Ceaiul negru - prezentare
Ceaiurile au diferite proprietăți din cele mai benefice asupra sănătății, însă mulți dintre noi nu știm încă cum să le folosim, în ce cantități și în ce combinații. De exemplu, cafeaua ce ne trezește dimineața poate fi înlocuită cu o soluție mult mai la îndemâna noastră și cu beneficii semnificative pentru organismul nostru, ceaiul negru.
Denumirea de "ceai negru" se referă la culoarea frunzelor, deoarece infuzia are în general, nuanța de negru-roșiatic. Ceaiurile negre de calitate pot fi infuzate în apă fierbinte și lăsate mai mult la infuzat decât alte tipuri de ceai, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care ceaiul negru conține cea mai mare cantitate de cafeină.
Ceaiul negru și cel verde provin ambele din aceeași plantă numită Camellia sinesis și se prepară din frunzele și tulpinile acesteia. Însă, acestea se diferențiază prin faptul că ceaiul negru are un aspect și o aromă distinctă, datorită faptului că este fermentat. Frunzele de ceai negru trece printr-un întreg proces de elaborare care constă în patru etape: oxidare, rulare, fermentare și în final uscare.
Deși există într-adevăr mai multe studii medicale despre beneficiile incontestabile ale ceaiului verde, este necesar să prezentăm și beneficiile ceaiului negru asupra sănătății.
Notorietatea ceaiului negru
Conform statisticilor, în anul 1997 ceaiul negru reprezenta aproximativ 75% dintre toate tipurile de ceai consumate în întreaga lume.
Pentru occidentali, ceaiul negru a fost întotdeauna cel mai clasic și mai cunoscut dintre toate tipurile de ceai, mai ales în Marea Britanie. Se pare însă că în prezent această tendință este în curs de schimbare și se consumă tot mai des și alte ceaiuri precum binecunoscutul ceai verde, ceaiul Oolong sau ceaiul roșu Pu Erh. Aceste ceaiuri au fost consumate și preferate în mod tradițional, aproape în mod exclusiv, în țările asiatice.
Chiar dacă și alte tipuri de ceai câștigă tot mai multă notorietate, ceaiul negru rămâne cel mai consumat tip de ceai la nivel mondial.
Beneficiile ceaiului negru asupra organismului
În general, ceaiul negru poate fi consumat fără niciun fel de probleme, însă este recomandat să nu se consume după ora 17, datorită conținutului său bogat de cafeină.
Ceaiul negru este un aliat de nădejde al organismului, deoarece protejează organismul de diverse boli cardiovasculare, scade colesterolul și reglează greutatea corporală. Consumat zilnic, ceaiul negru ne ajută să ne păstrăm o siluetă de invidiat, deoarece acesta are proprietatea de a stimula digestia și de a arde grăsimile. De asemenea, dantura este protejată, iar apariția cariilor și a plăcii bacteriene sunt împiedicate datorită consumului de ceai negru.
Să vedem în continuare ce alte beneficii aduce ceaiul negru organismului nostru:
- Are un conținut bogat de antioxidanți, cu toate că în cantități mai mici decât ceaiul alb sau ceaiul verde;
- Datorită flavonoidelor pe care le conține, ceaiul negru este util pentru îmbunătățirea capacității atât de dilatare, cât și de contractare a vaselor de sânge;
- Reduce riscul declanșării atacurilor cardiace;
- Ajută ca colesterolul HDL (colesterolul bun) să nu se oxideze;
- Poate preveni atacurile cardiace, boala Parkinson și ateroscleroza;
- Consumat în mod regulat, poate preveni anumite tipuri de cancer;
- Ajută la relaxarea vaselor de sânge, datorită conținutului său bogat de flavonoide;
- Împiedică formarea plăcilor de aterom (colesterol rău) care sunt responsabile de majoritatea accidentelor cardiovasculare;
- Are efect diuretic.
Valorile nutriționale ale ceaiului negru
Caracteristica nutrițională cea mai reprezentativă pentru ceaiului negru este aceea că are un indice de teină mai ridicat decât alte tipuri de ceaiuri. Teina este o substanță vegetală asemănătoare cafeinei și este puternic stimulantă și energizantă. Cel mai mic nivel de teină se găseşte în ceaiul alb, urmat de ceaiul verde, iar tipurile care pot înlocui cu succes cafeaua atunci când avem nevoie să alungăm starea de somnolenţă sunt ceaiul negru şi ceaiul Oolong.
