Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Retete cu nuci pentru dieta lacto ovo vegetariana

Scris de Dr. Luca Catalin

Reţete cu nuci pentru dieta lacto-ovo-vegetariană

retete cu nuci pentru dieta ovo lacto vegetariana, miere cu nuci

 Atenţie! Reţetele din această rubrică sunt dedicate tuturor acelora care urmează o dietă relativ normală şi cărora le este permis, cu bună măsură, consumul de produse lactate şi de ouă. Pentru cei care ţin o dietă fără ouă şi fără produse lactate, avem şi o rubrică cu reţete complet vegetariene, potrivite pentru aceştia.
 Cu alte cuvinte, următoarele reţete nu sunt indicate pentru cei care urmează o dietă complet vegetariană, în care consumul de produse de origine animală este complet interzis.          

Aperitive şi mâncăruri cu nuci:


Pizza cu nuci

 Se prepară un aluat din făină integrală de grâu, apă şi puţină sare. Opţional, se poate face un aluat mai complex, folosind şi drojdie, gălbenuş de ou de ţară şi puţin ulei de măsline presat la rece, caz în care aluatul trebuie lăsat la crescut, la căldură, timp de aproximativ o oră. Aluatul pregătit se întinde într-o formă de pizza (poate fi şi o tavă obişnuită pentru cuptor), unsă cu ulei presat la rece şi presărată cu puţin griş de grâu sau făină de mălai (în funcţie de tava sau forma folosită, dacă este cazul). Deasupra se pun, în funcţie de preferinţe, mozarella, felii subţiri de tofu, felii subţiri de ceapă, de roşii, de ciuperci, de ardei, bucăţele de conopidă, cubuleţe de broccoli, măsline, caşcaval, brânză de capră. Se ornează cu miez de nucă. Se dă la cuptorul încins dinainte pentru aproximativ 20 de minute. Se poate servi cu sos de soia sau cu un sos preparat precum cel de la finalul reţetei care urmează.

Aperitiv de brânză cu nuci

 Într-un castron mare se amestecă o cană de miez de nucă tăiat cu o cană şi jumătate de biscuiţi de grâu integral mărunțiți şi cu o treime de cană de unt (sau de unt clarificat, ghee) topit. Amestecul astfel preparat se aşează la fundul unei tăvi pentru copt. Se bat apoi, eventual cu ajutorul unui mixer, aproximativ 250 de grame de brânză până ce brânza devine suficient de cremoasă, se adaugă apoi 2 căni de caşcaval ras (pot fi două feluri diferite de caşcaval sau de brânză tare), 4 linguri de făină integrală de grâu şi 3 ouă de ţară. Se amestecă până la omogenizare, după care se adaugă o jumătate de cană de miez de nucă tăiat şi o jumătate de cană de miez de nucă întreg. Se amestecă din nou, apoi se toarnă compoziţia în aceeaşi tavă pregătită mai înainte. Se pune tava în cuptorul încins dinainte la aproximativ 160 de grade Celsius şi se coace timp de aproximativ 50 de minute. Între timp, se amestecă puţină smântână cu o lingură de făină integrală de grâu, iar după ce trec cele 50 de minute, se scoate din cuptor şi se toarnă deasupra această compoziţie. Se aranjează deasupra miez de nucă, urmând o formă circulară, apoi se mai dă la cuptor pentru încă aproximativ 10 minute. Când s-a copt suficient, se scoate din cuptor şi se lasă la răcit. Se serveşte împreună cu un sos preparat în modul următor: se pun într-un mixer 2 ardei roşii, bine spălaţi şi bine scurşi, tăiaţi mărunt, 2 roşii de mărime medie, bine spălate, curăţate de coajă şi tăiate mărunt, o jumătate de cană de pătrunjel verde, tocat mărunt, 2 căţei de usturoi, tocaţi şi 1 lingură de oţet natural sau 1 lingură de ulei de măsline. Se mixează bine, până ce toate ingredientele au fost mărunţite, iar compoziţia a devenit omogenă. Se toarnă sosul astfel obţinut peste feliile de aperitiv de brânză şi se ornează cu măsline negre sau verzi.

