Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Șofranul, condimentul cu proprietăți medicinale

Scris de Dr. Luca Catalin

Șofranul, condimentul cu proprietăți medicinale

Șofranul, condimentul cu proprietăți medicinale Acest condiment este originar din Europa, iar în prezent se cultivă în diverse țări, precum Franța, Grecia, Spania și Iran, printre altele. Șofranul se obține din florile de Crocus sativus, ale cărei stamine se usucă pentru a se obține acest condiment special. Floarea din care se obține șofranul are culoarea violet, iar staminele sale au o nuanță portocalie roșiatică. În prezent, șofranul este considerat cel mai scump condiment din lume, deoarece din aproximativ 225.000 stamine sunt necesare pentru a obține 456 g de șofran.

Proprietățile nutriționale ale șofranului

 Compușii responsabili de gustul și aroma șofranului sunt în principal safranalul și picrocrocina, în timp ce culoarea acestuia se datorează unui compus de tip carotenoid numit crocina, care este foarte apreciat ca și colorant.

 Șofranul conține minerale importante precum cupru, potasiu, calciu, mangan, fier, magneziu și zinc. În plus, șofranul este un condiment bogat în vitamina A și vitamina C, care se știe că întăresc sistemul imunitar, precum și câteva vitamine din complexul B.

Beneficiile șofranului pentru sănătate

 Utilizarea acestui condiment nu a fost limitată doar la domeniul gastronomiei, deoarece proprietățile sale medicinale au fost apreciate și studiate încă din timpuri străvechi.

 S-a dovedit că șofranul are puternice proprietăți antioxidante, ajutând astfel la prevenirea anumitor boli și afecțiuni, prin combaterea efectelor stresului oxidativ. Șofranul este un puternic remediu antioxidant (de 300 de ori mai puternic decât vitamina E) imunostimulator, antiviral (indicat în HPV, HIV, virusul herpetic, virusul Epstein Barr, virusurile hepatice etc.), antifungic și antibacterian.

 Șofranul are de asemenea proprietăți antiinflamatorii și reduce nivelele lipidelor din sânge, de aceea se recomandă utilizarea sa în cazuri de astenie, meteorism, amenoree, gingivită și dureri de dinți. Unele remedii cu șofran includ aplicații pentru îmbunătățirea stării emoționale și combaterea depresiei, precum și ameliorarea tulburărilor digestive sau calmarea durerilor gingivale în cazul copiilor.

 Numeroase studii medicale au demonstrat faptul că acest condiment impulsionează digestia,  poate ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer și este un remediu contra bolilor de tip neurologic precum boala Alzheimer, probleme de memorie, insomnie și stări depresive.

Afecțiuni în care se recomandă șofranul

 Șofranul poate fi considerat un bun aliat pentru menținerea unei bune stări de sănătate, datorită proprietăților sale deosebite. Să vedem în ce afecțiuni este recomandat consumul șofranului:

 - Șofranul reduce tensiunea arterială: Conform unui studiu medical recent, consumul de șofran poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale, tocmai de aceea este un condiment recomandat în special persoanelor care suferă de hipertensiune.

 - Șofranul protejează sănătatea oculară: Datorită carotenoizilor pe care îi conține, șofranul poate preveni degenerarea maculară relaționată cu înaintarea în vârstă și poate reduce daunele cauzate de lumina solară la nivelul ochilor.

 - Șofranul stimulează digestia: Șofranul stimulează procesul digestiv, ajută la tonifierea organelor aparatului digestiv și stimulează producerea secrețiilor gastrice precum bila, impulsionând astfel procesul digestiei.

 - Șofranul combate stările depresive: Consumul șofranului sau al extractului de șofran, poate ajuta la ameliorarea stării emoționale și poate combate inclusiv depresiile ușoare. Deoarece șofranul conține 5-hidroxitriptofan, acesta stimulează fluxul sanguin către creier și produce serotonina, care îmbunătățește starea de spirit, reduce depresia și anxietatea.

 - Șofranul combate durerile menstruale: Șofranul se poate consuma pentru combaterea durerilor caracteristice perioadelor menstruale sau cu câteva zile înainte pentru a le preveni. Șofranul scade nivelul de cortizol (hormonul stresului) și crește nivelul de estrogeni, în cazul femeilor femeile care suferă de sindromul premenstrual.

 - Șofranul combate durerile musculare: Una din aplicațiile externe ale șofranului constă în măcinarea acestui condiment și diluarea sa în miere. Acest amestec se poate aplica pe zona dureroasă și se lasă să acționeze câteva minute, iar apoi se clătește cu apă călduță. Acest remediu este indicat pentru relaxarea mușchilor și reducerea durerilor musculare.

