Rețete cu nuci pentru dieta complet vegetariană
Reţetele cu nuci prezentate în această rubrică sunt permise tuturor, inclusiv acelora care urmează o dietă complet vegetariană sau „vegană”, în care consumul de orice fel de produse de origine animală (nu doar de carne, ci şi lapte şi ouă) este total contraindicat.
Aşadar, reţetele care urmează sunt destinate tuturor, desigur, cu excepţia cazurilor mai rare în care ar putea exista contraindicaţii ferme la unele dintre ingredientele folosite.
Înainte de a trece la reţetele propriu-zise, vă recomandăm să citiţi şi articolul despre nuc şi nuci: Nucul: tratamente şi reţete, în care veţi găsi o sumedenie de informaţii despre nuci, despre proprietăţile lor terapeutice, precum şi câteva metode de tratament cu ajutorul nucilor.
Nuci hidratate
Se pune la înmuiat în apă de izvor miezul a 10 - 12 nuci. După câteva ore, se curăţă de pieliţă, apoi se consumă. Nucile hidratate sunt de un real folos atât pentru reducerea colesterolului rău, cât şi pentru reducerea cantităţii de grăsimi rele din sânge.
Nuci coapte
Se pune miezul de nucă pe o foaie de copt, într-o tavă. Se încălzeşte cuptorul, dacă e posibil la 170 de grade Celsius, apoi se pune tava în cuptorul încins. Se lasă miezul de nucă la copt timp de aproximativ 8 – 10 minute, verificând frecvent. Dacă se doreşte, se poate adăuga şi puţin ulei de bună calitate, presat la rece. Prin coacere sau prin prăjire, o durată potrivită de timp, nucile devin mai dulci şi mai aromate.
Nuci prăjite
Se pune miezul de nucă într-o tigaie şi se prăjeşte la foc mediu spre mare, timp de aproximativ 3 – 5 minute, amestecând frecvent. Dacă se doreşte, se poate folosi şi puţin ulei presat la rece. Prin coacere sau prin prăjire, o durată potrivită de timp, nucile devin mai aromate şi mai dulci.
Băuturi cu miez de nucă
Lapte de nucă
Se pune la înmuiat o cană de miez de nucă în suficient de multă apă, astfel încât să fie cu 2 degete deasupra nucilor. Se acoperă şi se lasă la temperatura camerei între 8 şi 12 ore. După acest interval de timp, se scurg nucile, se spală şi se curăţă de pieliţă. Se pun într-un mixer nucile hidratate, 3 căni de apă de izvor, 2 – 3 linguri de miere de albine, puţină vanilie şi puţină sare. Se mixează, apoi, dacă se doreşte, se poate strecura printr-un tifon.
Băutură de nuci şi curmale
Se pun într-un mixer o cană de lapte de nuci, trei sferturi de cană de curmale fără sâmburi și tăiate, puţină vanilie şi puţină scorţişoară măcinată. Se mixează până se omogenizează, apoi se serveşte.
Băutură de nuci şi banane
Se pun într-un mixer o banană bine coaptă, jumătate de cană de lapte vegetal (de preferinţă lapte de soia sau chiar lapte de nucă), un sfert de cană de miez de nucă tăiat şi o lingură de miere de albine. Se mixează la viteză redusă până ce ingredientele încep să se îmbine, apoi se măreşte viteza şi se mixează până ce amestecul devine cremos. Dacă se doreşte mai dulce, se mai poate adăuga o lingură de miere de albine. Se serveşte imediat.
Băutură tropicală de nucă
Se pun într-un mixer o cană de suc de portocale, o cană de bucăţi de mango, o jumătate de cană de miez de nucă tăiat şi o treime de cană de cubuleţe de tofu. Se mixează la viteză mică până ce ingredientele încep să se îmbine, apoi se creşte treptat viteza şi se mixează până ce se omogenizează amestecul şi devine de o consistenţă cremoasă. Se pune în pahare şi se decorează cu miez de nucă. Se poate servi cu lingura sau se poate bea cu paiul.
