Cei mai buni antioxidanți pentru sănătatea ta

Scris de Dr. Luca Catalin

Ce sunt antioxidanții și cum ne ajută aceștia?

Cei-mai-buni-antioxidanti-pentru-sanatatea-ta Antioxidanții sunt substanțe care protejează celulele corpului de efectul dăunător al radicalilor liberi prezenți în produsele chimice, fumul de țigară, poluanți, radiații, unele alimente nocive și ca rezultat natural al metabolismului.

 Corpul nostru este agresat în mod constant de milioane de radicali liberi, de care se apără prin intermediul enzimelor care circulă prin corpul nostru. Fără ajutorul acestora, cancerul și dezechilibrele hormonale ar fi efectul natural imediat.

 Expunerea crescută la radiații, poluarea și alți factori nocivi cu care ne confruntăm, ne determină, dacă ne dorim să avem o stare de sănătate echilibrată, să introducem în dieta noastră zilnică o cât mai mare cantitate de antioxidanți. Totuși, trebuie să fim atenți atunci când luăm suplimente de antioxidanți și să cerem întotdeauna părerea avizată a unui medic specialist, deoarece:

 - Unii antioxidanți sintetici interacționează cu medicamentele, cauzând efecte secundare nedorite.

 - Supradozele de vitamina A cresc riscul bolilor cardiovasculare și a cancerului, și pot genera probleme în sarcină.

 - Consumarea vitaminei E în exces și fără supraveghere medicală a fost asociată cu o creștere generală a mortalității.

 - Perioadele lungi de suplimentare cu seleniu a cauzat, în mod neașteptat, o mai mare incidență a cazurilor de diabet de tip 2.

 Din contră însă, nu rezultă nici un efect advers datorită consumului de antioxidanți din surse naturale, cum sunt fructele și legumele.

 

  Cei mai buni antioxidanți pe care e indicat să-i incluzi în dieta ta sunt:

1. Carotenoizii

 Carotenoizii sunt substanțe prezente în pigmenții plantelor și care au anumite funcții nutritive, fie acționând ca antioxidanți, fie folosind corpului pentru producerea vitaminelor.

 Există o mare cantitate de carotenoizi diferiți. În general, aceștia întăresc rezistența împotriva infecțiilor, reduc riscul de cancer și protejează împotriva problemelor cardiovasculare.

 Unul dintre carotenoizii importanți este beta-carotenul, care protejează arterele și sistemul respirator.

 Carotenoizii sunt clasificați ca agenți chimiopreventivi ai cancerului, fiind protectori împotriva cancerului pulmonar în cazul fumătorilor. Este dovedit științific faptul că consumul de salate, fructe și sucuri de fructe proaspete și preparate în casă de 5 până la 7 ori pe săptămână reduc în mod semnificativ riscul de cancer.

2. Luteina

 Este un pigment prezent în vegetalele galbene și portocalii. Este relaționată cu vitamina A, iar consumul său frecvent este îndeosebi benefic pentru sănătatea ochilor, deoarece ajută la evitarea apariției cataractei și a degenerării maculare, precum și la reducerea riscului bolilor cardiovasculare.

 Alimentele bogate în luteină sunt morcovii, porumbul,varza creață, spanacul, ardeii și gălbenușul de ou.

3. Seleniul

 Seleniul este un mineral prezent în apă și are importante funcții în organism, cu toate că nu se obține din apa îmbuteliată.

 Carența de seleniu este destul de rară, în general aceasta apare în țările slab dezvoltate şi în ţările care au soluri cu concentrații mici de seleniu. Lipsa acestui mineral duce la dezvoltarea bolilor de inimă, a hipertiroidismului, a retardului psihic şi la slăbirea sistemului imunitar.

 Seleniul, în cantități adecvate, s-a demonstrat că protejează împotriva cancerului de prostata, iar deficiența sa a fost un efect lateral în tulburări precum boala Crohn sau Sida. Seleniul poate fi asociat în tratamentele împotriva mătreții, artrită sau infertilitate.

 Principalele surse alimentare de seleniu sunt: soia, linte, fasole, usturoi, seminţe de floarea soarelui, seminţe de in, nuci caju, cătină, cereale, peşte, ouă, etc.

