Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Sfaturi pentru a prevenii cancerul de sân

Scris de Dr. Luca Catalin

Sfaturi pentru diminuarea riscului de apariție a cancerului de sân

Sfaturi pentru a prevenii cancerul de sân Cancerul de sân este probabil unul dintre diagnosticele cele mai de temut pentru femei. Conform site-ului breastcancer.org, una din opt femei va suferi de cancer invaziv în viață, iar în fiecare an aproximativ 40.000 de femei își pierd viața din cauza acestei boli.

 Cu toate aceste probabilități, în cazul în care este posibil, întrebarea este: ce anume se poate face pentru a evita să facem parte din aceste statistici? Adevărul este că există multe măsuri care pot fi luate și care vor ajuta la reducerea riscului apariției cancerului de sân.

 Este important să se ia în considerare faptul că se consideră că cel puțin 10% din cazurile de cancer de sân sunt relaționate cu factori de risc genetici. Restul de 90% pare să fie cauzat de factorii de mediu.

 Mulți cercetători afirmă că acest tip de cancer poate fi prevenit cu ajutorul unei transformări adecvate a stilului de viață, precum modificarea alimentației, optimizarea nivelelor de vitamina D, practicarea unor exerciții fizice în mod regulat și evitarea expunerii la toxine pe cât de mult posibil.

 Aceasta înseamnă să faceți cu grijă un inventar atât al produselor de curățat cât și al produselor de îngrijire personală pe care le utilizați, precum și a accesoriilor și altor produse potențial toxice cu care intrați în contact zilnic. Supraexpunerea toxică are fără nicio îndoială un rol extrem de important în dezvoltarea cancerului, iar studii recente au început să arate care sunt cei mai mari agresori.

Cercetătorii identifică toxinele care trebuie evitate pentru a preveni cancerul de sân

 Conform unei cercetări publicate recent în revista Environmental Health Perspectives (Perspective asupra sănătății mediului ambient), din cadrul National Intitutes of Health (NIH) (Institutul Național de Sănătate), puteți reduce riscul de cancer de sân evitând substanțele chimice conținute de produsele obișnuite de uz zilnic. Iată un fragment extras din acest studiu:

 “Datorită faptului că studiul a demonstrat că testele efectuate pe animale sunt capabile să evidențieze probabilii factori carcinogeni care sunt declanșatori ai cancerului de sân, acest raport medical al putea ajuta mult la prevenirea cancerului de sân. Acest lucru este în mod special important deoarece doar 10% dintre cazurile de cancer de sân sunt genetice, iar cercetătorii consideră că mediul ambiant are în acest sens un rol foarte important…

 Fiecare femeie din Statele Unite a fost expusă la substanțele chimice care ar putea crește riscul de a dezvolta un cancer de sân. Din păcate, legătura dintre substanțele chmice toxice și cancerul de sân a fost ignorată mult timp,” afirmă Julia Brody, Doctor în medicină, autoarea studiului și director executiv a Silent Spring Institute. “Reducerea expunerii la substanțe chimice ar putea salva viața multor, multor femei.”

 Într-un studiu anterior, cercetătorii au identificat 216 de substanțe chimice care contribuie la creșterea tumorilor din glanda mamară în cazul rozătoarelor. În acest articol, autorii reduc lista la 102 de substanțe chimice la care din păcate, multe femei sunt expuse în mod regulat, prin intermediul alimentelor, medicamentelor, cosmeticelor, contaminării aerului sau a produselor de consum.

 Ulterior cercetătorii au grupat aceste substanțe chimice pe baza expunerii, a potențialului carcinogen și a structurii lor chimice. Această clasificare a avut ca rezultat 17 grupe relaționate cu substanțele chimice, care au fost marcate ca fiind foarte periculoase datorită capacității lor de a produce tumori în probele efectuate pe animale.

