Plante medicinale contra problemelor stomacale
Toți am suferit de probleme la stomac la un moment sau altul, iar rezolvarea problemei poate fi frustrantă. Adesea, cea mai bună soluție este să identificați cauza, dar dacă aveți nevoie de o soluție rapidă sau ceva care ameliorează durerea între timp, o ceașcă de ceai fierbinte vă poate salva ziua.
Multe ceaiuri din plante medicinale ameliorează simptomele de greață, durere și exces de gaze, tratând boli cronice, cum ar fi refluxul acid și gastrita cronică. Dacă sunteți în căutarea unei băuturi naturale care să vă ajute să vindecați greața și să preveniți sau să vindecați ulcerațiile stomacale, cu siguranță există un ceai care vă poate ajuta. Păstrați la îndemână acest ghid, astfel încât să știți exact ce ceai ar trebui să beți de fiecare dată pentru a vă vindeca afecțiunile stomacului.
Există mai multe tipuri de ceai care vă pot ajuta dacă aveți o problemă la stomac și cu o varietate de arome, de la dulce și floral la intens și astrigent. Pentru a vă ajuta să vă simțiți mai bine, am pregătit o listă cu cele mai bune ceaiuri pentru calmarea durerilor de stomac și a problemelor stomacale. Iată care sunt acestea:
1. Ceaiul de ghimbir
Ceaiul de ghimbir a fost folosit de mii de ani ca leac pentru tratarea stării de greață și a problemelor digestive. Acest ceai oferă o varietate de beneficii pentru sănătate și compuși vindecători pentru a ameliora afecțiunile stomacului. Ceaiul de ghimbir conține concentrații foarte mari de compuși care ameliorează problemele digestive, fiind astfel cea mai bună opțiune pentru a vă simți mai bine.
Acest ceai este preparat din rădăcină de ghimbir proaspăt. Ghimbirul este un remediu natural pentru greață și este adesea folosit pentru a trata grețurile de dimineață la femeile însărcinate și amețelile cauzate de călătoriile cu avioane și vapoare. Pentru a prepara acest remediu eficient, trebuie să folosiți o bucată de ghimbir, între 2 și 4 cm lungime, curățată de coajă, rasă și adăugată în apă fierbinte. Lăsați să se infuzeze între 3 și 5 minute, înainte de servire. Dacă ceaiul de ghimbir vi se pare prea amar, puteți adăuga puțină miere când infuzia se mai răcește sau chiar puțin suc de lămâie care va ajuta la reducerea acidității.
Într-un studiu thailandez, femeile însărcinate cu simptome de grețuri de dimineață au fost examinate și s-a stabilit că 28 dintre cele 32 de persoane au observat o îmbunătățire a grețurilor atunci când li s-a administrat o doză zilnică de 1 miligram de rădăcină de ghimbir. Ca regulă generală, o cană de ceai de ghimbir conține aproximativ 250 de miligrame de ghimbir, astfel încât consumul a două-patru căni din acest ceai poate ajuta la combaterea senzației de greață.
2. Ceaiul de lemn-dulce
Ceaiul de lemn-dulce are o aromă puternică și inconfundabilă. Este produs din rădăcina de lemn-dulce, care este originară din Europa și Asia și este derivată din planta cunoscută științific sub numele de Glycyrrihiza glabra. Folosit pe scară largă de egipteni și în China ca parte a medicinei tradiționale, ceaiul din rădăcină de lemn-dulce nu numai că ameliorează afecțiunile stomacului, dar poate ajuta și la repararea și restaurarea pereților și a straturilor interioare ale stomacului.
Într-un studiu publicat în Phytotherapy Research, cercetătorii au descoperit că rădăcina de lemn-dulce poate inhiba dezvoltarea bacteriilor H. pylori, care provoacă ulcere peptice. Proprietățile anti-inflamatorii ale ceaiului de lemn-dulce ajută la calmarea și ameliorarea durerii intestinale, în timp ce compușii chimici ajută la reconstrucția mucoasei stomacului, ceea ce îmbunătățește sănătatea intestinală.
