Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Metoda ”Călătoria” de Brandon Bays

Scris de Dr. Luca Catalin

 

Metoda ”Călătoria” de Brandon Bays:

Știința în slujba vindecării trupului prin vindecarea sufletului

Cum îți ajuți vindecarea fizică lucrând asupra emoțiilor negative reprimate

 

De la ”pe fond nervos” la ”cauze emoționale”

  Se vorbește tot mai mult în ultima vreme despre boli generate de stres, de șocuri emoționale, de emoții dureroase trăite în urma unor experiențe de viață care ne iau pe nepregătite și la care nu găsim soluții. În trecut acestor afecțiuni li se spunea ”boli pe fond nervos”, iar astăzi se vorbește despre ”cauze emoționale ale bolilor”.

  Doar că, deși sunt mulți autori care semnalează importanța emoțiilor în îmbolnăvire și necesitatea de a învăța să gestionăm emoțiile dureroase pentru a ne recăpăta sănătatea, soluțiile în această direcție tind la zero.

  Cum ne eliberăm, așadar, de emoțiile dureroase pe care le purtăm în suflet, de resentimentele față de cei care ne-au rănit, de revolta față de nedreptățile suferite, ori de sentimentul că am fost înșelați, trădați, ignorați, devalorizați… și lista poate continua?

  Pentru că nu ne învață nimeni ce să facem cu aceste trăiri – în nici o școală nu primim o astfel de educație. Așa că blocăm emoțiile negative în sufletele și corpurile noastre și refuzăm să ne apropiem de ele – pentru că nu știm cum să le abordăm. Respinse astfel, emoțiile dureroase nu rămân inactive: putem dezvolta boli fizice sau tulburări emoționale (depresii, atacuri de panică, anxietate), dependențe (devenim dependenți de ceva pentru a ”astupa” emoții neplăcute pe care nu vrem să le recunoaștem și cu care nu știm ce să facem), fobii etc. Sau aceste emoții reprimate ne pot afecta capacitatea de concentrare, memoria, atenția, relațiile cu ceilalți – ori pur și simplu ne blochează, nu ne lasă să înaintăm în viață.

 

Prostiţi de stres?

  A ajuns să ni se pară normal şi firesc să trăim „prostiţi de stres”, cum spune dr. Alexander Loyd în cartea „Codul vindecării”. Dar nu este normal. Putem să ne eliberăm de durerile trecutului şi să reîncepem o viaţă proaspătă, liberi de poverile emoţionale pe care, poate, trecutul le-a pus pe umerii noştri.

  Numai că, spuneam, nu ne învaţă nimeni cum se face aceasta. Emoţiile noastre sunt considerate doar nişte semne de slăbiciune. Sufletul e neglijat sau ignorat în educația generală și în cea pentru sănătate în special, iar noi trăim stresaţi, suprasolicitaţi nervos şi fizic, având traume afective care nu de puține ori se somatizează în boli mai mult sau mai puţin grave.

 

”Călătoria” vindecătoare

   O soluție foarte eficientă de a ieși din acest gen de impas interior este metoda ”Călătoria”, concepută acum mai bine de 20 de ani de Brandon Bays, expert în vindecarea minte-corp și autoarea best-seller-ului cu același nume, tradusă și la noi în țară la Editura Adevăr Divin.

  Metoda ”Călătoria” este expresia terapeutică practică a celor mai avansate descoperiri în studiul emoțiilor și al efectelor lor asupra sănătății fizice, combinate cu insight-urile de natură spirituală pe care Brandon le-a avut în căutările ei la maeștrii din Occident și India pe tot parcursul tinereții.

  Un prim punct de referință al metodei este conceptul de "memorie celulară" promovat de Deepak Chopra, doctor specializat în medicină internă și endocrinologie și expert în fizică cuantică. Conform Dr. Chopra, memoria noastră nu este localizată doar în creier, ci în toate celulele corpului. Cu alte cuvinte, celulele noastre sunt înzestrate cu un sistem de stocare a amintirilor și emoțiilor asociate lor, care determină în noi un anumit tipar de sănătate sau de boală și care se transmite generațiilor viitoare de celule în procesul de regenerare celulară.

  Dr. Chopra s-a întrebat de ce, dacă celulele ochilor se reînoiesc la fiecare două zile, de ce persoana care are miopie azi va avea mipoie și după două zile? Explicația constă în faptul că celulele vechi transmit informația bolii celulelor noi – perpetuând astfel boala.

