Alimentele care reglează hormonii
Cu ajutorul alimentației putem reduce estrogenii și regla enzima numită aromatază, două puncte esențiale pentru a menține o sănătate hormonală bună. Aromatoza este enzima care ajută corpul uman să producă estrogen. Prin controlul activității acestei enzime prin intermediul alimentației, vom evita producerea excesivă de estrogenilor endogeni.
Nivelurile foarte mari de estrogen în sânge sunt legate de cancerele de sân, endometru, prostată, colon sau ovare. Pentru a preveni creșterea acestor niveluri, trebuie să avem grijă de dieta noastră și să facem exerciții fizice în mod regulat.
Există două tipuri de estrogeni: estrogenii endogeni, care sunt cei produși de propriul nostru corp și estrogeni exogeni, care provin din alimente și perturbatori endocrini care ajung în corpul nostru și au un efect mimetic cu estrogenii.
Prin urmare, controlul producției endogene de estrogen și a aportului exogen de estrogen va avea ca rezultat un echilibru care ne va proteja împotriva multor boli. Pentru aceasta trebuie să consumăm anumite alimente și să reducem consumul altora la minim.
Următoarele alimente conțin substanțe care inhibă activitatea enzimei aromatază, așa cum se menționează în cartea intitulată Transformează-ți sănătatea scrisă de autorul Xevi Verdaguer. Iată care sunt acestea:
1. Infuzia de lemn-dulce, passiflora, scorțișoară de Ceylon și ceai verde
Această combinație încetinește activitatea aromatazei și induce o consecință mai mică formării de estrogen.
2. Ciupercile
Acestea reduc riscul de cancer de sân, deoarece conțin o substanță care dezactivează aromataza. Consumați-le de mai multe ori pe săptămână.
3. Semințele de susan
Sunt semințe bogate în lignani, un tip de fitoestrogen care scade activitatea aromatazei. La fel și semințele de in și Chia. În plus, inul și Chia sunt bogate în omega-3, o grăsime polinesaturată cu activitate anti-inflamatoare.
4. Cacao pură
Pe lângă faptul că este bogat în substanțe antioxidante, acest aliment reglează formarea de estrogeni.
5. Fructele roșii
De asemenea, aceste fructe încetinesc activitatea aromatazei (afine, mure, zmeură, rodii, etc.). și sunt foarte indicate datorită cantității de substanțe antioxidante pe care le conțin.
Ce alimente trebuie evitate pentru o bună sănătate hormonală?
Pentru a obține un echilibru hormonal bun, trebuie să evităm acele alimente care influențează negativ producerea excesivă de estrogeni, în mod direct sau indirect, cum sunt următoarele:
1. Grâul: biscuiții, pâinea, sticks-urile, făina, pâinea prăjită, etc. deoarece acest tip de alimente provoacă o creștere accentuată a glicemiei.
2. Zahărul: de asemenea, zahărul provoacă creșterea glicemiei.
3. Laptele de vacă: crește insulina și estrogenul.
4. Soia: conține fitoestrogeni.
5. Cafeaua: previne detoxifierea hepatică corectă.
6. Băuturile cu zahăr, sucurile din comerț și băuturile răcoritoare: cresc nivelul glicemiei.
7. Alcoolul și berea: acestea împiedică detoxifierea corectă a ficatului.
8. Îndulcitorii: modifică flora intestinală și provoacă dezechilibre hormonale.
9. Carnea roșie: în exces, de calitate slabă și fără o cantitate semnificativă de legume, determină o creștere a estrogenului.
Reduceți nivelele de estrogeni în 3 pași
Unele alimente au capacitatea de a modula hormonii, iar altele ajută ficatul să le elimine pe cele rămase. O dietă corectă este capabilă să obțină o modulație hormonală adevărată. Susținerea producției echilibrate de estrogen și contribuirea la eliminarea deșeurilor hormonale este foarte ușoară urmând aceste orientări nutriționale.
1. Echilibrați hormonii: aromatoza este una dintre enzimele responsabile de biosinteza estrogenilor. Modularea sa este de bază pentru reglarea funcționării hormonale. Aceste alimente ne vor ajuta în acest sens, dar să nu uităm să le monitorizăm calitatea ecologică.
- Sanohelp : este extract de turmeric lichid ce actioneaza ca un puternic reglator hormonal ( regleaza nivelul de estrogen , dar nu numai)
- Ovăzul: lignanii săi inhibă enzima, protejează împotriva estrogenilor puternici și conțin fier.
