Ce este un leșin?
Când apare leșinul, se pierde starea de conștiență pentru un moment scurt, deoarece fluxul sanguin din creier scade considerabil. Este important să rămâneți calm și să știți cum să acționați în aceste cazuri pentru a preveni căderea.
Leșinul este o pierdere bruscă de conștiență pentru o perioadă scurtă de timp, în care persoana cade sau se prăbușește. Acesta apare atunci când fluxul sanguin care ajunge la creierul nostru este diminuat și care reduce cantitatea de oxigen furnizată de el timp de câteva minute.
Leșinul este relativ obișnuit și poate afecta și persoanele care sunt perfect sănătoase. Chiar și așa, este recomandat să consultați medicul atunci când se întâmplă, pentru a exclude posibilele afecțiuni care sunt cauza acestuia.
Tipuri și cauze ale leșinului
Printre tipurile de leșin care există, putem distinge:
- Când este vorba despre o lipotimie sau o sincopă vasovagală, este cel mai frecvent tip de leșin care afectează de obicei copiii și tinerii adulți. Acest lucru este cauzat de o scădere a tensiunii arteriale, care reduce circulația sângelui în creier și cauzează pierderea conștienței.
- Leșinul datorat unei cauze precum: anxietatea, frica, durerea, stresul, foamea sau din cauza consumului de alcool sau droguri.
- Când se produce din cauza unei mișcări prea rapide sau când s-a schimbat repede de la o poziție la alta. Acest tip afectează de obicei persoanele în vârstă sau persoanele cu un tonus muscular slab.
Există multe cauze care pot provoca o stare de leșin, deși printre cele mai des întâlnite se numără următoarele:
- Sângerări
- Vomă
- Exerciții excesive
- Dureri de cap
- Diaree
- Hipotensiune
- Deshidratare
- Stres
- Anxietate și atacuri de panică
- Scăderea glicemiei
- Anemie
- Probleme cardiace
Mai grav decât leșinul în sine poate fi faptul că nu se reacționează la timp, iar căderea persoanei respective poate produce un rău și mai mare. De aceea, este important să știm cum să identificăm cauzele leșinului, să prevenim apariția acestora, urmând câteva recomandări și să știm cum să acționăm atunci când acestea apar.
6 recomandări pentru a preveni un leșin
Iată cele mai bune sfaturi pentru a vă preveni să leșinați, deoarece știți deja că prevenirea este mai bună decât vindecarea unei afecțiuni medicale:
- Beți multă apă: când se produce leșin, sângele este acumulat în zona inferioară a corpului. Dacă corpul este suficient de hidratat, nivelul lichidului din corp va fi mai adecvat și va ajuta circulația sângelui să se îmbunătățească. În plus, am menționat deja că una dintre cauzele leșinului poate apărea datorită deshidratării, așa încât aveți grijă că beți suficientă apă în fiecare zi și că organismul dumneavoastră este bine hidratat.
- Fiți atenți la nivelele de zahăr: a suferi o scădere a nivelului de zahăr poate fi de asemenea cauza leșinului, deci este important să monitorizați și să mențineți echilibrate nivelurile de zahăr din corpul dumneavoastră. Pentru a realiza acest lucru, încercați să luați cinci mese pe zi (trei mese principale și două gustări), deoarece a petrece mult timp fără alimente poate crește probabilitatea de leșin.
- Evitați stresul: stresul este una dintre cele mai frecvente cauze pentru care s-ar putea ajunge la leșin. Când suntem tensionați și stresați, sistemul nostru nervos nu este capabil să ne stabilizeze în mod adecvat tensiunea arterială și ajungem la leșin. Gestionarea stresului și bunăstarea noastră emoțională vor ajuta foarte mult să împiedice acest lucru. Cu practici precum meditația, exercițiile de atenție sau de respirație, puteți învăța să vă controlați stresul în mod natural și astfel să evitați posibilitatea de a leșina.
- Practicați exerciții în mod regulat: efectuarea exercițiilor fizice în mod regulat este bun pentru sănătatea dumneavoastră, este un lucru binecunoscut. Dar ceea ce probabil că nu știați este că, dacă faceți acest lucru, vă puteți ajuta să îndepărtați riscul de leșin, deoarece practicarea activității fizice crește tensiunea arterială și îmbunătățește circulația sângelui în corp, ajutând sângele să ajungă în mod adecvat la organe. Este recomandat să exersați între 30 și 40 de minute în fiecare zi pentru a menține o circulație bună a sângelui.
