Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Endometrioza: cauze, simptome și terapii alternative

Scris de Dr. Luca Catalin

Ce este endometrioza?

 Endometrioza este din păcate o boală în creștere, iar în prezent se estimează faptul că 1 din 10 femei este afectată de această boală. Endometrul este stratul de țesut care aliniază interiorul uterului. Acest strat de țesut este cel care acoperă și hrănește embrionul în caz de sarcină. Când nu are loc fertilizarea ovulelor, endometrul trebuie să se desprindă și tocmai eliminarea acestui țesut este cunoscută sub denumirea de menstruație.

 Endometrioza este o boală care se caracterizează prin existența țesutului endometrial în afara uterului, de obicei în ovare, cavitatea pelviană, vagin, colul uterin, trompele uterine, vezica urinară sau intestine. Acest endometru care a crescut necorespunzător, nefiind eliminat odată cu sângerarea menstruală, produce un răspuns inflamator și provoacă modificări în alte țesuturi și organe.

Care sunt cauzele endometriozei?

 Adevărul este că cauzele acestei boli nu sunt cunoscute cu exactitate, deși una dintre ipotezele gestionate este sângerarea retrogradă, prin care o parte din menstruație trece în cavitatea abdominală și celulele endometriale pleacă în alte zone ale pelvisului, ovarelor, trompelor uterine, vezicii, etc., păstrându-și proprietățile celulelor stem, ceea ce îi permite să supraviețuiască în aceste locuri necorespunzătoare.

 Totuși, aceasta nu poate fi singura cauză, deoarece 90% dintre femei au menstruație retrogradă, dar nu au endometrioză, deci, deși există o anumită legătură, aceasta nu pare a fi singura cauză. Este probabil să existe factori genetici și de mediu care să provoace și endometrioza. Unele cercetări sugerează că endometrioza se poate datora unui răspuns imun dezechilibrat al țesutului endometrial deplasat. În aceste cazuri, menstruația este mult mai dureroasă și poate chiar incapacita femeile care sunt la menstruație. Nu este o boală care poate pune viața în pericol, dar simptomele fizice pot deveni grave și pot accentua suferința. De asemenea, endometrioza este adeseori asociată cu infertilitatea, deoarece există o incidență ridicată în rândul femeilor infertile.

Factori de risc pentru endometrioză

 - Antecedente familiare de endometrioză;

 - Debutul timpuriu al menstruației;

 - Cicluri menstruale scurte (mai scurte de 27 zile);

 - O durată mai lungă a fluxului menstrual (mai mare de 7 zile);

 - Sângerare abundentă în timpul menstruației;

 - Nașteri târzii sau deloc;

 - Afecțiuni ale uterului sau ale trompelor uterine.

Care sunt simptomele endometriozei?

 Deși o treime dintre femeile cu endometrioză nu prezintă niciun simptom, ceea ce sugerează că incidența de 10% menționată este mult mai mare, deoarece nu toate cazurile sunt diagnosticate, este adevărat că simptomele pot varia foarte mult de la o femeie la alta și depinde de locul în care se află țesutul endometrial care crește în afara uterului. Endometrioza este caracterizată de asemenea de o sângerare lunară foarte abundentă sau neregulată sau pierderi mici de sânge între ciclurile menstruale.

 - Dureri menstruale foarte intense sau chiar incapacitante

 - Dureri pelviene inexplicabile care pot fi cauzate de endometrioză

 - Dureri în timpul sau după actul sexual

 - Dureri intestinale sau în partea inferioară a abdomenului

 - Distensie abdominală, grețuri sau stări de vomă

 - Oboseală cronică, lipsă de energie

 În plus, în funcție de zona în care se află reziduurile endometriale, cum ar fi ovarele sau trompele uterine, endometrioza poate provoca probleme de fertilitate, ceea ce face dificil sau imposibil pentru unele femei să rămână însărcinate în mod natural.

Tratamentul convențional al endometriozei

 Deși nu sunt cunoscute cauzele, deoarece sunt legate de hormoni, tratamentul clasic al endometriozei se bazează pe suprimarea simptomelor sau îndepărtarea chirurgicală a țesutului endometrial. Pentru suprimarea simptomelor neplăcute se folosesc:

Suprimarea hormonală a ovulației prin contraceptive orale

Calmante și anti-inflamatoare

Terapii alternative pentru endometrioză

 Deși este adevărat că majoritatea femeilor cărora li se administrează contraceptive orale experimentează o mare ușurare, adevărul este că 50% dintre ele vor avea din nou aceleași simptome după aproximativ 5 ani. În plus, utilizarea continuă a analgezicelor și anti-inflamatoarelor are contraindicații importante.

