Cistita sau infecția urinară - cauze și tratament
Ce este cistita?
Cistita este o inflamație a vezicii urinare, de obicei cauzată de o infecție a acesteia. Infecția este cauzată fie de bacterii (cel mai des de Escherichia coli), dar și de ciuperca Candida albicans.
Cauzele cistitei:
-golirea vezicii urinare într-un mod necorespunzător, spre exemplu ca urmare a calculilor vezicali, a sarcinii la femei sau a unei prostate mărite, în cazul bărbaților;
- igiena precară;
- spălaturile intravaginale prea frecvente sau cu un săpun cu Ph acid dezechilibrează flora vaginală și scad imunitatea locala; spălarea intravaginala după contactul sexual prin orientarea jetului de duș în sus, spre vagin, favorizează intrarea microbilor pe uretră, direct în vezica urinară;
- folosirea contraceptivelor locale, schimbările hormonale din timpul sarcinii sau de la menopauză;
- deteriorarea sau iritarea uretrei;
- bacterii transferate dinspre anus către uretra, fie ca urmare a unui act sexual, fie prin tehnica de ștergere a anusului după defecație (mișcarea trebuie făcută dinspre organul genital înspre anus, nu invers);
- constipația, hemoroizii sau fisurile anale;
- slăbirea sistemului imunitar datorită stresului, unor boli, a uzului de antibiotice sau chiar a unei alimentații sau hidratări defectuoase.
Cistita poate afecta atât femeile, cât și bărbații. Cel mai frecvent, cistita este întâlnită în cazul femeilor, deoarece acestea au uretra mai scurtă, în comparație cu bărbații. De asemenea, deschiderea uretrei se află aproape de anus, fapt ce facilitează transferul de bacterii dinspre acesta către uretră. Cistita poate afecta femeile la orice vârstă, iar studiile arată că fiecare femeie se va confrunta cu cistita cel puțin o data în viață.
În cazul bărbaților, cistita apare cu o frecvență mai redusă, însă poate avea efecte mai grave decât în cazul femeilor. Acest lucru se datorează în mare parte cauzelor apariției afecțiunii, care la bărbați pot fi: infecții ale prostatei sau obstrucții ale tractului urinar, care pot fi cauzate de tumori sau de prostata mărită.
Simptomele cistitei:
Simptomele cistitei sunt relativ ușor de reperat: senzația de arsură sau durere la urinare, nevoia stringentă de a urina mai des decât în mod normal, urina tulbure și urât mirositoare, dureri în zona vezicii urinare, uneori sânge în urina. Cistita nu trebuie confundată cu urinatul des datorat frigului, care dispare după ce persoana în cauză revine la căldură. Spre deosebire de aceasta, infecția urinară este însoțită de usturimi sau de urină tulbure.
Tratamentul naturist al cistitei:
Pentru tratarea pe cale naturistă a cistitei propunem următoarea rețetă de tratament:
1 zeolit silicic: 4 capsule dimineața și 4 seara;
2. afin american sau merișor-capsule: o capsulă de 3 ori pe zi
3. argint coloidal forte: 20 ml de 3 ori pe zi;
4. Se iau următoarele plante:
- tătăneasă 50g
- urzică 100g
- vâsc 50g
- cimbru 100g
- salvie 100g
- coada șoricelului 100g
- rostopască 100g
- merișor 100g
- mesteacăn 100g
- salcie 100g
- pufuliță 100g
și se amestecă într-o punga (de preferat din hârtie). Seara se iau 5 linguri de plante din aceasta pungă și se pun într-un litru de apă plată.
Se lasă la macerat până dimineața. A doua zi se strecoară și se va bea câte un pahar de 4 ori pe parcursul zilei.
5. ulei volatil de scorțișoară, tea tree și lămâie: câte o picătură într-o lingură de miere de 3 ori pe zi;
6. vitamina C alcalină forte: 1-2 capsule de 2 ori pe zi;
7. băi de șezut cu infuzie de coada soricelului
Toate remediile prescrise mai sus se vor lua cu minim 30 de minute înainte de masă.
Alte indicații în tratamentul naturist al infecției urinare:
1. Bicarbonatul de sodiu
Faceți spălaturi intravaginale cu bicarbonat de sodiu perfuzabil sau chiar cu apă în care ați adăugat o linguriță de bicarbonat de sodiu alimentar.
2. Beți multa apă
Deși persoanele afectate de cistită sunt tentate să evite apa pentru a urina mai rar, un bun remediu contra infecției urinare este consumarea apei în cantități cât mai mari (minim 2 litri pe zi). Este recomandat să beți un pahar mare de apa la fiecare oră. Apa astfel consumată va va face să urinați mai des, dar în același timp va ajuta la eliminarea mai rapidă a bacteriilor din corp.