Salate cu miez de nucă
Salată de broccoli cu ciuperci şi nuci
Se spală şi se curăţă ciuperci albe de mărime medie, după care se amestecă într-un castron încăpător împreună cu puţin ulei de nucă, 1 lingură de ulei de susan, 1 lingură de sos de soia, 1 linguriţă de sare (sau după gust), 1 lingură de usturoi proaspăt tocat, 1 lingură de ghimbir rădăcină proaspăt tocat, puţin piper negru măcinat şi puţin ardei de Cayenne sau puţin boia. Se fierbe sau se încălzeşte la aburi o cantitate suficientă de broccoli, până ce devine moale şi de o culoare verde intens. Se scurge apoi şi se spală sub un jet de apă rece, se scurge bine de apă şi se pune pe prosoape de bucătărie pentru ca acestea să absoarbă apa rămasă. Se adaugă apoi la ciupercile marinate şi se amestecă cu grijă. Se acoperă şi se lasă la marinat la temperatura camerei pentru cel puţin două ore. Dacă se lasă la marinat o perioadă mai lungă de timp, se recomandă să se dea la frigider. Cu un sfert de oră înainte de a se servi, se adaugă puţin oţet natural, iar miezul de nucă, copt sau prăjit puţin, într-o cantitate de aproximativ 2 căni, se presară deasupra imediat înainte de servire. Se serveşte la temperatura camerei.
Salată de orez cu miez de nucă şi merişoare
Se rumeneşte uşor, într-o tigaie fără ulei, o cană de miez de nucă tăiat, timp de 1 – 2 minute, până ce capătă o nuanţă uşor maronie. Se pun la fiert într-o oală 2 căni de apă şi puţină sare, la care se adaugă o cană de orez integral. Când e suficient de bine fiert orezul, se ia de pe foc şi se lasă deoparte timp de aproximativ 10 minute. Într-un vas mai mic se amestecă bine un căţel de usturoi zdrobit cu 1 linguriţă de coajă de portocale rasă şi 2 linguriţe de boabe muştar. Se adaugă apoi 2 linguri de zeamă de portocale şi puţin oţet natural după gust. Se amestecă bine, după care se încorporează încet şi o jumătate de cană de ulei de măsline presat la rece şi puţină sare după gust. Orezul fiert se amestecă bine cu o jumătate din sosul astfel preparat. Înainte de servire se adaugă miezul de nucă, o jumătate de cană de merişoare uscate, o jumătate de ardei roşu, tăiat pe lungime, în felii fine, 3 cepe verzi tăiate fin, o jumătate de cană de mazăre tăiată felii. Se amestecă, după care se adaugă şi cealaltă jumătate de sos, pentru a acoperi legumele. Acest gen de salată este foarte bine să fie consumat pentru a preveni apariţia bolilor cardiovasculare şi a bolilor de inimă.
Salată de pătrunjel şi nucă
Se spală şi se scurg bine de apă două legături de mărime medie de pătrunjel verde. Se taie codiţele, apoi frunzele, după care se aşează într-un castron. Se zdrobesc doi căţei de usturoi, se adaugă puţină sare naturală şi 6 linguri de ulei de măsline presat la rece şi se face un mujdei de usturoi ceva mai diluat. Se toarnă mujdeiul peste pătrunjel, se adaugă o treime de cană de brânză tofu tăiată mărunt şi jumătate de cană de miez de nucă. Se amestecă bine şi se serveşte. Nucile pot fi înmuiate în apă în prealabil, iar apoi curăţate de pieliţă.
Salată de tăiţei de hrişcă cu verdeaţă şi nuci
Se prepară tăiţei de hrişcă aşa cum este descris la reţetele pentru regimul Oshawa http://dr-catalin-luca.ro/site/detoxifiere-si-purificare/regimul-oshawa.html (reţeta „Supă de tăiţei de hrişcă”). Se fierb în apă suficient timp, apoi se scurg şi se clătesc cu apă rece. Se pun tăiţeii fierţi într-un castron, se adaugă suficiente verdeţuri (spanac, salată verde, frunze de păpădie, leurdă ş.a.) bine spălate şi bine scurse, câteva ridichi bine spălate şi scurse, tăiate rondele subţiri, un morcov curăţat şi bine spălat, dat prin răzătoarea mare, ceapă verde spălată bine şi tocată, după care se adaugă şi un sos preparat din o lingură de miere de albine, o lingură de oţet, 2 linguriţe de sos de soia, o jumătate de linguriţă de usturoi zdrobit, o jumătate de linguriţă de ghimbir proaspăt măcinat sau dat pe răzătoarea mică, puţină sare după gust, 2 linguri de ulei de nucă şi o lingură de ulei de susan. Se amestecă totul foarte bine, se adaugă o jumătate de cană de miez de nucă uşor prăjit, apoi se serveşte.