Acest ceai este o opțiune bună dacă suferiți de ulcerații ale stomacului sau de alte afecțiuni care deteriorează mucoasa stomacului. Pentru a-l consuma, adăugați pur și simplu 1 - 5 grame de rădăcină de lemn-dulce la o cană cu apa fierbinte. Beți acest ceai de trei ori pe zi, de preferință înainte de fiecare masă pentru a obține cele mai bune rezultate.
Ceaiul de lemn-dulce poate fi consumat zilnic timp de 7 zile. După o săptămână, ar trebui să evitați administrarea rădăcinii de lemn-dulce timp de două-trei săptămâni înainte de a o consuma din nou pentru a evita unele posibile reacții adverse, cum ar fi durerile de cap și palpitațiile.
3. Ceaiul de mușețel
Ceaiul de mușețel se prepară din mugurii florilor de mușețel și este cunoscut în întreaga lume ca o băutură liniștitoare și relaxantă și unul dintre cele mai bune remedii naturiste pentru durerile abdominale.
Ceaiul de mușețel are proprietăți carminative, care ajută la reducerea senzației de gaze și balonare care pot provoca tulburări ale stomacului. Ceaiul de mușețel reduce gazele abdominale și ameliorează senzațiile de durere cauzate de crampe stomacale. Acest ceai are, de asemenea, proprietăți anti-inflamatorii care pot ajuta la calmarea diverselor probleme ale stomacului, inclusiv sindromul intestinului iritabil.
O revizuire științifică din 2006 a descoperit că ceaiul de mușețel ajută la reducerea producției de acid gastric, care poate duce la boala de reflux acid atunci când este prezent în cantități excesive. Stresul determină adesea creșterea refluxului acid, pe lângă producerea altor boli gastroesofagiene. Ceaiul de mușețel oferă un efect natural de calmare, care poate ajuta la reducerea stresului și la ameliorarea suplimentară a tulburărilor stomacale.
4. Ceaiul de mentă
Ceaiul de mentă este o parte a medicinei alternative de secole. Frunzele acestui ceai ajută la ameliorarea durerilor asociate cu crampele menstruale și cu stările de greață și este unul dintre cele mai bune ceaiuri pentru calmarea durerilor de stomac. Cercetătorii au demonstrat că menta inhibă receptorii durerii care își au originea în colon și provoacă dureri severe în mușchii stomacului.
Cel mai bun lucru despre ceaiul de mentă este acela că oricine poate crește cu ușurință aceste frunze în propria bucătărie pentru a ameliora durerile de stomac. Ceaiul de mentă este o cultură cu creștere rapidă, care se dezvoltă bine în majoritatea climatelor. Dacă vă confruntați cu dureri de stomac, pur și simplu recoltați câteva frunze proapete de mentă, și infuzați-le într-o ceașcă de ceai cu apă fierbinte. Lăsați să stea la infuzat aproximativ 2 - 5 minute, gustând la fiecare 30 de secunde pentru a obține aroma dorită.
Un lucru care trebuie să țineți cont în ceea ce privește ceaiul de mentă: cel mai bine este să îl evitați dacă aveți probleme de reflux acid, deoarece poate provoca reacții adverse negative. Chiar dacă acest ceai este excelent pentru ameliorarea disconfortului stomacului asociat cu durerea, relaxează, de asemenea, ceaiul de mentă relaxează mușchiul care împiedică bila din stomac să treacă în esofag, agravând aciditatea.
5. Ceaiul de busuioc Tulsi
Ceaiul de busuioc sfânt este preparat din planta Ocimum tenuflorum și este cunoscut în mod obișnuit sub numele de ceai Tulsi. Acest ceai este originar din Asia de Sud-Est și este utilizat pe scară largă în medicina indiană și Ayurveda. Studiile au arătat că ceaiul de busuioc sfânt sau Tulsi oferă capacitatea de a scădea aciditatea stomacală și de a crește și prelungi viața celulelor mucoase, celulelor de suprafață care aliniază tractul digestiv și îl protejează de boli.
Aceste studii au arătat, de asemenea, că frunzele de busuioc Tulsi pot reduce prezența ulcerelor stomacale, care pot provoca disconfort și tulburări grave în sistemul digestiv.