 - Șofranul poate preveni anumite tipuri de cancer: Datorită proprietăților sale antioxidante, șofranul poate fi util pentru prevenirea anumitor tipuri de cancer (de sân, colon, prostată, plămâni și sarcom). Crocinul și șafranalul din șofran inhibă creșterea tumorilor cancerigene din organism datorită proprietățile lor anticancerigene și antimutagenice. În prezent se continuă studiile științifice referitoare la proprietățile acestui condiment de a combate dezvoltarea tumorilor.

Cum se consumă șofranul?

 Uz intern: - Pudra de șofran se poate administra câte o jumătate de linguriță de trei ori pe zi, în amestec cu suc de fructe (morcovi, mere, portocale, struguri) sau de legume;
 - Tinctura de șofran se poate administra în doze de câte 15-20 de picături pe zi. Şofranul sub formă de tinctură este indicat în tulburările menstruale, depresie, tuse, astm bronşic, febră, gută, boli biliare şi hepatice, dispepsii, atonie gastrică, meteorism abdominal şi balonări.

 Uz extern: Șofranul sub formă de extract, pulbere sau tinctură este un remediu eficient în cazul afecţiunilor hemoroidale, echimozelor, durerilor musculare, conjunctivitelor, colicilor menstruale, flegmoanelor şi durerilor dentare.

Contraindicații pentru șofran

 Chiar dacă șofranul ca și condiment este considerat perfect sigur pentru consum, nu este recomandat consumul său excesiv, deoarece în doze mari poate provoca avort spontan în cazul femeilor însărcinate. De asemenea, nu este indicat deloc consumul șofranului în timpul sarcinii și al alăptării.

 Unele persoane pot prezenta anumite reacții alergice în timpul consumului de șofran, precum: greață, amețeli, somnolență, dureri de cap, anxietate și senzația de uscăciune a gurii și mucoaselor.

 Șofranul în doze mari este nesigur și poate provoca intoxicații, îngălbenirea pielii, ochilor și mucoaselor, vărsături, scaun cu sânge, sângerare nazală, amorțeli și alte efecte secundare grave. Dozele de 12-20 de grame pot chiar provoca moartea prin intoxicare. Trebuie evitat să se consume mai mult de 1.5 grame de șofran zilnic, precum și un consum prelungit, deoarece poate afecta starea de sănătate.

 Șofranul trebuie să fie păstrat într-un loc uscat, într-un recipient închis și ferit de lumina soarelui, care îi poate altera compoziția și reduce calitatea.

Mai poți citi din Remedii naturiste

Salvia și proprietăț…

Salvia și proprietățile sale miraculoase  Salvia este una din plantele care nu ar trebui...

Mai mult

Tratamente naturiste pe…

Tratamente naturiste pentru riduri Procesul de îmbătrânire, un proces cât se poate de n...

Mai mult

Ceaiurile pentru sugari…

Ceaiurile pentru sugari și copii  Efectele benefice ale plantelor sunt binecunoscute în ...

Mai mult

Pelinul

Pelinul  Pelinul este una dintre plantele ce sunt la îndemâna noastră, însă puțini di...

Mai mult

Floarea de salcâm si p…

Floarea de salcâm și puterile ei terapeutice  Încă din primele zile ale lunii mai, și ...

Mai mult

Ciuperca Ganoderma

Ciuperca medicament Ganoderma  În tradiția populară românească, se spune că “farmac...

Mai mult

Negrilica, o plantă cu…

Negrilica face minuni pentru organism Negrilica este o plantă care, deși nu este pe deplin...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru durerile de spate Durerile de spate au devenit o reală problemă ...

Mai mult

Beneficiile ceaiului ne…

Ceaiul negru - prezentare  Ceaiurile au diferite proprietăți din cele mai benefice asupra...

Mai mult

Aloe vera

Aloe Vera: celebră din vremuri străvechi  Denumită de către chinezi "remediul armonie...

Mai mult

Sunătoarea

Tratează-ți sufletul și trupul cu sunătoare  Sunătoarea sau pojarnița este una din pl...

Mai mult

Chlorella

Ce este Chlorella?  Chlorella este o algă unicelulară atât de mică, încât până la a...

Mai mult

Remedii naturale pentru…

Cum scăpăm de insomnie în mod natural?  Fiecare dintre noi a trecut cel puțin o dată p...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Ce este diabetul şi ce este diabetul zaharat?  Diabetul este o afecţiune caracterizată p...

Mai mult

Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba: aliatul sănătății  Ginkgo Biloba reprezintă cea mai veche specie de cop...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru hepatită Genţiana  Genţiana, supranumită şi fierea pământulu...