Principalii agresori chimici în cazul cancerului de sân

 În continuare, prezentăm o listă cu grupe de substanțe chimice care trebuie evitate și care cauzează cancer și sursele cele mai comune de expunere la aceste substanțe. Alți 27 de factori carcinogeni diferiți care nu intră în categoria substanțelor chimice și care apar în partea de jos a listei sunt considerate de asemenea foarte toxice. Aceste substanțe chimice includ unele substanțe folosite în pesticide, produse de consum și alimente.

 Două exemple în acest sens sunt metil eugenolul, care este utilizat în alimentele procesate ca un potențiator de gust artificial, precum și nitrozaminele din carnea afumată. Cercetătorii au luat de asemenea în considerare și obezitatea și expunerea la radiațiile medicale ca fiind factori de risc, iar în ultimul caz s-ar putea include și mamografiile nenecesare.

Substanțe chimice toxice care trebuie evitate pentru a preveni cancerul de sân

Produsele ignifuge Produsele ignifuge, rășini de poliester, polimeri plastici și spume rigide de poliuretan

Acrilamida: Alimentație ( în special în alimentele bogate în amidon precum cartofii prăjiți, preperați la temperaturi ridicate), fumul de țigară

Amine aromatice: Poliuretan, pesticide, coloranți azoici

Benzen: Benzina, fumul de țigară, diluanți pentru adezivi, vopsele, nylon

Dizolvanți organici halogenați: Procesarea alimentelor, aditivi pentru benzină, vopsele și soluții de îndepărtare a petelor

Etilen (EtO) și oxid de propilen (PO): EtO este un gaz utilizat pentru sterilizarea echipamentelor medicale, a alimentelor și condimentelor, hainelor și instrumentelor muzicale. Se găsește de asemenea în fumul de țigară și în gazul de eșapament al mașinilor.

1,3-Butadienă: Fumul de țigară, gazul de eșapament al mașinilor, benzină și emisiile de gaze ale instalațiilor industriale.

Amine heterociclice: Carne preparată la temperaturi ridicate și fumul de țigară

Hormoni endogeni și farmaceutici, precum și alte substanțe chimice perturbatoare ale glandelor endocrine: Estrogeni, progesteron, DES și alți hormoni

Medicamante non-hormonale care au activitate hormonală: Acestea includ patru agenți chimioterapeutici, două medicamente veterinare posibil prezente în alimente, diureticul furosemid, griseofulvina antifungică și diferiți agenți anti-infecțioși

MX: Unul din sutele de subproduse genotoxice folosite la dezinfectarea apei potabile

Acidul perfluorooctanoic PFOA: Îmbrăcăminte antiaderentă și rezistentă la pete, mobile, haine, ustensile de bucătărie, stingere a incendiilor, cosmetice, lubrifianți, vopsele și adezivi

Nitro-PAH: Contaminarea aerului,în principal de emisiile de tip diesel

PAH: Fumul de țigară, contaminarea aerului și alimente carbonizate

Ocratoxina A (o micotoxină naturală): Cereale și nuci contaminate, produsele din carne de porc

Stiren: Alimente care au fost în contact cu polistirenul; produse de consum și materiale de construcție, inclusiv polistirenul, covoare, adezivi, produsele pentru artele manuale și pentru curățarea casei

Produsele ignifuge aduc mai multe daune decât beneficii

 Cu toate că este dificil să alegem un grup de substanțe chimice în particular pentru a le denumi ca fiind “cele mai periculoase”, substanțele ignifuge ar putea corespunde deoarece sunt utilizate la fabricarea mobilei, inclusiv a saltelelor de pat, pe care ne petrecem mult timp de viață. În Statele Unite a fost publicată o serie de cercetări numită “Playing With Fire” (“Joaca cu focul”) de către renumita publicație Chicago Tribune:

 “Substanțele chimice toxice sunt prezente în aproape toate căminele, în canapele. scaune și multe alte produse de acest gen. Două industrii puternice - Industria Tutunului și fabricanții de substanțe chimice - lansează campanii înșelătoare care conduc la proliferarea acestor substanțe chimice, care însă nu acționează așa cum se afirmă.”

