Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Cum să spălăm corect fructele și legumele?

Scris de Dr. Luca Catalin

O bună igienă poate preveni infecția cu virusul COVID-19

Cum să spălăm corect fructele și legumele? Prevenirea este cel mai bun remediu pentru infecția cu coronavirusul COVID-19, reducând riscul de a fi infectat și de a răspândi virusul. Menținerea măsurilor de igienă și protecție de bază, cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor, evitarea atingerii ochilor, nasului și gurii și păstrarea unei anumite distanțe față de alte persoane, sunt câteva dintre recomandările principale ale Organizației Mondiale a Sănătății.

 De asemenea, dezinfectarea frecventă a suprafețelor din bucătărie, de la masa de lucru sau birou, precum și curățarea atentă a legumelor și fructelor ne pot ajuta să prevenim infecția cu coronavirusul COVID-19.

 Spălați fructele și legumele sub apă curentă și apoi scufundați-le în apă cu puțin bicarbonat de sodiu sau dezinfectant special pentru vegetale care, pe lângă eliminarea murdăriei și a unor pesticide permite, de asemenea, reducerea sau eliminarea cantității de virusuri și bacterii responsabile de cauzează boli, inclusiv coronavirusul. Înainte de spălarea fructelor și legumelor, este important să vă spălați mai întâi în mod corect pe mâini și să îndepărtați părțile deteriorate ale legumelor sau fructelor. După aceasta, trebuie urmați acești pași:

1. Spălați legumele cu o perie și apă curată, pentru a îndepărta murdăria vizibilă cu ochiul liber;

2. Înmuiați fructele și legumele cu coji și cele cu frunze într-un recipient cu 1 litru de apă și 1 lingură de bicarbonat de sodiu, timp de 15 minute;

3. Spălați fructele și legumele cu apă potabilă, pentru a îndepărta excesul de produs utilizat pentru dezinfectare.

 În plus, trebuie să aveți grijă să nu amestecați alimentele curate cu cele care sunt încă murdare sau crude, deoarece acestea pot fi contaminate din nou. În cazul căpșunilor, murelor, zmeurii și smochinelor, este mai bine să folosiți bicarbonat de sodiu pentru a le dezinfecta.
 Mâncarea care trebuie gătită poate fi spălată sub apă curentă pentru a îndepărta murdăria, deoarece căldura va elimina oricum microorganismele prezente în aceste alimente.

Alte alternative pentru spălarea vegetalelor

 Alte alternative sănătoase și eficiente pentru a elimina microorganismele și pesticidele din legume sunt utilizarea peroxidului de hidrogen sau a acizilor organici, cum ar fi acidul citric, lactic sau ascorbic; cu toate acestea, în ambele cazuri este necesar să aveți grijă.

 În cazul peroxidului de hidrogen, este important să utilizați procente mai mici de 5%, deoarece acestea pot provoca iritații ale pielii sau ochilor; pe de altă parte, în cazul acizilor organici, este întotdeauna mai bine să folosiți un amestec de 2 sau mai mulți acizi.

 Pentru a utiliza aceste alternative, 1 lingură de produs trebuie diluată pentru fiecare litru de apă, lăsând legumele să se înmoaie timp de 15 minute. După trecerea timpului, legumele trebuie spălate în apă potabilă pentru a se îndepărta excesul de produs și pentru a se păstra mâncarea în frigider. Este important să ne amintim că consumul de alimente crude care nu sunt spălate corespunzător poate fi periculos pentru sănătate, datorită cantității de microorganisme dăunătoare și pesticide prezente în legume, ceea ce poate provoca probleme precum dureri abdominale, diaree, febră și disconfort.

Se poate folosi oțet pentru dezinfectarea vegetalelor?

 Oțetul alb, balsamic sau de mere poate fi folosit pentru a dezinfecta legume și fructe, cu toate acestea, este posibil să nu fie cea mai bună opțiune, deoarece unele studii indică faptul că nu este la fel de eficient, ca și produsele care conțin bicarbonat sau hipoclorit de sodiu, în eliminarea unor tipuri de microorganisme.

 De asemenea, alte studii indică faptul că, pentru ca acesta să funcționeze corect, oțetul trebuie să fie puternic concentrat, adică este necesar să existe cantități mari de oțet în apă pentru a se elimina microorganismele și pesticidele dăunătoare. De asemenea, oțetul poate lăsa chiar o anumită aromă neplăcută în legume.