Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Sunătoarea: beneficii, proprietăți și contraindicații

Scris de Dr. Luca Catalin

Sunătoarea, descriere generală

Sunătoarea: beneficii, proprietăți și contraindicații Sunătoarea (Hypericum perforatum), este o plantă din familia Hypericaceae binecunoscută pentru utilizarea sa ca un remediu natural antidepresiv. Sunătoarea este originară din zonele temperate ale Europei și fertile din Australia, Africa de Nord, China și America. Sunătoarea este o plantă erbacee perenă, iar tulpina sa, ramificată în partea de sus, poate ajunge până la un metru în înălțime. Florile de sunătoare sunt foarte caracteristice: sunt de culoare aurie și au numeroase stamine.

 Sunătoarea crește pe întreg teritoriul Europei, este o plantă foarte comun întâlnită pe marginile drumurilor, câmpiilor și pădurilor. Înflorește primăvara târziu - începutul verii când se colectează vârfurile de înflorire. Denumirea sa științifică provine din limba greacă Hyperikon, iar epitetul perforatum se referă la orificiile care apar pe frunzele sale atunci când sunt privite împotriva luminii. Hypericum este, de asemenea, cunoscută sub numele de sunătoare, deoarece a fost considerat că înflorirea acestei plante coincide cu solstițiul de vară. În Evul Mediu sunătoarea era folosită pentru a evita răul, deoarece i se atribuiau puteri magice și chiar era atârnată pe acoperișuri pentru a preveni fulgerele și incendiile.

 Sunătoarea este o plantă care are o utilizare tradițională documentată de mii de ani. Hipocrate a folosit-o deja ca un remediu anti-inflamator, iar și Dioscorides, Galen și Pliny au citat-o în tratatele lor de medicină. În secolul al XVI-lea, faimosul Paracelsus a folosit-o pentru tratarea vânătăilor și a rănilor.

 Deși în mod tradițional sunătoarea era folosită pentru a trata inflamația genito-urinară sau cea bronșică, ameliorarea tulburărilor sistemului nervos și ca remediu în caz de vânătăi și arsuri, astăzi sunătoarea este un remediu foarte popular pentru tratarea anxietății, a depresiei, a tulburărilor de sezon (cum ar fi astenia) și a tulburărilor de somn. Remediile cu sunătoare se găsesc în farmaciile naționale din diferite țări, iar în Germania, unde este o plantă consumată pe scară largă, prescripțiile cu sunătoare constituie 15% dintre toate prescripțiile antidepresive.

Sunătoarea: efecte, beneficii și proprietăți

 Principalele indicații:

 - Anxiolitică

 - Anti-inflamatorie

 - Antidepresivă

 Partea utilizată a acestei plante medicinale sunt vârfurile de înflorire. Acestea conțin ulei esențial, cumarine, fitosteroli, flavonoide, naftoadiantroni (hipericină, pseudohipericină, izohipericină și prototipericină) și derivați prenilați ai floroglucinolului (hiperforină și adhidroporfină).

 Naftoadiantronii sunt compuși specifici din sunătoare și sunt utilizați ca markeri pentru identificarea și evaluarea atât a plantei, cât și a extractelor acesteia. Utilizarea sunătoarei este indicată pentru tratamentul anxietății, terorii nocturne, depresiei și tulburărilor neuro-vegetative asociate cu menopauza (bufeuri, dureri de cap, etc.). În prezent, majoritatea studiilor se concentrează asupra proprietăților antidepresive ale sunătoarei. Efectul antidepresiv al sunătoarei nu se datorează unui singur mecanism de acțiune, iar diferitele studii medicale efectuate propun diferite acțiuni precum:

 - Creșterea disponibilității neurotransmițătorilor (depresia este atribuită disponibilității reduse a neurotransmițătorilor serotonină, dopamină sau noradrenalină în sistemul nervos central - SNC) prin inhibarea enzimelor care catalizează degradarea acestora: acționează ca inhibitori ai mono-aminooxidazelor (MAO, enzimele care degradează serotonina și noradrenalina), dopaminei-beta-hidroxilazei și catechol-o-metil-transferazei (COMT, o enzimă care degradează dopamina și noradrenalina).

 - Inhibarea recaptării neurotransmițătorilor, ca și alte antidepresive, cum ar fi fluoxetina (Prozac).

 - Diminuarea eliberării interleukinei-6 (s-a observat o relație între concentrația acestei citozine și severitatea simptomelor depresive).

 Numeroase studii medicale susțin utilizarea sunătoarei pentru tratamentul depresiei ușoare și moderate. Astfel, o revizuire Cochrane în care au fost evaluate 29 studii clinice a concluzionat că efectul sunătoarei a fost mai mare decât cel al unui remediu placebo, că efectul său a fost similar cu efectul antidepresivelor sintetice și că efectele sale secundare au fost minore.

