Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Cura cu nuci

Scris de Dr. Luca Catalin

Cura cu nuci

cura cu nuci verzi

 Vă prezentăm, în cele ce urmează, câteva cure şi diete pe bază de nuci, precum şi rolul nucilor în cadrul acestor cure şi diete. În plus faţă de ceea ce urmează să vă prezentăm aici, vă recomandăm să citiţi şi articolul despre nuci şi proprietăţile lor terapeutice.

Cura cu miez de nucă

În ce constă cura cu miez de nucă?

 În cadrul curei cu miez de nucă se consumă zilnic miezul a 10 nuci, timp de minim o lună de zile. Se recomandă să se consume, pe cât posibil, miez de nucă hidratat, adică miez de nucă ce a fost mai înainte înmuiat în apă de izvor timp de câteva ore, fiind apoi curăţat de pieliţă (aceasta se desprinde mult mai uşor după înmuiere). După consumul miezului celor 10 nuci, se consumă câte un pahar de suc proaspăt de fructe sau legume, obţinut de dumneavoastră acasă. Dacă există posibilitatea de a folosi un mixer, se poate adăuga miezul celor 10 nuci în mixer, alături de sucul de legume sau de fructe, proaspăt stors, după care se mixează bine, până la omogenizare; apoi se consumă.

Efectele şi recomandările curei cu miez de nucă

 Cura cu miez de nucă are ca efect îmbunătăţirea memoriei, dar şi protejarea şi curăţarea vaselor de sânge, fiind de aceea recomandată în tratamentul bolilor mintale, în tratamentul bolilor cardiovasculare şi în tratamentul hipercolesterolemiei. Este de asemenea foarte utilă pentru ameliorarea şi tratarea impotenţei şi a sterilităţii şi este, de altfel, recomandată în mod special persoanelor cu anemie, precum şi în stări precanceroase şi chiar în cazuri de cancer. Cura cu miez de nucă este utilă şi în tuberculoză, cu precădere în tuberculoza osoasă, precum şi în cazurile de ateroscleroză, arterioscleroză, reumatism şi artroze. Datorită efectelor vermifuge ale nucilor, cura cu miez de nucă are ca efect şi combaterea paraziţilor intestinali, în special a teniei. Această cură este de asemenea recomandată în cazul eczemelor, a adenitelor supurate şi în cazurile de impetigo. Pentru mai multe efecte şi recomandări ale nucilor, vă recomandăm să consultaţi articolul ce tratează nucile şi utilizările lor terapeutice.

Cura cu ulei de nucă

cura cu ulei de nuca

 În cadrul curei cu ulei de nucă se foloseşte numai uleiul de nucă presat la rece. Se administrează dimineaţa, pe nemâncate, câte o lingură cu ulei de nucă presat la rece, timp de 9 – 10 zile în fiecare lună, timp de câteva luni (în funcţie de scopul urmărit; vă recomandăm să consultaţi un medic competent în domeniu pentru a vă indica perioada optimă de timp pentru a urma această cură cu ulei).

Efectele şi recomandările curei cu ulei de nucă

 Datorită proprietăţilor tonice şi hipocolesterolemiante, specifice uleiului de nucă, cura cu ulei de nucă presat la rece are efecte miraculoase în ceea ce priveşte scăderea nivelului colesterolului, fiind cu mult mai rapidă şi mai eficientă decât cura cu ulei de măsline. Cura cu ulei de nucă are de asemenea efecte semnificative în cazul celor ce suferă de tulburări ale ritmului cardiac, în cazul celor care suferă de disfuncţii endocrine, de tulburări ale glandei hipofize, de insuficienţă suprarenală, de tulburări ale ciclului menstrual sau chiar de tulburări generate de instalarea menopauzei. Cura cu ulei de nucă este de asemenea recomandată pentru efectul său de drenare a limfei, în cazul adenitelor supurate, în eczeme şi în cazurile de impetigo. Această cură are de asemenea proprietăţi antisclerotice, fiind recomandată şi în cazurile de ateroscleroză şi arterioscleroză, în reumatism şi în artroze. Pentru mai multe recomandări ale nucilor şi ale uleiului de nuci, vă recomandăm să consultaţi articolul despre nuci şi proprietăţile lor terapeutice.

