Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Beneficiile iasomiei pentru sănătate

Scris de Dr. Luca Catalin

Iasomia, regina florilor

Beneficiile iasomiei pentru sănătate Iasomia (Jasminus communis) este un arbust având flori albe, roz, galbene sau purpurii și este originar din Caucaz, zona munţilor Himalaya, din Persia si Kashmir şi este considerată de locuitorii acestor regiuni o plantă sacră. Aroma de iasomie este inconfundabilă, dulce și intensă, iar în India, această floare este relaționată cu magia și misterul.

 Denumită și regina florilor”, iasomia a fost folosită încă din vremuri străvechi pentru prepararea parfumurilor și a produselor de îngrijire pentru femei, iar în prezent esența sa este foarte utilizată în aromaterapie datorită virtuților sale antidepresive.

 Uleiul esențial de iasomie are un miros distinct, care este considerat afrodisiac și antidepresiv. În plus, iasomia se mai poate consuma sub formă de ceai, de flori sau de frunze, având un puternic efect relaxant. Vă prezint în acest articol proprietățile și beneficiile pe care le oferă iasomia pentru sănătate.

Uleiul de iasomie și proprietățile sale

 În aromoterapie, uleiul de iasomie este folosit pentru amplificarea stărilor de optimism și de fericire și pentru combaterea stărilor depresive. Totodată, având efecte afrodisiace, uleiul de iasomie se mai folosește pentru combaterea impotenței și pentru stimularea fertilității. De asemenea, uleiul de iasomie poate fi de ajutor pentru combaterea problemelor respiratorii.

 La fel precum celelalte uleiuri esențiale, uleiul de iasomie este foarte puternic și este necesară doar o cantitate mică de ulei pentru a profita de beneficiile sale. Recomandarea este ca uleiul de iasomie să nu se folosească în exces, deoarece poate cauza dureri de cap. Pe de altă parte, uleiul de iasomie poate fi stimulent sau relaxant, cu condiția să fie utilizat într-un mod adecvat.

 Se pot aplica una sau două picături de ulei pe podul palmei și apoi pe tâmple sau se poate folosi uleiul în lămpița specială de aromoterapie pentru a-l difuza în încăpere.

 De asemenea, uleiul de iasomie poate fi folosit ca adaos în apa de baie pentru a ne ajuta să ne relaxăm, acesta fiind un remediu popular pentru combaterea stresului și a anxietății.

 În domeniul înfrumusețării, uleiul de iasomie are un rol important ca parfum, dar este folosit de asemenea ca ingredient în anumite produse cosmetice, deoarece ajută la îmbunătățirea elasticității pielii.

 O altă aplicație a uleiului de iasomie în cosmetică este folosirea sa pentru vindecarea cicatricilor și petelor cauzate de acnee și de asemenea se poate utiliza pentru relaxare, în masajele corporale.

            Beneficiile ceaiului de iasomie

 Beneficiile ceaiului de iasomie se datorează atât componentelor sale, cât și efectelor pe care le are mirosul său caracteristic asupra organismului. Fiind vorba de un ceai parfumat, consumul său este o experiență foarte plăcută și poate fi amestecat cu alte tipuri de ceai, precum ceaiul verde, ceaiul negru și inclusiv ceaiul alb, care este cel mai bogat în antioxidanți.

 Ceaiul de iasomie este bogat în catechine, iar consumul său este relaționat cu arderea accelerată a caloriilor, ajutând astfel la eliminarea kilogramelor nedorite. Totodată, datorită faptului că stimulează metabolismul şi întărește sistemul nervos central, ceaiul de iasomie este indicat ca adjuvant, în cazurile de obezitate, convalescenţă, oboseală, surmenaj, astenie, anxietate şi stres.
 Datorită conținutului său bogat în uleiuri eterice şi de acid salicilic, ceaiul de iasomie stimulează transpiraţia şi măreşte secreţia acidă a stomacului, fiind recomandat pentru combaterea răcelilor, febrei, cefaleelor, migrenelor, durerilor articulare, precum şi a gastritele hipoacide.

