Ce este homeopatia?
Homeopatia este un sistem de tratament care a apărut la începutul secolului al XIX-lea, folosind remedii care nu conțin ingrediente active din punct de vedere chimic. Creatorul său a fost medicul și chimistul german Samuel Hahnemann, care este în primul rând responsabil pentru baza homeopatiei moderne, care este prezentată într-o carte care până și astăzi este o adevărată "biblie" pentru medicii homeopați.
Homeopatia este o tehnică terapeutică care se bazează pe principiul vindecării unei afecțiuni cu substanțe similare, care constă în principal în administrarea unor substanțe care, în doze mari, cauzează pacientului simptome similare celor ale bolii. Cu toate acestea, secretul acestei terapii constă în faptul că aceste substanțe sunt administrate în cantități atât de mici încât, în loc să provoace boala, au un efect contrar, ajutând organismul să o depășească și să se vindece.
Despre începutul homeopatiei
Homeopatia a apărut la începutul secolului al XIX-lea, fiind în special ca o alternativă la medicina naturistă din acea vreme, bazată pe teoria umorilor hipocratice (teoria despre corpul uman adoptată de filozofii și fizicienii civilizației antice grecești și romane) și a căror formă terapeutică se baza pe sângerare și purgație ca moduri principale.
Remediile homeopate sunt preparate prin diluarea repetată a unui agent vindecător; în general, într-o asemenea măsură încât nici măcar o moleculă a substanței originale nu rămâne. Bazele homeopatiei au fost formulate în secolul al XIX-lea; totuși, principiile pe care se întemeia această ramură a medicinei alternative a fost deja descoperită la început de Hipocrate, un medic grec care a trăit în secolul al V-lea î.Hr.
Un exemplu de aplicație homeopatică
Într-o anumită măsură, poate fi plauzibil - și înțeles – faptul că conceptul pe care se bazează homeopatia nu este clar. De exemplu, unui pacient care are febră, un medic tradițional i-ar prescrie medicamente pentru scăderea temperaturii. Cu toate acestea, un medic homeopat i-ar administra un remediu pentru a mări febra, presupunând că febra este un mijloc folosit de corp pentru a combate tulburarea sau boala respectivă. În orice caz, vă recomandăm să urmați întotdeauna recomandările medicale de specialitate înainte de a urma orice tratament homeopat.
Unele principii homeopatice aplicate în medicina tradițională
Deși fundamentele empirice și teoretice ale homeopatiei nu sunt acceptate de nici o organizație științifică sau medicală importantă, există câteva principii pe care se bazează homeopatia, cum ar fi cazul vaccinurilor. În acest caz, se utilizează germenul care provoacă boala pentru a stimula apărarea organismului, împiedicând apariția respectivei boli.
Este normal ca, de fapt, homeopatia să fie foarte criticată de diferite sectoare științifice, mai ales pentru că (cel puțin pentru moment) nu există dovezi științifice reale care să demonstreze eficacitatea acesteia. Cu toate acestea, s-a demonstrat că majoritatea beneficiilor sale apar datorită așa-numitului efect placebo. Prin urmare, menținerea unei anumite obiectivități înainte de aceste tratamente va fi utilă pentru a descoperi ceea ce este adevărat în toate acestea.
Diferențele dintre homeopatie și medicina tradițională
Homeopatia vindecă prin "asemănare" și nu prin "contrariu". Adică, în medicina tradițională boala este văzută ca un dușman adevărat pe care trebuie să-l înfrângem; cu toate acestea, homeopatia are o viziune mult mai globală, ajutând mecanismele naturale de apărare pentru ca organismul să depășească boala.
O altă diferență foarte importantă o reprezintă individualizarea tratamentului în sine, astfel încât remediile homeopatice acționează asupra tuturor sferelor pacientului, atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional. Persoana este considerată "un întreg" iar tratamentul se adaptează la nevoile fiecărui individ, astfel încât într-o consultație homeopatică, chiar dacă doi frați se consultă pentru aceeași problemă, cu toate acestea, ei beneficiază de tratamente diferite.
5 beneficii ale homeopatiei
Să vedem în continuare care sunt cele 5 beneficii cele mai importante ale homeopatiei:
1. Homeopatia este total naturală
Unul dintre beneficiile homeopatiei este acela că folosește doar remedii care sunt obținute din surse naturale, în special cele care provin de la animale și plante. Fiind de această proveniență, este foarte probabil ca acestea să nu aibă efecte adverse asupra sănătății. Principalul avantaj pe care îl are homeopatia este faptul că poate să fie folosită de bărbați, femei și copii de orice vârstă și chiar de animalele de fermă și animalele de companie.
2. Homeopatia este benefică pentru tratamentul bolilor de lungă durată
Este adevărat că nu toate bolile de lungă durată pot fi tratate cu ajutorul homeopatiei, dar altele, cum ar fi sinuzita cronică sau alergii, pot fi tratate cu această terapie. Mulți pacienți, deși nu au experimentat vindecarea totală, au obținut beneficii importante atât fizice, cât și psihice.
3. Homeopatie este o terapie individualizată
Homeopatia este un sistem de medicină individualizată care tratează fiecare persoană în parte, care pune accent nu doar pe simptome, ci pe întregul individ în general. Acesta este motivul pentru care medicul homeopatul vă va pune întrebări despre simptomele dvs. și va descrie câteva dintre cele foarte specifice care vă vor surprinde prin acuratețea acestora.
4. Homeopatia prezintă o abordare complet holistică
Această terapie alternativă prezintă o abordare holistică, care implică atât corpul cât și mintea și include spiritul și emoțiile persoanei care este supusă tratamentului. Aceasta este principala caracteristică pe care medicina homeopatică o oferă pacienților.
5. Homeopatia oferă alinare emoțională
Stresul și alte tulburări emoționale, cum ar fi anxietatea și nervozitatea, devin în ziua de azi tot mai frecvente. Homeopatia este folosită pentru a trata aceste afecțiuni cauzate de stres, precum nervozitatea, insomnia, modificări ale dispoziției, depresie și dureri de cap, cauzând aproape instantaneu o stare de bună-dispoziție pacientului.