4. Vitamina A

 Absența vitaminei A este asociată cu o mai mare incidență a cancerului pulmonar. Este unul din nutrienții cei mai importanți pentru regenerarea sistemului imunitar, iar unele tratamente alternative o utilizează pentru combaterea anumitor boli și virusuri.

 Precum toți antioxidanții, este un nutrient esențial pentru sănătatea pielii. Cele mai importante surse de vitamina A sunt: morcovii, spanacul, brocoli, dovleacul, salata verde, cartoful dulce, ardeiul roşu, măceşele, vişinele, cireşele amare, caisele.

5. Vitamina C

 Vitamina C este fundamentală pentru sănătatea sistemului circulator și a regenerării tuturor celulelor din corp. Consumul său trebuie să fie zilnic pentru ca regenerarea celulară să se realizeze în condiții optime.

 Vitmina C este implicată în menținerea stării generale de sănătate, în regenerarea arterelor, în combaterea cancerului, infarctului, menținerea sănătății oculare, prevenirea formării ridurilor și a bolilor prenatale.

 Vitamina C este esenţială în producerea colagenului, proteina ce menține pielea fină şi lipsită de riduri şi în producerea norepinefrinei, un neurotransmiţător care previne stările de depresie. Vitamina C participă şi la eliminarea colesterolului rău şi la arderea grăsimilor din organism.

 Vitamina C se găsește în fructele și legumele intens colorate precum: cătină, căpșuni, portocale, lămâi, pomelo și mandarine și: brocoli, conopidă, varză creață, spanac, ridichi, mazăre.

6. Vitamina E

 Împreună cu vitamina C și beta-carotenul, studiile realizate despre vitamina E au semnalat faptul că aceasta are efecte pozitive în prevenirea apariției cancerului, eliminarea radicalilor liberi, inhibarea substanțelor de carcinogene și repararea daunelor codului genetic.

 Simptomele unei carenţe de vitamina E din organism sunt în principal de natură neurologică şi includ lipsa echilibrului şi a coordonării motorii (ataxie), leziuni ale nervilor, apatie, leziuni ale retinei.

 Vitamina E ajută la combaterea petelor produse de soare și întârzie apariția ridurilor, fiind cel mai bun antioxidant dintre cei cunoscuți.

 Principalele surse alimentare de vitamina E sunt uleiurile vegetale presate la rece (măsline, floarea soarelui, cânepă, etc.), alunele, migdalele, cătina, avocado, roșiile, sparanghelul, spanacul.

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
This comment was minimized by the moderator on the site

Am o intrebare f. importanta: Am inceput sa iau Vitamina C 1000 mg cu macese & acerola, as dori sa stiu daca este adevarat ca se poate slabi cu aceasta vitamina, adica sa dizolve depozitele de grasimi, celulita, etc. consumand de la 1000 si 3000...

Am o intrebare f. importanta: Am inceput sa iau Vitamina C 1000 mg cu macese & acerola, as dori sa stiu daca este adevarat ca se poate slabi cu aceasta vitamina, adica sa dizolve depozitele de grasimi, celulita, etc. consumand de la 1000 si 3000 mg pe zi?, bineinteles avand grija si de alimentatia zilnica!

As dori sa primesc un raspuns cat mai repede, corect si sigur!

P. S. Imi puteti da alte sfaturi referitor la aceasta problema legat de vitamina C si dorinta de slabire sau eventual introducerea si altor vitamine pentru a avea aceste rezultate?

Va multumesc!

Citeşte mai mult
i
There are no comments posted here yet

Lasă comentariile tale

  1. Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Rate this post:
Ataşamente (0 / 3)
Share Your Location

Mai poti citi din Nutritienti esentiali

Suplimente anti-corona…

Melatonina, un supliment pentru a preveni și trata infecția cu COVID-19  În articolul ante...

Mai mult

Suplimente anti-corona…

Rolul esențial al vitaminei D pentru prevenirea COVID-19  În acest articol vă prezint c...

Mai mult

Rolul potasiului în a…

Ce este potasiul și care este rolul său?  Potasiul este mineralul care apare în cantitatea...

Mai mult

Biotina (Vitamina B7):…

Ce este biotina?  Biotina este o vitamină din complexul vitaminelor B care este necesară fi...

