Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Cum se poate preveni leșinul?

Scris de Dr. Luca Catalin

Ce este un leșin?

Cum se poate preveni leșinul? Când apare leșinul, se pierde starea de conștiență pentru un moment scurt, deoarece fluxul sanguin din creier scade considerabil. Este important să rămâneți calm și să știți cum să acționați în aceste cazuri pentru a preveni căderea.

 Leșinul este o pierdere bruscă de conștiență pentru o perioadă scurtă de timp, în care persoana cade sau se prăbușește. Acesta apare atunci când fluxul sanguin care ajunge la creierul nostru este diminuat și care reduce cantitatea de oxigen furnizată de el timp de câteva minute.

 Leșinul este relativ obișnuit și poate afecta și persoanele care sunt perfect sănătoase. Chiar și așa, este recomandat să consultați medicul atunci când se întâmplă, pentru a exclude posibilele afecțiuni care sunt cauza acestuia.

Tipuri și cauze ale leșinului

 Printre tipurile de leșin care există, putem distinge:

 - Când este vorba despre o lipotimie sau o sincopă vasovagală, este cel mai frecvent tip de leșin care afectează de obicei copiii și tinerii adulți. Acest lucru este cauzat de o scădere a tensiunii arteriale, care reduce circulația sângelui în creier și cauzează pierderea conștienței.

 - Leșinul datorat unei cauze precum: anxietatea, frica, durerea, stresul, foamea sau din cauza consumului de alcool sau droguri.

 - Când se produce din cauza unei mișcări prea rapide sau când s-a schimbat repede de la o poziție la alta. Acest tip afectează de obicei persoanele în vârstă sau persoanele cu un tonus muscular slab.

 Există multe cauze care pot provoca o stare de leșin, deși printre cele mai des întâlnite se numără următoarele:

 - Sângerări

 - Vomă

 - Exerciții excesive

 - Dureri de cap

 - Diaree

 - Hipotensiune

 - Deshidratare

 - Stres

 - Anxietate și atacuri de panică

 - Scăderea glicemiei

 - Anemie

 - Probleme cardiace

 Mai grav decât leșinul în sine poate fi faptul că nu se reacționează la timp, iar căderea persoanei respective poate produce un rău și mai mare. De aceea, este important să știm cum să identificăm cauzele leșinului, să prevenim apariția acestora, urmând câteva recomandări și să știm cum să acționăm atunci când acestea apar.

6 recomandări pentru a preveni un leșin

 Iată cele mai bune sfaturi pentru a vă preveni să leșinați, deoarece știți deja că prevenirea este mai bună decât vindecarea unei afecțiuni medicale:

 - Beți multă apă: când se produce leșin, sângele este acumulat în zona inferioară a corpului. Dacă corpul este suficient de hidratat, nivelul lichidului din corp va fi mai adecvat și va ajuta circulația sângelui să se îmbunătățească. În plus, am menționat deja că una dintre cauzele leșinului poate apărea datorită deshidratării, așa încât aveți grijă că beți suficientă apă în fiecare zi și că organismul dumneavoastră este bine hidratat.

 - Fiți atenți la nivelele de zahăr: a suferi o scădere a nivelului de zahăr poate fi de asemenea cauza leșinului, deci este important să monitorizați și să mențineți echilibrate nivelurile de zahăr din corpul dumneavoastră. Pentru a realiza acest lucru, încercați să luați cinci mese pe zi (trei mese principale și două gustări), deoarece a petrece mult timp fără alimente poate crește probabilitatea de leșin.

 - Evitați stresul: stresul este una dintre cele mai frecvente cauze pentru care s-ar putea ajunge la leșin. Când suntem tensionați și stresați, sistemul nostru nervos nu este capabil să ne stabilizeze în mod adecvat tensiunea arterială și ajungem la leșin. Gestionarea stresului și bunăstarea noastră emoțională vor ajuta foarte mult să împiedice acest lucru. Cu practici precum meditația, exercițiile de atenție sau de respirație, puteți învăța să vă controlați stresul în mod natural și astfel să evitați posibilitatea de a leșina.