1. Îndepărtează stresul și elimină tensiunile

 Efectul calmant al ceaiului de iasomie sau al ceaiului verde combinat cu iasomie este recomandat pentru eliminarea stresului și a tensiunilor acumulate. Ceaiul de iasomie poate reduce de asemenea durerile de cap și cele musculare. Unele studii au demonstrat că aroma de iasomie poate scădea frecvența cardiacă și produce un efect calmant, care liniștește simțurile. Iasomia are de asemenea proprietăți antispasmodice, fiind utilă contra contracturilor și altor dureri musculare.

2. Reduce riscul de cancer

 Ceaiul de iasomie este bogat în antioxidanți și combate radicali liberi care se formează în corp. Radicalii liberi sunt dăunători pentru organism și pot accelera procesul de îmbătrânire. Totodată, s-a demonstrat că radicalii liberi au o legătură directă cu dezvoltarea cancerului în corp. Prin intermediul reducerii radicalilor liberi în organism, scad în mod eficient posibilitățile apariției cancerului. Recent, cercetătorii israelieni au reușit să obțină un medicament anti-cancer folosindu-se de un component al plantei de iasomie. Studiile medicale ulterioare au arătat ca acest medicament poate inhiba dezvoltarea celulelor canceroase, însă testele clinice continuă în acest domeniu.

3. Reduce colesterolul rău

 S-a demonstrat prin diverse studii clinice că ceaiul de iasomie este foarte eficient pentru reducerea acumulării de colesterol și de grăsimi nesănătoase în corp. De asemenea, ceaiul de iasomie ajută la evitarea formării colesterolului rău (LDL). Acest lucru reduce riscul de a suferi de boli cardiovasculare, dar și de accidente cerebrovasculare.

4. Combate răcelile și gripa

 Ceaiul de iasomie are proprietăți antivirale și antibacteriene care ajută la prevenirea răcelilor și a gripei. Un remediu naturist foarte bun este gargara cu ceai de iasomie care datorită proprietăților sale antiinflamatorii poate preveni aceste boli. De asemenea, consumul ceaiului de iasomie poate ajuta la o recuperare mai rapidă în cazul în care aceste boli s-au declanșat.

5. Ajută la slăbit

 Cercetătorii au arătat că există o legătură între între consumul ceaiului de iasomie și reducerea celulelor de grăsime din corp. Consumul regulat al ceaiului de iasomie ajută la menținerea unei greutăți corporale echilibrate, dar este necesar să se urmeze și o dietă adecvată și să se efectueze în mod constant exerciții fizice.

6. Este eficient contra bacteriilor

 Pe lângă faptul că este eficient în combaterea bacteriilor nocive, ceaiul de iasomie este benefic pentru formarea bacteriilor bune care ajută organismul în efectuarea diverselor sarcini importante, precum procesul digestiei. Datorită acestui lucru, consumul constant de ceai de iasomie îmbunătățește rezistența intestinală și ajută la prevenirea anumitor tulburări precum diareea, a bolilor gastrice și a ulcerului printre altele.

7. Reglează circulația sanguină

 Ceaiul de iasomie este foarte benefic pentru îmbunătățirea circulației sângelui, ajutând astfel la prevenirea cheagurilor de sânge, a plăcilor arteriale, a tulburărilor cerebrale, a trombozei, a hipertensiunii arteriale și a accidentelor cerebrovasculare.

8. Reglează producerea de insulină

 Specialiștii afirmă că un consum regulat al ceaiului de iasomie reduce probabilitățile de a suferi de diabet. Ceaiul de iasomie reglează nivelele de zahăr din sânge și formarea insulinei în corp. Ceaiul de iasomie este de asemenea recomandat pentru reducerea nivelelor de zahăr din sânge, inclusiv în cazul persoanelor diabetice.

Cum se prepară ceaiul de iasomie?

 Ceaiul de iasomie poate fi preparat atât din frunzele, cât și din florile plantei. Când se prepară ceai de iasomie apa trebuie adusă la punctul de fierbere, apoi se adaugă frunzele și/sau florile de iasomie (2 lingurițe de flori sau frunze la 250 ml de apă). Vasul se acoperă și se lasă la infuzat aproximativ 10-15 minute pentru ca infuzia să fie perfectă. Ceaiul de iasomie este un ceai foarte aromat și savuros, însă dacă se lasă la infuzat prea mult timp, va deveni amar, ceea ce nu este de dorit.