Aperitiv cu nucă şi miere

 Se pregătesc 2 căni de miez de nucă, dintre care o cană de miez de nucă se taie fin, iar cealaltă bucăți mai mari. Se pune apoi miezul de nucă astfel pregătit într-un castron mare şi se adaugă trei sferturi de cană de miere de albine, trei sferturi de cană de caise (sau pere) uscate, tăiate fin, 2 linguriţe de ierburi de Provence (sau de condimente italiene sau alte condimente, după gust), 1 linguriţă de coriandru măcinat, 2 linguri de coajă de portocală rasă, 1 lingură de zeamă de portocale, 1 linguriţă de zeamă de lămâie şi foarte puţină sare. Se amestecă bine, până la omogenizarea completă. Se pune deoparte. Se pun apoi felii de pâine integrală de grâu, preparată acasă, pe o foaie de copt. Se taie apoi aproximativ 100 de grame de brânză de capră în bucăţi şi se distribuie pe feliile de pâine integrală. Se încălzesc la cuptor feliile de pâine cu brânză de capră, timp de aproximativ 2 – 3 minute, doar atât cât să se încălzească pâinea şi cât să se înmoaie puţin brânza. Se scoate din cuptor şi se unge brânza pe feliile de pâine. Se adaugă deasupra fiecărei felii de pâine cu brânză o lingură din amestecul de miez de nucă şi miere. Se serveşte imediat.

Unt cu nucă şi pătrunjel

 Se pun într-un mixer o jumătate de pachet de unt, un sfert de cană de miez de nucă prăjit sau copt, o lingură de pătrunjel verde tocat mărunt şi o linguriţă de zeamă de lămâie. Se mixează până la omogenizare. Se condimentează cu puţină sare şi piper alb, după gust. Se poate depozita într-un vas ermetic, la frigider, timp de până la 3 zile. Untul astfel preparat poate fi folosit ca garnitură sau sos la diverse preparate culinare vegetariene sau poate fi uns pe felii de pâine integrală preparată acasă. În loc de unt poate fi folosit (şi este chiar mult mai recomandat) unt clarifiat (ghee).

Salată verde cu brânză de capră şi nuci

 Se prăjeşte un sfert de cană de miez de nuci timp de 1 până la 5 minute, într-o tigaie fără ulei. Se taie apoi fin. Se spală, se scurg şi se aşează frunze de salată într-un castron larg (sau pe farfurii). Se taie brânza de capră în bucăţele, care se modelează apoi în formă de bile. Bilele astfel formate se dau prin miezul de nucă tăiat. Se aranjează apoi bilele de brânză pe frunzele de salată. Se adaugă puţin ulei de măsline presat la rece, puţin oţet natural, dacă se doreşte, şi se serveşte.

Salată de pătrunjel şi nucă

 Se spală şi se scurg bine de apă două legături de mărime medie de pătrunjel verde. Se taie codiţele, apoi frunzele, după care se aşează într-un castron. Se zdrobesc doi căţei de usturoi, se adaugă puţină sare naturală şi 6 linguri de ulei de măsline presat la rece şi se face un mujdei de usturoi ceva mai diluat. Se toarnă mujdeiul peste pătrunjel, se adaugă o treime de cană de brânză de capră rasă şi jumătate de cană de miez de nucă. Se amestecă bine şi se serveşte. Nucile pot fi înmuiate în apă în prealabil, iar apoi curăţate de pieliţă.