 - Practicați exerciții în mod regulat: efectuarea exercițiilor fizice în mod regulat este bun pentru sănătatea dumneavoastră, este un lucru binecunoscut. Dar ceea ce probabil că nu știați este că, dacă faceți acest lucru, vă puteți ajuta să îndepărtați riscul de leșin, deoarece practicarea activității fizice crește tensiunea arterială și îmbunătățește circulația sângelui în corp, ajutând sângele să ajungă în mod adecvat la organe. Este recomandat să exersați între 30 și 40 de minute în fiecare zi pentru a menține o circulație bună a sângelui.

 - Luați vitamina B12: lipsa vitaminei B12 poate crește riscul de leșin, deoarece prin scăderea nivelului de vitamine menționat, tensiunea arterială din corpul nostru este redusă și când ne ridicăm, putem suferi de leșin.

 - Evitați situațiile despre care știți că vă pot cauza leșinul: dacă sunteți predispus la leșin, încercați să identificați ce fel de situații sunt cele care îl determină și evitați-le sau realizați-le cu mare atenție. Chiar dacă identificați simptomele de leșin, este important să nu vă panicați atunci când se întâmplă și să păstrați calmul. Cel mai important lucru este că știți să acționați când vine momentul.

 - Întindeți-vă și ridicați-vă picioarele: dacă observați apariția leșinului, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să încercați să stați pe o suprafață plană și să ridicați picioarele deasupra nivelului inimii timp de câteva minute. În acest fel veți începe să observați că sângele ajunge din nou în creier și într-un moment scurt veți începe să vă simțiți mult mai bine

 - Respirați adânc: luați o gură de aer și respirați adânc, pentru ca mai mult oxigen să intre în sânge. Închideți ochii și respirați profund pe nas și expirați prin gură. De asemenea, este recomandat să vă slăbiți puțin hainele, pentru a putea inhala mai mult aer.

Dacă v-ați pierdut conștiența, când o recuperați, nu vă ridicați imediat. Relaxați-vă pentru o clipă și odihniți-vă și când trece ceva timp cereți ajutor pentru a vă ridica în cazul în care simțiți că veți leșina din nou.

5 remedii naturiste în caz de leșin

 Există câteva remedii naturale care vă pot ajuta să preveniți leșinul. Iată câteva dintre cele mai bune:

 - Ceaiul de busuioc. ceaiul de busuioc este un remediu bun pentru a preveni episoadele de leșin, deoarece are proprietăți antispastice, antidepresive și, de asemenea, stimulează nervii. Pentru a prepara acest remediu, aduceți apa la punctul de fierbere și adăugați 3 linguri de busuioc proaspăt. Lăsați să se infuzeze timp de aproximativ 15 minute și apoi consumați-o.

 - Gingko Biloba: această plantă ajută la îmbunătățirea circulației sângelui în creier, deci va fi un mare ajutor pentru a preveni leșinul. Puteți lua 40 până la 80 de grame din acest extract de plante de aproximativ trei ori pe zi pentru a pune acest remediu în practică și pentru a vă îmbunătăți circulația. Bineînțeles, persoanele care iau medicamente împotriva depresiei, a tensiunii arteriale scăzute sau medicamente anticonvulsive și anticoagulanți nu ar trebui să ia Gingko Biloba.

 - Oțetul de mere cu miere: un alt remediu bun pentru a preveni leșinul este să amestecați 2 linguri de miere cu 2 de oțet de mere într-un pahar cu apă și apoi să-l consumați. Cu acest remediu, pe lângă evitarea leșinului, căile respiratorii se vor purifica și veți putea să respirați mai bine. Există, de asemenea și alte remedii care vă vor ajuta să vă treziți de la starea de inconștiență în care se află o persoană care leșină. Dar aceste remedii ar trebui să fie aplicate de o persoană care este cu dumneavoastră când apare acest episod.