Contraindicații pentru iasomie

 Ceaiul de iasomie este în general sigur pentru toate persoanele, totuși, se recomandă să nu se abuzeze de consumul acestuia.  Ceaiul de iasomie este contraindicat persoanelor care suferă de hiperaciditate gastrică, gastrită hiperacidă, ulcer gastric sau ulcer duodenal. De asemenea, ceaiul de iasomie nu trebuie consumat pe stomacul gol, deoarece cauzează aciditate la stomac și nici
înainte de culcare, deoarece poate produce insomnie în cazul persoanelor mai sensibile.

 Femeile însărcinate, mai ales în primele 6 luni de sarcină, este bine să evite administrarea internă a formulelor care conţin iasomie. Persoanelor care sunt sensibile la compușii anumitor flori, li se recomandă să evite consumul ceaiului de iasomie.

Mai poți citi din Remedii naturiste

Salvia și proprietăț…

Salvia și proprietățile sale miraculoase  Salvia este una din plantele care nu ar trebui...

Mai mult

Tratamente naturiste pe…

Tratamente naturiste pentru riduri Procesul de îmbătrânire, un proces cât se poate de n...

Mai mult

Ceaiurile pentru sugari…

Ceaiurile pentru sugari și copii  Efectele benefice ale plantelor sunt binecunoscute în ...

Mai mult

Pelinul

Pelinul  Pelinul este una dintre plantele ce sunt la îndemâna noastră, însă puțini di...

Mai mult

Floarea de salcâm si p…

Floarea de salcâm și puterile ei terapeutice  Încă din primele zile ale lunii mai, și ...

Mai mult

Ciuperca Ganoderma

Ciuperca medicament Ganoderma  În tradiția populară românească, se spune că “farmac...

Mai mult

Negrilica, o plantă cu…

Negrilica face minuni pentru organism Negrilica este o plantă care, deși nu este pe deplin...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru durerile de spate Durerile de spate au devenit o reală problemă ...

Mai mult

Beneficiile ceaiului ne…

Ceaiul negru - prezentare  Ceaiurile au diferite proprietăți din cele mai benefice asupra...

Mai mult

Aloe vera

Aloe Vera: celebră din vremuri străvechi  Denumită de către chinezi "remediul armonie...

Mai mult

Sunătoarea

Tratează-ți sufletul și trupul cu sunătoare  Sunătoarea sau pojarnița este una din pl...

Mai mult

Chlorella

Ce este Chlorella?  Chlorella este o algă unicelulară atât de mică, încât până la a...

Mai mult

Remedii naturale pentru…

Cum scăpăm de insomnie în mod natural?  Fiecare dintre noi a trecut cel puțin o dată p...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Ce este diabetul şi ce este diabetul zaharat?  Diabetul este o afecţiune caracterizată p...

Mai mult

Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba: aliatul sănătății  Ginkgo Biloba reprezintă cea mai veche specie de cop...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru hepatită Genţiana  Genţiana, supranumită şi fierea pământulu...

Mai mult

Spirulina

Spirulina – efecte miraculoase asupra sănătății  Spirulina (Spirulina platensis) este o...

Mai mult

Uleiuri presate la rece

Uleiurile presate la rece, o alegere înțeleaptă pentru sănătate  Uleiurile presate la ...

Mai mult

Ghimbirul, un aliat de …

Ghimbirul, un aliat de nădejde al sănătăţii   Ghimbirul este o plantă aromatică în fo...

Mai mult

Busuiocul

Busuiocul, un valoros remediu naturist  Busuiocul este numele comun dat plantei culinare Oc...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru un păr sănătos  Podoaba capilară reprezintă un element de fru...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru întărirea sistemului imunitar la copii  Se apropie anotimpul rec...

Mai mult

Alga afa

Algele, originea vieții și sursă excepțională de nutrienţi  Algele sunt originea vie...

Mai mult

Vitamina C alcalina - a…

Vitamina C alcalină - antioxidantă și fortifiantă pentru organism  Vitamina C este implic...