  Cazurile pe care le-a studiat Dr. Deepak Chopra – pacienți care s-au vindecat de boli grave în ciuda faptului că medicina clasică nu le mai acorda nici o șansă – l-au dus la concluzia că aceștia își accesaseră într-un mod sau altul memoria celulară și emoțiile asociate acesteia. De asemenea, ei conștientizaseră și se eliberaseră de emoțiile negative, ajunseseră la o perspectivă mai vastă, imparțială asupra situației dureroase prin care au trecut persoanele și înțelegerea lecției de viață care a stat în spatele ei – toate acestea determinând în cazul lor așa numita „vindecare celulară”.

  Teoria Dr. Chopra este susținută și de cercetările de laborator ale Dr. Candace Pert, farmacolog, doctor în biologie moleculară și biofizică, care a arătat că, atunci când reprimăm o emoție, în circulația sangvină se eliberează substanțe care determină blocarea anumitor receptori celulari și, drept urmare, și comunicarea acestor celule cu restul organismului se perturbă.

  În cazul în care acest fenomen persistă o perioadă îndelungată sunt create premizele apariției dezechilibrelor în plan emoțional și fizic și în cele din urmă a bolilor. Însă, atunci când ne exprimăm firesc emoțiile receptorii celulari nu se mai blochează și sănătatea se reinstaurează.

  Brandon Bays a conceput metoda ”Călătoria” (”Journey”) pornind de la toate aceste principii: în ”Călătoria” suntem ghidați să accesăm, să acceptăm și să exprimăm emoțiile pentru a ne debloca în plan emoțional, mental și fizic. Efectul de ușurare și relaxare datorat eliberării emoționale se resimte concret în corp, încă de la prima ședință.

  Odată eliminat stresul emoțional reprimat care împovărează capacitatea naturală de vindecare a organismului, sistemul imunitar poate funcționa la parametri optimi, facilitând astfel nu doar ușurarea sufletească, ci chiar vindecarea fizică. Aceasta nu înseamnă însă că trebuie neglijat tratamentul fizic – ”Călătoria” se utilizează împreună cu tratamentul, nu ”în loc de” tratament.

  În plus, ”Călătoria” propune și o cale simplă și eliberatoare de a conștientiza emoțiile, nemaiîntâlnită în nici o altă formă de terapie: ”Dacă te vei scufunda în emoțiile tale”, spune Brandon, ”căutându-le esența, vei descoperi aici pacea pe care o cauți. Emoțiile sunt cei mai buni prieteni ai tăi. Sunt poarta care se deschide către sufletul tău."

 Pe scurt, Brandon Bays propune în metoda ”Călătoria” o cale de a ajuta vindecarea trupului prin vindecarea sufletului – și prin eliberarea de tot ceea ce îl împovărează. Prin seminariile pe care le susține în întreaga lume despre metoda pe care a creat-o și a îmbogățit-o foarte mult în cei peste 20 de ani de la crearea ei, Brandon transmite un puternic mesaj de vindecare și transformare prin puterea uluitoare a sufletului, prin blândețe, toleranță, empatie, iertare, conștientizare.

  Anul acesta Brandon Bays revine în România pentru a susține seminarul ”Journey Intensive”, în care predă bazele metodei ”Călătoria” și un modul de Abilități Avansate și care va avea loc în perioada 3-5 iunie 2016 la București.

  Pe parcursul celor 3 zile pline de seminar înveți o metodă îndrăgită în întreaga lume și afli:

 - Care sunt pașii metodei “Călătoria” și secretele eficienței ei ca adjuvant în vindecarea fizică și emoțională;

 - Cum să accesezi și să vindeci cauzele psihoemoționale ale bolilor și dezechilibrelor fizice cu care te confrunți;

 - Cum să-ți vindeci rănile sufletești pe care ți le-a lăsat trecutul;

 - Cum să gestionezi mânia, tristețea, durerea și orice emoție negativă;

 - Cum să te eliberezi definitiv de lipsa încrederii în sine și de timiditate;

 - Cum să te vindeci de anxietate, depresie și alte tulburări emoționale;

 - Cum să scapi de frici, blocaje, limitări care stau în calea afirmării tale depline personale și profesionale;

 - Cum să te eliberezi de emoțiile care te blochează să ai relații împlinite și fericite;

 - Cum să aplici procedeele ”The Journey” în toate domeniile vieții tale pentru a trăi la potențialul tău maxim.