 Un procent estimat de 90% dintre locuitorii Statelor Unite au substanțe ignifuge în corp, iar numeroase studii medicale au relaționat aceste substanțe cu riscuri mari pentru sănătate, inclusiv infertilitate, defecte din naștere, un coeficient intelectual mai mic, probleme de comportament la copii, precum și cu cancerul testicular, de ficat, de rinichi și de sân.

 Substanțele chimice ignifuge aparțin clasei de substanțe chimice precum DDT și PCB (organohalogenați) și se acumulează în mediul înconjurător. Aceste substanțe chimice reacționează de asemenea în combinație cu alte toxine, deoarece se ard pentru a produce dioxine și furani care pot cauza cancer. Industria substanțelor chimice afirmă că mobilele tratate cu substanțe ignifuge cresc de 15 ori durata de a evita un incendiu.

 În realitate, această afirmație este extrasă dintr-un studiu în care s-a utilizat un puternic ignifug de tip NASA, care a oferit 15 secunde suplimentare timpului de declanșare a unui incendiu. Însă această substanță chimică sustancia nu este aceeași care se utilizează pentru tratarea majorității mobilelor, iar diverse studii independente demonstrează că substanțele chimice ignifuge cele mai utilizate nu oferă beneficii persoanelor, ci cresc cantitățile de toxine din fum.

 O substanță chimică ignifugă cunoscută ca triclorat (TDCPP) a fost eliminată din pijamalele copiilor în anii 1970 pentru că ridicat suspiciuni de a cauza cancer, însă în prezent, această substanță este un element conținut de pernele decorative pentru canapea din Statele Unite. În privința saltelei, pentru a fi siguri că nu sunteți expuși la substanțele ignifuge, se recomandă să cumpărați saltele 100% din lână sau Kevlar, ambele sunt produse care nu conțin aditivi chimici.

Antiperspirantele și produsele cosmetice – alți vinovați care cauzează cancer de sân

 Parabenii sunt substanțe chimice care sunt folosiți ca și conservanți în produsele antitranspirante și în multe produse cosmetice. Numeroase studii medicale au demonstrat că toți parabenii au o activitate estrogenică în celulele canceroase din cancerul de sân. O cercetare publicată în anul 2012 a arătat cum s-au descoperit unul sau mai mulți esteri de parabeni în 99% din 160 de probe de țesut colectate din 40 mastectomii. Prezența constantă a parabenilor în țesuturile canceroase în cazul cancerului de sân sugerează faptul că produsele antitranspirante și alte produse cosmetice ar putea crește de asemenea riscul dezvoltării unui cancer de sân.

 Cu toate că produsele antitranspirante sunt o sursă obișnuită de parabeni, autorii studiului menționat anterior semnalează că sursa de parabeni nu poate fi stabilită și că șapte din 40 de paciente au menționat că nu au folosit niciodată deodorante sau antitranspirante. Ceea ce ne arată că parabenii, independent de sursa din care provin, se pot bioacumula în țesutul mamar. Iar sursele în acset caz pot fi multe. Parabenii se pot regăsi într-o mare varietate de produse de îngrijire personală, în cosmetice și în multe medicamente. Se pare că pielea este cea mai expusă la parabeni. S-a descoperit că alt component al produselor antitranspirante și anume clorura de aluminiu, acționează în mod asemănător substanțelor oncogene care determină transformarea moleculară a celulelor canceroase.

Alte strategii de prevenire a cancerului de sân

 În cadrul cercetării celei mai ample asupra legăturii dintre stilul de viață și cancerul de sân, American Institute of Cancer Research (Institutul american de cercetare a cancerului) a estimat că aproximativ 40% din cazurile de cancer de sân din Statele Unite ar putea fi prevenite dacă persoanele vor lua decizii mai bune asupra stilului de viață. Este mai probabil ca 75 din 90% din cazurile de cancer de sân ar putea fi evitate dacă s-ar efectua modificări asupra stilului de viață recomandate în continuare.

