Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Lista alimentelor bogate în minerale

Scris de Dr. Luca Catalin

Lista alimentelor bogate în minerale

Lista alimentelor bogate în minerale Mineralele se împart în trei clase: macroelemente, microelemente și oligoelemente. În continuare oferim o listă cu alimente bogate în minerale:

  • Macroelementele sunt: Sodiu - Potasiu - Calciu - Fosfor - Magneziu - Clor - Sulf
  • Microelementele sunt: Fier - Fluor - Iod – Mangan - Cobalt - Cupru - Zinc
  • Oligoelementele sunt: Siliciu - Nichel - Crom - Litiu - Molibden - Seleniu

 Iată lista alimentelor care conțin o cantitate mai mare din aceste minerale:

Sodiu

 Sodiul are un rol important pentru hidratarea organismului. Se găsește în: sarea de bucătărie, sosul de soia, anșoa, măslinele negre și verzi, ciuperci, banane, grapefruit, alunele de pădure, orezul integral, dovlecei, mere.

Potasiu

 Potasiul este esențial pentru echilibrul lichidelor din celule și pentru susținerea proceselor enzimatice, pentru sănătatea inimii și a sistemului nervos. Reduce tensiunea arterială, transformă glucoza în glicogen. Se găsește în: fructele uscate, varză, cartofi, roșii, ciuperci, banane, portocale, struguri, mere și verdețuri în general.

Calciu

 Calciul este elementul constitutiv de bază al dinților și oaselor, este esențial pentru menținerea sănătății acestora, intervine în secreția insulinei, este important pentru coagularea sângelui, pentru buna funcționare a inimii, mușchilor și nervilor. Se găsește în: semințele de floarea-soarelui şi de susan, legumele cu frunze verzi, fasole, conopidă, varză, mazăre, țelină, algele marine, produsele lactate, migdale, soia, gălbenușul de ou.

Fosfor

 Fosforul are un rol important în metabolismul glucidelor și lipidelor, ajută la energizarea și revigorarea organismului, ajută în procesele de creștere și regenerare, asigură, împreună cu calciul, sănătatea dinților și gingiilor. Se găsește în: peștele, cerealele integrale, soia, ouăle, fructele uscate sau oleaginoase (nuci, migdale), semințele de dovleac.

Magneziu

 Magneziul este element constitutiv al unor enzime importante, ajută la fixarea calciului în organism, ajută la funcționarea creierului și a mușchiului cardiac, are un rol important în metabolismul lipidelor, reduce riscul apariției calculilor renali, este un puternic adjuvant antistres. Se găsește în: toate legumele verzi, morcovi, ceapă, usturoi, morcovi, migdale, nuca de cocos, mere, cacao, mei, orez, grâu, ovăz, soia, fasolea verde, spanac, porumb, banane.

Sulf

 Sulful are un rol important în aproape toate funcțiile vitale și este esențial în oxigenarea celulelor. Contribuie la întărirea oaselor și dinților, combate infecțiile bacteriene, este un bun depurativ, transformă grăsimea și carbohidrații în energie, are efect hipocolesterolemiant. Ajută la menținerea unui păr sănătos și strălucitor și a unor unghii rezistente. Se găsește în: sparanghel, praz, ceapă, varză, creson, usturoi, brocoli, conopidă, curmale, polen, ridichi, sparanghel, migdale, pește, legumele crucifere în general și gălbenușul de ou.

Fier

 Fierul intră în alcătuirea hemoglobinei, este esențial în procesele de oxidoreducere și în sinteza acizilor nucleici, ajută la apărarea organismului de diferiți factori infecțioși. Se găsește în: linte, soia, năut, ovăz, alge, gălbenușul de ou, pâinea integrală, spanac, mei, semințele de floarea-soarelui, mazăre, ciuperci, urzici, broccoli, sparanghel, pătrunjel, cireșe, banane, avocado, prunele uscate, stafide, migdale.

Mangan

 Manganul are efecte benefice asupra sistemului nervos, detoxifică corpul de poluanți, participă la sinteza colagenului și la metabolismul glucidelor, ajută la reducerea inflamațiilor în cazul artritei reumatoide. Se găsește în: pește, crustaceele, cerealele integralele, legume, soia, ceaiul negru, bananele, fasolea verde și sfecla.