Mai mult

Carbohidrații în die…

Ce sunt carbohidrații?  O nutriție corectă este cu siguranță baza unei sănătăți î...

Mai mult

Enzime și probiotice:…

Ce sunt enzimele digestive?  Deoarece atât enzimele digestive cât și probioticele acțio...

Mai mult

Colina, nutrient cheie…

Ce este colina?  Colina este o substanță care în mod normal este asociată cu vitamina B, ...

Mai mult

Niacina: beneficii pen…

Niacina reduce nivelele de colesterol și protejează inima  Niacina (Vitamina B3), cunoscu...

Mai mult

Importanța sulfului p…

Importanța sulfului pentru sănătate (II)  Sulful are un rol important în multe procese bi...

Mai mult

Importanța sulfului p…

Sulful este esențial pentru sănătate  Sulful poate fi considerat un mineral “uitat” de...

Mai mult

7 minerale cheie pentr…

 7 minerale cheie pentru sănătate  Nutriționiștii afirmă că există o mare posibilitat...

Mai mult

Seleniul și beneficii…

Ce este seleniul?  Seleniul a fost descoperit în anul 1817 de chimistul suedez Berzelius și...

Mai mult

5 beneficii ale clorof…

Ce este clorofila?  Clorofila este unul din compușii chimici fundamentali care este prezent ...

Mai mult

Beneficiile steviei pe…

Despre stevie – date generale  Stevia Rebaudiana Bertoni este o plantă perenă având un r...

Mai mult

Vitamina E contra boli…

Vitamina E contra bolilor cronice și a îmbătrânirii  A avea o dietă echilibrată, bogat...

Mai mult

Probioticele și afec…

Ce sunt probioticele?  Conform FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Ag...

Mai mult

Alimente bogate în fl…

Alimente bogate în flavonoide contra anxietății  În prezent, anxietatea afectează o...

Mai mult

7 alimente pentru stim…

Somnul și sănătatea  Chiar dacă multe persoane ignoră acest aspect, somnul are o strâns...

Mai mult

Cum să identificăm d…

De ce apar deficiențele nutriționale?  Există o mare posibilitate ca corpul să fie defici...

Mai mult

Combate depresia cu aj…

Ce este depresia?  Depresia este o tulburare care afectează în prezent milioane de persoane...

Mai mult

Cele mai bune alimente…

Cele mai bune alimente pentru sănătatea ochilor  Mai mult de 70% dintre subiecții care au ...

Mai mult

Vitaminele care reduc …

Vitaminele care reduc riscul de cancer de piele  S-a demonstrat în numeroase studii medicale...

Mai mult

Hidratarea corectă - …

Beți apă pentru sănătate!  A bea apă zilnic (de preferat de izvor sau cât mai pură), e...

Mai mult

Nutrienți pentru rege…

Ce este mielina?  Mielina este o lipoproteină care se găsește în organismul vertebratelor...

Mai mult

Magneziul reduce riscu…

Alimentația sănătoasă poate preveni cancerul  Alimentația este unul din cei mai puternic...

Mai mult

Lista alimentelor boga…

Lista alimentelor bogate în minerale  Mineralele se împart în trei clase: macroelemente, m...

Mai mult

7 nutrienți pentru o …

Nutrienți fundamentali pentru menținerea pielii în condiții optime  A avea o piele frumoa...

Mai mult

Dieta pentru un păr s…

Aspectul părului depinde într-o mare măsură de alimentație  Spune-mi ce mănânci și î...

Mai mult

Alimente bogate în ma…

Magneziul, un mineral foarte important pentru sănătate  Magneziul este un mineral destul de...

Mai mult

Cei mai buni antioxida…

Ce sunt antioxidanții și cum ne ajută aceștia?  Antioxidanții sunt substanțe care prote...

Mai mult

Enzimele și rolul lor…

Ce știm despre enzime?  Probabil ați auzit deja despre enzime și probabil știți deja câ...

Mai mult

Vitamina E: proprietă…

Vitamina E: proprietăți și surse alimentare  Principala funcție a vitaminei E este cea de...

Mai mult

Omega 3, beneficii și…

Omega 3: proprietăți și beneficii   Grăsimile sunt o serie de compuși care au în comun...

Mai mult