      Recomandări alimentare cheie

Evitați zahărul, în special fructoza

 Reducerea sau eliminarea alimentelor procesate, zahăr/fructoză și alimentelor pe bază de cereale din alimentație. Totuși, fructoza, în mod clar este una dintre cele dăunătoare. Ca o recomandare generală, limitați consumul total de fructoză la cel puțin 25 de grame pe zi. Dacă aveți cancer sau rezistență la insulină cel mai bine să restrângeți consumul de zahăr la 15 grame sau mai puțin.

Limitați consumul de proteine și creșteți consumul de grăsimi sănătoase

 Luați în considerare reducerea nivelelor de proteine la un gram per kilogram de greutate corporală. Înlocuiți proteinele eliminate și carbohidrații cu grăsimi sănătoase precum ouăle organice, carne de bună caltate și din surse bio, avocado și uleiul de cocos.

Obțineți vitamina A în mod natural

 Există studii care au evidențiat faptul că vitamina A are un rol important în prevenirea cancerului de sân. Cel mai indicat este să o obțineți din alimentele bogate în vitamina A, în loc să luați suplimente. Cea mai bună sursă de vitamina A sunt gălbenușurile din ouăle organice, untul bio sau organic, fructele şi legumele verzi (brocoli, spanac), galbene (pepene galben, cartofi), portocalii (morcovi) şi roşii (ardei gras, roşii). Totuși, trebuie să aveți grijă cu suplimentele deoarece s-a demonstrat că un consum excesiv de vitamina A poate anula beneficiile vitaminei D. Dat fiind faptul că nivelele adecvate de vitamina D sunt cruciale pentru o sănătate bună în general, și în plus ajută la prevenirea cancerului, aceasta înseamnă că este esențial să existe în organism o proporție adecvată între vitamina A și vitamina D.
 La modul ideal, ar trebui să-i oferim corpului necesarul de vitamina A și de vitamina D, astfel încât, corpul să poată regla ambele sisteme în mod natural. Acest deziderat se poate obține consumând vegetale colorate (pentru vitamina A) și prin expunerea la soare folosind protecțiile adecvate (pentru vitamina D).

Obțineți cantități suficiente de iod

 Iodul este un oligoelement necesar pentru sinteza hormonilor, iar lipsa acestuia poate cauza de asemenea sau poate contribui la apariția numeroaselor probleme de sănătate, inclusiv a cancerului de sân, deoarece țesutul mamar absoarbe și folosește mult iod, de care are nevoie pentru o funcționare celulară adecvată. Deficiența de iod sau insuficiența sa în orice țesut va cauza o disfuncție a acestuia.
 Totuși, există multe controverse asupra dozei potrivite de iod. Există studii care indică faptul că a lua mega-doze, de zeci de miligrame ar putea fi contraproductiv. Un studiu recent sugerează că cel mai bine ar fi să se consume cel puțin 800 mcg de iod pe zi, iar suplimentarea cu 12-13 mg (12,000-13,000 mcg) ar putea cauza efecte secundare.

Aduceți nutrienți intestinelor

 Optimizarea florei intestinale va reduce inflamația din corp și va întări sistemul imunitar. Cercetătorii au arătat că inhibarea citochinelor inflamatorii ar putea întârzia progresia cancerului și ar îmbunătăți răspunsul la chimioterapie. Adăugarea alimentelor fermentate în mod natural în alimentația zilnică este o modalitate simplă și la îndemână pentru a preveni cancerul și a accelera recuperarea. Mai puteți adăuga un supliment de probiotice de bună calitate, însă cea mai bună opțiune în acest sens sunt alimentele fermentate în mod natural.