Dacă doriți să utilizați ceai de busuioc Tulsi pentru a elimina ulcerul și pentru a reduce durerea, pregătiți ceaiul cu 2 - 3 lingurițe de frunze de busuioc Tulsi la o cană de 230 ml. Lăsați frunzele să se infuzeze timp de 5 - 6 minute înainte de a le strecura și de a consuma ceaiul. Evitați să adăugați zahăr sau alte condimente la ceaiul de Tulsi, deoarece poate agrava durerile de stomac și ulcerațiile.
6. Ceaiul de fenicul
Ceaiul de fenicul se prepară cu semințe de fenicul din planta Foeniculum vulgare. Romanii și grecii antici credeau că feniculul oferea mai multă putere și sănătate și poate oferi o viață mai lungă. Cercetătorii au descoperit că semințele de fenicul și ceaiul de fenicul pot ajuta la stimularea fluxului de sucuri gastrice și la reducerea durerii datorită proprietăților antispasmodice și carminative.
Medicina chineză a folosit ceaiul de fenicul pentru a trata gastroenterita, indigestia și herniile timp de secole. Oamenii de știință cred că ceaiul de fenicul servește la reducerea gazelor și balonării, ceea ce poate provoca dureri de stomac și afecțiuni cronice, cum ar fi colicile la bebeluși. Pentru a profita de efectele calmante ale ceaiului de fenicul, folosiți zilnic 1 până la 1 1/2 lingurițe de semințe de fenicul. Ceaiul de fenicul este considerat în general sigur, dar asigurați-vă că consultați un profesionist în sănătate înainte de a-l consuma în timpul alăptării.
7. Ceaiul verde
Ceaiul verde este cercetat pe larg și studiat pentru beneficiile sale pentru sănătate. Un studiu publicat în Revista europeană de farmacologie a descoperit că consumul regulat de ceai verde este unul dintre cele mai eficiente moduri de prevenire a tulburărilor gastrointestinale. Catechinele din ceaiul verde sunt ușor absorbite în intestine și pot accelera reducerea depozitelor de grăsimi și creșterea metabolismului, ceea ce poate ajuta foarte mult la problemele digestive.
Ceaiul verde poate ajuta, de asemenea, la stimularea producției de sucuri gastrice, inclusiv a vezicii biliare, care poate ajuta la descompunerea alimentelor mai eficient, ceea ce duce la o incidență mai mică a balonării și a gazelor intestinale. Cercetările au arătat că ceaiul verde poate ajuta la ameliorarea colitei și a gastritei cronice, două boli cauzate de inflamație și iritații ale stomacului care pot afecta digestia. Ceaiul verde conține catechine, inclusiv EGCG, care ajută la reducerea inflamației și la ameliorarea simptomelor durerii.
Vă recomandăm să consumați câte 2 până la 3 căni de ceai verde pe zi pentru a ajuta la îmbunătățirea digestiei. Asigurați-vă că beți ceai verde după fiecare masă și nu pe stomacul gol, deoarece acest lucru poate crește problemele stomacului. Ceaiul verde conține cofeină naturală precum ceaiul negru, deci limitați consumul acestui ceai înainte de culcare pentru a preveni insomnia.
8. Ceaiul negru
Ceaiul negru poate ajuta la ameliorarea tulburărilor stomacului și a diareei, datorită prezenței de taninuri, care au un efect astringent asupra mucoasei intestinului. Diareea apare atunci când mucoasa intestinală este inflamată și ceaiul negru reduce această inflamație pentru a ajuta sistemul digestiv să acționeze normal.
Într-un studiu realizat pe pacienți cu vârsta cuprinsă între 2 și 12 ani, ceaiul negru a reușit să controleze diareea care nu a fost cauzată de bacterii. După 24 de ore, pacienții care au primit ceai negru au demonstrat o îmbunătățire semnificativă a simptomelor diareice în comparație cu grupul de control. Ceaiul negru este un ceai care conține cofeină naturală, de aceea este mai bine să evitați consumul acestuia înainte de a merge la culcare pentru a vă odihni mai bine. Puteți consuma 1 sau 2 căni pe zi cu ceai negru, în funcție de toleranța dumneavoastră la cafeină.