Cobalt

 Cobaltul împreună cu cuprul și fierul intervine în procesul de formare a globulelor roșii, ajută la reglarea tensiunii arteriale, face parte din molecula vitaminei B12, ajută la menținerea echilibrului sistemului nervos. Se găsește în: linte, lactate, ceapă, sfecla roșie, smochine, caise, pere, spanac, varză, fasole, alge marine.

Cupru

 Cuprul se găsește în cantitate mică în organismul uman, este esențial pentru buna funcționare a unor enzime care participă la producerea de energie, la menținerea sănătății vaselor de sânge, a oaselor. Se găsește în: semințele de floarea soarelui, alune, cerealele integrale, linte, brânzeturi, cacao, legume, ciuperci.

Zinc

 Zincul este esențial pentru procesul de creștere și dezvoltare a organismului, pentru menținerea integrității membranei celulare, are acțiune antiinfecțioasă și antitumorală, este indispensabil în procesele de regenerare celulară. Este antioxidant, reglează nivelul de vitamina A, este important în dezvoltarea creierului. Se găsește în: semințele de susan și de dovleac, avocado, nuca de cocos, zmeură, caise, mure, curmale, fructele de pădure, rodii, sparanghel, usturoi, varză de Bruxelles, mazăre, spirulină, maca, polenul de albine, scoici, pâinea integrală, ouă.

Siliciu

 Siliciul are un rol important în dezvoltarea sistemului osos, respirator și vascular, este antitoxic și remineralizant, este indicat în arterioscleroză, în hipertensiune arterială, astenii, demineralizări, oboseală cronică, îmbătrânire prematură, tuberculoză, boli de piele. Se găsește în: apa potabilă și alimentele vegetale în general.

Nichel

 Nichelul stimulează funcțiile ficatului și ale pancreasului, este indicat în diabetul zaharat. Se găsește în: cerealele integrale, spanac, legume, pătrunjel, caise, fasolea verde, grâu, morcovi, struguri, varză, roșii.

Crom

 Cromul este benefic în tratarea diabetului și a bolilor cardiovasculare, contribuie la reducerea depozitelor adipoase și la transformarea acestora în masă musculară. Se găsește în: drojdia de bere, salata verde, năsturel, păstârnac, cartofi, ceapă, ciuperci, fasole, căpșuni, orez brun, morcovi, uleiurile vegetale.

Litiu

 Litiul în farmacologie se refera la ionul de litiu, Li+, folosit ca medicament. Litiul este folosit în sărurile chimicale de litiu, care sunt utilizate în primul rând în tratamentul tulburărilor bipolare, ca medicamente stabilizatoare ale stării emoționale. În dereglările bipolare au un rol important în tratarea depresiei și a maniei acute, instalate pe termen lung. Se găsește în: cartofi, legume, nuci, semințe de in, ulei de rapiță, crustacee și unele specii de pești.

Molibden

 Molibdenul contribuie la asimilarea fierului și la metabolizarea și eliminarea din organism a substanțelor nocive. De asemenea, reglează metabolismul grăsimilor și a glucidelor. Se găsește în: legumele cu frunze verzi, germenii de grâu și cerealele integrale, coacăze, mazăre, fasole.

Seleniu

 Seleniul este antioxidant și anticancerigen, contribuie la realizarea respirației celulare și la absorbția vitaminei E în organism. Menține elasticitatea țesuturilor. Se găsește în: nucile de Brazilia, nucile în general, fructele de mare, ouăle, germenii de cereale, usturoiul, ceapa, roșiile, tărâțele de grâu.

Mai poti citi din Nutritienti esentiali

Deficiența de B12 și…

Deficiența acestui nutrient este legată de depresie  Cercetările publicate în decembrie 2...

Mai mult

Suplimente anti-corona…

Melatonina, un supliment pentru a preveni și trata infecția cu COVID-19  În articolul ante...

Mai mult

Suplimente anti-corona…

Rolul esențial al vitaminei D pentru prevenirea COVID-19  În acest articol vă prezint c...

Mai mult

Rolul potasiului în a…

Ce este potasiul și care este rolul său?  Potasiul este mineralul care apare în cantitatea...

Mai mult

Biotina (Vitamina B7):…

Ce este biotina?  Biotina este o vitamină din complexul vitaminelor B care este necesară fi...