 Prin urmare, pare interesant să explorăm alternativele pe care ni le poate oferi remediile naturale pentru endometrioză, ținând cont de echilibrul hormonal și de reducerea nivelului de inflamație cronică pe care endometrioza îl provoacă. Să vedem în continuare care sunt acestea:

1. O dietă echilibrată ajută la combaterea endometriozei

 Nutriția, de bază în medicina naturopatică, este extrem de importantă în lupta împotriva endometriozei. În acest sens, este convenabil să urmați aceste recomandări:

 - Eliminați grăsimile din dieta dumneavoastră. De asemenea, produsele lactate consumate excesiv, margarinele hidrogenate și toate grăsimile animale împiedică ficatul să descompună corect estrogenul.

 - Aveți grijă la consumul de carne și la produsele derivate din acest aliment, deoarece în cele mai multe cazuri conțin hormoni de sinteză.

 - Creșteți consumul de fibre (din fructe, legume și cereale integrale), deoarece ajută la eliminarea acelor estrogeni care și-au îndeplinit deja viața utilă și astfel îi împiedică să revină în fluxul sanguin și să fie capturați de receptorii estrogeni. Efectul lor antioxidant va ajuta, de asemenea, să prevină oxidarea grăsimilor și să nu se transforme în colesterol (materie primă cu estrogen).

 - Nu petreceți mai mult de cinci ore fără a mânca, deoarece hipoglicemia agravează endometrioza. Excesul de insulină poate contribui și la dezechilibre hormonale. Trei mese principale și două gustări (dacă luați micul dejun prea devreme și luați cina prea târziu) este de obicei ideal.

 - Încercați să vă îmbunătățiți digestia, observând care sunt alimentele care vă provoacă distensia abdominală, în acest fel veți elimina mai bine reziduurile care pot provoca sau agrava inflamația.

 - Două linguri de semințe măcinate de in consumate zilnic vă vor oferi multe fibră și acizi grași de tip omega 3, favorizând astfel un echilibru hormonal mai bun.

 

 Dieta mediteraneană este ideală în cazul endometriozei, evitând sau reducând consumul alimentelor bogate în acizi grași omega-6 (carne ambalată industrială, grâu, ulei de floarea soarelui, semințe de dovleac) și creșterea alimentelor bogate în acizi grași omega-3 care includ nuci, oleaginoase, varză de Bruxelles și conopidă, semințe de in și uleiuri vegetale preste la rece (de măsline, cânepă, struguri, cocos, etc.)

2. Plante medicinale indicate pentru endometrioză (fitoterapie)

 Pentru situațiile de endometrioză ușoară până la moderată, fitoterapia are câteva propuneri foarte interesante. Iată care sunt acestea:

Mielăreaua (Vitex agnus-castus)

 Numele său poate deriva din asemănarea sa fizică cu salcia, iar denumirea sa științifică Vitex agnus-castus se referă la presupusa sa capacitate de a scădea libidoul. Dar nu frunzele, ci fructele acestei plante medicinale par să aibă proprietatea de a inhiba acțiunea hormonilor sexuali masculini (androgeni).

 Cu toate acestea, cea mai mare virtute a sa medicamentoasă este capacitatea sa de a fi regulator hormonal feminin, deoarece ajută la stabilizarea producției de progesteron de către ovare în timpul ciclului menstrual și reglează nivelul de estrogen. De asemenea, mielăreaua este foarte utilă pentru tratarea sindromului premenstrual, reducerea inflamației, sensibilitatea sânilor și iritabilitatea și este utilă și în cazul menstruațiilor neregulate sau absente și pentru reechilibrarea activității hormonale după utilizarea contraceptivelor orale.

 De asemenea, mielăreaua poate ameliora unele simptome legate de menopauză, cum ar fi amețelile și bufeurile sau stări de depresie, iar ca antispastic este indicat pentru ameliorarea tulburărilor neurovegetative, cum ar fi anxietate, insomnie sau palpitații. Mielăreaua poate fi consumată sub formă de tinctură sau infuzie și, de asemenea, se găsește și sub formă de tablete sau capsule.