Mai mult

Remedii naturiste care …

Remedii naturiste care vă ajută să renunțați la fumat  În societatea contemporană, f...

Mai mult

Remedii pentru congesti…

Remedii naturiste pentru congestia nazală  Anotimpul rece vine și cu foarte multe problem...

Mai mult

Vitamina C, campioana s…

Vitamina C salvează vieți  Vitamina C este una dintre vitaminele indispensabile organismu...

Mai mult

Remedii naturale impotr…

Remedii naturale împotriva transpirației excesive  Transpirația este un fenomen natural...

Mai mult

Detoxifiere cu ceaiuri …

Detoxifierea organismului cu ajutorul ceaiurilor și crudităților  Termenul de detoxifier...

Mai mult

Drojdia de bere si Canc…

Drojdia de bere luptă eficient împotriva cancerului  Ciupercile vii din componența drojdie...

Mai mult

Ciupercile shiitake

Ciupercile Shiitake – aliment sau medicament?   În Japonia și în China ciupercile shiita...

Mai mult

Beneficiile plantei alo…

Aloe vera reglează pH-ul stomacului și reduce aciditatea  Datorită proprietăților sale v...

Mai mult

Ciuperca Coama Leului

Ciuperca Coama Leului  Micoterapia sau terapia cu ciuperci este una din cele mai bune terap...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru afecțiunile aparatului digestiv  În acest articol vom prezenta c...

Mai mult

Pufulița și utilizare…

Pufulița și utilizarea ei terapeutică  Pufulița este o plantă a căror efecte curative s...

Mai mult

11 beneficii pentru să…

Ce este mai exact bicarbonatul de sodiu?  Bicarbonatul de sodiu este o pulbere albă care la ...

Mai mult

Din farmacia naturii …

Din farmacia naturii – menta Menta este o plantă medicinală cu o sumedenie de efecte ben...

Mai mult

10 remedii naturiste co…

De ce unele persoane au candidoză, iar altele nu?  Candida albicans este un tip de ciupercă...

Mai mult

Flavonoidele

Flavonoidele Conceptul de flavonoide este unul relativ nou în România. În acest articol v...

Mai mult

Levănțica

Levănțica folosită în scop terapeutic Levănțica este o plantă foarte utilizată pe pl...

Mai mult

Ciuperca dansatoare Mai…

Ciuperca dansatoare Maitake  Medicina naturistă alternativă ne oferă în societatea cont...

Mai mult

Oregano are multiple be…

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale plantei oregano?  Oregano este o plantă minunat...

Mai mult

Remedii naturiste: anti…

Remedii naturiste: antibioticele naturale  Există atât plante, cât şi produse naturale ca...

Mai mult

Mușețelul - un adevă…

Mușețelul - un adevărat izvor de sănătate  De-a lungul secolelor, oamenii au folosit m...

Mai mult

Coada-calului: propriet…

Coada-calului: descriere generală  Coada-calului face parte din familia Equisetaceae și e...

Mai mult

8 ceaiuri contra dureri…

Plante medicinale contra problemelor stomacale  Toți am suferit de probleme la stomac la un ...

Mai mult

Remedii naturiste în s…

Remedii naturiste în sciatică  Denumirea acestei afecțiuni provine de la nervul sciatic, c...

Mai mult

Cozile care fac cinste …

Cozile care fac cinste naturii – codița șoricelului, coada calului, coada racului Natura...

Mai mult

Ghimbirul ajută la red…

Ghimbirul este antiinflamatoriu și întărește sistemul imunitar  Ghimbirul este foarte fol...

Mai mult

Mini dictionar a plante…

Mini dicționar al plantelor tămăduitoare (A-C) A Albăstreaua (Centaurea cyanus) Ce folos...

Mai mult

Mini-dicționar a celor…

Mini-dicţionar al celor mai comune plante cu proprietăţi tămăduitoare (L-O) L Lămâia (...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce este sinuzita?  Sinusurile paranazale sunt niște cavități pline cu aer care se găsesc ...

Mai mult

Ceaiul Kombucha: propri…

Ce este ceaiul Kombucha?  Kombucha este o băutură pe bază de ceai fermentat, cu un gust u...