Totodată, ceaiul negru este foarte bogat în minerale, precum zinc, calciu, crom, magneziu, mangan, fier, potasiu, fosfor, fluor și aluminiu.
Ceaiul negru mai are puternice proprietăți antioxidante și este bogat în uleiuri volatile, aminoacizi, iod și vitaminele PP, K, B1, B2 și vitamina C.
Ceaiul negru poate preveni cancerul
Ceaiul negru este un aliat de nădejde pentru prevenirea cancerului. Numeroase studii medicale au arătat că ceaiul negru poate preveni apariția cancerului și a celulelor tumorale. Ceaiul negru previne îndeosebi apariția cancerului pulmonar, ovarian, de col sau rectal. De asemenea, studiile și cercetările din domeniul medical au dovedit că ceaiul negru previne și apariția cancerului de prostată, de stomac sau de sân.
Dar care este motivul pentru care ceaiul negru poate ajuta la apariția cancerului? Frunzele de ceai negru conțin substanțele numite flavonoide. Flavonoidele sunt compuși polifenolici, care se găsesc în fructe, legume și anumite băuturi (ceai, cafea, sucurile de fructe, vinul roșu).
Flavonoidele au numeroase efecte benefice asupra sănătății, au proprietăți anti-alergice, antivirale, antiinflamatorii, antiagregante plachetare, antioxidante și antitumorale.
Iată ce a declarat cercetătoarea din domeniul nutriției, Aedin Cassidy, profesoară la Norwich Medical School din Anglia: "Principalele surse de flavonoide includ ceaiul negru şi citricele, care pot fi foarte uşor de inclus într-o dietă, ceea ce ne sugerează că schimbările simple ale obiceiurilor alimentare pot avea un impact important în ce privește reducerea riscului de instalare a cancerului ovarian".
Alte beneficii ale consumului de ceai negru
Iată alte câteva beneficii importante pentru sănătate pe care le aduce consumul de ceai negru:
Ceaiul negru previne afecțiunile cardiovasculare
Ceaiul negru se dovedește a fi un aliat de nădejde pentru protejarea și salvarea arterelor. Așadar, un consum regulat de ceai negru împiedică formarea de cheaguri de sânge ce ar putea bloca arterele, iar oxidanții și flavonoidele îmbunătățesc vasodilatația coronariană.
Ceaiul negru protejează de tulburările sistemului digestiv
Sistemul digestiv este mult mai protejat cu ajutorul unui consum regulat de ceai negru, iar afecțiunile acestuia sunt cu ușurință combătute. Ceaiul negru previne diareea, ameliorează tulburările gastrice, intestinale și inflamațiile intestinale.
Ceaiul negru stimulează activitatea cerebrală
Ceaiul negru este un excelent stimulent al activității cerebrale, deoarece cafeina în cantități reduse conținută în ceaiul negru este un stimulent minunat ce contribuie la reglarea circulației sângelui către creier.
Ceaiul negru energizează în mod natural
Ceaiul negru este un bun înlocuitor al cafelei și datorită faptului că mărește nivelul de energie al organismului, stimulând inima, sistemul respirator și creierul. Fiind un stimulent al sistemului nervos central, ceaiul negru este indicat mai ales atunci când se dorește menținerea unei stări de alertă mentală.
Contraindicații pentru ceaiul negru
Unul din principalele efecte negative ale consumului de ceai negru este acela că împiedică absorbția fierului în organism. Pentru a se evita acest lucru, se recomandă ca ceaiul negru să nu fie consumat cu o oră înainte și cu o oră după masă. Astfel, nutrienții din alimente pot fi absorbiți cu ușurință în organism.
Datorită conținutului său de cafeină, mai ridicat decât în toate celelalte ceaiuri, ceaiul negru crește tensiunea arterială, poate produce insomnie dacă este consumat târziu, palpitații sau nervozitate, printre altele.
Pe de altă parte, efectul diuretic al tuturor tipurilor de ceai, poate provoca o pierdere prin urină a mineralelor, precum potasiu, calciu și sodiu. Cu toate că ar fi nevoie de o cantitate destul de mare de ceai pentru ca aceste pierderi să fie semnificative, este bine să se ia în considerare acest lucru, mai ales în cazul persoanelor care au carențe de aceste minerale, cum este de exemplu osteoporoza.
Totuși, dacă se consumă două-trei căni de ceai negru zilnic, la adulții sănătoși nu ar trebui să apară nicio problemă.
În cazul femeilor însărcinate sau care alăptează, se recomandă să se consume maxim două căni pe zi de ceai negru.