Salată de andive cu brânză, miez de nucă şi merişoare

 Se pregătesc 4 andive precum la salata de andive http://dr-catalin-luca.ro/site/retete-vegetariene/retete-yang/retete-vegetariene-yang-partea-a-2-a.html . După ce se scurg de apă, frunzele de andive se pun pe una sau mai multe farfurii întinse. Se amestecă un sfert de cană de merişoare uscate cu jumătate de cană de miez de nucă tăiat şi câteva bucăţele de brânză (poate fi brânză de capră, sau brânză cu mucegai albastru, dacă se doreşte o gustare mai specială). Se pune amestecul astfel preparat pe frunzele de andive. Deasupra se toarnă un sos preparat în felul următor: se topeşte cu grijă un sfert de cană de brânză (de acelaşi tip ca şi la salata propriu-zisă), se răceşte şi se amestecă cu 3 sferturi de cană de maioneză (preparată din ouă de ţară şi ulei de măsline presat la rece), o treime de cană de lapte bătut, zeama a două lămâi, o jumătate de linguriţă de sos de soia, o lingură de oţet natural de vin roşu, foarte puţin ardei de Cayenne şi foarte puţin piper negru; se omogenizează. Sosul astfel preparat se recomandă mai ales dacă se foloseşte brânză cu mucegai albastru. Dacă se foloseşte brânză de capră obişnuită, poate fi preparat un sos mai simplu.

Mămăligă cu nucă, rozmarin şi soté de ciuperci şi roşii

Se căleşte o ceapă de mărime medie, tăiată fin, într-un amestec de 2 linguri de ulei de măsline presat la rece şi 2 linguri de apă. După aproximativ 5 minute, se adaugă ciupercile curăţate şi tăiate fin, precum şi puţină sare, după gust. Se acoperă cu un capac, iar după aproximativ 10 minute se adaugă 2 căţei de usturoi zdrobiţi şi se ia capacul. Se amestecă şi se găteşte timp de încă 2 – 3 minute. Se adaugă o lingură de rozmarin proaspăt şi o cană de roşii zdrobite. Se mai găteşte câteva minute, până ce se întăreşte compoziţia. În acelaşi timp, se prepară o mămăligă dintr-o cană de mălai de porumb şi 3 căni şi jumătate de apă. Când e gata mămăliga, se ia de pe foc şi se adaugă o lingură de rozmarin proaspăt, trei sferturi de cană de brânză rasă, 3 linguri de unt sau de unt clarificat (ghee) şi o jumătate de cană de miez de nucă prăjit sau copt, apoi tăiat. Se amestecă. Se condimentează după gust, apoi se serveşte cu soté de ciuperci şi roşii.

Supă de dovlecei, nuci şi busuioc

 Se călesc 5 – 6 cepe tocate mărunt, într-un amestec de ulei de măsline presat la rece şi apă, în proporţia de o lingură de ulei la o lingură de apă, timp de aproximativ 5 minute, până ce capătă o nuanţă aurie. Se adaugă o linguriţă de cimbru proaspăt tocat mărunt şi 4 căţei de usturoi tăiaţi fin şi se acoperă timp de câteva minute. Se adaugă şi 5 – 6 dovlecei tăiaţi rondele şi puţină sare, se dă focul la minim şi se mai lasă la foc aproximativ 5 minute, până ce dovlecelul a început să se înmoaie. Se adaugă apoi 4 căni de apă şi se lasă să fiarbă la foc mic până ce dovleacul este suficient de bine fiert. Se ia de pe foc şi se pun într-un mixer o jumătate din acest amestec împreună cu o cană de miez de nucă copt sau prăjit şi se amestecă până ce capătă o consistenţă cremoasă. Se repetă operaţiunea şi cu cealaltă jumătate de amestec, adăugându-se tot o cană de miez de nucă copt sau prăjit. Se pune deoparte, amestecându-se ocazional. Între timp, se pun într-un mixer 3 căni de busuioc proaspăt, o cană de iaurt şi o linguriţă de zeamă proaspătă de lămâie. Se amestecă bine, până ce compoziţia devine cremoasă. Se adaugă această compoziţie la amestecul preparat mai înainte. Se omogenizează şi se serveşte cu miez de nucă măcinat, puţin ulei de măsline presat la rece şi câteva frunze de busuioc.