Mai mult

11 remedii naturiste co…

Ce este aciditatea stomacală?  Aciditatea stomacală sau arsura stomacală este o senzație ...

Mai mult

Artrita reumatoidă: ca…

Ce este artrita reumatoidă?  Artrita reumatoidă este o boală autoimună care determină in...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce cauzează înroșirea ochilor?  Există mulți factori care pot determina iritarea ochilor...

Mai mult

Cele mai bune trei ceai…

Antioxidanții din ceaiuri au efecte de reîntinerire  Păstrarea tinereții cât mai mult ti...

Mai mult

Mesteacănul: beneficii…

Mesteacănul, un arbore vindecător  Mesteacănul este un arbore originar din Sud-estul Asiei...

Mai mult

Beneficiile vindecătoa…

Beneficiile vindecătoare ale echinaceei  Echinaceea este o plantă care se folosește pentru...

Mai mult

5 plante pentru tratare…

5 plante pentru tratarea artritei  Artrita este o boală cronică ce generează inflamarea ar...

Mai mult

8 analgezice naturale p…

Analgezicele naturale alină durerile sau tulburările de sănătate  Analgezicele sunt una d...

Mai mult

Mini-dicționar a celor…

Mini-dicționar al celor mai comune plante cu proprietăți tămăduitoare (D-I) D Drăgaica ...

Mai mult

Proprietățile turmeri…

Extractul de turmeric distrugere celulele canceroase  Un nou studiu științific a constatat ...

Mai mult

Plante utile în perioa…

Plante utile în perioada de primăvară  Primăvară este un anotimp în care organismul ar...

Mai mult

5 băuturi naturale pen…

5 băuturi naturale pentru tratarea gastritei  Gastrita este o afecțiune des întâlnită a ...

Mai mult

Cele mai bune alimente …

Alimentele antibacteriene au proprietăți antibiotice  Alimentele antibacteriene sunt produs...

Mai mult

6 plante calmante mirac…

6 plante calmante miraculoase  Într-o singură zi, putem experimenta diverse stări: stres ...

Mai mult

Remedii naturale simple…

Remedii naturale simple și eficiente  Natura ne oferă cu generozitate o minunată varietate...

Mai mult

Beneficiile zmeurei pen…

Zmeura, aport nutrițional și proprietăți medicinale  Consumând o cană de zmeură proasp...

Mai mult

Mușețelul și rolul l…

Ceaiurile din plante medicinale: binefăcătoare pentru sănătate  Ceaiurile din plante sunt...

Mai mult

Ciupercile combat și t…

Cum pot ajuta ciupercile în tratarea cancerului?  Ciupercile au fost prețuite pentru propri...

Mai mult

Tincturile din plante m…

Care este cea mai bună modalitate de a profita de proprietățile plantelor medicinale?  Pla...

Mai mult

Mini-dictionar a celor …

Păducel (Crataegus monogyna) Cum se administrează Păducelul?  Păducelul creşte la câmp...

Mai mult

Propolisul și benefici…

Albinele sunt adevărate susținătoare ale vieții pe Pământ  Albinele, prin polenizarea f...

Mai mult

Beneficiile iasomiei pe…

Iasomia, regina florilor  Iasomia (Jasminus communis) este un arbust având flori albe, roz, ...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Ce este sindromul metabolic?  În prezent, cauzele care produc afecțiunea numită sindrom me...

Mai mult

Resveratrolul și curcu…

Resveratrolul și curcumina, doi compuși naturali valoroși în tratarea cancerului  În pre...

Mai mult

5 infuzii pentru tratar…

5 infuzii pentru tratarea anxietății  Problemele de anxietate afectează o mare parte din p...

Mai mult

Beneficiile, utilizări…

Scorțișoara cea parfumată și vindecătoare  Aromată și delicioasă, perfect potrivită ...

Mai mult

10 remedii naturiste co…

Ce sunt calculii renali?  Rinichii sunt unele dintre organele cele mai importante din corpul ...

Mai mult

Remedii naturiste cu ce…

Remedii naturiste cu ceapă  Folosită de mii de ani și apreciată atât pentru utilizările...

Mai mult