Rolul nucilor în cura pentru prevenirea cancerului

 Cea mai bună dietă pentru prevenirea îmbolnăvirii de cancer, conform Institutului American de Cercetare a Cancerului (The American Institute for Cancer Research, AICR), este o dietă bazată în mod predominant pe plante, dietă ce include o varietate de legume şi fructe intens colorate, cereale integrale, leguminoase şi seminţe sau fructe oleaginoase, categorie în care sunt incluse şi nucile. Institutul American de Cercetare a Cancerului recomandă ca două treimi din farfurie să fie ocupate de aceste alimente pe bază de plante, pe cât posibil, am putea adăuga, în stare crudă. Acestea fiind spuse, vă recomandăm să consumaţi zilnic miez de nucă, nu doar pentru a preveni cancerul, dar şi pentru a-l trata, în cazul în care suferiţi de această boală.
 Mai multe studii ştiinţifice au arătat deja că nucile joacă un rol important atât în prevenirea cât şi în tratarea cancerului. Un studiu de acest fel, publicat în revista internaţională de medicină Nutrition and Cancer (în limba română: Nutriţie şi Cancer), a arătat că proliferarea celulelor canceroase este scăzută în mod semnificativ prin consumul zilnic de miez de nucă. Aceasta se datorează, printre altele, compoziţiei bogate în substanţe benefice pentru organism a miezului de nucă, compoziţie ce include acizi graşi de tip omega 3, fitosteroli, polifenoli, carotenoizi şi melatonină. Rezultatele acestui studiu, în limba engleză, le puteţi accesa la adresa http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/01635580802065302#.UnZI4HC8Bq_ .
 Aşadar, nu numai că nucile sunt la îndemâna noastră, datorită climei favorabile nucilor şi datorită tradiţiei de a fi folosite în mod frecvent atât în alimentaţie cât şi ca tratament, dar ele sunt, aşa cum o arată chiar şi ştiinţa, un important remediu naturist. Ştiinţa modernă confirmă astfel, din nou şi din nou, spusele lui Hipocrate, „Fie ca hrana să vă fie remediu, iar remediul hrană!”.

Doza zilnică recomandată de miez de nucă în cazul unei diete normale

cure diverse cu nuci

În cadrul unei diete relativ normale, doza zilnică recomandată de miez de nucă spre a fi consumată este de aproximativ 30 de grame. Cu alte cuvinte, sau cu aproximaţie, aceasta înseamnă că se recomandă consumul a aproximativ un sfert de cană de miez de nucă, sau consumul miezului de la 7 – 8 nuci, sau consumul unei mâini de miez de nucă. Această „porţie zilnică” de miez de nucă este o sursă importantă de acizi graşi omega 3 şi de antioxidanţi, dar şi de proteine (aproximativ 4 grame de proteine la 30 de grame de miez de nucă), de fibre (aproximativ 2 grame de fibre la aceeaşi cantitate de 30 de grame de miez de nucă), de fosfor şi de magneziu (30 de grame de miez de nucă în alimentaţia zilnică ar asigura, conform surselor oficiale, aproximativ 10 % din necesarul zilnic de magneziu şi de fosfor). Vă recomandăm, aşadar, să includeţi nucile în dieta dumneavoastră zilnică şi, pe cât posibil, să ţineţi, din când în când, câte o cură cu miez de nucă sau câte o cură cu ulei de nucă presat la rece.
Pentru includerea miezilor de nucă în alimentaţia zilnică, în moduri cât mai variate, vă recomandăm să consultaţi articolele cu reţete pe bază de nuci.

Mai poti citi din Cure si diete

Cura cu sfecla rosie

28-09-2012 Hits:616917 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Cura cu sfeclă roșie este eficientă în tratarea cancerului  Încă din Antichitate, sfe...

Mai mult

Cura cu catină

02-10-2012 Hits:424634 Cure si diete Dr. Luca Catalin

CĂTINA – MIRACOL PENTRU SĂNĂTATE CE CONȚIN FRUCTELE DE CĂTINĂ ȘI CUM NE AJUTĂ ACES...

Mai mult

Dieta alcalină ca mod …

02-02-2013 Hits:222131 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Ce este alcalinitatea?  Odată încheiat procesul digestiei, alimentele, conform calităţii ...

Mai mult

Diverse cure cu lămâi…

15-01-2013 Hits:206509 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Cura cu lămâie și ulei de măsline  Un tratament extraordinar de eficient pentru bila l...

Mai mult

Cura cu patrunjel

27-09-2012 Hits:193387 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Pătrunjelul – antialergic şi antioxidant  Unul dintre cele mai cunoscute zarzavaturi, p...

Mai mult

Cura cu oțet de mere

07-01-2014 Hits:149610 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Cura cu oțet de mere Oțetul de mere este un leac cunoscut din bătrâni pentru tratarea mu...

