Hipotiroidismul: simptome și dietă
Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci când glanda tiroidiană este slăbită și reduce secretarea hormonilor. Ca și consecință a acestui fapt, apar o serie de simptome, deoarece această activitate hormonală este cea responsabilă de reglarea reacțiilor metabolice, neuronale și cardiocirculatorii din întregul organism.
Apariția hipotiroidismului este relaționată cu o alimentație dezechilibrată, expunerea la toxine, stresul cronic și unele obiceiuri mai puțin sănătoase care afectează în general starea de sănătate (alcoolul, tutunul și sedentarismul).
Care sunt simptomele hipotiroidismului?
O persoană care se confruntă cu această tulburare de sănătate, observă încetul cu încetul anumite schimbări în corp determinate de dezechilibrul hormonal.
Simptomele cele mai comune ale hipotiroidismului sunt:
- Schimbări bruște de dispoziție;
- Sensibilitate la frig;
- Creștere sau scădere bruscă în greutate;
- Depresie și anxietate;
- Perioade menstruale neregulate sau excesive;
- Constipație;
- Senzația permanentă de oboseală și slăbiciune;
- Piele uscată;
- Păr, piele și unghii fragile;
- Căderea excesivă a părului.
Combaterea hipotiroidismului prin accelerarea metabolismului
Una dintre cheile pentru a preîntâmpina simptomele hipotiroidismului este adoptarea acelor obiceiuri sănătoase care să permită accelerarea ritmului metabolismului.
Metabolismul, care este un ansamblu de reacții chimice, este cel responsabil de transformarea energiei din alimente în combustibilul de care avem nevoie pentru a trăi. În plus, metabolismul este relaționat cu funcția digestivă, sistemul cardiovascular și multe alte funcții vitale ale corpului.
Procesele metabolice sunt controlate de diverse enzime și de anumiți hormoni precum tiroxina, cortizolul, adrenalina și insulina. Din acest motiv, tulburările enzimatice și hormonale au o amplă repercusiune asupra metabolismului.
Una dintre modalitățile de a impulsiona metabolismul este creșterea consumului de alimente sănătoase și bogate în substanțe care îi stimulează funcția. De asemenea, este important să realizați mai multă activitate fizică și să dormiți între 7 și 8 ore zilnic.
Alimente recomandate în hipotiroidism
Dacă s-a primit diagnosticul de hipotiroidism, este necesar să se facă unele modificări în dietă pentru a evita creșterea excesivă a greutății corporale și alte consecințe ale reducerii nivelului de hormoni tiroidieni.
Alimentele și nutrienții pe care îi vom menționa în continuare sunt eficienți pentru susținerea funcției glandei tiroidiene.
Alimentele bogate în iod
Iodul este o substanță esențială pentru o bună funcționare a glandei tiroidiene, iar multe cazuri de hipotiroidism apar pe fondul unei deficiențe de iod. Consumul alimentelor bogate în iod contribuie la controlul anxietății și a tulburărilor digestive precum inflamația și indigestia.
Următoarele alimente sunt surse naturale bogate în iod:
- Algele marine
- Coacăzele
- Iaurtul natural
- Fasolea albă
- Căpșunile
- Sarea de Himalaya
- Cartofii
- Suplimentele alimentare
Uleiul de cocos – recomandat în hipotiroidism
Uleiul de cocos, considerat pe bună dreptate un superaliment, are capacitatea de a accelera metabolismul și de a stimula producerea de hormoni tiroidieni.
Proprietățile antibiotice și antifungice ale uleiului de cocos ajută la combaterea ciupercilor și bacteriilor precum Helicobacter pylori și candida. Totodată, consumul regulat de ulei de cocos determină absorbția corectă și eficientă a vitaminelor și reduce nivelurile de stres și de anxietate, responsabile de multe ori de creșterea apetitului. Uleiul de cocos ne mai poate ajuta să ne îmbunătățim funcțiile sistemului digestiv și să potențăm în același timp absorbția corectă a vitaminelor solubile în grăsimi.
Pentru a beneficia din plin de proprietățile uleiului de cocos este necesar să-l cumpărăm dintr-un magazin cu produse naturiste de calitate, având în vedere ca uleiul să fie organic și nu procesat.
Cum se consumă uleiul de cocos?
Doza recomandată în cazul consumului uleiului de cocos este de o lingură pe stomacul gol (aproximativ 15 grame zilnic). Acesta mai poate fi adăugat în diverse shake-uri sau dulciuri raw-vegane. Dacă preferați, puteți să împărțiți această doză în varianta de 5 grame de trei ori pe zi. Totul depinde de propria noastră toleranță. Totuși, cheia în cazul acestui supliment alimentar este să fie luat în mod regulat și să nu se depășească doza recomandată.
