Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Hormonul de creștere IGF-1: beneficii și precauții (I)

Scris de Dr. Luca Catalin

Ce este hormonul de creștere IGF-1?

 Hormonul IGF-1, cunoscut și sub numele de factor de creștere asemănător insulinei 1, este un hormon complex și interesant. Este IGF-1 bun sau rău când vine vorba de sănătatea noastră? Se pare că IGF-1 are potențialul de a avea ambele efecte în funcție de cât de mult produce corpul. Cea mai importantă sarcină a sa este promovarea creșterii celulare (de aici și numele său). IGF-1 este cunoscut ca factor de creștere și face parte dintr-un grup de hormoni care construiesc țesuturi și celule. Pe de o parte, specialiștii consideră că IGF-1 are anumite efecte anti-îmbătrânire și de creștere a performanței - inclusiv ajutând la construirea și păstrarea masei musculare și a masei osoase.

 Pe de altă parte, nivelurile ridicate de IGF-1 au fost asociate cu un risc crescut de a dezvolta unele tipuri de cancer și chiar scăderea duratei de viață. Mai jos vom analiza diferitele roluri pe care le joacă acest hormon, plus vom discuta despre dieta și factorii de stil de viață care pot crește și inhiba IGF-1 pentru a menține nivelurile în echilibru. Ce înseamnă IGF-1? Reprezintă „factorul de creștere insulină asemănător 1.” Din punct de vedere tehnic, este un hormon peptidic anabolic care are rolul de a stimula creșterea și, într-un grad mai mic, susține menținerea nivelului normal de zahăr din sânge și un metabolism sănătos.

 Celulele de-a lungul mușchilor noștri conțin receptori care au o afinitate mare pentru acest tip de factor de creștere. Receptorul factorului de creștere 1 asemănător insulinei este o proteină care se găsește pe suprafața celulelor umane care este activată de IGF-1. Factorul de creștere asemănător insulinei a fost numit anterior somatomedină (sau somatomedină C) deoarece este o peptidă din familia somatomedinei.

 S-a stabilit că IGF-1 este o „polipeptidă 70-aminoacid cu lanț unic reticulată prin 3 punți disulfură”. Și-a primit numele actual deoarece are anumite acțiuni asemănătoare insulinei în organism (inclusiv scăderea zahărului din sânge), dar nu este la fel de puternică ca insulina atunci când vine vorba de controlul nivelului de glucoză din sânge. Una dintre principalele sarcini ale IGF-1 este de a gestiona efectele hormonului de creștere în corpul uman. Deoarece mediază multe dintre efectele hormonului de creștere uman, mulți oameni discută despre acești doi hormoni în mod interschimbabil.

Cum diferă IGF-1 de IGF-2?

 Factorii de creștere asemănători insulinei (IGF) sunt peptide cheie care promovează creșterea, care acționează atât ca hormoni endocrini, cât și ca factori de creștere. Majoritatea moleculelor IGF sunt legate de unul dintre membrii familiei de proteine care leagă IGF (IGFBP). Familia de proteine IGF constă din proteine de semnalizare, proteine ale receptorilor de membrană celulară și proteine de legare a IGF. Un alt hormon peptidic similar cu IGF-1 se numește IGF-2. Ambii factori de creștere au o structură similară cu insulina. Ambele sunt produse în principal în ficat, precum și în alte țesuturi, ca răspuns la eliberarea hormonului de creștere de către glanda pituitară. Ambele sunt considerate extensii ale hormonului de creștere uman, deoarece au multe dintre aceleași efecte.

 - Ca proteine de legare, IGF-1 și IGF-2 se leagă și activează receptori diferiți, provocând creșterea diferitelor celule și țesuturi.

 - Când IGF-1 se leagă de receptori, acesta stimulează în primul rând hipertrofia (creșterea dimensiunii celulei) și hiperplazia (creșterea numărului de celule) atât la copii, cât și la adulți. Face acest lucru în țesuturi, inclusiv în mușchi și oase.

 - IGF-2 este extrem de activ în timpul dezvoltării fetale, ajutând la creșterea celulară (proliferare) și la formarea țesuturilor, dar devine mult mai puțin activ după naștere.

Beneficiile hormonului de creștere IGF-1

 Cum acționează IGF-1 asupra corpului uman? Iată câteva dintre lucrurile pozitive pe care IGF-1 le face pentru noi:

 - Ajută la construirea masei musculare și la creșterea forței

 - Ajută la prevenirea irosirii musculare

 - Poate spori performanța fizică, poate sprijini recuperarea musculară și poate ajuta la vindecarea leziunilor

 - Poate ajuta la reglarea nivelurilor de grăsime corporală (țesut adipos)

 - Construiește forța ca răspuns la antrenamentul de forță

 - Ajută la construirea oaselor și protejează împotriva pierderii osoase

 - Poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge și la scăderea factorilor de risc ai diabetului

 - Susține creșterea și dezvoltarea la copii

 - Poate ajuta la protejarea sănătății cognitive și la lupta împotriva bolilor neurologice sau a pierderii celulelor creierului acționând ca un factor neurotrofic

 - Susține creșterea endotelială vasculară

 - Poate ajuta la prevenirea subțierii pielii

 - Poate ajuta la prevenirea hipoglicemiei (niveluri scăzute de zahăr)

 - Poate sprijini funcția renală și filtrarea sângelui

 - Poate afecta genele într-un mod care promovează îmbătrânirea sănătoasă (atunci când este în echilibru cu alți factori de creștere)

 

    Iată mai multe despre beneficiile asociate acestui hormon specific:

1. Hormonul IGF-1 ajută la creșterea masei musculare

 Multe studii arată că IGF-1 stimulează hipertrofia mușchilor scheletici și trecerea la metabolismul glicolitic, permițându-vă să vă construiți puterea. Activează mai multe canale care ajută la exprimarea altor factori de creștere. Hormonul IGF-1 poate ajuta, de asemenea, la scăderea pierderii musculare legate de vârstă (numită și sarcopenie sau atrofie musculară) prin conservarea masei musculare slabe.