 În plus, un studiu în care efectul pe termen lung al sunătoarei a fost evaluat la pacienții cu depresie ușoară și moderată, a confirmat eficacitatea și siguranța acesteia după un an de tratament.

Sunătoarea: contraindicații și efecte secundare

 Sunătoarea nu trebuie utilizată simultan cu alte medicamente fără supraveghere medicală. Femeilor care utilizează contraceptive orale nu le este de asemenea, recomandată sunătoarea deoarece poate provoca o pierdere a efectului contraceptiv.

 Totodată, persoanele fotosensibile trebuie să fie atente la expunerea directă la soare în timp ce consumă sunătoare. Sunătoarea nu este indicată pentru femeile însărcinate sau cele care alăptează. Utilizarea de către copii și tineri sub 18 ani a sunătoarei nu este recomandată. Nu depășiți doza zilnică recomandată.

Sunătoarea: doze și posologie

 Recomandarea de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), pentru utilizarea tradițională a sunătoarei în cazurile de oboseală mentală, doza este de 180-360 mg pe zi de extract uscat de sunătoare, iar doza pentru tratarea depresiei ușoare până la moderată este de 300-600 mg, de 1-3 ori pe zi. Doza va depinde de tipul de extract, iar extractul de sunătoare trebuie să fie standardizat la 0,3% hipericină.

 În cazul unui tratament medical, consultați-vă cu un terapeut specializat în fitoterapie. Fitoterapia este adesea utilizată pentru ameliorarea simptomelor de depresie ușoară, deoarece apariția efectelor secundare este mult mai scăzută decât cea a antidepresivelor sintetice.

 Plantele medicinale diferite ne pot ajuta să facem față stărilor depresive ușoare și moderate, iar dintre acestea se remarcă sunătoarea, care este o plantă foarte studiată. Alte plante medicinale cu proprietăți antidepresive sunt gențiana (Gentiana lutea), Rhodiola (Rhodiola rosea), busuiocul (Ocimum basilicum), lavanda (Lavandula), Passiflora (Passiflora incarnata), roinița (Melissa officinalis), șofranul (Crocus sativus), macul de California (Eschscholzia californica) sau Griffonia Simplicifolia, care conține 5-HTP sau hidroxitriptofan, care este o moleculă convertită de organismul uman în serotonină.

Mai poți citi din Remedii naturiste

Salvia și proprietăț…

Salvia și proprietățile sale miraculoase  Salvia este una din plantele care nu ar trebui...

Mai mult

Tratamente naturiste pe…

Tratamente naturiste pentru riduri Procesul de îmbătrânire, un proces cât se poate de n...

Mai mult

Ceaiurile pentru sugari…

Ceaiurile pentru sugari și copii  Efectele benefice ale plantelor sunt binecunoscute în ...

Mai mult

Pelinul

Pelinul  Pelinul este una dintre plantele ce sunt la îndemâna noastră, însă puțini di...

Mai mult

Floarea de salcâm si p…

Floarea de salcâm și puterile ei terapeutice  Încă din primele zile ale lunii mai, și ...

Mai mult

Ciuperca Ganoderma

Ciuperca medicament Ganoderma  În tradiția populară românească, se spune că “farmac...

Mai mult

Negrilica, o plantă cu…

Negrilica face minuni pentru organism Negrilica este o plantă care, deși nu este pe deplin...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru durerile de spate Durerile de spate au devenit o reală problemă ...

Mai mult

Beneficiile ceaiului ne…

Ceaiul negru - prezentare  Ceaiurile au diferite proprietăți din cele mai benefice asupra...

Mai mult

Aloe vera

Aloe Vera: celebră din vremuri străvechi  Denumită de către chinezi "remediul armonie...

Mai mult

Sunătoarea

Tratează-ți sufletul și trupul cu sunătoare  Sunătoarea sau pojarnița este una din pl...

Mai mult

Chlorella

Ce este Chlorella?  Chlorella este o algă unicelulară atât de mică, încât până la a...

Mai mult

Remedii naturale pentru…

Cum scăpăm de insomnie în mod natural?  Fiecare dintre noi a trecut cel puțin o dată p...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Ce este diabetul şi ce este diabetul zaharat?  Diabetul este o afecţiune caracterizată p...

Mai mult

Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba: aliatul sănătății  Ginkgo Biloba reprezintă cea mai veche specie de cop...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru hepatită Genţiana  Genţiana, supranumită şi fierea pământulu...