Ignama sălbatică (Dioscorea villosa)

 Cunoscută științific sub numele de Dioscorea villosa, această plantă este o sursă de materie primă pentru fabricarea de hormoni contraceptivi sintetici și corticosteroizi. Rădăcinile sale lemnoase, bogate în saponine și uleiuri esențiale, au fost folosite de mii de ani pentru proprietățile lor medicinale, în special proprietățile anti-inflamatorii, anti-reumatice și antispastice, sunt de asemenea atribuite ca agent de reglare a metabolismului și ca diuretic.

 Ignama sălbatică conține o substanță numită diosgenină care, în contact cu acidul clorhidric al stomacului, este transformată într-o moleculă de progesteron identică biochimic cu progesteronul uman. Descoperirea moleculei a servit pentru a facilita sinteza de contraceptive orale.

 Prin urmare, rădăcina de ignamă sălbatică este folosită pentru a regla nivelul progesteronului în fața dominanței estrogenice, atât de răspândită în societatea noastră și asociată cu patologii precum osteoporoză, boli autoimune, alergii, cancer de sân, cancer endometrial și/sau uterin, scăderea libidoului, sensibilitatea și durerea sânilor, sindromul pre-menstrual, insomnia, depresia, oboseala, iritabilitatea, pierderea memoriei, modificările de dispoziție, retenția de lichide, obezitatea, pierderea părului, durerile de cap și infertilitatea, printre altele.

 Ignama sălbatică se poate consuma sub formă de decoct, o lingură rasă de plantă la o cană cu apă, se fierbe 5 minute și se lasă în repaus alte 5. Se pot consuma una sau două căni pe zi. De asemenea, puteți consuma rădăcina pudră, o linguriță presărată deasupra mâncărurilor. Ignama sălbatică trebuie evitată în timpul sarcinii și este, de asemenea, contraindicată în caz de cancer. Desigur, dacă veți utiliza aceste terapii pe bază de plante și luați orice medicament pentru endometrioză, trebuie să consultați un medic specialist, deoarece există posibilitatea interacțiunilor nedorite.

Cohoșul negru (Actaea racemosa)

 Cu o acțiune estrogenică dovedită clinic, cohoșul negru (Actaea racemosa) are un efect de reglare hormonală și este util pentru combaterea menstruațiilor dureroase, a spasmelor și dureri musculare. În loc să crească nivelul de estrogen, își crește eficacitatea, lipsind efectele secundare importante ale hormonilor sintetici. Studiile clinice au arătat că 75% dintre femei au răspuns mai bine la cohoșul negru decât la terapia de substituție hormonală.

 Această plantă medicinală este indicată în special pentru menopauză, servește la tratarea simptomelor precum bufeurile, cefaleea, vertijul, tulburările de somn și uscăciunea vaginală care o însoțește. Cohoșul negru poate fi luat pentru perioade lungi de timp fără riscuri pentru sănătate, deși este convenabil să aveți o rețetă medicală dacă luați această plantă pentru mai mult de 2 luni. Atenție: cohoșul negru nu poate fi luat în timpul sarcinii!

Angelica chinezească sau ginsengul feminin (Dong Quai)

 Utilizată în China de mai bine de 4000 de ani pentru bolile sistemului reproducător feminin, această plantă are un efect de echilibrare asupra sistemului hormonal feminin, inclusiv asupra sindromului premenstrual și crampelor menstruale.

 Dong Quai conține fitoestrogeni care ajută la îmbunătățirea funcției ficatului, permițându-i să degradeze „estrogenul rău” care provoacă crampe menstruale și simptome de endometrioză. De asemenea, această plantă medicinală relaxează mușchii uterini, crește producția de celule roșii și fluxul de sânge în regiunea abdominală. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere că, la fel cum endometrioza se manifestă foarte diferit în funcție de persoane, efectul uneia sau al altor plante poate fi, de asemenea, diferit și ținând cont că problema hormonală este foarte complexă, trebuie să încercați mai multe plante până o găsiți pe cea potrivită.

 În mod ideal, în cazurile de endometrioză, căutați un amestec de plante medicinale adecvate simptomelor pe care le aveți, dintre cele menționate sau altele precum valeriana pentru spasmele menstruale, frunzele de zmeură pentru menstruațiile dureroase, urzica pentru menstruațiile prea abundente, etc.) În funcție de simptomele pe care le prezentați, un medic fitoterapeut vă poate recomanda plantele medicinale corespunzătoare pentru dumneavoastră.

 Practicarea zilnică a unor exerciții de relaxare sau câteva exerciții fizice (chiar dacă este doar mersul pe jos) ajută la scăderea nivelului de stres, la reglarea nivelului de insulină și la scăderea excesului de estrogen (dacă există).