- Rodiile: acidul elagic din aceste fructe este transformat în urolitine, modulatori enzimatici.
- Citricele: acțiunea lor de modulare puternică se datorează flavonoidelor.
- Varza: conține indol, care modulează metabolismul estrogenului.
- Strugurii: resveratrolul, marele lor antioxidant, este un inhibitor al aromatazei.
- Ceapa și usturoiul: sunt abundente în quercetină, un mare inhibitor natural al aromatazei.
- Fructele de pădure: conțin inhibitori ai acestei enzime și ajută la eliminarea estrogenului.
- Uleiul de măsline: îmbunătățește efectul pozitiv al altor inhibitori ai enzimei.
- Semințele: fitosterolii din acestea reglează colesterolul, materia primă a estrogenului.
2. Întăriți ficatul: acest organ este marele purificator al organismului. Dacă este ajutat în acest sens, ficatul elimină estrogenul rămas. Nu îl supraîncărcați și evitați sau moderați consumul de cafea, tutun, aditivi alimentari sau conservanți.
Optați pentru alimente organice pentru a evita substanțele care satură ficatul și modifică hormonii. De asemenea, veți evita efectele pesticidelor, aditivilor și hormonilor folosiți în industria animalelor și prezente în principal în carne și produse lactate.
Țineți perioade de post. Există diferite tipuri de post, cum ar fi limitarea consumului alimentar pentru o perioadă de timp sau a nu mânca câteva zile sau de la după-amiază la micul dejun (postul intermitent). Acest tip de post eliberează ficatul și ajută la eliminarea grăsimilor corporale.
Mâncați cât mai echilibrat: o dietă vegetală bogată în salate, sucuri și smoothie-uri este cel mai bun medicament pentru ficat. Beți sucuri proaspete din legume sau fructe cu aproximativ 20 de minute înainte de micul dejun. Alegeți fructe acide, cum ar fi căpșunii, prunele, merele, ananasul și citricele. Legumele oarecum amare sunt aliații ficatului: anghinarea, ridichile, guliile, andivele, țelina, ruccola, năsturelul, pătrunjelul, etc. Cerealele integrale, spre deosebire de proteinele animale, sunt un nutrient valoros și ușor de metabolizat de către ficat. Consumați de asemenea diverse semințe și nuci. Folosiți ulei de măsline extravirgin, brut și în doze moderate.
Condimentați mâncărurile: turmericul, în infuzie sau ca și condiment, curăță și susține ficatul. Combinați-l cu piper și ulei. Multe alte condimente sunt hepato-protectoare și ușor de utilizat: feniculul, scorțișoara, ghimbirul, rozmarinul, etc.
Recurgeți la infuzii: pentru a începe ziua sau înainte de cină, sunt eficiente infuziile de boldo, armurariu și păpădia, cu un vârf de cuțit de turmeric. Infuzia de lemnu-dulce simplă sau cu hibiscus vă ajută după mese. Ceaiul de soc reduce inflamația și este ideal după cină.
3. Aveți grijă de flora intestinală: dieta noastră ar trebui să ofere bacterii bune pentru intestin. O floră intestinală sănătoasă și o digestie adecvată contribuie la sănătatea noastră hormonală.
Fibrele protejează: fructo-oligozaharidele (FOS) și inulina sunt fibre prezente în multe fructe și legume și acționează ca prebiotice care hrănesc flora benefică a intestinului gros, în special a bacteriilor Bifidum. FOS ajută la prevenirea colonizării candidei și stimulează imunitatea și echilibrul hormonal.
Mai mult glucarat: glucuronidaza, o proteină generată de anumite bacterii atunci când flora este dezechilibrată, împiedică eliminarea estrogenului prin bilă, care trece înapoi în sânge. O putem neutraliza cu alimente bogate în glucarat, cum ar fi ceapa, usturoiul, mărul, varza și salata.
Consumați alimente fermentate: Miso, varza murată, oțetul de cidru, kefirul, Kombucha și alte alimente fermentate sunt probiotice, adică bogate în bacterii vii. Aceste bacterii, în special L. acidophilus și B. bifidum, neutralizează, de asemenea, glucuronidaza, ceea ce le face bacterii antiestrogenice.
Evitați antibioticele: aceste medicamente sau produse derivate de la animalele tratate cu antibiotice modifică flora intestinală.