Evitați alimentele transgenice (sau modificate genetic)

 Evitați alimentele transgenice deoarece în general sunt tratate cu substanțe ierbicide precum Roundup (glifosat), care este un carcinogen. O echipă de cercetători francezi care au studiat pe larg substanța Roundup a concluzionat că aceasta este toxică pentru celulele umane și probabil că este un carcinogen uman. Dacă doriți să fiți siguri că vă protejați sănătatea, alegeți alimentele organice sau bio.

Evitați prăjirea cărnii

 Carnea  este relaționată cu creștere a riscului de cancer de sân, mai ales cand este prajita.  S-a descoperit că acrilamida—un carcinogen creat când alimentele care conțin amidon sunt prăjite sau fripte crește de asemenea riscul de cancer de sân.

Evitați produsele din soia nefermentată

 Soia nefermentată este bogată în estrogeni vegetali sau fitoestrogeni, cunoscuți și sub denumirea de izoflavoni. În unele studii, soia pare să lucreze sinergic cu estrogenii umani crescând proliferarea celulelor mamare, ceea ce crește probabilitatea de mutații și de celule canceroase.

 Adăugați în dietă alimente integrale

 Adăugați în dietă alimente integrale și condimente care combat cancerul, precum brocoli, varza de Bruxelles, conopida, varza roșie, feniculul, spanacul, usturoiul, prazul, sparanghelul, turmericul, scorțișoara.

Folosiți curcumina.

 Curcumina este ingredientul activ din turmeric, iar în concentrații ridicate poate fi foarte util în tratamentul contra cancerului de sân. Produsul care are concetratia necesara de curcumina pentru a avea efect terapeutic este Sanohelp. Acesta se va administra in doze de cel putin 3 picaturi de 3 ori pe zi intr-o cana de apa calduta cu minim 30 de minute inainte de masa.

Evitați consumul de alcool

 Evitați consumul de alcool sau cel puțin limitați consumul acestuia.

         Alte strategii pentru un stil de viață care poate preveni cancerul de sân

Optimizați-vă nivelele de vitamina D

 Vitamina D influențează practic fiecare celulă din corp și este unul dintre factori cei mai puternici împotriva cancerului. În prezent există mai mult de 800 de referințe în literatura medicală care demonstrează eficiența vitaminei D contra cancerului. Vitamina D este capabilă să pătrundă în celulele canceroase și să cauzeze apoptoza (moartea celulară). Cercetările medicale au demonstrat de asemenea că vitamina D distruge celulele canceroase în mod eficient, la fel ca medicamentul Tamoxifen folosit în cancerul de sân, însă fără efectele secundare și cu costuri mult reduse. Vitamina D acționează sinergic cu fiecare tratament împotriva cancerului, însă fără a avea efecte secundare.
 Conform Carole Baggerly, director al GrassrootsHealt, aproximativ 90% din cazurile de cancer de sân ar putea fi relaționate cu o deficiență de vitamina D. Recente, o meta-analiză de cinci studii, publicată în martie 2014 în publicația Anticancer Research1 (Cercetarea anticancer), a arătat că pacientele diagnosticate cu cancer de sân care aveau nivele ridicate de vitamina D au avut o probabilitate dublă de a supraviețui în comparație cu pacientele care aveau niveluri scăzute din această vitamină. Grupul care avea nivele serice ridicate a avut un nivel mediu de vitamina D de 30 nanograme per milimetru (ng/ml). Femeile din grupul seric scăzut au avut o medie de 17ng/ml, care este nivelul mediu de vitamina D găsit la pacientele cu cancer de sân din Statele Unite.
 Cercetătorii care au lucrat la acest studiu au sfătuit medicii să monitorizeze nivelele de vitamina D și să le optimizeze ca făcând parte din îngrijirea standard în cazul cancerului de sân.  Un alt studiu realizat în anul 2011 a demonstrat că un nivel de vitamina D de 50ng/ml este relaționat cu un risc de cancer de sân cu 50% mai mic.