 - Uleiul esențial de mentă: uleiul de mentă are proprietăți antispastice care vă vor ajuta să vă calmați nervii, în plus față de aroma specifică ce acționează ca stimulent al creierului. Pentru a pune în practică acest remediu, persoana care este cu dumneavoastră când apare episodul de leșin va trebui să pună 3 picături de ulei de mentă pe o batistă și să o țină aproape de nasul persoanei leșinate.

 - Ceapa: mirosul puternic al cepei, de asemenea, activează nervii creierului și vă va ajuta să vă treziți după leșin. Pentru aceasta, persoana care este alături de dumneavoastră trebuie să taie o ceapă în jumătate și să aducă una din acele jumătăți la nasul persoanei leșinate.

Mai poți citi din Remedii naturiste

Salvia și proprietăț…

Salvia și proprietățile sale miraculoase  Salvia este una din plantele care nu ar trebui...

Mai mult

Tratamente naturiste pe…

Tratamente naturiste pentru riduri Procesul de îmbătrânire, un proces cât se poate de n...

Mai mult

Ceaiurile pentru sugari…

Ceaiurile pentru sugari și copii  Efectele benefice ale plantelor sunt binecunoscute în ...

Mai mult

Pelinul

Pelinul  Pelinul este una dintre plantele ce sunt la îndemâna noastră, însă puțini di...

Mai mult

Floarea de salcâm si p…

Floarea de salcâm și puterile ei terapeutice  Încă din primele zile ale lunii mai, și ...

Mai mult

Ciuperca Ganoderma

Ciuperca medicament Ganoderma  În tradiția populară românească, se spune că “farmac...

Mai mult

Negrilica, o plantă cu…

Negrilica face minuni pentru organism Negrilica este o plantă care, deși nu este pe deplin...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru durerile de spate Durerile de spate au devenit o reală problemă ...

Mai mult

Beneficiile ceaiului ne…

Ceaiul negru - prezentare  Ceaiurile au diferite proprietăți din cele mai benefice asupra...

Mai mult

Aloe vera

Aloe Vera: celebră din vremuri străvechi  Denumită de către chinezi "remediul armonie...

Mai mult

Sunătoarea

Tratează-ți sufletul și trupul cu sunătoare  Sunătoarea sau pojarnița este una din pl...

Mai mult

Chlorella

Ce este Chlorella?  Chlorella este o algă unicelulară atât de mică, încât până la a...

Mai mult

Remedii naturale pentru…

Cum scăpăm de insomnie în mod natural?  Fiecare dintre noi a trecut cel puțin o dată p...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Ce este diabetul şi ce este diabetul zaharat?  Diabetul este o afecţiune caracterizată p...

Mai mult

Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba: aliatul sănătății  Ginkgo Biloba reprezintă cea mai veche specie de cop...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru hepatită Genţiana  Genţiana, supranumită şi fierea pământulu...

Mai mult

Spirulina

Spirulina – efecte miraculoase asupra sănătății  Spirulina (Spirulina platensis) este o...

Mai mult

Uleiuri presate la rece

Uleiurile presate la rece, o alegere înțeleaptă pentru sănătate  Uleiurile presate la ...

Mai mult

Ghimbirul, un aliat de …

Ghimbirul, un aliat de nădejde al sănătăţii   Ghimbirul este o plantă aromatică în fo...

Mai mult

Busuiocul

Busuiocul, un valoros remediu naturist  Busuiocul este numele comun dat plantei culinare Oc...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru un păr sănătos  Podoaba capilară reprezintă un element de fru...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru întărirea sistemului imunitar la copii  Se apropie anotimpul rec...

Mai mult

Alga afa

Algele, originea vieții și sursă excepțională de nutrienţi  Algele sunt originea vie...

Mai mult

Vitamina C alcalina - a…

Vitamina C alcalină - antioxidantă și fortifiantă pentru organism  Vitamina C este implic...

Mai mult

Remedii naturiste care …

Remedii naturiste care vă ajută să renunțați la fumat  În societatea contemporană, f...

Mai mult

Remedii pentru congesti…

Remedii naturiste pentru congestia nazală  Anotimpul rece vine și cu foarte multe problem...