Mai mult

Carbohidrații în die…

Ce sunt carbohidrații?  O nutriție corectă este cu siguranță baza unei sănătăți î...

Mai mult

Enzime și probiotice:…

Ce sunt enzimele digestive?  Deoarece atât enzimele digestive cât și probioticele acțio...

Mai mult

Colina, nutrient cheie…

Ce este colina?  Colina este o substanță care în mod normal este asociată cu vitamina B, ...

Mai mult

Niacina: beneficii pen…

Niacina reduce nivelele de colesterol și protejează inima  Niacina (Vitamina B3), cunoscu...

Mai mult

Importanța sulfului p…

Importanța sulfului pentru sănătate (II)  Sulful are un rol important în multe procese bi...

Mai mult

Importanța sulfului p…

Sulful este esențial pentru sănătate  Sulful poate fi considerat un mineral “uitat” de...

Mai mult

7 minerale cheie pentr…

 7 minerale cheie pentru sănătate  Nutriționiștii afirmă că există o mare posibilitat...

Mai mult

Seleniul și beneficii…

Ce este seleniul?  Seleniul a fost descoperit în anul 1817 de chimistul suedez Berzelius și...

Mai mult

5 beneficii ale clorof…

Ce este clorofila?  Clorofila este unul din compușii chimici fundamentali care este prezent ...

Mai mult

Beneficiile steviei pe…

Despre stevie – date generale  Stevia Rebaudiana Bertoni este o plantă perenă având un r...

Mai mult

Vitamina E contra boli…

Vitamina E contra bolilor cronice și a îmbătrânirii  A avea o dietă echilibrată, bogat...

Mai mult

Probioticele și afec…

Ce sunt probioticele?  Conform FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Ag...

Mai mult

Alimente bogate în fl…

Alimente bogate în flavonoide contra anxietății  În prezent, anxietatea afectează o...

Mai mult

7 alimente pentru stim…

Somnul și sănătatea  Chiar dacă multe persoane ignoră acest aspect, somnul are o strâns...

Mai mult

Cum să identificăm d…

De ce apar deficiențele nutriționale?  Există o mare posibilitate ca corpul să fie defici...

Mai mult

Combate depresia cu aj…

Ce este depresia?  Depresia este o tulburare care afectează în prezent milioane de persoane...

Mai mult

Cele mai bune alimente…

Cele mai bune alimente pentru sănătatea ochilor  Mai mult de 70% dintre subiecții care au ...

Mai mult

Vitaminele care reduc …

Vitaminele care reduc riscul de cancer de piele  S-a demonstrat în numeroase studii medicale...

Mai mult

Hidratarea corectă - …

Beți apă pentru sănătate!  A bea apă zilnic (de preferat de izvor sau cât mai pură), e...

Mai mult

Nutrienți pentru rege…

Ce este mielina?  Mielina este o lipoproteină care se găsește în organismul vertebratelor...

Mai mult

Magneziul reduce riscu…

Alimentația sănătoasă poate preveni cancerul  Alimentația este unul din cei mai puternic...

Mai mult

Lista alimentelor boga…

Lista alimentelor bogate în minerale  Mineralele se împart în trei clase: macroelemente, m...

Mai mult

7 nutrienți pentru o …

Nutrienți fundamentali pentru menținerea pielii în condiții optime  A avea o piele frumoa...

Mai mult

Dieta pentru un păr s…

Aspectul părului depinde într-o mare măsură de alimentație  Spune-mi ce mănânci și î...

Mai mult

Alimente bogate în ma…

Magneziul, un mineral foarte important pentru sănătate  Magneziul este un mineral destul de...

Mai mult

Cei mai buni antioxida…

Ce sunt antioxidanții și cum ne ajută aceștia?  Antioxidanții sunt substanțe care prote...

Mai mult

Enzimele și rolul lor…

Ce știm despre enzime?  Probabil ați auzit deja despre enzime și probabil știți deja câ...

Mai mult

Vitamina E: proprietă…

Vitamina E: proprietăți și surse alimentare  Principala funcție a vitaminei E este cea de...

Mai mult

Omega 3, beneficii și…

Omega 3: proprietăți și beneficii   Grăsimile sunt o serie de compuși care au în comun...

Mai mult