Cura cu nuci
Vă prezentăm, în cele ce urmează, câteva cure şi diete pe bază de nuci, precum şi rolul nucilor în cadrul acestor cure şi diete. În plus faţă de ceea ce urmează să vă prezentăm aici, vă recomandăm să citiţi şi articolul despre nuci şi proprietăţile lor terapeutice.
Cura cu miez de nucă
În ce constă cura cu miez de nucă?
În cadrul curei cu miez de nucă se consumă zilnic miezul a 10 nuci, timp de minim o lună de zile. Se recomandă să se consume, pe cât posibil, miez de nucă hidratat, adică miez de nucă ce a fost mai înainte înmuiat în apă de izvor timp de câteva ore, fiind apoi curăţat de pieliţă (aceasta se desprinde mult mai uşor după înmuiere). După consumul miezului celor 10 nuci, se consumă câte un pahar de suc proaspăt de fructe sau legume, obţinut de dumneavoastră acasă. Dacă există posibilitatea de a folosi un mixer, se poate adăuga miezul celor 10 nuci în mixer, alături de sucul de legume sau de fructe, proaspăt stors, după care se mixează bine, până la omogenizare; apoi se consumă.
Efectele şi recomandările curei cu miez de nucă
Cura cu miez de nucă are ca efect îmbunătăţirea memoriei, dar şi protejarea şi curăţarea vaselor de sânge, fiind de aceea recomandată în tratamentul bolilor mintale, în tratamentul bolilor cardiovasculare şi în tratamentul hipercolesterolemiei. Este de asemenea foarte utilă pentru ameliorarea şi tratarea impotenţei şi a sterilităţii şi este, de altfel, recomandată în mod special persoanelor cu anemie, precum şi în stări precanceroase şi chiar în cazuri de cancer. Cura cu miez de nucă este utilă şi în tuberculoză, cu precădere în tuberculoza osoasă, precum şi în cazurile de ateroscleroză, arterioscleroză, reumatism şi artroze. Datorită efectelor vermifuge ale nucilor, cura cu miez de nucă are ca efect şi combaterea paraziţilor intestinali, în special a teniei. Această cură este de asemenea recomandată în cazul eczemelor, a adenitelor supurate şi în cazurile de impetigo. Pentru mai multe efecte şi recomandări ale nucilor, vă recomandăm să consultaţi articolul ce tratează nucile şi utilizările lor terapeutice.
Cura cu ulei de nucă
În cadrul curei cu ulei de nucă se foloseşte numai uleiul de nucă presat la rece. Se administrează dimineaţa, pe nemâncate, câte o lingură cu ulei de nucă presat la rece, timp de 9 – 10 zile în fiecare lună, timp de câteva luni (în funcţie de scopul urmărit; vă recomandăm să consultaţi un medic competent în domeniu pentru a vă indica perioada optimă de timp pentru a urma această cură cu ulei).
Efectele şi recomandările curei cu ulei de nucă
Datorită proprietăţilor tonice şi hipocolesterolemiante, specifice uleiului de nucă, cura cu ulei de nucă presat la rece are efecte miraculoase în ceea ce priveşte scăderea nivelului colesterolului, fiind cu mult mai rapidă şi mai eficientă decât cura cu ulei de măsline. Cura cu ulei de nucă are de asemenea efecte semnificative în cazul celor ce suferă de tulburări ale ritmului cardiac, în cazul celor care suferă de disfuncţii endocrine, de tulburări ale glandei hipofize, de insuficienţă suprarenală, de tulburări ale ciclului menstrual sau chiar de tulburări generate de instalarea menopauzei. Cura cu ulei de nucă este de asemenea recomandată pentru efectul său de drenare a limfei, în cazul adenitelor supurate, în eczeme şi în cazurile de impetigo. Această cură are de asemenea proprietăţi antisclerotice, fiind recomandată şi în cazurile de ateroscleroză şi arterioscleroză, în reumatism şi în artroze. Pentru mai multe recomandări ale nucilor şi ale uleiului de nuci, vă recomandăm să consultaţi articolul despre nuci şi proprietăţile lor terapeutice.
Rolul nucilor în cura pentru prevenirea cancerului
Cea mai bună dietă pentru prevenirea îmbolnăvirii de cancer, conform Institutului American de Cercetare a Cancerului (The American Institute for Cancer Research, AICR), este o dietă bazată în mod predominant pe plante, dietă ce include o varietate de legume şi fructe intens colorate, cereale integrale, leguminoase şi seminţe sau fructe oleaginoase, categorie în care sunt incluse şi nucile. Institutul American de Cercetare a Cancerului recomandă ca două treimi din farfurie să fie ocupate de aceste alimente pe bază de plante, pe cât posibil, am putea adăuga, în stare crudă. Acestea fiind spuse, vă recomandăm să consumaţi zilnic miez de nucă, nu doar pentru a preveni cancerul, dar şi pentru a-l trata, în cazul în care suferiţi de această boală.
Mai multe studii ştiinţifice au arătat deja că nucile joacă un rol important atât în prevenirea cât şi în tratarea cancerului. Un studiu de acest fel, publicat în revista internaţională de medicină Nutrition and Cancer (în limba română: Nutriţie şi Cancer), a arătat că proliferarea celulelor canceroase este scăzută în mod semnificativ prin consumul zilnic de miez de nucă. Aceasta se datorează, printre altele, compoziţiei bogate în substanţe benefice pentru organism a miezului de nucă, compoziţie ce include acizi graşi de tip omega 3, fitosteroli, polifenoli, carotenoizi şi melatonină. Rezultatele acestui studiu, în limba engleză, le puteţi accesa la adresa http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/01635580802065302#.UnZI4HC8Bq_ .
Aşadar, nu numai că nucile sunt la îndemâna noastră, datorită climei favorabile nucilor şi datorită tradiţiei de a fi folosite în mod frecvent atât în alimentaţie cât şi ca tratament, dar ele sunt, aşa cum o arată chiar şi ştiinţa, un important remediu naturist. Ştiinţa modernă confirmă astfel, din nou şi din nou, spusele lui Hipocrate, „Fie ca hrana să vă fie remediu, iar remediul hrană!”.
Doza zilnică recomandată de miez de nucă în cazul unei diete normale
În cadrul unei diete relativ normale, doza zilnică recomandată de miez de nucă spre a fi consumată este de aproximativ 30 de grame. Cu alte cuvinte, sau cu aproximaţie, aceasta înseamnă că se recomandă consumul a aproximativ un sfert de cană de miez de nucă, sau consumul miezului de la 7 – 8 nuci, sau consumul unei mâini de miez de nucă. Această „porţie zilnică” de miez de nucă este o sursă importantă de acizi graşi omega 3 şi de antioxidanţi, dar şi de proteine (aproximativ 4 grame de proteine la 30 de grame de miez de nucă), de fibre (aproximativ 2 grame de fibre la aceeaşi cantitate de 30 de grame de miez de nucă), de fosfor şi de magneziu (30 de grame de miez de nucă în alimentaţia zilnică ar asigura, conform surselor oficiale, aproximativ 10 % din necesarul zilnic de magneziu şi de fosfor). Vă recomandăm, aşadar, să includeţi nucile în dieta dumneavoastră zilnică şi, pe cât posibil, să ţineţi, din când în când, câte o cură cu miez de nucă sau câte o cură cu ulei de nucă presat la rece.
Pentru includerea miezilor de nucă în alimentaţia zilnică, în moduri cât mai variate, vă recomandăm să consultaţi articolele cu reţete pe bază de nuci.