Ce este glutenul?
În ultimii ani, multe dintre produsele alimentare pe care le găsim în magazine au eticheta “Fără gluten” sau “Nu conține gluten”. Dar ce anume este acest ingredient? Glutenul este o proteină care se găsește în alimentele care conțin grâu, secară și orz.
În cazul unor persoane, aceste cereale nu au niciun fel de efect negativ după ce sunt consumate, în timp ce în cazul altor persoane ele determină apariția unor serii de simptome care afectează starea de sănătate.
Până în prezent, specialiștii în medicină au detectat aproximativ 55 de boli relaționate cu această proteină și se estimează că un procent de 99% dintre persoanele intolerante la gluten nu au fost încă diagnosticate în mod oficial.
Absența simptomelor evidente și nerecunoașterea existenței acestora sunt factori care pun în dificultate detectarea intoleranței la gluten.
Multe dintre tulburările comune de sănătate pot fi de fapt relaționate cu o intoleranță la gluten, tocmai de aceea, dacă prezentăm simptomele menționate mai jos este necesar să eliminăm glutenul din dietă.
Din acest motiv, vă prezint în acest articol 10 semnale care indică faptul că aveți intoleranță la gluten, mai ales dacă le prezentați în mod frecvent. Să vedem în continuare care sunt acestea:
1. Probleme gastrointestinale
Unele dintre simptomele cele mai comune ale intoleranței la gluten sunt tulburările digestive și cele intestinale.
După consumul alimentelor care conțin gluten, în general persoana în cauză are anumite simptome neplăcute precum:
- Distensie abdominală
- Diaree sau constipație
- Gaze intestinale
- Dureri abdominale
- Constipație
- Sindromul intestinului iritabil
Ameliorarea sau chiar dispariția acestor simptome se remarcă atunci când se elimină din alimentație toate mâncărurile care conțin această proteină.
2. Stări de oboseală sau epuizare
După ce consumă grâu sau orice altă cereală care conține gluten, unele persoane se simt obosite și au dificultăți de concentrare și memorare.
O senzație continuă de oboseală și de slăbiciune poate indica faptul că este necesar să vă schimbați dieta și să renunțați la produsele care conțin gluten, cel puțin o perioadă, pentru a observa cum vă simțiți.
3. Dureri de cap
Consumul acestei proteine generează un dezechilibru al proceselor inflamatorii din corp, care afectează buna funcționare a sistemului nervos.
Ca și consecință, în organism se produc o serie de reacții, dintre care se remercă dureri constante de cap și migrene.
4. Dezechilibre hormonale
Conform nutriționiștilor, sindromul premenstrual, sindromul ovarului polichistic și infertilitatea pot avea o anumită legătură cu intoleranța la alimentele care conțin gluten.
Unii ginecologi și specialiști din acest domeniu le recomandă pacientelor care au aceste probleme de sănătate să înlocuiască alimentele care conțin gluten cu altele similare, dar fără gluten.
5. Probleme la nivelul articulațiilor
Așa cum am menționat deja, glutenul determină un exces de inflamație în corp și determină apariția unor reacții negative.
Una dintre cele mai evidente reacții de acest gen are legătură cu articulațiile, deoarece deseori determină inflamarea acestora și generează dureri articulare. Zonele cele mai afectate sunt mâinile și genunchii.
6. Keratoza pilară
Keratoza pilară sau keratoza foliculară este o afecțiune cutanată care se caracterizează prin apariția unor protuberanțe mici pe piele, având o ușoară culoare roșie.
Această afecțiune se datorează unei slabe absorbții a vitaminei A și a acizilor grași esențiali, care este provocată de tulburările intestinale datorate unei expuneri prelungite la gluten. În prezent, keratoza pilară afectează un procent de 50-80% dintre adolescenți și 40% dintre adulți.
7. Fibromialgia
Fibromialgia este caracterizată de durerea cronică și rigiditatea de la nivelul mușchilor și al articulațiilor. Spre deosebire de alte afecțiuni, fibromialgia cauzează episoade constante de durere, a căror origine nu este definită.
Chiar dacă este relaționată cu mulți factori, specialiștii consideră că eliminarea glutenului din dieta zilnică poate ajuta mult la controlul acestor simptome.
8. Simptome neurologice
Inflamația pe care o provoacă glutenul în cazul sistemului nervos, precum și slăbirea sistemului imunitar, determină generarea unor simptome neurologice cum sunt amețelile și senzația de amorțire. Dacă prezentați des aceste simptome, eliminați o perioadă din dieta dumneavoastră toate produsele care conțin gluten și observați ce modificări apar.
9. Boli autoimune
Persoanele care sunt expuse în mod constant la gluten au un risc mai mare de a dezvolta o boală autoimună decât cele care nu consumă produse care conțin această proteină.
Glutenul determină inflamație în corp și poate conduce la tulburări grave precum:
- Psoriazis
- Colita ulceroasă
- Sclerodermia
- Lupus
- Artrita reumatoidă
- Scleroza
- Tiroidita Hashimoto
10. Probleme de comportament
Problemele psihologice cele mai comune prezintă o anumită îmbunătățire atunci când se elimină în totalitate glutenul din dietă.
Aceste tulburări de comportament includ:
- Anxietatea
- Depresia
- ADHD
- Stresul
- Iritabilitatea
Simptomele intoleranței la gluten variază în fiecare caz, ceea ce conduce la confundarea acestuia cu alte tulburări de sănătate. Uneori, în cazul pacienților care se confruntă cu boala celiacă pot fi necesari 6 - 10 ani pentru a primi un diagnostic precis.
În cazul în care identificați mai multe dintre simptomele prezentate anterior, este recomandat să consultați un medic specialist și să evitați consumul alimentelor care conțin gluten.