sfeclă roşie sunt: caroten, vitaminele B1, B2, B6, C, E, acid folic, niacină, acid pantotenic, colină, calciu, siliciu, magneziu, fosfor, fier, sodiu, cupru, nichel, potasiu, acid oxalic, zinc, cobalt, molibden, litiu, seleniu, mangan, rubidiu, aminoazici, flavonoide, betanină. Sucul de sfeclă roşie are puternice efecte vindecătoare, fiind un adjuvant preţios în prevenirea şi vindecarea diferitelor forme de cancer.
Sucul de sfeclă rosie este foarte folositor de asemenea şi pentru: efectele sale puternic antibacteriene, antisclerozante, pentru stimularea sistemului imunitar, stimularea diurezei, refacerea florei intestinale, reglarea activităţii glandei tiroide, stimularea proceselor de funcţionare şi întinerire a celulelor somatice şi cerebrale. Este indicat de asemenea în caz de anemie, demineralizare, tuberculoză, nevroză, tulburări de menopauză. Datorită gustului său puternic, el trebuie amestecat cu alte sucuri. Efectul curativ al sucului de sfeclă poate fi amplificat combinând sucul de sfeclă roşie cu suc de morcovi, ţelina sau măr.
Sucul de ţelină
Sucul de ţelină, atât cel obţinut din frunze cât şi cel de rădăcină poate fi folosit ca atare sau combinat cu cel de morcovi, lămâie sau măr şi are numeroase indicaţii terepautice. El este drenor hepatic şi renal, tonic al sistemului nervos şi al suprarenalelor, depurativ, antireumatismal şi antigutos, antiseptic. Datorită conţinutului bogat în fier şi magneziu este preţios pentru purificarea sângelui. Sucul de ţelină conţine substanţe anticanceroase – ftalida şi poliacetilena, care sunt antioxidanţi. De asemenea, este bogat în potasiu şi sodiu şi ajută la normalizarea presiunii sanguine şi conţine aceiaşi factori antiulceroşi şi anticanceroşi conţinuţi şi în sucul de varză. Componentele principale ale sucului de ţelină sunt: caroten, vitaminele B1, B2, B6, C, K, niacina, acid pantotenic, acid folic, magneziu, potasiu, calciu, sodiu foarte valoros, fosfor, siliciu, fier, mangan, cupru, molibden, zinc, seleniu, sulf.
Sucul de ţelină este diuretic şi stimulează eliminarea reziduurilor prin intermediul rinichilor, fluidizează sistemul limfatic, purifică traiectul digestiv, combate hipertensiunea şi edemele, are un puternic efect stimulator asupra creierului şi a metabolismului.
Sucul de telina are efecte curative şi în combinaţie cu sucul de morcovi şi cel de măr.
Sucul de varză
Varza este singura legumă în care se găseşte vitamina B12, recunoscută pentru faptul că ajută la buna funcţionare a sistemului nervos. Sucul de varză este considerat unul dintre cele mai eficiente remedii pentru vindecarea deficitului de vitamina C. Sucul de varză are un conţinut bogat de vitamine, calciu, magneziu, iod, mangan şi sulf, fosfor, cupru, având puternice efecte anticancerigene. Este un puternic purificator sanguin, este recomandat în ulcere, constipaţii şi erupţii ale pielii, eczeme, colite, cefalee, reglează glicemia fiind indicat în caz de diabet, echilibrează sistemul nervos, purifică tractul intestinal, hrăneşte ţesuturile în profunzime şi previne îmbătrânirea precoce. Sucul de varză este un aliment-medicament care reechilibrează buna funcţionare a organismului.
Dacă nu dispuneți de un storcător eficient de legume și fructe, puteti achiziționa unul de aici.