Mai mult

Spirulina

Spirulina – efecte miraculoase asupra sănătății  Spirulina (Spirulina platensis) este o...

Mai mult

Uleiuri presate la rece

Uleiurile presate la rece, o alegere înțeleaptă pentru sănătate  Uleiurile presate la ...

Mai mult

Ghimbirul, un aliat de …

Ghimbirul, un aliat de nădejde al sănătăţii   Ghimbirul este o plantă aromatică în fo...

Mai mult

Busuiocul

Busuiocul, un valoros remediu naturist  Busuiocul este numele comun dat plantei culinare Oc...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru un păr sănătos  Podoaba capilară reprezintă un element de fru...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru întărirea sistemului imunitar la copii  Se apropie anotimpul rec...

Mai mult

Alga afa

Algele, originea vieții și sursă excepțională de nutrienţi  Algele sunt originea vie...

Mai mult

Vitamina C alcalina - a…

Vitamina C alcalină - antioxidantă și fortifiantă pentru organism  Vitamina C este implic...

Mai mult

Remedii naturiste care …

Remedii naturiste care vă ajută să renunțați la fumat  În societatea contemporană, f...

Mai mult

Remedii pentru congesti…

Remedii naturiste pentru congestia nazală  Anotimpul rece vine și cu foarte multe problem...

Mai mult

Vitamina C, campioana s…

Vitamina C salvează vieți  Vitamina C este una dintre vitaminele indispensabile organismu...

Mai mult

Remedii naturale impotr…

Remedii naturale împotriva transpirației excesive  Transpirația este un fenomen natural...

Mai mult

Detoxifiere cu ceaiuri …

Detoxifierea organismului cu ajutorul ceaiurilor și crudităților  Termenul de detoxifier...

Mai mult

Drojdia de bere si Canc…

Drojdia de bere luptă eficient împotriva cancerului  Ciupercile vii din componența drojdie...

Mai mult

Ciupercile shiitake

Ciupercile Shiitake – aliment sau medicament?   În Japonia și în China ciupercile shiita...

Mai mult

Beneficiile plantei alo…

Aloe vera reglează pH-ul stomacului și reduce aciditatea  Datorită proprietăților sale v...

Mai mult

Ciuperca Coama Leului

Ciuperca Coama Leului  Micoterapia sau terapia cu ciuperci este una din cele mai bune terap...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru afecțiunile aparatului digestiv  În acest articol vom prezenta c...

Mai mult

11 beneficii pentru să…

Ce este mai exact bicarbonatul de sodiu?  Bicarbonatul de sodiu este o pulbere albă care la ...

Mai mult

Pufulița și utilizare…

Pufulița și utilizarea ei terapeutică  Pufulița este o plantă a căror efecte curative s...

Mai mult

Din farmacia naturii …

Din farmacia naturii – menta Menta este o plantă medicinală cu o sumedenie de efecte ben...

Mai mult

10 remedii naturiste co…

De ce unele persoane au candidoză, iar altele nu?  Candida albicans este un tip de ciupercă...

Mai mult

Flavonoidele

Flavonoidele Conceptul de flavonoide este unul relativ nou în România. În acest articol v...

Mai mult

Levănțica

Levănțica folosită în scop terapeutic Levănțica este o plantă foarte utilizată pe pl...

Mai mult

Ciuperca dansatoare Mai…

Ciuperca dansatoare Maitake  Medicina naturistă alternativă ne oferă în societatea cont...

Mai mult

Oregano are multiple be…

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale plantei oregano?  Oregano este o plantă minunat...

Mai mult

Remedii naturiste: anti…

Remedii naturiste: antibioticele naturale  Există atât plante, cât şi produse naturale ca...

Mai mult

Mușețelul - un adevă…

Mușețelul - un adevărat izvor de sănătate  De-a lungul secolelor, oamenii au folosit m...

Mai mult

Coada-calului: propriet…

Coada-calului: descriere generală  Coada-calului face parte din familia Equisetaceae și e...

Mai mult

8 ceaiuri contra dureri…

Plante medicinale contra problemelor stomacale  Toți am suferit de probleme la stomac la un ...

Mai mult

Remedii naturiste în s…

Remedii naturiste în sciatică  Denumirea acestei afecțiuni provine de la nervul sciatic, c...

Mai mult

Ghimbirul ajută la red…

Ghimbirul este antiinflamatoriu și întărește sistemul imunitar  Ghimbirul este foarte fol...

Mai mult

Cozile care fac cinste …

Cozile care fac cinste naturii – codița șoricelului, coada calului, coada racului Natura...