Se recomanda administrarea vitaminei D ca supliment, dar trebuie avut in vedere sa fie o vitamina D naturala pentru a avea o asimilare buna. Recomandam 4000 ui/zi de Vitamina D3 naturala .

Optimizați-vă nivelul de vitamina C

S-a demonstrat ca vitamina C are un cert efect antitumoral , mai ales in doze mari. Recomandam Vitamina C alcalina forte, care lcalinizeaza si organismul , lucru de asemeni esential in lupta impotriva cancerului . Dozele de preventie recomandate de Vitamina C alcalina forte sunt de minim 4g /zi , dar in caz de tratament se creste doza chiar si pana la 10g/zi sub supravegherea medicului.

Mențineți o greutate corporală sănătoasă

 O greutate corporală armonioasă se va menține mult mai ușor dacă practicați în mod regulat exerciții fizice. ejercicio. Este important să pierdeți excesul de grăsime corporală deoarece grăsimea produce estrogeni, care pot alimenta cancerul de sân.

Îmbunătățiți-vă sensibilitatea receptorilor de insulină/leptină

 Cea mai bună modalitate de a face aceasta este evitând zahărul și cerealele rafinate și făcând exerciții fizice în mod constant și regulat.

Evitați xenoestrogenii

 Xenoestrogenii sunt substanțe chimice sintetice care imită estrogenii naturali. Aceștia au fost relaționați cu o mare varietate de efecte nocive asupra sănătății umane, inclusiv reducerea numărului de spermatozoizi la bărbați și creșterea riscului de cancer de sân la femei. Există mulți xenoestrogeni, precum hormonii de creștere folosiți în cazul bovinelor și conținuți de lactatele comerciale, materialele plastice precum bisfenolul A (BPA), ftalații și parabenii din produsele de îngrijire personală și substanțele chimice utilizate în materialele non-adezive, printre altele.

Alăptați exclusiv timp de maxim șase luni

 Cercetările medicale au arătat că aceasta reduce riscul de cancer de sân.

Evitați câmpurile electromagnetice cât de mult posibil

 Limitați-vă expunerea la acestea și protejați-vă de radiația produsă de telefoanele mobile, stațiile de bază și stațiile de Wi-Fi, și minimizați de asemenea expunerea la radiografii, inclusiv cele dentare, tomografii computerizate și mamografii.

Odihniți-vă bine

 Asigurați-vă că aveți parte de suficient somn de regenerare. Dacă dormiți prost aceasta poate interfera cu producerea melatoninei, care este relaționată cu o creștere a riscului de rezistență la insulină și cu creșterea în greutate, ambele contribuind la riscul apariției unui cancer.

Folosiți instrumente eficiente pentru a controla stresul cotidian

 Stresul este una din cauzele principale ale apariției bolilor, iar aproximativ 85% dintre boli sunt cauzate de factori emoționali. Conform ultimelor studii din domeniul psihosomaticii, este foarte posibil ca stresul și problemele emoționale să fie mai importante decât problemele fizice, așadar luați măsurile potrivite pentru a elimina vechile probleme, tensiuni, frustrări care vă perturbează întregul organism. Recurgeți la specialiști din domeniu și folosiți cu încredere tehnici de vindecare sau de eliberare emoțională pentru a aduce pacea atât în corpul cât și în sufletul dumneavoastră.

 Preluați controlul asupra stilului de viață pentru a reduce în mod semnificativ probabilitatea apariției cancerului de sân

 Prevenirea cancerului de sân este un factor cu mult mai important și mai puternic decât detectarea acestuia, iar evitarea factorilor chimici periculoși menționați este extrem de importantă în cadrul oricărei strategii de prevenire a cancerului. În prezent au început să apară din ce în ce mai multe variante lipsite de substanțe nocive și toxice atât pentru produsele cosmetice, de curățat, cât și pentru mobilier, haine și bineînțeles alimente. Încercați să aveți ca stil de viață alegerea variantelor naturale și lipsite de toxicitate mai ales în cazul produselor pe care le folosiți în mod regulat.