3. Afinele
Afinele sunt cunoscute pentru proprietățile lor de a inhiba răspândirea bacteriilor. Studii medicale au demonstrat faptul că sucul de afine ajută la prevenirea infecțiilor urinare. Astfel, dacă sunteți predispuși la această afecțiune neplăcută, o puteți preveni consumând afine măcar de câteva ori pe săptămână.
3. Ananasul
Ananasul conține, pe lângă alte substanțe nutritive importante, enzima cunoscuta sub numele de bromelaină. Aceasta enzimă ajută la vindecarea mai rapidă a infecțiilor urinare. Consumați câteva felii de ananas în fiecare zi, pe lângă tratamentul primit de la medic, până observați că vă simțiți mai bine.
4. Evitați relațiile sexuale pe perioada tratamentului.
5. Încălziți sare grunjoasă, după care o puneți într-un săculeț de pânză și o plasați pe zona vezicii urinare. O lăsați până se răcește, apoi o aruncați. Dacă nu aveți la îndemână sarea, chiar și o banala sticlă cu apă fierbinte poate fi de ajutor.
6 Evitați frigul sub orice formă, mai ales frigul la picioare. Faceți seara câte o baie fierbinte la picioare.
7 Este recomandat ca lenjeria intimă să fie din bumbac și dezinfectată periodic.
Cistita și alimentația:
Există alimente care irită vezica și care se recomandă să fie evitate, mai ales pe perioada tratamentului: băuturile carbogazoase, cofeina sub orice formă (cola, ceai negru sau verde, cacao), murăturile, alcoolul, vitamina C sub formă de acid ascorbic. În general, o alimentație acidă favorizează slăbirea imunității și înmulțirea bacteriilor, de aceea este recomandată o alimentație cât mai alcalină. A se evita de asemenea zahărul, aditivii alimentari, condimentele iuți și orice produs de origine animală. Usturoiul și propolisul sunt foarte indicate, deoarece sunt antibiotice de excepție. Se pot înghiți întregi cu apa câțiva caței mici de usturoi în fiecare zi pe parcursul tratamentului.
Comentarii
Vă rog să îl publicați în Forum, secțiunea reclamă.
antibioticul se ia numai pe baza de antibiograma altfel degeaba il luati
In ce ma priveste am facut spalaturi cu septovag(ustura ca naiba!!!), uns cu crema Nidoflor, un nurofen forte/zi. Renuntat la alimente acide, baut multe ceaiuri, multa apa. Dar asta nu functioneaza la toata lumea. fa si un test pentru infectie urinara(se gaseste in farmacii).
Daca exista o reteta va rog sa mi-o trimiteti si mie ,numai stiu cum sa scap de cistita .Multumesc .
Am nevoie si eu de reteta lui Dr.Catalin Luca va rog frumos
Aș putea primi și eu rețeta domnului dr. Cătălin Luca, vă rog frumos.
Mulțumesc !
Acum de cateva zile au inceput niste dureri destul de puternice, probabil a contribuit si frigul de afara. Sint nevoie constant de urinare cu o senzatie de arsuri/discomfo rt puternic si miros neplacut.
Daca stiti vreun tratament as aprecia un raspuns. multumesc
Ma puteti ajuta cu un sfat?um tratament complex ca sa scal o data pt totdeauna?Va multumesc
Sunt bărbat am 28 an , menționez am vezica neurogenă după traumatism vertebro medular care să produs acum 6 ani
În primăvara anului trecut am făcut cistită care la momentul acela am tratato cu ciprinol timp de 10 zile , mai bine zis nu prea am tratați ca după aproximativ 2 luni a reapărut , apoi a luat biseptol și iarăși a recidivat , nolicin și iar a recidivat
Ultima oară să întâmplat undeva prin lună noiembrie cand am ajuns la spital cu febră de 39,8 și bineînțeles cu usturimi la urinare . Am stat 7 zile internat unde mi să administrat antibiotic perfuzabil CEFORT , urisan , urinex . apoi am fost trimis acasă cu medicamentația de Efficef 200 mg 10 zile apoi să continui cu UroVaxom timp de 3 luni . am respectat indicația dar problema nu să rezolvat , continui să am usturimi la urinare și cum mă expun la frig fac febră ...
Menționez ca de când a început această problemă de aproape un an de zile am făcut analize , urocultură și nu îmi iese nici un fel de infecție ....respectat faptul ca nu am dat probe de urină în timpul tratamentului ci antibiotice și nici 10 zile dupa ce am terminat antibioticele.