2. Hormonul IGF-1 previne declinul cognitiv la vârstnici

 Concentrațiile mai mari de IGF-1 circulante la adulții în vârstă pot ajuta la prevenirea pierderii neuronale și a scăderii legate de vârstă a funcțiilor cognitive. Cercetătorii dintr-un studiu au afirmat următoarele: „Am constatat că nivelurile IGF-I sunt semnificativ asociate cu performanțele (controlate pentru educație) la testul de înlocuire a simbolului cifrelor și a sarcinii de schimbare a conceptului, care măsoară viteza de procesare perceptiv-motorie și mentală. Subiecții cu niveluri mai ridicate de IGF-I au obținut performanțe mai bune la aceste teste, performanță pe care se știe că scade odată cu îmbătrânirea”.

 Experții consideră în prezent că hormonul IGF-1 poate ajuta la creșterea funcției executive (un set de abilități mentale care vă ajută să îndepliniți sarcinile de zi cu zi) și a memoriei verbale. În anumite studii efectuate pe animale, s-a constatat că hormonul IGF-1 poate ajuta la protejarea împotriva bolii Parkinson și poate induce eliminarea amiloidului-beta creier, care la niveluri ridicate este asociat cu boala Alzheimer.

3. Hormonul IGF-1 susține sănătatea metabolică

 Hormonul IGF-1 și insulina funcționează împreună pentru a menține nivelul zahărului din sânge stabil. În funcție de tipurile de alimente pe care le consumați, acestea determină ce folosește corpul dumneavoastră pentru energie (grăsimi sau glucoză) și unde este stocată energia în exces.

 Anumite studii au constatat că atunci când pacienții cu diabet zaharat de tip 2 sunt tratați cu IGF-1, nivelul glicemiei lor scade, sensibilitatea la insulină se îmbunătățește și lipidele din sânge se îmbunătățesc, de asemenea. IGF-1 poate fi, de asemenea, benefic atunci când postiți sau urmați dieta ketogenică, deoarece vă poate ajuta să ardeți grăsimi pentru combustibil în loc de glucoză. Pe de altă parte, conexiunea dintre hormonul IGF-1 și sindromul metabolic este încă controversată. De exemplu, un studiu din 2020 a constatat următoarele: „Predispoziția genetică la niveluri serice crescute de IGF-1 a fost asociată cu un risc mai mare de diabet de tip 2 și boală coronariană. Nivelurile anormale de IGF-1 în ser sunt asociate cu un risc crescut de diabet de tip 2 și boli cardiovasculare.”

4. Hormonul IGF-1 menține sănătatea osoasă

 S-a demonstrat că hormonul IGF-1 joacă un rol în formarea oaselor și este un factor cheie de creștere care reglează atât căile anabolice, cât și cele catabolice ale mușchilor scheletici. Cercetătorii cred că stimulează formarea osoasă, având un efect direct asupra osteoblastelor. Crește sinteza proteinelor din mușchii scheletici și poate ajuta la prevenirea pierderii osoase la vârste mai înaintate (în special la femeile aflate în postmenopauză, care prezintă cel mai mare risc de tulburări legate de os, cum ar fi osteoporoza).

 Hormonul de creștere și IGF-1 sunt, de asemenea, fundamentale în creșterea scheletului în timpul pubertății. Un studiu care s-a concentrat pe densitatea minerală osoasă (BMD) și conținutul mineral osos (BMC) la 59 de fete afro-americane și 59 de fete albe, cu vârste cuprinse între 7 și 10 ani, a constatat că concentrațiile plasmatice mai mari de IGF-1 au fost corelate cu o BMD/BMC mai bună la tineri.

5. Hormonul IGF-1 susține creșterea și dezvoltarea normală

 Studiile au descoperit că concentrații mai mari de IGF-1 duc la dimensiunea fetală lager. În studiile la animale, deficitul de IGF-1 a fost asociat cu afectarea dezvoltării neurologice, sugerând că acest hormon are roluri specifice în creșterea axonală și mielinizare. Deficitul de IGF-1 a fost, de asemenea, legat de mortalitatea neonatală.

 Deoarece este un promotor al creșterii, este logic că studiile arată că nivelurile sanguine de IGF-1 cresc progresiv în timpul copilăriei și ajung la vârf în momentul pubertății. După pubertate, când creșterea rapidă este finalizată, nivelurile de IGF-1 scad. Defectele genei care ajută la stimularea producției de IGF-1 determină un deficit de factor de creștere asemănător insulinei 1, care este asociat cu creșterea și dezvoltarea scăzută.