Mai mult

Mini dictionar a plante…

Mini dicționar al plantelor tămăduitoare (A-C) A Albăstreaua (Centaurea cyanus) Ce folos...

Mai mult

Mini-dicționar a celor…

Mini-dicţionar al celor mai comune plante cu proprietăţi tămăduitoare (L-O) L Lămâia (...

Mai mult

Ceaiul Kombucha: propri…

Ce este ceaiul Kombucha?  Kombucha este o băutură pe bază de ceai fermentat, cu un gust u...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce este sinuzita?  Sinusurile paranazale sunt niște cavități pline cu aer care se găsesc ...

Mai mult

11 remedii naturiste co…

Ce este aciditatea stomacală?  Aciditatea stomacală sau arsura stomacală este o senzație ...

Mai mult

Artrita reumatoidă: ca…

Ce este artrita reumatoidă?  Artrita reumatoidă este o boală autoimună care determină in...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce cauzează înroșirea ochilor?  Există mulți factori care pot determina iritarea ochilor...

Mai mult

Cele mai bune trei ceai…

Antioxidanții din ceaiuri au efecte de reîntinerire  Păstrarea tinereții cât mai mult ti...

Mai mult

Mesteacănul: beneficii…

Mesteacănul, un arbore vindecător  Mesteacănul este un arbore originar din Sud-estul Asiei...

Mai mult

Beneficiile vindecătoa…

Beneficiile vindecătoare ale echinaceei  Echinaceea este o plantă care se folosește pentru...

Mai mult

5 plante pentru tratare…

5 plante pentru tratarea artritei  Artrita este o boală cronică ce generează inflamarea ar...

Mai mult

8 analgezice naturale p…

Analgezicele naturale alină durerile sau tulburările de sănătate  Analgezicele sunt una d...

Mai mult

Proprietățile turmeri…

Extractul de turmeric distrugere celulele canceroase  Un nou studiu științific a constatat ...

Mai mult

Mini-dicționar a celor…

Mini-dicționar al celor mai comune plante cu proprietăți tămăduitoare (D-I) D Drăgaica ...

Mai mult

Plante utile în perioa…

Plante utile în perioada de primăvară  Primăvară este un anotimp în care organismul ar...

Mai mult

5 băuturi naturale pen…

5 băuturi naturale pentru tratarea gastritei  Gastrita este o afecțiune des întâlnită a ...

Mai mult

Cele mai bune alimente …

Alimentele antibacteriene au proprietăți antibiotice  Alimentele antibacteriene sunt produs...

Mai mult

6 plante calmante mirac…

6 plante calmante miraculoase  Într-o singură zi, putem experimenta diverse stări: stres ...

Mai mult

Remedii naturale simple…

Remedii naturale simple și eficiente  Natura ne oferă cu generozitate o minunată varietate...

Mai mult

Beneficiile zmeurei pen…

Zmeura, aport nutrițional și proprietăți medicinale  Consumând o cană de zmeură proasp...

Mai mult

Ciupercile combat și t…

Cum pot ajuta ciupercile în tratarea cancerului?  Ciupercile au fost prețuite pentru propri...

Mai mult

Mușețelul și rolul l…

Ceaiurile din plante medicinale: binefăcătoare pentru sănătate  Ceaiurile din plante sunt...

Mai mult

Tincturile din plante m…

Care este cea mai bună modalitate de a profita de proprietățile plantelor medicinale?  Pla...

Mai mult

Propolisul și benefici…

Albinele sunt adevărate susținătoare ale vieții pe Pământ  Albinele, prin polenizarea f...

Mai mult

Mini-dictionar a celor …

Păducel (Crataegus monogyna) Cum se administrează Păducelul?  Păducelul creşte la câmp...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Ce este sindromul metabolic?  În prezent, cauzele care produc afecțiunea numită sindrom me...

Mai mult

Beneficiile iasomiei pe…

Iasomia, regina florilor  Iasomia (Jasminus communis) este un arbust având flori albe, roz, ...

Mai mult

Resveratrolul și curcu…

Resveratrolul și curcumina, doi compuși naturali valoroși în tratarea cancerului  În pre...

Mai mult

5 infuzii pentru tratar…

5 infuzii pentru tratarea anxietății  Problemele de anxietate afectează o mare parte din p...

Mai mult

10 remedii naturiste co…

Ce sunt calculii renali?  Rinichii sunt unele dintre organele cele mai importante din corpul ...

Mai mult

Beneficiile, utilizări…

Scorțișoara cea parfumată și vindecătoare  Aromată și delicioasă, perfect potrivită ...

Mai mult

Remedii naturiste cu ce…

Remedii naturiste cu ceapă  Folosită de mii de ani și apreciată atât pentru utilizările...

Mai mult