Ce este masajul Shiatsu?
Shiatsu este o tehnică de masaj care utilizează în principal degetele și palmele pentru a exercita o presiune asupra pielii și pentru a corecta disfuncțiile, a menține sănătatea și a trata anumite boli sau afecțiuni specifice.
În Japonia, terapeuții din Shiatsu au o pregătire extensivă și trebuie examinați la nivel de stat pentru a obține o diplomă oferită de Ministerul Sănătății.
Shiatsu are numeroase aplicații și câteva contraindicații, deoarece este o terapie holistică, care ajută la restabilirea sănătății, canalizarea energiei și promovarea capacității de auto-vindecare a organismului.
Shiatsu este, în prezent, o combinație de practici antice orientale cu cunoștințe moderne despre fizionomia umană. Dar originea msajului Shiatsu se întoarce la disciplinele orientale aplicate cu mai mult de cinci mii de ani în urmă, care urmăreau să influențeze Qi (China), Ki (Japonia) sau Prana (India), care este energia vitală sau forța înnăscută a tot ce există în univers.
Aceste discipline respectă sănătatea dintr-un punct de vedere holistic sau global, în care armonizarea acelei energii vitale este un punct de plecare esențial pentru menținerea sănătății, vitalității și bucuriei. Aceste discipline au fost uitate timp de mai multe secole, până la începutul secolului al XIX-lea, când un călugăr japonez numit Tokujiro Namikoshi a compilat o parte din practicile orientale de manipulare (masaj, întindere, acupresură) și aplicând cunoștințele pe care le avem astăzi despre fizionomia umană, a creat ceea ce știm astăzi ca Shiatsu, fondând în Japonia Universitatea din Shiatsu în anul 1940.
Înainte de a vă vedea exact în ce constă o sesiune de Shiatsu, este important să înțelegem diferențele fundamentale care există între medicina orientală tradițională și medicina occidentală pe care o cunoaștem:
Medicina occidentală: medicina occidentală își bazează practica pe cunoașterea științifică, adică stabilește o serie de patologii și simptome bazate pe evoluția anumitor boli prezente în studiile clinice și experimentele științifice. Astfel, propune un repertoriu specific de medicamente și terapii care, statistic, au funcționat cel mai bine atunci când tratează afecțiunile patologice și simptomele lor. Această metodă este complet impersonală, deoarece variabilele pe care le măsoară au mai mult de-a face cu parametrii chimici, observând pacientul numai pe baza genului, vârstei și patologiei. De fapt, există medici specializați care diagnostichează și tratează în mod independent, fără a contempla organismul sau stările emoționale sau personale într-un mod global.
Medicina orientală tradițională: medicina tradițională chineză, japoneză sau hindusă include factori care pot părea oarecum "abstracți" pentru noi, atât de obișnuiți cu referințele și metoda științifică. Cu toate acestea, faptul că nu pot fi măsurați sau contrastați cu metoda științifică nu înseamnă că acestea nu sunt consecvente sau eficiente. Acest tip de medicină nu crede în patologii, simptome sau tratamente specifice, ci mai degrabă are în vedere sănătatea dintr-un punct de vedere general în mediul pacientului. Adică studiază corpul, mintea, spiritul, emoțiile, circumstanțele personale, mediul înconjurător și modul în care toți acești factori contribuie sau nu la menținerea sănătății. Nu există tratamente standard, ci o modalitate complet personalizată de a diagnostica și trata pacientul, luând în considerare toți factorii pe care i-am menționat.
Beneficiile masajului Shiatsu pentru sănătate
Iată câteva din multele beneficii ale masajului Shiatsu:
- Generează o relaxare profundă care aduce beneficii funcționării generale a organismului.
- Stimulează circulația circulatorie și cea limfatică.
- Echilibrează sistemul nervos, respirator și digestiv.
- Stimulează sistemul imunitar.
- Exercită un efect profund de curățare a organismului.
- Eliberează stresul, tensiunea, anxietatea, etc.
- Îmbunătățește performanța fizică și intelectuală.
Indicații terapeutice pentru masajul Shiatsu
Masajul Shiatsu este indicat, mai presus de toate, pentru a îmbunătăți starea generală a sănătății, deși are și aplicații specifice în anumite afecțiuni sau boli, precum:
- Depresie, anxietate, stres, insomnie, furie;
- Migrene, dureri de cap, amețeli;
- Tulburări mecanice ale dispozitivului (dureri musculare, osteoporoză, articulații etc.);
- Tulburări gastro-intestinale, ulcere, digerări grave, aciditate;
- Hipertensiune;
- Astm;
- Leziuni sportive;
- Tulburări imunologice;
- Dureri menstruale;
- Epuizare, oboseală, lipsă de energie.
