8 beneficii pentru sănătate ale castraveților
Castraveții aparțin aceleiași familii de plante precum dovlecelul și pepenele (familia Cucurbitacee). La fel ca și pepenele roșu, castraveții sunt compuși în proporție de 95% din apă, ceea ce înseamnă că a-i consuma într-o zi călduroasă de vară poate să ne ajute să ne menținem hidratați.
Desigur, există multe alte motive pentru a consuma castraveți tot timpul anului. Având un conținut bogat de vitamina K, vitamine din grupa B, cupru, potasiu, vitamina C și mangan, castraveții sunt de folos pentru a ne ajuta să evităm deficiențele nutriționale care sunt atât de comune în cazul persoanelor care au o dietă dezechilibrată din care lipsesc fructele și legumele proaspete.
În plus, castraveții conțin polifenoli unici și alți compuși care sunt de un real ajutor pentru reducerea riscului de a suferi de boli cronice și alte tulburări.
8 motive pentru a alege castraveții
1. Castraveții protejează creierul
Castraveții conțin un flavonoid antiinflamatoriu numit fisetina care are un rol important în menținerea sănătății cerebrale. Pe lângă îmbunătățirea memoriei și protejarea celulelor nervoase de deteriorările relaționate cu vârstă, s-a descoperit că fisetina previne deteriorarea progresivă a memoriei și a procesului de învățare.
2. Castraveții reduc riscul apariției cancerului
Castraveții conțin polifenoli numiți lignani (pinorezinol, laricirezinol și secoisolaricirezinol), care ajută la reducerea riscului de cancer de sân, uterin, ovarian și de prostată. Aceștia conțin de asemenea fitonutrienții numiți cucurbitacine, care au și ei proprietăți anticancerigene. Conform fundației George Mateljan Foundation:
“Oamenii de știință au determinat deja că multe căi de semnalizare diferite (de exemplu, cele care sunt necesare pentru dezvoltarea și supraviețuirea celulelor cancerigene pot fi blocate prin acțiunea cucurbitacinelor.”
3. Castraveții ajută la combaterea inflamației
Castraveții ajută la stoparea răspunsului inflamatoriu din corp, iar diverse studii clinice care s-au efectuat au arătat că extractul de castraveți ajută la reducerea inflamației din corp, în parte inhibând activitatea enzimelor pro-inflamatorii (inclusiv la ciclooxigenaza 2 sau COX-2).
4. Castraveții au proprietăți antioxidante
Castraveții conțin numeroși antioxidanți, inclusiv binecunoscuta vitamina C și betacaroten. Mai conțin de asemenea flavonoizi antioxidanți, precum chercetina, luteolina și kaempferolul, care oferă și alte beneficii suplimentare.
De exemplu, chercetina este un antioxidant care previne eliberarea histaminei - ceea ce face ca alimentele bogate în chercetină să fie “antihistaminice naturale.” Iar kaempferolul ar putea ajuta la combaterea cancerului și la reducerrea riscului de boli cronice, inclusiv bolile cardiace.
5. Castraveții ajută la controlul stresului
Castraveții conțin multiple vitamine B, inclusiv vitamina B1, vitamina B5 și vitamina B7 (biotina). Vitaminele din grupa B sunt cunoscute că ajută la ameliorarea sentimentului de anxietate și la reducerea efectelor dăunătoare ale stresului.
6. Castraveții îmbunătățesc sănătatea digestivă
Castraveții sunt bogați în două din elementele de bază necesare pentru o digestie sănătoasă: apă și fibre. Dacă aveți probleme cu refluxul acid, trebuie să știți că puteți suprima simptomele acute ale refluxului acid crescând în mod temporar pH-ul din stomac, castraveții fiind bogați în apă, au un efect similar.
Coaja castraveților conține fibre insolubile, ceea ce ajută ca alimentele să treacă prin tractul digestiv mai repede pentru o eliminare adecvată a toxinelor din corp.
7. Castraveții ajută la menținerea unei greutăți corporale echilibrate
Castraveții au foarte puține calorii, dar în ciuda acestui lucru sunt un aliment sățios (o cană de castraveți conține doar 16 calorii). Fibrele solubile din castraveți se dizolvă într-o textură asemănătoare cu un gel în intestine, ajutând la realizarea digestiei. Acesta este unul din motivele pentru care alimentele bogate în fibre ajută la controlul greutății corporale.
8. Castraveții ajută la menținerea sănătății cardiace
Castraveții conțin potasiu, care este relaționat cu reducerea tensiunii arteriale. Un echilibru adecvat de potasiu atât în afara, cât și în interiorul celulelor este crucial pentru ca corpul să funcționeze în mod corect.
Ca un electrolit, potasiul este un ion cu încărcătură pozitivă care trebuie să mențină o anumită concentrație cu scopul de a-și putea realiza funcțiile, care include interacțiunea cu sodiul pentru a ajuta la controlul transmisiei impulsurilor nervoase, contracțiilor musculare și a funcției cardiace.
Castraveții sunt o bază bună pentru sucul de legume
Există multe moduri de a ne bucura de beneficiile castraveților, aceștia putând fi consumați atât cruzi în salate, cât și murați. Însă castraveții pot fi folosiți și ca o bază excelentă pentru sucul de legume deoarece au o aromă răcoroasă și un conținut de apă. La această bază se poate adăuga spanac, salată verde, pătrunjel, țelină, etc. Sucurile pot fi o modalitate ideală de a consuma castraveți.
Când consumați un suc proaspăt de crudități, este ca și cum ați primi o infuzie intravenoasă de vitamine, minerale și enzime, iar atunci când corpul are la dispoziție o abundență de nutrienți, iar pH-ul este echilibrat în mod optim, vă veți simți energizați, iar sistemul imunitar va lucra în condiții optime.
Alte beneficii ale castraveților
S-a descoperit că flavonoizii și taninii conținuți de castraveți au efecte care ameliorează durerea și care elimină radicalii liberi. Așa cum s-a menționat în revista Journal of Young Pharmacists din Statele Unite (Revista tinerilor farmaciști) “În mod tradițional, această plantă este utilizată pentru tratarea durerilor de cap, semințele sunt răcoroase și diuretice, iar sucul lor este folosit ca umectant și emolient în cremele antiacneice.”