5 infuzii pentru tratarea anxietății
Problemele de anxietate afectează o mare parte din populație. Fie că apare în mod punctual sau cronic, anxietatea este o realitate datorită în primului rând ritmului modern de viață, multitudinii de obligații și de presiuni cotidiene.
Modalitatea în care facem față acestor presiuni va determina felul în care le vom putea soluționa, adică cu o mai mare sau mai mică eficiență. În acest sens, infuziile naturale din plante ne pot fi de un real ajutor.
Dacă ne confruntăm cu dureri sau avem probleme de sănătate, este foarte important să consultăm un specialist înainte de a consuma aceste infuzii, pentru a evita posibile efecte secundare.
Iată în continuare care sunt cele mai bune plante medicinale care ne pot ajuta să ameliorăm anxietatea ușoară, pentru a putea preveni ca aceasta să să transforme într-o problemă cronică.
1. Luminița (onagrul)
Planta numită luminița sau onagrul poate fi găsită în magazinele naturiste sau în farmaciile specializate. Aceasta poate fi găsită atât sub formă de capsule, dar și sub formă de plantă care se folosește la prepararea ceaiului.
- Luminița este foarte bună pentru tratarea anxietății ușoare, deoarece acizii grași esențiali pe care îi conține reglează activitatea sistemului nervos.
- Luminița este de asemenea indicată pentru îmbunătățirea digestiei, aspect care este foarte important atunci când trecem prin stări de anxietate destul de intense și când ne este dificil să digerăm mâncarea sau suferim de diaree sau de constipație.
Ingrediente:
- 3 linguri de luminiță uscată (30 g)
- 1 litru de apă
- 1 lingură de miere (25 g)
Preparare:
- Prepararea acestui ceai este foarte facilă. Când apa ajunge la punctul de fierbere, se ia de pe foc, se adaugă cele 3 linguri de luminiță uscată și se va lăsa la infuzat timp de 10 minute.
- Când infuzia se mai răcește și ajunge la temperatura camerei, se poate îndulci cu miere sau extract de ștevie. Se pot consuma 4 infuzii pe zi, astfel: prima la micul dejun, a doua după masa principală a zilei, a treia după-masa, iar ultima după cină.
2. Beneficiile sunătoarei
Sunătoarea este o plantă foarte benefică pentru sănătate și care a fost utilizată încă din antichitate pentru tratarea anxietății și a depresiei. În cadrul medicinii naturiste, sunătoarea este foarte apreciată deoarece beneficiile sale sunt recunoscute deja de multe studii medicale, această plantă fiind foarte eficientă mai ales pentru reglarea inclusiv a tulburărilor afective sezoniere. Alte proprietăți curative ale sunătoarei includ:
- Tratarea insomniilor;
- Ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual, precum și a simptomatologiei asociate cu menopauza;
- Reducerea proceselor inflamatorii de la nivelul tractului genito-urinar și a aparatului respirator;
- Efectele antimicrobiene asupra microorganismelor de pe mucoasa intestinală și de pe tegumente;
- Diminuarea proceselor inflamatorii digestive;
- Vindecarea rănilor prin favorizarea proceselor de epitelizare.
Sunătoarea poate fi consumată sub formă de extract (ulei esențial sau capsule), care se poate găsi în farmacii sau magazine naturiste sub numele de hipericină. Cantitatea recomandată este între 200 și 300 de miligrame de sunătoare pe zi.
Sunătoare mai poate fi găsită sub formă de pliculețe de ceai, iar în acest caz se recomandă consumul a două 2 infuzii pe zi.
Recomandări în cazul utilizării sunătoarei:
- se evita expunerea la soare în timpul administrării de sunătoare ca supliment alimentar, deoarece hipericina are efecte fotosensibilizante;
- sunătoarea nu se administrează copiilor decât în cazuri speciale;
- se va evita utilizarea sunătoarei în timpul sarcinii și al alăptării;
- sunătoarea poate interacționa cu anumite medicamente, tocmai de aceea, dacă urmați un tratament medicamentos, se recomandă să consultați un medic pentru a afla care sunt medicamentele care interferează cu sunătoarea.
3. O combinație infailibilă: melisa și lavanda
Această combinație de plante are o aromă plăcută și delicată. Melisa și lavanda ne sunt de ajutor pentru reducerea anxietății și pentru reglarea sau evitarea palpitațiilor și a nervozității.
- Aceste plante sunt foarte eficiente pentru echilibrarea stărilor de anxietate moderate, precum și pentru a ne bucura de o odihnă mai bună pe timpul nopții.
- Melisa are un efect calmant și permite inclusiv reducerea durerilor de cap și obținerea unei stări bune de relaxare.
Ingrediente:
- 1 linguriță de melisă (5 g)
- 1 linguriță de lavandă (5 g)
- 1 pahar de apă (200 ml)
Preparare:
- Aceste două plante se găsesc în orice magazin naturist. Pentru a obține o infuzie, se recomandă folosirea unui ceainic de porțelan sau de sticlă, deoarece cele de metal nu păstrează atât de bine uleiurile esențiale ale plantelor.
- Când apa ajunge la punctul de fierbere, se ia de pe foc, se adaugă cele 2 lingurițe de melisă, respectiv de lavandă și se lasă la infuzat timp de 15-20 minute.
- Este recomandat să se consume o cană de infuzie, între mese, de două ori pe zi.
4. Salcia albă, un remediu eficient contra anxietății
Salcia albă se folosea în Grecia Antică ca remediu analgezic și anti-inflamatoriu. De fapt, acțiunea sa este foarte rapidă și ne permite, de exemplu, tratarea durerilor de cap, de stomac și inclusiv stările de oboseală.
- Compoziția sa este similară cu cea a aspirinei și are o acțiune sedativă care tratează în mod eficient anxietatea ușoară.
- Salcia albă se poate găsi sub formă de capsule sau ca plantă pentru infuzie în magazinele naturiste.
- Salcia albă se poate lua în mod punctual când se treci printr-o perioadă de stres sau pentru a preveni starea de anxietate.
- Salcia albă este un antiagregant plachetar, astfel încât dacă aveți probleme cardiace sau ați suferit un infarct trebuie să consultați medicul înainte de a o folosi.
5. Passiflora contra anxietății
Passiflora sau floarea pasiunii este un remediu foarte cunoscut contra anxietății. Aceasta se poate găsi sub formă de capsule, infuzie și extract în magazinele naturiste și în farmacii.
Această plantă originară din sud-estul Americii de Nord este foarte utilă în tratamentul tulburărilor de anxietate, insomnie și mai ales pentru reglarea stării de nervozitate în cazul persoanelor care se confruntă cu aceasta.
De exemplu, s-a constat că în cazul pacienților tratați cu extract de Passiflora s-a înregistrat o scădere a intensității și a frecvenței stărilor de angoasă, de teamă fără motiv aparent, o îmbunătățire a calității somnului și a vieții psiho-afective per ansamblu, fără a se constata efecte secundare.
Dozele recomandate pentru tratarea anxietății de intensitate medie-scăzută, sunt următoarele:
- 3 infuzii pe zi din o jumătate de linguriță de plantă (2,5 g) la o cană de apă (200 ml)
- Extract lichid: între 10 - 30 picături, de 3 ori pe zi.
- Tinctură: între 10 - 60 picături, de 3 ori pe zi.