Aperitive şi mâncăruri cu miez de nucă
Aperitiv cu andive şi miez de nucă
Se prepară un piure din fasole bătută, 2 căţei de usturoi, 2 linguri de ulei de măsline presat la rece şi 2 linguri de zeamă de lămâie proaspăt stoarsă. Se amestecă până ce compoziţia devine cremoasă. Se adaugă un sfert de cană de frunze proaspete de busuioc tocate mărunt şi se amestecă până la omogenizare. Se pregătesc andivele ca la reţeta „Salată de andive” http://dr-catalin-luca.ro/site/retete-vegetariene/retete-yang/retete-vegetariene-yang-partea-a-2-a.html?hitcount=0 , se pun frunzele de andive pe una sau mai multe farfurii întinse, după care se pune cu o lingură, pe frunzele de andive, câte puţin din compoziţia preparată anterior. Se ornează cu bucăţi de miez de nucă uşor prăjite sau coapte şi cu felii fine de ardei roşu.
Spaghete cu broccoli şi nucă
Se pregătesc spaghetele integrale, fierbându-se în apă clocotită o perioadă adecvată de timp. Se pot folosi, în loc de spaghete şi tăiţei de casă din făină integrală (vezi reţetele yang http://dr-catalin-luca.ro/site/retete-vegetariene/retete-yang/retete-vegetariene-yang-partea-1.html , reţeta „Fasole Adzuki cu fidea”). Se fierbe broccoli timp de aproximativ 3 – 5 minute, până ce devine moale. Se amestecă spaghetele sau tăiţeii de casă, cu broccoli tăiat bucăţele, după care se adaugă o lingură de ulei de măsline presat la rece şi o jumătate de cană de miez de nucă tăiat. Se amestecă şi se mai adaugă sucul de la o lămâie, sucul de la o jumătate de portocală, coaja rasă de la o lămâie şi, dacă se doreşte, jumătate de linguriţă de piper măcinat. Se amestecă din nou, apoi se poate servi. Opţional, se poate adăuga şi tofu, sau brânză de soia.
Pizza vegetariană cu nuci
Se prepară un aluat din făină integrală de grâu, apă şi puţină sare. Opţional, se poate face un aluat mai complex, folosind şi drojdie şi puţin ulei de măsline presat la rece, caz în care aluatul trebuie lăsat la crescut, la căldură, timp de aproximativ o oră. Aluatul pregătit se întinde într-o formă de pizza (poate fi şi o tavă obişnuită pentru cuptor), unsă cu ulei presat la rece şi presărată cu puţin griş de grâu sau făină de mălai (în funcţie de tava sau forma folosită, dacă este cazul). Deasupra se pun, în funcţie de preferinţe, felii subţiri de tofu, felii subţiri de ceapă, de roşii, de ciuperci, de ardei, bucăţele de conopidă, cubuleţe de broccoli, măsline. Se ornează cu miez de nucă. Se dă la cuptorul încins dinainte pentru aproximativ 20 de minute.
Humus cu nuci
Se coace la cuptor, timp de aproximativ 8 minute, o jumătate de cană de miez de nucă. După ce se răceşte, se pune într-un mixer, împreună cu 3 linguri de ulei de nucă presat la rece şi un căţel de usturoi tăiat în patru. Se mixează până ce amestecul devine cremos. Se adaugă năutul pregătit dinainte (năutul se pune la înmuiat peste noapte în apă cu bicarbonat; a doua zi se spală şi se fierbe până ce bobul devine sfărâmicios, apoi se scurge de apă),o jumătate de linguriţă de coajă de portocală rasă, un sfert de cană de suc de portocale proaspăt stors, sare după gust şi, dacă se doreşte, şi puţin piper negru măcinat. Se mixează până ce amestecul devine din ce în ce mai cremos. Humusul se poate servi alături de felii de pâine integrală preparată acasă sau împreună cu salate de crudităţi.