                           Deserturi şi băuturi cu nuci

Prăjiturele din banane şi nuci

 Se amestecă bine, eventual cu ajutorul unui mixer, douăsprezece linguri de unt sau de ghee (unt clarifiat) împreună cu o cană de zahăr brun, până ce amestecul devine cremos. Se adaugă apoi gălbenuşul a două ouă de ţară şi puţină vanilie. Se taie fin o banană mare şi se adaugă la amestec. Se mixează bine, apoi se încorporează în amestec şi trei sferturi de cană de fulgi de ovăz, 1 cană şi trei sferturi de făină integrală, puţină sare (aproximativ jumătate de linguriţă), 1 linguriţă de bicarbonat şi 1 cană şi un sfert de miez de nucă copt sau prăjit şi tăiat. Din aluatul astfel rezultat se ia câte o lingură, din care se formează câte o prăjiturică rotundă cu diametrul de aproximativ 9 cm. Se pun prăjiturelele într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, apoi se coc în cuptorul bine încins, timp de circa 15 minute.

Bile din nuci

 Se încinge cuptorul la aproximativ 150 de grade Celsius. Se pregăteşte o tavă, în care se pune o hârtie de copt. Se amestecă o cană de făină integrală, o cană şi jumătate de miez de nucă tăiat fin sau măcinat, 2 – 3 linguri de zahăr brun, puţină sare şi o cantitate suficientă de unt sau de ghee (unt clarifiat). Se omogenizează şi se frământă bine compoziţia. Se formează bile de mărime cam cât o nucă şi se pun în tavă, pe foaia de copt, la distanţă de minim 2 - 3 cm una de alta. Se dă la cuptor pentru aproximativ 35 de minute. Se scot din cuptor, iar când sunt calde şi pot fi atinse fără a ne frige, se dau fie prin miez de nucă măcinat, fie prin nucă de cocos răzuită. Când se răcesc de tot, mai pot fi date o dată prin miez de nucă măcinat sau prin nucă de cocos rasă.

Trufe din merişoare şi nuci

 Se pun într-o cratiţă trei sferturi de cană de smântână şi se aduce la punctul de fierbere (astfel încât să înceapă să bulbucească doar la margini). În acest moment se adaugă aproximativ 300 de grame de ciocolată amăruie, rasă, şi se amestecă până ce se topeşte ciocolata, iar amestecul devine suficient de cremos. Se adaugă apoi o treime de cană de merişoare uscate, tăiate fin şi se amestecă din nou. Se transferă amestecul de ciocolată într-o tavă şi se dă la frigider pentru aproximativ 1 – 2 ore, cât să se întărească. După acest interval de timp, se scoate amestecul din frigider şi se formează din el trufe, cu ajutorul unei linguriţe. Trufele astfel formate se pun din nou la frigider, să se întărească, pentru aproximativ 30 de minute. Se coc sau se prăjesc uşor o cană de nuci, se taie fin şi se pun pe o farfurie. Se rostogolesc trufele prin miezul de nucă, apoi se presează uşor între palme pentru a li se da o formă rotundă frumoasă. Se păstrează la frigider. Se scot din frigider cu puţin timp înainte de a fi servite.

Negresă cu nucă

 Se încălzeşte cuptorul la aproximativ 170 de grade Celsius şi se unge cu unt o tavă. Se topesc trei sferturi de cană de unt într-o cratiţă, împreună cu trei sferturi de cană de ciocolată răzuită. Se amestecă într-un castron două treimi de cană de pulbere de cacao, o cană şi jumătate de zahăr brun, o cană de făină integrală şi o jumătate de linguriţă de bicarbonat. Când untul şi ciocolata topite s-au răcit suficient de mult, se adaugă 4 ouă de ţară bătute bine şi puţină vanilie. Se amestecă bine, apoi se adaugă şi amestecul de ingrediente din castron. Se amestecă din nou, după care se adaugă trei sferturi de cană de miez de nucă tăiat. Se omogenizează, apoi se toarnă compoziţia în tava pregătită dinainte. Se coace în cuptorul încins pentru aproximativ 40 – 45 de minute, sau până când scobitoarea introdusă în mijlocul compoziţiei este curată.