Nu am medic urolog în oraș , dar intenționez să ajung cândva la unul , până atunci va rog să mă ajutați dumneavoastră. Aș fi recunoscător . Mulțumesc
Mulțumesc pt amabilitate , dar va rog spuneti-mi unde se poate face acest test ? Tot în laboratoarele obișnuite ?
Mulțumesc
După un nou set de analize și investigați s-a constat ca am o infecție urinară , bacteria Ecoli însoțită de cistită cronică
Bacteria fiind sensibilă la Biseptol. Imipenem , Nitrofurantoin și Fosfamicin . La indicația medicului am luat 3 gr Monural la interval de 3 zile .Ultima doză am luato acum o săptămână . in momentul de față au reapărut usturimile la urinare
Poate aveți o rețetă pt cistită , precizez ca am luat tot felul de medicamente pe bază de merișor și struguri ursului
Mulțumesc mult
Fetita mea sufera de custita deja de citiva ani. Anual ne tratam, dar apare iarasi .(ea are doar 8 anisori)sunt disperata, ce sa fac?
Precizez ca am 67 ani si in aceste luni de iarna am facut si viroze repetate, de care am scapat acum.
As dori foarte mult un tratament naturist,care sa ma ajute sa scap de aceasta problema.
Va multumes mult.
Vă rog să îl publicați în Forum, secțiunea reclamă.
Sunt bărbat. Am 28 ani și
am o infecție urinară E coli asociată cu cistită cronică , care recidivează mereu
Mă lupt cu ea de aproape un an
De o săptămână a început dureri,(arsuri , înțepături) în zonă pelviană ,
Poate fi ceva grav ?
Precizez ca la aproximativ 2-3 luni am fost nevoit să iau antibiotice din cauza usturimilor , uneori a febrei 38
Am luat și tot felul de suplimente pe bază de merișor
Poate mă puteți ajuta cu un sfat
Mulțumesc mult
De cativa ani ma confrunt cu aceasta problema...dure ri abdominale,ustu rime si discomfort la urinat..inainte erau o data pe an acum au devenit din ce in ce mai frecvente..La 2-3 sapatamani.Am facut toate testele posibile si am avut diagnosticul de vezica inflamata.Mi s-au prescris antibiotice(dox icilina) ,pe perioada tratamentului trec dar reapar dupa 2 sapatamani.Va rog dati-mi un raspuns si k reteta! Va multumesc!
Am 58 de ani. Am facut histerectomie totala acum 2 ani dar acum ma confrunt foarte des cu infectii urinare. Am facut urocultura si mi-a iesit infectie cu eskeria coli, am luat fel de fel de antibiotice dar dupa o perioada tulburarile au aparut iar. Va rog sa-mi trimiteti si mie un tratament personalizat.
Am 46 de ani. Am facut histerctomie totala acum 8 ani. Am urmatoarea problema : ma confrunt si eu cu cistite urinare in mod frecvent.Va rog sa-mi trimiteti si mie tratamentul pentru cistita. Mentionez ca am facut sumar d e urina si urocultura, dar nu a iesit infectie. Preventiv mi- s-a recomandat biseptolm 10 zile/luna, dar nu are niciun efect.Cu deosebit respect,
Marina
Ma confront si eu aproape lunar cu o cistita, care apare de regula dupa terminarea perioadei menstruale.
Am tot luat si Urinal acut, cistiflux, uractiv si acum de cateva luni iau nolicin si nospa pentru ca au devenit ca niste crize(apar brusc ) si daca nu iau nolicin nu ma lasa .
Nu stiu ce sa mai fac. Am facut mai multe analize dar in afara de candida (pe care am tratat-o cum mi-a zis doctorul) nu a iesit nimic.
Sunt o fata de 26 ani cu probleme cu infectiile urinare. Prima infectie urinara am facut-o acum 10 ani. Din acel moment am ramas cu o usturime jos care se manifesta zi de zi, nu doar la urinare uneori aparand din senin. Toata tineretea mea a fost marcata de aceasta usturime oribila. De atunci am mai facut inca 3 infectii urinare ultimele 2 fiind anul acesta prima in aprilie si a doua acum o saptamana ambele cu sange in urina. Mentionez ca am si secretii vaginale galbene si o durere in partea dreapta a abdomenului inferior. Am facut teste pentru chlamydia, gonorea, candida iesind toate negative. Ecografia transvaginala a fost si ea ok. M-am saturat de antibiotice iar usturimea tot nu trece, si nimeni nu imi da ce cap. Va rog sa ma ajutati cu un sfat sa scap de infectiile astea care imi afecteaza viata.
