Gutuile: remedii şi reţete
Gutuile sunt unul din fructele asociate anotimpului de toamnă. Frumoasele şi pufoasele gutui sunt nu doar fructe delicioase, ci şi adevărate comori în ceea ce priveşte întrebuinţările lor terapeutice. Vom vedea aceasta în cele ce urmează.
Gutuiul este un pom fructifer înrudit cu mărul şi părul. Fructele sale, gutuile, precum şi frunzele şi seminţele acestora, sunt folosite încă din antichitate, atât în gastronomie cât şi în medicina populară.
Conţinutul şi proprietăţile gutuilor
Fructele de gutui conţin 70 – 72 % apă, 7 – 8 % zaharuri, 0,5 % protide, pectine, tanin, cantităţi mici de grăsimi, săruri minerale de calciu, fier, fosfor, potasiu, cupru, magneziu, vitaminele A, B, C şi PP.
Printre proprietăţile gutuilor se numără proprietăţile antidiareice (în special frunzele), antihemoragice (seminţele), astringente (frunzele şi fructele), cosmetice, digestive, emoliente (seminţele), hemostatice, hidratante, laxative (seminţele), răcoritoare, sedative şi tonice.
Utilizări terapeutice ale gutuilor:
Gutuile sunt recomandate în cazuri de afecţiuni cardiace şi de afecţiuni hepatice, în cazuri de amigdalită, angină, colici intestinale, crăpături ale buzelor şi crăpături ale pielii, diaree cronică, dizenterie, eczeme, enterite, faringită, gingivită, precum şi în afecţiuni ale gurii, în cazuri de hemoragie, hemoragie uterină, hemoroizi inflamaţi, hepatite cronice, insuficienţă hepatică, dar şi contra iritaţiilor pielii, în răceală, răni, stomatită, chiar şi în tuberculoză.
Seminţele de gutui sunt foarte utile în cazuri de afte, arsuri, bronşită, conjunctivită, crăpături ale sânilor, degerături, emfizem pulmonar, hemoptizie, hemoroizi, iritaţii diverse, laringită, metroragii, inflamaţii ale mucoaselor, iritaţii ale pielii, răguşeală, traheită, tuse.
Frunzele de gutui sunt recomandate în anxietate, în timp ce fructele împreună cu frunzele sunt recomandate în cazuri de diaree şi de leucoree. Cojile de gutui sunt foarte utile împotriva ridurilor de pe faţă şi de pe gât.
Câteva moduri de utilizare internă a gutuilor:
Un mod sănătos de a folosi gutuile este consumul fructelor ca atare, în stare proaspătă, bine coapte şi neprocesate termic.
Gutuile pot fi consumate şi sub formă de salată. Salata de gutui se prepară astfel: se dau pe răzătoare gutui, mere şi morcovi, apoi se adaugă miere. Această salată este recomandată a se consuma la micul dejun în caz de diaree cronică, colopatii cronice nespecifice, precum şi în caz de hepatită cronică.
Pentru a folosi frunzele de gutui, acestea se usucă, apoi se macină fin. În caz de diaree, se ţin sub limbă 3 g din această pulbere timp de 5 minute, după care se înghit cu miere. Se ia din 6 în 6 ore.
Pulpa de fruct consumată în stare crudă, precum şi sucul de gutui, sunt foarte utile în cazurile de diaree şi dizenterie (mai ales la copii şi la subiecţi debilitaţi), dar şi în afecţiuni bucale, gingivite, faringite.
Seminţele de gutui sunt un bun emolient. Pentru a le folosi, seminţele se macină fin. Pulberea obţinută este utilă în caz de tuse, bronşite, traheite. Se ţin sub limbă câte 5 g din această pulbere, timp de 5 minute, apoi se înghit cu miere. Se ia din 6 în 6 ore.
Pulberea de seminţe de gutui este de asemenea utilă în caz de hemoragii; este un bun antihemoragic, fiind astfel recomandată în cazuri de hemoptizie, metroragii, hemoroizi.
Câteva moduri de utilizare externă a gutuilor:
Sucul din fructele de gutui este util în caz de leucoree. Se introduce sucul de gutui în vagin şi se lasă să acţioneze acolo timp de 3 ore; operaţiunea se repetă timp de mai multe zile.
Pentru gargară poate fi folosit maceratul din gutuie rasă, preparat în modul următor: se rade o gutuie la 1 litru de apă şi se lasă la macerat timp de câteva ore.
Se mai poate prepara şi macerat la rece din o linguriţă de seminţe de gutui la o cană de apă; seminţele se lasă la macerat timp de 2 – 3 ore. Maceratul astfel obţinut este indicat pentru loţiuni sau comprese contra iritaţiilor pielii, în caz de degerături, hemoroizi, crăpături ale sânilor, arsuri, iritaţii diverse.
Pentru uz cosmetic, cojile de gutui sunt foarte utile împotriva ridurilor. Se lasă la macerat timp de 15 zile cojile de gutui în puţin alcool. Maceratul astfel obţinut se foloseşte pentru loţiuni cosmetice.
Gutuile sunt de asemenea recomandate în cazul tenurilor grase. În acest caz se foloseşte sucul de gutui.
Contraindicaţii ale gutuilor
Gutuile sunt contraindicate în cazul celor cu tendinţă spre constipaţie.