Mai mult

Cura cu varză

02-10-2012 Hits:140963 Cure si diete Dr. Luca Catalin

VARZA ȘI BENEFICIILE SALE ASUPRA ORGANISMULUI Din cele mai vechi timpuri, varza este cunosc...

Mai mult

Cura cu boabe de ienupa…

21-10-2013 Hits:82777 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Cura cu boabe de ienupăr   Ienupărul este un arbust cu frunze asemănătoare cu cele ale br...

Mai mult

Cura cu urzică

07-01-2014 Hits:82114 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Cura cu urzică  Urzica este atât o plantă medicinală, cât și o plantă comestibilă c...

Mai mult

Cura cu usturoi

10-04-2013 Hits:74297 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Cura cu usturoi Cura cu usturoi se ţine o dată pe an, timp de 7 săptămâni, în felul ur...

Mai mult

Cura cu nuci

07-01-2014 Hits:60591 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Cura cu nuci  Vă prezentăm, în cele ce urmează, câteva cure şi diete pe bază de nuci...

Mai mult

Micul dejun Kollath

28-03-2013 Hits:43465 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Micul dejun Kollath  Profesorul Kollath, dietetician și doctor în medicină, a elaborat a...

Mai mult

Reţete fără proteine…

08-04-2013 Hits:35539 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Reţete fără proteine animale, preparate fără foc Este indicat ca sarea folosită în ac...

Mai mult

Cura cu tije de păpăd…

10-05-2013 Hits:34536 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Cura cu tije de păpădie Păpădia este o plantă care ne poate fi de mare ajutor în perio...

Mai mult

Cura cu mere

10-11-2013 Hits:25998 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Cura cu mere  Merele sunt poate cele mai răspândite fructe de pe glob. Cultivarea lor nu...

Mai mult

Sfaturi pentru o dieta …

10-11-2013 Hits:21961 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Sfaturi pentru a urma o dietă echilibrată și pentru o alimentație sănătoasă  Societate...

Mai mult

Cura cu măceșe

11-11-2013 Hits:21091 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Cura cu măceșe Măceșele sunt un remediu universal care tratează mai multe afecțiuni ș...

Mai mult

Regimul alimentar Yang

21-10-2013 Hits:20880 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Regimul alimentar predominant Yang Regimul alimentar predominant Yang este un regim mai blâ...

Mai mult

Cura cu apă de izvor

07-01-2014 Hits:20071 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Apa ca element primordial al vieții Se știe din vremuri imemoriale că apa este elementul ...

Mai mult

Regimul alimentar Yin

21-10-2013 Hits:17490 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Regimul alimentar predominant Yin Vă recomandăm să citiţi şi articolele despre regimul ...

Mai mult

Dieta complet vegetaria…

21-10-2013 Hits:17438 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Dieta complet vegetariană („vegană”): de ce să ţinem o astfel de dietă  Dieta comple...

Mai mult

Reguli pentru o dietă …

21-10-2013 Hits:16975 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Reguli de aur pentru o dietă sănătoasă Indiferent de tipul de dietă pe care îl ţineţ...

Mai mult

Regimul alimentar Yin Y…

21-10-2013 Hits:16946 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Regimul alimentar echilibrat Yin – Yang Acest articol încheie, cel puţin deocamdată, se...

Mai mult

9 sfaturi pentru a-ți …

08-11-2014 Hits:16807 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Alcalinizarea, cheia unei vieți sănătoase  Dacă ești vegetarian sau vegan, știi deja ...

Mai mult

Sfaturi pentru un stil …

14-02-2015 Hits:10490 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Cei patru piloni ai izvorului tinereții  Există oare așa ceva numit “izvorul tinereții...

Mai mult

Nutriția și inteligen…

12-02-2015 Hits:10191 Cure si diete Dr. Luca Catalin

O nutriție corectă poate amplifica inteligența  Dacă doriți să vă amplificați intelig...

Mai mult

Dieta mediteraneană po…

02-10-2015 Hits:8426 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Dieta mediteraneană și beneficiile sale  În prezent, tot mai multe studii medicale au conf...

Mai mult

Piramida dietei vegane

23-08-2016 Hits:7843 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Beneficiile dietei vegane  Spre deosebire de alimentația vegetariană, dieta vegană nu incl...

Mai mult

Principiile dietei orto…

28-06-2016 Hits:7665 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Despre medicina ortomoleculară  Medicina ortomoleculară, cu toate că are precedente anteri...

Mai mult

10 strategii pentru a n…

05-07-2017 Hits:7204 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Care este legătura dintre hormoni și apetit?  Reglarea consumului de alimente se realizea...

Mai mult