Sunt 15 ani de cand ma confrunt cu infectia urinara. Dureri, usturimi, tone de antibiotice, autovaccin, analize pt a descoperi anomalii genetice cu substante de contrast... Nimic neobisnuit. Ocazional infectia cu E--Coli.
Pe perioada tratamentului trec simptomele, apoi antibiograma negativa... Dupa 2-3 luni reapare. Chiar nu mai gasesc raspunsuri si solutii.. Astept un raspuns va rog. Multumesc
Nici in raspuns?:)
De vreo jumatate de an ma confrunt cu urinari frecvente.am facut toate testele pentru infectie urinara( negativ) , test de ureaplasma, clamydia( toate negativ) ecografie abdominale si intravaginala si toate sunt ok. Am urmat tratament cu antibiotic doxiciclina dar dupa un timp (3-4 luni) reapare problema.Va rog sa ma ajutati ! Multumesc.
Va rog frumos daca puteti sa-mi recomandati un tratament naturist pentru ureaplasma si mycoplasma care mi-au iesit la analiza de secretie ,nu am simtome ,dar la analiza de urina am proteine in urina si as vrea sa depistez de unde provin.
Va multumesc.
Ma confrunt cu asta de 15 ani. Am gasit o solutie data de urolog. Un mail si iti scriu
Am 25 de ani si ma confrunt cu aceasta problema de mai bine de 10 ani. Mi s-au gasit pietre la rinichi si ovare inflamate. Analizele la sange si la urina au iesit impecabile. Toate ceaiurile/pasti lele pe care le-am luat au avut efect relativ doar pe perioada tratamentului. Dureri / usturimi nu am, doar ca am senzatie de vezica plina non-stop si ma duc foarte des la baie (pt doar cateva picaturi), de peste 20 ori pe zi, noaptea e aceeasi problema.
Ati putea sa-mi recomandati un tratament naturist? Orice sfat mi-ar prinde bine.
Multumesc.
Am 30 de ani si ultimele 8 luni m-am confruntat cu 5 infecții urinare, tratate de fiecare data cu antibiotic, conform uroculturii (Ciprinol/Augme ntin/Tavanic/Su metrolim/Zinnat ), insa infectia reapare chiar in timpul tratamentului cu antibiotic.
De aceasta data arsurile sunt foarte puternice, însoțite si de dureri lombare, iar sumarul de urina a confirmat din nou infectia cu prezența de leucocite, sânge si proteine (ultima ecografie de abdomen efectuata cu o luna in urma nu a evidențiat nici nisip, nici pietre la rinichi).
Va rog din suflet daca ma puteti ajuta cu o schema alternativă de tratament, deoarece simptomele devin din ce in ce mai greu de suportat.
Va multumesc anticipat.
Cu mult respect.
La ultima ecografie de saptamana trecuta, rinichii si vezica arata bine.
Ultimul tratament a fost Tavanic + Acid Clavulanic si am fost ok cam 3 saptamani dupa ce l-am terminat, pana intr-o seara cand mi-a fost foarte frig. La o saptamana dupa am facut urocultura si a rezultat enterococus faecalis.
Ma puteti ajuta cu o recomandare/un sfat/un tratament? Va multumesc.
Am 43 de ani, sex feminin.
Multumesc anticipat!
Am 42 de ani, iar in urma unui contact sexual si a constipatiei, am facut o cistita/infecti e urinara. Nu am ajuns sa fac urocultura deoarece eram in vacanta, dar am luat Ciprinol. Ma simt ceva mai bine (dupa 3 zile de antibiotic) dar tot nu este in regula; sunt inca prezente durerile lombare si arsura in zona pubiana, dar si o stare de agitatie. Va rog sa-mi trasmiteti reteta dvs.
Va muiltumesc!
Am si eu aceleasi simptome, cu vezica dureroasa in plus. Nu pot sa dorm sau sa mănânc. Cu dureri in hipogastru si in vagin si uretra. Nu reusesc sa mai găsesc vreun răspuns. Va rog ajutati-mă cu reteta dvs. Multumesc
Va multumesc anticipat !
Am nevoie de ajutorul dvs. pentru ca am dureri zilnice, permanente cand urinez de 2-3 ani. In aceasta dimineata mult mai puternice, cu senzatia de urinare permanenta, frisoane, diaree. Nu mai stiu ce sa fac. In fiecare an am cate 2 episoade puternice, iau antibiotice pe baza antibiogramei (e-coli) dar ameliorarea senzatiei nu e permanenta si raman cu dureri zilnice dar fara necesitatea de a urina frecvent.
Ce pot sa fac? Vreau sa scap odata de aceste dureri zilnice.
Multumesc!
RSS pentru acest articol.