Contraindicații pentru masajul Shiatsu
Deși este o terapie moderată, blândă și neagresivă, masajul Shiatsu este contraindicat în următoarele cazuri:
- Bolile infecțioase;
- Bolile de piele;
- Febră;
- Boli de origine inflamatorie;
- Obstrucție intestinală severă;
- Boli ale ficatului și ale pancreasului.
Cum decurge o sesiune de Shiatsu?
Când este un centru de specialitate bun, este normal ca terapeutul să facă o evaluare a pacientului pentru a-i cunoaște situația personală, starea emoțională, bolile, situația și mediul înconjurător, etc. Ședința Shiatsu durează o oră sau o oră și jumătate, iar pacientul este așezat pe patul de masaj în timp ce terapeutul efectuează manipulări pe tot corpul, presiuni, întinderi și torsiuni care favorizează fluxul de energie și eliberarea tensiunilor. Se recomandă să nu se vorbească în timpul sesiunii, nici pacientul, nici terapeutul, deci este indicat să se facă indicațiile precise înainte sau după sesiune. Temperatura trebuie să fie adecvată, iar camera poate avea muzică și arome relaxante.
Presiunile sunt, de obicei, oarecum dureroase și plăcute în același timp, ceea ce determină o relaxare totală care poate duce la somn profund. Durerea acută într-un anumit punct indică terapeutului că există un dezechilibru sau blocaj. În funcție de starea de stres, pacientul poate să nu simtă acest nivel ideal de relaxare în timpul primei sesiuni sau poate chiar să simtă dureri intense. Durerea sau nervozitatea sunt răspunsul natural al organismului atunci când există un dezechilibru. Poate că, datorită efectului energetic și fizic al masajului Shiatsu, apar unele senzații neplăcute, cum ar fi rigiditatea, tulburările de somn, durerile de cap, simptomele bolii fiind agravate momentan.
Odată cu trecerea sesiunilor totul va fi normalizat și efectele benefice ale masajului Shiatsu vor apărea. Când se întâmplă acest lucru, iar starea de sănătate și starea de sănătate este normalizată, se recomandă continuarea practicării ședințelor de Shiatsu, deoarece este timpul să se consolideze sistemul imunitar și să se corecteze definitiv dezechilibrele. În orice caz, masajul Shiatsu nu are efecte secundare semnificative și, ca întotdeauna, trebuie să se investigheze până când se găsește terapia care se potrivește cel mai bine gusturilor și nevoilor pacientului.
Studii științifice despre masajul Shiatsu
Ca de obicei, însăși natura așa-numitelor terapii alternative, care contemplă pacientul într-un mod holistic, se contrazic cu metoda științifică și modul de măsurare a parametrilor, astfel încât nu există un consens între comunitatea științifică și cea medicală sau dovezi obiective cu privire la efectul masajului Shiatsu asupra sănătății. Cu toate acestea, există câteva referințe care merită să fie luate în considerare:
- Organizația Cancer Research UK recomandă masajul Shiatsu ca terapie complementară pentru persoanele cu cancer și alte afecțiuni medicale.
- Universitatea Thames Valley și societatea Shiatsu UK au efectuat o revizuire cuprinzătoare, pe scară largă, a datelor existente despre masajul Shiatsu care au relevat o relație între simptome și îmbunătățirea acestora. În concluzie, au propus o serie de indicații pentru a îmbunătăți eficacitatea masajului Shiatsu ca tratament medical.
- Un studiu european din anul 2007, intitulat Experiența si efectele masajului Shiatsu, coordonat de Andrew Long, de la Universitatea din Leed (Marea Britanie), recunoaște beneficiul masajului Shiatsu în tratamentul diferitelor afecțiuni și pledează pentru includerea acestuia în sistemele de sănătate publică. Pacienții care au participat la acest studiu au evidențiat pozitiv atenția personalizată pe care au primit-o de la terapeut, încrederea și siguranța acestora, îmbunătățirea stării de spirit pentru a face față problemelor și pentru reducerea stresului și a problemelor musculare pe care le-au prezentat după tratament.
- Raportul Collins, adoptat de Parlamentul European în anul 1997, a inclus masajul Shiatsu ca una dintre cele opt discipline care se recomandă a fi reglementate ca terapii alternative.
Dacă nu ați participat niciodată la o sesiune de Shiatsu, vă recomandăm să încercați. În câteva minute veți începe să simțiți un minunat sentiment de bunăstare, calm, liniște, un fel de stare meditativă în care timpul se oprește și un sentiment de bunăstare vă inundă fiecare centimetru al corpului, de la vârful picioarelor până la ultimul fir de păr, este extraordinar! Pentru a potența această terapie holistică, care respectă organismul și care stimulează capacitatea organismului de auto-vindecare, puneți în aplicare etapele esențiale prin care să începeți calea bunăstării fizice și emoționale și puteți consulta și alte terapii și masaje care îmbunătățesc bunăstarea, cum ar fi chiromasajul sau terapia Reiki.