Mai mult

Vitamina C, campioana s…

Vitamina C salvează vieți  Vitamina C este una dintre vitaminele indispensabile organismu...

Mai mult

Remedii naturale impotr…

Remedii naturale împotriva transpirației excesive  Transpirația este un fenomen natural...

Mai mult

Detoxifiere cu ceaiuri …

Detoxifierea organismului cu ajutorul ceaiurilor și crudităților  Termenul de detoxifier...

Mai mult

Drojdia de bere si Canc…

Drojdia de bere luptă eficient împotriva cancerului  Ciupercile vii din componența drojdie...

Mai mult

Ciupercile shiitake

Ciupercile Shiitake – aliment sau medicament?   În Japonia și în China ciupercile shiita...

Mai mult

Beneficiile plantei alo…

Aloe vera reglează pH-ul stomacului și reduce aciditatea  Datorită proprietăților sale v...

Mai mult

Ciuperca Coama Leului

Ciuperca Coama Leului  Micoterapia sau terapia cu ciuperci este una din cele mai bune terap...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru afecțiunile aparatului digestiv  În acest articol vom prezenta c...

Mai mult

11 beneficii pentru să…

Ce este mai exact bicarbonatul de sodiu?  Bicarbonatul de sodiu este o pulbere albă care la ...

Mai mult

Pufulița și utilizare…

Pufulița și utilizarea ei terapeutică  Pufulița este o plantă a căror efecte curative s...

Mai mult

Din farmacia naturii …

Din farmacia naturii – menta Menta este o plantă medicinală cu o sumedenie de efecte ben...

Mai mult

10 remedii naturiste co…

De ce unele persoane au candidoză, iar altele nu?  Candida albicans este un tip de ciupercă...

Mai mult

Flavonoidele

Flavonoidele Conceptul de flavonoide este unul relativ nou în România. În acest articol v...

Mai mult

Levănțica

Levănțica folosită în scop terapeutic Levănțica este o plantă foarte utilizată pe pl...

Mai mult

Ciuperca dansatoare Mai…

Ciuperca dansatoare Maitake  Medicina naturistă alternativă ne oferă în societatea cont...

Mai mult

Oregano are multiple be…

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale plantei oregano?  Oregano este o plantă minunat...

Mai mult

Remedii naturiste: anti…

Remedii naturiste: antibioticele naturale  Există atât plante, cât şi produse naturale ca...

Mai mult

Mușețelul - un adevă…

Mușețelul - un adevărat izvor de sănătate  De-a lungul secolelor, oamenii au folosit m...

Mai mult

Coada-calului: propriet…

Coada-calului: descriere generală  Coada-calului face parte din familia Equisetaceae și e...

Mai mult

8 ceaiuri contra dureri…

Plante medicinale contra problemelor stomacale  Toți am suferit de probleme la stomac la un ...

Mai mult

Remedii naturiste în s…

Remedii naturiste în sciatică  Denumirea acestei afecțiuni provine de la nervul sciatic, c...

Mai mult

Ghimbirul ajută la red…

Ghimbirul este antiinflamatoriu și întărește sistemul imunitar  Ghimbirul este foarte fol...

Mai mult

Cozile care fac cinste …

Cozile care fac cinste naturii – codița șoricelului, coada calului, coada racului Natura...

Mai mult

Mini dictionar a plante…

Mini dicționar al plantelor tămăduitoare (A-C) A Albăstreaua (Centaurea cyanus) Ce folos...

Mai mult

Mini-dicționar a celor…

Mini-dicţionar al celor mai comune plante cu proprietăţi tămăduitoare (L-O) L Lămâia (...

Mai mult

Ceaiul Kombucha: propri…

Ce este ceaiul Kombucha?  Kombucha este o băutură pe bază de ceai fermentat, cu un gust u...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce este sinuzita?  Sinusurile paranazale sunt niște cavități pline cu aer care se găsesc ...

Mai mult

11 remedii naturiste co…

Ce este aciditatea stomacală?  Aciditatea stomacală sau arsura stomacală este o senzație ...