Unt de nucă
Untul de nucă se poate prepara fie din nuci crude (astfel va avea o textură mai cremoasă şi un gust specific de nuci proaspăt decojite), fie din nuci hidratate şi apoi coapte, fie din nuci coapte (caz în care untul va fi mai aromat). Se pun 2 căni de miez de nucă într-un mixer şi se mixează până ce devine lipicios. Se adaugă apoi un sfert de linguriţă de sare şi aproximativ 2 linguriţe de ulei de nucă presat la rece (dacă nu avem ulei de nucă, se poate folosi şi alt tip de ulei presat la rece, de exemplu ulei de măsline), treptat, puţin câte puţin, până ce untul se leagă. Dacă se doreşte, se poate adăuga şi puţină miere de albine, sau/şi puţină scorţişoară măcinată, după gust.
Conopidă aurie
Se spală şi se scurge de apă o conopidă mare, apoi se taie în bucăţele mici. Se căleşte conopida astfel pregătită într-un amestec de 3 linguri de ulei de măsline presat la rece şi 3 linguri de apă, timp de aproximativ 15 – 20 de minute, până capătă o nuanţă uşor maronie şi devine moale. Se amestecă frecvent în acest interval de timp. Dacă conopida nu devine suficient de moale, se acoperă cratiţa cu un capac în ultimele 5 minute. Când e gata, conopida se ia din tigaie cu o spumieră sau cu o lingură cu găurele şi se pune deoparte. Tigaia se pune din nou pe foc şi se mai adaugă încă o lingură de ulei de măsline presat la rece, 1 linguriţă de chimen măcinat, 1 lingură de garam masala (amestec de condimente indian, alcătuit de obicei din boabe de piper negru şi piper alb, nucşoară, scorţişoară, cuişoare, cardamom verde, maro şi negru; puteţi folosi, în loc de amestecul indian, dacă nu-l aveţi, câte puţin din aceste condimente), o jumătate de linguriţă de praf de chili, o jumătate de linguriţă de turmeric şi puţin ardei de Cayenne. Se amestecă timp de 30 de secunde, apoi se adaugă o cană şi jumătate de supă de legume (preparată acasă) şi 3 linguri de sos de roşii (preparat tot acasă). Se omogenizează, apoi se toarnă din nou conopida în tigaie. Se amestecă 2 – 3 minute, apoi se ia de pe foc. Se adaugă o jumătate de cană de miez de nucă prăjit sau copt, se amestecă bine, apoi se serveşte.
Supe cu miez de nucă
Supă cremă de ciuperci şi nuci
Se călesc 1 kg de ciuperci proaspete, tăiate fin şi două treimi de cană de ceapă tăiată mărunt, într-un amestec de ulei de măsline presat la rece şi apă, în proporţia de o lingură de ulei la o lingură de apă, timp de aproximativ 5 minute. Se adaugă apoi o cană de apă de izvor şi se aduce la punctul de fierbere. Se adaugă 1 linguriţă şi jumătate de cimbru proaspăt, tocat, sau o jumătate de linguriţă de cimbru uscat, se acoperă şi se mai lasă la foc mic aproximativ 5 minute. Se pun într-un mixer o cană de miez de nucă şi o jumătate de cană de lapte de soia şi se mixează bine, până ce nucile au fost complet sfărâmate, iar amestecul a devenit cremos. Se toarnă apoi peste supa de ciuperci şi se amestecă. Se mai lasă să fiarbă la foc mic aproximativ 5 minute, până ce se îngroaşă puţin. Se ia apoi de pe foc. Se poate servi cu puţin piper negru măcinat sau cu alte condimente, după gust.