 Toate acestea contează deoarece aceste substanțe se acumulează în timp din diferite surse și cauzează mult rău. În cazul produselor de curățenie și cele de îngrijire personală, puteți înlocui cu ușurință majoritatea sau chiar toate aceste produse cu ingrediente economice și non-toxice. Uleiul de cocos, de exemplu, are o mulțime de utilizări atât ca produs de înfrumusețare cât și în alimentație. La fel este și cazul bicarbonatului de sodiu și al oțetului. Multe din aceste recomandări vor reduce în mod automat expunerea dumneavoastră la toxinele care cauzează cancer.

 Sursă: Ayurvedic Medica

Mai poti citi din Boli, afectiuni si tratamentul lor

Scleroza laterală amio…

Scleroza laterală amiotrofică, descriere generală  Scleroza laterală amiotrofică (SLA), ...

Mai mult

Bolile hepatice, un sem…

Expunerile la substanțele chimice și afecțiunile hepatice  Deși nu există multe date des...

Mai mult

Se poate preveni o isch…

Ce este ischemia cerebrală?  Când în creier apare o lipsă de sânge, întregul organism s...

Mai mult

Degenerescența macular…

Ce este degenerescența maculară?  Multe persoane sunt afectate de o boală care este princi...

Mai mult

Infecția cu coronaviru…

Ce este coronavirusul și ce simptome produce?  Coronavirusurile sunt o familie de virusuri c...

Mai mult

Protocol de prevenție …

A preveni este infinit mai bine decât a trata  Prevenția este cel mai bun remediu pentru in...

Mai mult

Întrebări și răspun…

Date generale despre pandemia cauzată de COVID-19  Virusul COVID-19, cunoscut sub numele de ...

Mai mult

Cum să ne protejăm de…

Măsuri generale de protecție pentru a evita infecția cu virusul COVID-19  Coronavirusul de...

Mai mult

Bolile hepatice, un sem…

Afecțiunile hepatice sunt o epidemie în creștere  Potrivit Societății Americane de Can...

Mai mult

10 remedii pentru a com…

Ce este hipotiroidismul?  În prezent, aproximativ 15% din populația mondială suferă de hi...

Mai mult

Oboseala, simptom comun…

De ce apare starea de oboseală?  De fiecare dată când în organism se declanșează o boal...

Mai mult

Recomandări pentru îm…

Care sunt cauzele unei circulații sanguine deficitare?  A urma un stil de viață sănătos ...

Mai mult

11 recomandări și rem…

Ce cauzează infertilitate în cazul femeilor?  Infertilitatea la femei se poate datora mai m...

Mai mult

Dieta antiestrogenică:…

Care este rolul hormonilor estrogeni în organism?  În special în timpul menopauzei, multe ...

Mai mult

Distensia abdominală: …

Ce este distensia abdominală?  Distensia sau umflarea abdominală este primul simptom în ca...

Mai mult

Ascita: cauze, simptome…

Ce este ascita?  Ascita este o boală a ficatului care constă în acumularea excesivă de li...

Mai mult

Cum putem evita gripa?

Care este cauza reală a răcelii și a gripei?  Răcelile și gripa sunt una dintre cauzele ...

Mai mult

Plante și suplimente a…

Nutrienți care combat diabetul în mod natural  Vitaminele, grăsimile, carbohidrații și m...

Mai mult

Plante și suplimente a…

Diabetul, un pericol real pentru sănătate  Diabetul este o boală metabolică ce este car...

Mai mult

Cum se combate oboseala…

Cum se combate oboseala suprarenală?  Conform unei cercetări realizate de către American P...

Mai mult

Stresul, anxietatea și…

Importanța prevenirii bolilor cardiovasculare  Conform Organizației Mondiale a Sănătăți...