- Luați vitamina B12: lipsa vitaminei B12 poate crește riscul de leșin, deoarece prin scăderea nivelului de vitamine menționat, tensiunea arterială din corpul nostru este redusă și când ne ridicăm, putem suferi de leșin.
- Evitați situațiile despre care știți că vă pot cauza leșinul: dacă sunteți predispus la leșin, încercați să identificați ce fel de situații sunt cele care îl determină și evitați-le sau realizați-le cu mare atenție. Chiar dacă identificați simptomele de leșin, este important să nu vă panicați atunci când se întâmplă și să păstrați calmul. Cel mai important lucru este că știți să acționați când vine momentul.
- Întindeți-vă și ridicați-vă picioarele: dacă observați apariția leșinului, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să încercați să stați pe o suprafață plană și să ridicați picioarele deasupra nivelului inimii timp de câteva minute. În acest fel veți începe să observați că sângele ajunge din nou în creier și într-un moment scurt veți începe să vă simțiți mult mai bine
- Respirați adânc: luați o gură de aer și respirați adânc, pentru ca mai mult oxigen să intre în sânge. Închideți ochii și respirați profund pe nas și expirați prin gură. De asemenea, este recomandat să vă slăbiți puțin hainele, pentru a putea inhala mai mult aer.
Dacă v-ați pierdut conștiența, când o recuperați, nu vă ridicați imediat. Relaxați-vă pentru o clipă și odihniți-vă și când trece ceva timp cereți ajutor pentru a vă ridica în cazul în care simțiți că veți leșina din nou.
5 remedii naturiste în caz de leșin
Există câteva remedii naturale care vă pot ajuta să preveniți leșinul. Iată câteva dintre cele mai bune:
- Ceaiul de busuioc. ceaiul de busuioc este un remediu bun pentru a preveni episoadele de leșin, deoarece are proprietăți antispastice, antidepresive și, de asemenea, stimulează nervii. Pentru a prepara acest remediu, aduceți apa la punctul de fierbere și adăugați 3 linguri de busuioc proaspăt. Lăsați să se infuzeze timp de aproximativ 15 minute și apoi consumați-o.
- Gingko Biloba: această plantă ajută la îmbunătățirea circulației sângelui în creier, deci va fi un mare ajutor pentru a preveni leșinul. Puteți lua 40 până la 80 de grame din acest extract de plante de aproximativ trei ori pe zi pentru a pune acest remediu în practică și pentru a vă îmbunătăți circulația. Bineînțeles, persoanele care iau medicamente împotriva depresiei, a tensiunii arteriale scăzute sau medicamente anticonvulsive și anticoagulanți nu ar trebui să ia Gingko Biloba.
- Oțetul de mere cu miere: un alt remediu bun pentru a preveni leșinul este să amestecați 2 linguri de miere cu 2 de oțet de mere într-un pahar cu apă și apoi să-l consumați. Cu acest remediu, pe lângă evitarea leșinului, căile respiratorii se vor purifica și veți putea să respirați mai bine. Există, de asemenea și alte remedii care vă vor ajuta să vă treziți de la starea de inconștiență în care se află o persoană care leșină. Dar aceste remedii ar trebui să fie aplicate de o persoană care este cu dumneavoastră când apare acest episod.
- Uleiul esențial de mentă: uleiul de mentă are proprietăți antispastice care vă vor ajuta să vă calmați nervii, în plus față de aroma specifică ce acționează ca stimulent al creierului. Pentru a pune în practică acest remediu, persoana care este cu dumneavoastră când apare episodul de leșin va trebui să pună 3 picături de ulei de mentă pe o batistă și să o țină aproape de nasul persoanei leșinate.
- Ceapa: mirosul puternic al cepei, de asemenea, activează nervii creierului și vă va ajuta să vă treziți după leșin. Pentru aceasta, persoana care este alături de dumneavoastră trebuie să taie o ceapă în jumătate și să aducă una din acele jumătăți la nasul persoanei leșinate.