Vitaminele din complexul B
Toate vitaminele din complexul B sunt esențiale pentru a menține glanda tiroidă într-o stare bună de sănătate, însă fiecare dintre acestea are un rol diferit.
- Tiamina (vitamina B1): Tiamina este necesară în cazul unei tiroide hiperactive. Vitamina B1 se găsește în drojdia de bere, cereale integrale, gălbenușul de ou, germenii de grâu și în fructe precum piersicile și cireșele.
- Riboflavina (vitamina B2): Riboflavina este importantă pentru o producere adecvată de hormoni tiroidieni. Această vitamină se găsește în următoarele alimente: lapte, ouă, migdale, somon, pâine neagră, spanac, sparanghel, brocoli şi unele suplimente alimentare.
- Niacina (vitamina B3): Niacina este necesară pentru funcționarea eficientă a tuturor celulelor și glandelor din corp. Această vitamină se găsește în drojdia de bere, pește, cerealele integrale și arahide.
- Piridoxina (vitamina B6): Fără această vitamină, glanda tiroidiană nu poate folosi iodul în mod eficient. Vitamina B6 se găsește în cerealele integrale, germenii de grâu și semințele oleaginoase (nuci, alune, arahide, caju, migdale, fistic, semințe de in, de dovleac, de floarea-soarelui, de susan și de cânepă).
- Cobalamina (vitamina B12): Hipotiroidismul împiedică absorbția acestei vitamine în corp. Problema care apare este aceea că deficiența de cobalamină crește riscul apariției bolilor neurologice. Vitamina B12 se găsește în: lapte, brânză, iaurt, smântână, ouă, drojdia de bere, polen, lăptișor de matcă, aloe vera, germeni de schinduf, grâu integral, algele marine precum spirulina și chlorella, somon, ton și fructele de mare.
Vitamina D
Deficiența de vitamina D este relaționată cu anumite patologii autoimune, incluzând aici și afecțiunile tiroidiene. Consumați vitamina D prin intermediul suplimentelor alimentare sau expuneți-vă la soare câteva minute în fiecare zi.
Zincul
Atât hipotiroidismul, cât și hipertiroidismul pot fi cauzate de o deficiență de zinc în organism. Acest mineral participă la răspunsul imunitar al corpului și al procesului prin care se elimină excesul de greutate corporală. Zincul este esențial pentru procesul de creștere și dezvoltare a organismului, pentru menținerea integrității membranei celulare, are acțiune antiinfecțioasă și antitumorală, este indispensabil în procesele de regenerare celulară. Zincul este antioxidant, reglează nivelul de vitamina A, este important în dezvoltarea creierului.
Deficiența de zinc se manifestă mai ales prin scăderea imunității, răceli dese, căderea părului, probleme la nivelul pielii, friabilitatea unghiilor, anemie și stări de slăbiciune și indispoziție. Cercetări medicale mai recente au indicat de asemenea că deficitul de zinc poate favoriza apariția inclusiv a unor boli mai grave, precum diabetul sau cancerul. Cele mai bune surse de zinc sunt următoarele: semințele de dovleac, semințele de susan, semințele de pepene roșu, ciocolata neagră, usturoiul, varza de Bruxelles, germenii de grâu, ciupercile, fasolea, sparanghelul, nucile, bananele, fructele de pădure, avocado, smochinele, prunele, coacăzele, rodiile, caisele.
Cuprul
Cuprul ajută la echilibrarea glandei tiroide și la combaterea simptomelor precum reducerea globulelor roșii, uscarea pielii și fragilizarea unghiilor și părului. O sursă bună de cupru este clorofila, care se găsește în alge, legumele cu frunze verzi, iarba de grâu și în unele suplimente alimentare.
Fibrele
Alimentele bogate în fibre sunt recomandate pentru a se evita excesul de greutate corporală, precum și nivelele ridicate de zahăr din sânge. Consumul regulat de fibre stimulează funcția digestivă, ajută la controlarea apetitului și la reglarea nivelelor ridicate de colesterol.
Cele mai bogate alimente în fibre sunt următoarele: cerealele integrale (porumb, grâu, orez, ovăz), ierburile uscate și condimentele (în special scorțișoara, dar și oregano, cimbru, rozmarin, coriandru, cuișoare, busuioc, salvie, fenicul), dovleceii, varza, varza de Bruxelles, broccoli, fasolea albă, neagră sau verde, pudra de cacao și ciocolata neagră (cel puțin 70%), fructele uscate (nuci, migdale, alune, nuci de Brazilia, de macadamia, nuci pecan), semințele de in, de floarea soarelui, de susan, pasta de susan (tahini), fructele (în special merele, perele, bananele, portocalele și strugurii).
În cazul în care suspectați că aveți hipotiroidism, cel mai indicat este să consultați un medic specialist pentru a primi un diagnostic precis. În acest caz, consumul alimentelor menționate în acest articol trebuie să fie supervizat de un expert.