Mai mult

Spirulina

Spirulina – efecte miraculoase asupra sănătății  Spirulina (Spirulina platensis) este o...

Mai mult

Uleiuri presate la rece

Uleiurile presate la rece, o alegere înțeleaptă pentru sănătate  Uleiurile presate la ...

Mai mult

Ghimbirul, un aliat de …

Ghimbirul, un aliat de nădejde al sănătăţii   Ghimbirul este o plantă aromatică în fo...

Mai mult

Busuiocul

Busuiocul, un valoros remediu naturist  Busuiocul este numele comun dat plantei culinare Oc...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru un păr sănătos  Podoaba capilară reprezintă un element de fru...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru întărirea sistemului imunitar la copii  Se apropie anotimpul rec...

Mai mult

Alga afa

Algele, originea vieții și sursă excepțională de nutrienţi  Algele sunt originea vie...

Mai mult

Vitamina C alcalina - a…

Vitamina C alcalină - antioxidantă și fortifiantă pentru organism  Vitamina C este implic...

Mai mult

Remedii naturiste care …

Remedii naturiste care vă ajută să renunțați la fumat  În societatea contemporană, f...

Mai mult

Remedii pentru congesti…

Remedii naturiste pentru congestia nazală  Anotimpul rece vine și cu foarte multe problem...

Mai mult

Vitamina C, campioana s…

Vitamina C salvează vieți  Vitamina C este una dintre vitaminele indispensabile organismu...

Mai mult

Remedii naturale impotr…

Remedii naturale împotriva transpirației excesive  Transpirația este un fenomen natural...

Mai mult

Detoxifiere cu ceaiuri …

Detoxifierea organismului cu ajutorul ceaiurilor și crudităților  Termenul de detoxifier...

Mai mult

Drojdia de bere si Canc…

Drojdia de bere luptă eficient împotriva cancerului  Ciupercile vii din componența drojdie...

Mai mult

Ciupercile shiitake

Ciupercile Shiitake – aliment sau medicament?   În Japonia și în China ciupercile shiita...

Mai mult

Beneficiile plantei alo…

Aloe vera reglează pH-ul stomacului și reduce aciditatea  Datorită proprietăților sale v...

Mai mult

Ciuperca Coama Leului

Ciuperca Coama Leului  Micoterapia sau terapia cu ciuperci este una din cele mai bune terap...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru afecțiunile aparatului digestiv  În acest articol vom prezenta c...

Mai mult

Pufulița și utilizare…

Pufulița și utilizarea ei terapeutică  Pufulița este o plantă a căror efecte curative s...

Mai mult

11 beneficii pentru să…

Ce este mai exact bicarbonatul de sodiu?  Bicarbonatul de sodiu este o pulbere albă care la ...

Mai mult

Din farmacia naturii …

Din farmacia naturii – menta Menta este o plantă medicinală cu o sumedenie de efecte ben...

Mai mult

10 remedii naturiste co…

De ce unele persoane au candidoză, iar altele nu?  Candida albicans este un tip de ciupercă...

Mai mult

Flavonoidele

Flavonoidele Conceptul de flavonoide este unul relativ nou în România. În acest articol v...

Mai mult

Levănțica

Levănțica folosită în scop terapeutic Levănțica este o plantă foarte utilizată pe pl...

Mai mult

Ciuperca dansatoare Mai…

Ciuperca dansatoare Maitake  Medicina naturistă alternativă ne oferă în societatea cont...

Mai mult

Oregano are multiple be…

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale plantei oregano?  Oregano este o plantă minunat...

Mai mult

Remedii naturiste: anti…

Remedii naturiste: antibioticele naturale  Există atât plante, cât şi produse naturale ca...

Mai mult

Mușețelul - un adevă…

Mușețelul - un adevărat izvor de sănătate  De-a lungul secolelor, oamenii au folosit m...

Mai mult

Coada-calului: propriet…

Coada-calului: descriere generală  Coada-calului face parte din familia Equisetaceae și e...

Mai mult

8 ceaiuri contra dureri…

Plante medicinale contra problemelor stomacale  Toți am suferit de probleme la stomac la un ...

Mai mult

Remedii naturiste în s…

Remedii naturiste în sciatică  Denumirea acestei afecțiuni provine de la nervul sciatic, c...

Mai mult

Cozile care fac cinste …

Cozile care fac cinste naturii – codița șoricelului, coada calului, coada racului Natura...

Mai mult

Ghimbirul ajută la red…

Ghimbirul este antiinflamatoriu și întărește sistemul imunitar  Ghimbirul este foarte fol...

Mai mult

Mini dictionar a plante…

Mini dicționar al plantelor tămăduitoare (A-C) A Albăstreaua (Centaurea cyanus) Ce folos...