Mai mult

Artrita reumatoidă: ca…

Ce este artrita reumatoidă?  Artrita reumatoidă este o boală autoimună care determină in...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce cauzează înroșirea ochilor?  Există mulți factori care pot determina iritarea ochilor...

Mai mult

Cele mai bune trei ceai…

Antioxidanții din ceaiuri au efecte de reîntinerire  Păstrarea tinereții cât mai mult ti...

Mai mult

Mesteacănul: beneficii…

Mesteacănul, un arbore vindecător  Mesteacănul este un arbore originar din Sud-estul Asiei...

Mai mult

Beneficiile vindecătoa…

Beneficiile vindecătoare ale echinaceei  Echinaceea este o plantă care se folosește pentru...

Mai mult

5 plante pentru tratare…

5 plante pentru tratarea artritei  Artrita este o boală cronică ce generează inflamarea ar...

Mai mult

8 analgezice naturale p…

Analgezicele naturale alină durerile sau tulburările de sănătate  Analgezicele sunt una d...

Mai mult

Proprietățile turmeri…

Extractul de turmeric distrugere celulele canceroase  Un nou studiu științific a constatat ...

Mai mult

Mini-dicționar a celor…

Mini-dicționar al celor mai comune plante cu proprietăți tămăduitoare (D-I) D Drăgaica ...

Mai mult

Plante utile în perioa…

Plante utile în perioada de primăvară  Primăvară este un anotimp în care organismul ar...

Mai mult

5 băuturi naturale pen…

5 băuturi naturale pentru tratarea gastritei  Gastrita este o afecțiune des întâlnită a ...

Mai mult

Cele mai bune alimente …

Alimentele antibacteriene au proprietăți antibiotice  Alimentele antibacteriene sunt produs...

Mai mult

6 plante calmante mirac…

6 plante calmante miraculoase  Într-o singură zi, putem experimenta diverse stări: stres ...

Mai mult

Remedii naturale simple…

Remedii naturale simple și eficiente  Natura ne oferă cu generozitate o minunată varietate...

Mai mult

Beneficiile zmeurei pen…

Zmeura, aport nutrițional și proprietăți medicinale  Consumând o cană de zmeură proasp...

Mai mult

Ciupercile combat și t…

Cum pot ajuta ciupercile în tratarea cancerului?  Ciupercile au fost prețuite pentru propri...

Mai mult

Mușețelul și rolul l…

Ceaiurile din plante medicinale: binefăcătoare pentru sănătate  Ceaiurile din plante sunt...

Mai mult

Tincturile din plante m…

Care este cea mai bună modalitate de a profita de proprietățile plantelor medicinale?  Pla...

Mai mult

Propolisul și benefici…

Albinele sunt adevărate susținătoare ale vieții pe Pământ  Albinele, prin polenizarea f...

Mai mult

Mini-dictionar a celor …

Păducel (Crataegus monogyna) Cum se administrează Păducelul?  Păducelul creşte la câmp...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Ce este sindromul metabolic?  În prezent, cauzele care produc afecțiunea numită sindrom me...

Mai mult

Beneficiile iasomiei pe…

Iasomia, regina florilor  Iasomia (Jasminus communis) este un arbust având flori albe, roz, ...

Mai mult

Resveratrolul și curcu…

Resveratrolul și curcumina, doi compuși naturali valoroși în tratarea cancerului  În pre...

Mai mult

5 infuzii pentru tratar…

5 infuzii pentru tratarea anxietății  Problemele de anxietate afectează o mare parte din p...

Mai mult

10 remedii naturiste co…

Ce sunt calculii renali?  Rinichii sunt unele dintre organele cele mai importante din corpul ...

Mai mult

Beneficiile, utilizări…

Scorțișoara cea parfumată și vindecătoare  Aromată și delicioasă, perfect potrivită ...

Mai mult

Remedii naturiste cu ce…

Remedii naturiste cu ceapă  Folosită de mii de ani și apreciată atât pentru utilizările...

Mai mult