Mai mult

Hipertiroidismul: simpt…

Hipertiroidismul: simptome, recomandări și remedii (II)  Glanda tiroidă produce hormonii n...

Mai mult

Hipertiroidismul: simpt…

Ce este hipertiroidismul?  Glanda tiroidă produce hormonii numiți tiroxină (denumită și ...

Mai mult

Cum se previne faringit…

Ce este faringita?  Faringita este o boală care se caracterizează prin inflamația gâtului...

Mai mult

7 tratamente naturiste …

7 tratamente naturiste pentru vitiligo  Vitiligo sau leucoderma este o problemă care afectea...

Mai mult

Cum se pot evita chistu…

Cum se pot evita chisturile mamare?  În prezent, una dintre cele mai mari temeri ale femeilo...

Mai mult

Gingivita: cauze și re…

Ce este gingivita?  Gingivita este o boală în general bacteriană care provoacă inflamarea...

Mai mult

Sclerodermia: cauze și…

Ce este sclerodermia?  Sclerodermia, numită de asemenea și scleroză sistemică progresivă...

Mai mult

Sucuri recomandate în …

Sucuri recomandate în diabet  Diabetul este o carență de insulină care produce nivele rid...

Mai mult

Hipotiroidismul: simpto…

Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci...

Mai mult

6 băuturi naturale con…

6 băuturi naturale contra infecțiilor urinare  În special femeile se confruntă cu infecț...

Mai mult

Anemia: prevenire și r…

Ce este anemia?   Anemia este o afecțiune a sângelui care poate provoca o întreagă listă...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Cauzele durerilor articulare  Deteriorarea articulațiilor poate să apară odată cu înaint...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce este migrena?  Migrena este un tip de durere de cap care este însoțită și de alte simp...

Mai mult

Recomandări pentru pre…

Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Mai mult

Recomandări pentru pre…

Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fic...

Mai mult

10 alimente bune pentru…

10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cel...

Mai mult

Remedii naturale pentru…

Remedii naturale pentru durerile musculare  Cu toții am suferit la un moment dat de dureri m...

Mai mult

Fibromialgia: ghid nutr…

Ce este fibromialgia?  Fibromialgia este un termen care provine de la termenul latin “fibra...

Mai mult

Cum se previne diabetul…

Ce este diabetul zaharat de tip 2?  Cercetările medicale referitoare la diabetul zaharat de ...

Mai mult

Ficatul gras: simptome…

Ce este ficatul gras?  Ficatul este un organ de mare importanță care participă la digestie...

Mai mult

Rolul exercițiilor fiz…

Exercițiile fizice sunt o cheie importantă pentru prevenirea bolilor grave  Atunci când v...

Mai mult

Efectele antiinflamator…

Un studiu recent a evidențiat faptul că curcumina reduce inflamația din corp  Un studiu ar...

Mai mult

Sfaturi pentru a preven…

Sfaturi pentru diminuarea riscului de apariție a cancerului de sân  Cancerul de sân este p...

Mai mult

Simptomele anxietății

Simptomele anxietății  Corpul nostru dispune de sisteme bazice care ne ajută să atingem a...

Mai mult

Oboseala cronică

Oboseala cronică sau oboseala persistentă   1. Oboseala fizică și mentală  Oboseala ...

Mai mult

Bronsita - cauze si tra…

Tratarea naturală a bronșitelor  Afecțiunile bronhiilor sau bronșitele, nu sunt deloc d...

Mai mult

Gastrita: indicații si…

Gastrita: indicații și tratament naturist  Cei care au probleme cu stomacul si suferă de...

Mai mult

Cistita - cauze si trat…

          Cistita sau infecția urinară - cauze și tratament Ce este cistita? Ci...

Mai mult

Hepatita - cauze si tra…

Hepatita - cauze și tratament Ce este hepatita?  Hepatita este o boală inflamatorie a fi...

Mai mult