Mai mult

Mini-dicționar a celor…

Mini-dicţionar al celor mai comune plante cu proprietăţi tămăduitoare (L-O) L Lămâia (...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce este sinuzita?  Sinusurile paranazale sunt niște cavități pline cu aer care se găsesc ...

Mai mult

Ceaiul Kombucha: propri…

Ce este ceaiul Kombucha?  Kombucha este o băutură pe bază de ceai fermentat, cu un gust u...

Mai mult

11 remedii naturiste co…

Ce este aciditatea stomacală?  Aciditatea stomacală sau arsura stomacală este o senzație ...

Mai mult

Artrita reumatoidă: ca…

Ce este artrita reumatoidă?  Artrita reumatoidă este o boală autoimună care determină in...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce cauzează înroșirea ochilor?  Există mulți factori care pot determina iritarea ochilor...

Mai mult

Cele mai bune trei ceai…

Antioxidanții din ceaiuri au efecte de reîntinerire  Păstrarea tinereții cât mai mult ti...

Mai mult

Mesteacănul: beneficii…

Mesteacănul, un arbore vindecător  Mesteacănul este un arbore originar din Sud-estul Asiei...

Mai mult

Beneficiile vindecătoa…

Beneficiile vindecătoare ale echinaceei  Echinaceea este o plantă care se folosește pentru...

Mai mult

5 plante pentru tratare…

5 plante pentru tratarea artritei  Artrita este o boală cronică ce generează inflamarea ar...

Mai mult

8 analgezice naturale p…

Analgezicele naturale alină durerile sau tulburările de sănătate  Analgezicele sunt una d...

Mai mult

Proprietățile turmeri…

Extractul de turmeric distrugere celulele canceroase  Un nou studiu științific a constatat ...

Mai mult

Mini-dicționar a celor…

Mini-dicționar al celor mai comune plante cu proprietăți tămăduitoare (D-I) D Drăgaica ...

Mai mult

Plante utile în perioa…

Plante utile în perioada de primăvară  Primăvară este un anotimp în care organismul ar...

Mai mult

5 băuturi naturale pen…

5 băuturi naturale pentru tratarea gastritei  Gastrita este o afecțiune des întâlnită a ...

Mai mult

Cele mai bune alimente …

Alimentele antibacteriene au proprietăți antibiotice  Alimentele antibacteriene sunt produs...

Mai mult

6 plante calmante mirac…

6 plante calmante miraculoase  Într-o singură zi, putem experimenta diverse stări: stres ...

Mai mult

Remedii naturale simple…

Remedii naturale simple și eficiente  Natura ne oferă cu generozitate o minunată varietate...

Mai mult

Beneficiile zmeurei pen…

Zmeura, aport nutrițional și proprietăți medicinale  Consumând o cană de zmeură proasp...

Mai mult

Mușețelul și rolul l…

Ceaiurile din plante medicinale: binefăcătoare pentru sănătate  Ceaiurile din plante sunt...

Mai mult

Ciupercile combat și t…

Cum pot ajuta ciupercile în tratarea cancerului?  Ciupercile au fost prețuite pentru propri...

Mai mult

Tincturile din plante m…

Care este cea mai bună modalitate de a profita de proprietățile plantelor medicinale?  Pla...

Mai mult

Propolisul și benefici…

Albinele sunt adevărate susținătoare ale vieții pe Pământ  Albinele, prin polenizarea f...

Mai mult

Mini-dictionar a celor …

Păducel (Crataegus monogyna) Cum se administrează Păducelul?  Păducelul creşte la câmp...

Mai mult

Beneficiile iasomiei pe…

Iasomia, regina florilor  Iasomia (Jasminus communis) este un arbust având flori albe, roz, ...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Ce este sindromul metabolic?  În prezent, cauzele care produc afecțiunea numită sindrom me...

Mai mult

Resveratrolul și curcu…

Resveratrolul și curcumina, doi compuși naturali valoroși în tratarea cancerului  În pre...

Mai mult

5 infuzii pentru tratar…

5 infuzii pentru tratarea anxietății  Problemele de anxietate afectează o mare parte din p...

Mai mult

10 remedii naturiste co…

Ce sunt calculii renali?  Rinichii sunt unele dintre organele cele mai importante din corpul ...

Mai mult

Beneficiile, utilizări…

Scorțișoara cea parfumată și vindecătoare  Aromată și delicioasă, perfect potrivită ...

Mai mult

Remedii naturiste cu ce…

Remedii naturiste cu ceapă  Folosită de mii de ani și apreciată atât pentru utilizările...

Mai mult