Supă de dovlecei, nuci şi busuioc
Se călesc 5 – 6 cepe tocate mărunt, într-un amestec de ulei de măsline presat la rece şi apă, în proporţia de o lingură de ulei la o lingură de apă, timp de aproximativ 5 minute, până ce capătă o nuanţă aurie. Se adaugă o linguriţă de cimbru proaspăt tocat mărunt şi 4 căţei de usturoi tăiaţi fin şi se acoperă timp de câteva minute. Se adaugă şi 5 – 6 dovlecei tăiaţi rondele şi puţină sare, se dă focul la minim şi se mai lasă la foc aproximativ 5 minute, până ce dovlecelul a început să se înmoaie. Se adaugă apoi 4 căni de apă şi se lasă să fiarbă la foc mic până ce dovleacul este suficient de bine fiert. Se ia de pe foc şi se pun într-un mixer o jumătate din acest amestec împreună cu o cană de miez de nucă copt sau prăjit şi se amestecă până ce capătă o consistenţă cremoasă. Se repetă operaţiunea şi cu cealaltă jumătate de amestec, adăugându-se tot o cană de miez de nucă copt sau prăjit. Se pune deoparte, amestecându-se ocazional. Între timp, se pun într-un mixer 3 căni de busuioc proaspăt, o cană de lapte vegetal şi o linguriţă de zeamă proaspătă de lămâie. Se amestecă bine, până ce compoziţia devine cremoasă. Se adaugă această compoziţie la amestecul preparat mai înainte. Se omogenizează şi se serveşte cu miez de nucă măcinat, puţin ulei de măsline presat la rece şi câteva frunze de busuioc.
Deserturi cu miez de nucă
Terci de orez şi nucă în stil coreean
Se pun într-un mixer o cană de miez de nucă, o cană de orez înmuiat în apă şi apoi scurs, împreună cu 2 căni de apă de izvor. Se mixează bine. Se pune apoi amestecul într-o cratiţă de mărime medie şi se mai adaugă 5 căni de apă de izvor. Se dă pe foc şi se amestecă în mod constant, până ce e suficient de bine fiert. Se adaugă foarte puţină sare şi se amestecă. Se serveşte în castroane garnisite cu miez de nucă. Dacă se doreşte se poate servi cu miere de albine după gust (însă, reţineţi, mierea se adaugă numai atunci când terciul este suficient de rece; nu se adaugă miere de albine peste terciul fierbinte).
Bile de nucă
Se încinge cuptorul la aproximativ 150 de grade Celsius. Se pregăteşte o tavă, în care se pune o hârtie de copt. Se amestecă o cană de făină integrală, o cană şi jumătate de miez de nucă tăiat fin sau măcinat, 2 – 3 linguri de zahăr brun, puţină sare şi ulei presat la rece (poate fi folosit, de exemplu, ulei de susan). Se omogenizează şi se frământă bine compoziţia. Se formează bile de mărime cam cât o nucă şi se pun în tavă, pe foaia de copt, la distanţă de minim 2 - 3 cm una de alta. Se dă la cuptor pentru aproximativ 35 de minute. Se scot din cuptor, iar când sunt calde şi pot fi atinse fără a frige, se dau fie prin miez de nucă măcinat, fie prin nucă de cocos răzuită. Când se răcesc de tot, mai pot fi date o dată prin miez de nucă măcinat sau prin nucă de cocos rasă.
Baclava
Se unge cu unt o tavă şi se încălzeşte cuptorul, dacă e posibil la 170 de grade Celsius. Se pregăteşte un aluat de plăcintă din: o ceaşcă de făină integrală, 3 linguri de ulei presat la rece, puţină sare şi puţină apă. Se împarte aluatul în trei părţi egale şi se garniseşte o tavă cu o parte din aluat. Se unge cu ulei presat la rece aluatul din tavă, apoi se adaugă o parte din compoziţia formată din miez de nucă tăiat fin, scorţişoară măcinată şi cuişoare măcinate. Dintr-o parte de aluat se formează două foi; prima foaie se pune peste compoziţie, în tavă, şi se unge cu ulei presat la rece. Se adaugă încă un strat de compoziţie, apoi se aşează cea de-a doua foaie, care se unge şi ea cu ulei presat la rece. Se adaugă restul de compoziţie, iar deasupra se pune o foaie făcută din cea de-a treia parte de aluat. Se unge cu ulei presat la rece. Se taie prăjitura în pătrăţele, apoi se coace la cuptor timp de aproximativ 30 – 35 de minute. Când e gata, se scoate baclavaua din cuptor, iar după ce se mai răceşte, se toarnă peste ea un sirop făcut din apă de izvor, miere de albine, zeamă de lămâie şi puţină scorţişoară măcinată.