Salată de fructe şi nuci

 Se spală şi se curăţă de cotor trei mere, apoi se taie în pătrăţele şi se pun într-un castron încăpător. Se adaugă două căni de ananas (sau alt fruct) tăiat bucăţele, o cană de iaurt, o cană de stafide (cât mai naturale, netratate cu sulf şi fără adaos de ulei), puţină vanilie şi trei sferturi de cană de miez de nucă tăiat. Se amestecă până ce toate ingredientele se „îmbracă” în iaurt. Se serveşte imediat.

Băutură de nuci şi banane

 Se pun într-un mixer o banană bine coaptă, jumătate de cană de iaurt, puţină vanilie, un sfert de cană de miez de nucă tăiat şi o lingură de miere de albine. Se mixează la viteză redusă până ce ingredientele încep să se îmbine, apoi se măreşte viteza şi se mixează până ce amestecul devine cremos. Dacă se doreşte mai dulce, se mai poate adăuga o lingură de miere de albine. Se serveşte imediat.

 Pentru mai multe idei şi reţete ce folosesc miezul de nucă, vă invităm să citiţi şi Reţete cu nuci pentru dieta complet vegetariană.

Mai poti citi din Retete vegetariene

Reţete cu germeni de c…

21-10-2013 Hits:23711 Retete vegetariene Dr. Luca Catalin

Reţete cu germeni de cereale pentru dieta complet vegetariană Germenii de cereale pot fi c...

Mai mult

Lactate vegetale

21-10-2013 Hits:16413 Retete vegetariene Dr. Luca Catalin

Lactate vegetale pentru dieta complet vegetariană  Vă prezentăm în continuare câteva r...

Mai mult

Reţete cu „carne” …

21-10-2013 Hits:15020 Retete vegetariene Dr. Luca Catalin

Reţete cu „carne” vegetală pentru dieta complet vegetariană Vă prezentăm, în cele ...

Mai mult

Retete cu nuci pentru d…

07-01-2014 Hits:14137 Retete vegetariene Dr. Luca Catalin

Rețete cu nuci pentru dieta complet vegetariană  Reţetele cu nuci prezentate în aceast...

Mai mult

Retete vegetariene yang…

23-10-2013 Hits:11943 Retete vegetariene Dr. Luca Catalin

Reţete complet vegetariene pentru regimul alimentar predominant Yang Vă prezentăm în cel...

Mai mult

Retete lacto-vegetarien…

21-10-2013 Hits:11623 Retete vegetariene Dr. Luca Catalin

Reţete lacto-vegetariene pentru regimul alimentar predominant Yang  Vă oferim o selecţi...

Mai mult

Retete cu nuci pentru d…

07-01-2014 Hits:10499 Retete vegetariene Dr. Luca Catalin

Reţete cu nuci pentru dieta lacto-ovo-vegetariană  Atenţie! Reţetele din această rubri...

Mai mult

Retete vegetariene yang…

23-10-2013 Hits:10277 Retete vegetariene Dr. Luca Catalin

Reţete complet vegetariene pentru regimul alimentar predominant Yang          Desertu...

Mai mult

Retete vegetariene yang…

23-10-2013 Hits:9030 Retete vegetariene Dr. Luca Catalin

Reţete complet vegetariene pentru regimul alimentar predominant Yang             A...

Mai mult

Retete lacto-vegetarien…

21-10-2013 Hits:8790 Retete vegetariene Dr. Luca Catalin

Reţete lacto-vegetariene pentru regimul alimentar predominant Yang Salate şi aperitive ...

Mai mult

Retete lacto-vegetarien…

21-10-2013 Hits:8603 Retete vegetariene Dr. Luca Catalin

Reţete lacto-vegetariene pentru regimul alimentar predominant Yang Deserturi şi băuturi ...

Mai mult

4 rețete de înghețat…

28-08-2017 Hits:5707 Retete vegetariene Dr. Luca Catalin

Ce este o dietă vegană și care sunt beneficiile sale?  Veganismul, mai mult decât o ali...

Mai mult

Supe vegetariene și ve…

06-08-2018 Hits:4456 Retete vegetariene Dr. Luca Catalin

Supe vegetariene și vegane  Supele vegetariene și cele vegane sunt delicioase, hidratează ...

Mai mult