Sfaturi pentru a urma o dietă echilibrată și pentru o alimentație sănătoasă
Societatea actuală se confruntă cu o nouă afecțiune care și-a făcut loc atât printre adulți cât și printre copii, încă de la cele mai fragede vârste: obezitatea. De obicei, obezitatea apare pe fondul unei depresii, pe fondul unei dezamăgiri, a lipsei de cunoștințe privind o dietă echilibrată, iar o dată ce obezitatea își face loc în viața noastră, cu greu mai putem să dăm înapoi. Devenim stresați, căutăm fel și fel de soluții minune, pilule, prafuri, aparate miraculoase foarte scumpe și ineficiente, când, de fapt, am putea preveni obezitatea urmând niște reguli foarte simple, reguli pe care ni le putem impune noi înșine. Și în ceea ce privește copiii, aceștia trebuie să beneficieze de o atenție specială din partea noastră și să le formăm încă de mici, baza unei alimentații sănătoase. Ce trebuie să facem pentru a ne menține în formă? Nu trebuie să ducem nici la extreme acest obicei, nu putem arăta toți perfect, dar iată câteva sfaturi ce vă vor ajuta să preveniți obezitatea, unul din cei mai mari dușmani din zilele noastre.
Beți multă apă!
Organismul uman este uimitor în ceea ce privește supraviețuirea. Putem supraviețui fără mâncare câteva săptămâni, dar fără apă, abia câteva zile. Cheia unei diete echilibrate începe cu un consum moderat de apă zilnic. Unele persoane nu acordă prea mare importanță acestui lucru, și nu consumă cantitatea necesară organismului zilnic. Desigur, organismul își ia necesarul de apă și din supe, legume, fructe, însă indicat este consumul a minimum 2 litri de apă zilnic, pentru un corp și o minte sănătoasă. Puteți consuma și ceaiuri de plante naturale neîndulcite, sucuri de fructe, etc. De asemenea, micșorați consumul de cafea și de alcool.
Faceți mișcare!
Ușor de zis, greu de făcut. Mai ales dacă aveți un job ce presupune muncă de birou. Nu trebuie neapărat să vă duceți la sală zilnic, nici măcar săptămânal, atâta timp cât faceți mișcare zilnic. Puteți, de exemplu să vă întoarceți de la muncă pe jos, iar dacă distanța este prea mare, să coborâți cu două-trei stații mai devreme de destinație. Iar dacă aveți mașină personală, vă puteți parca mașina la o distanță mai mare față de locul de muncă dimineața, ca să vă puteți întoarce la finele programului pe jos până la mașină. Astfel faceți sport câteva minute bune zilnic. Puteți evita să luați liftul și să urcați scările, sau să vă duceți la cumpărături pe jos. Vă puteți plimba cu o prietenă dragă prin parc jumătate de oră în loc să alegeți o ieșire la o terasă.
Evitați grăsimile!
Pe cât posibil, încercați să evitați să consumați alimente prăjite în grăsime sau grăsimile saturate. Pe de altă parte, nu trebuie să neglijați grăsimile esențiale pentru o minte și un trup sănătos, OMEGA 3 și OMEGA 6, pe care le puteți găsi în semințele de dovleac, susan, floarea soarelui, carnea de pește, precum ton, scrumbie sau somon. Încercați să aveți o alimentație cât mai echilibrată, bogată în fructe și legume, de preferat în stare crudă, sau fierte, pentru a vă asigura necesarul de vitamine și minerale. De asemenea, nu neglijați nici proteinele și calciul și consumați zilnic produse lactate cu cât mai puțină grăsime, precum brânza proaspătă, lapte dulce sau iaurt. Cerealele sunt, de asemenea, alimente esențiale pe parcursul unei zile.
Consumați murături
Se știe că românii adoră murăturile, iar acestea nu pot aduce decât beneficii pentru sănătate și pentru siluetă. Așadar, puteți consuma murăturile înainte de masă, astfel pofta de mâncare va fi redusă sau în timpul mesei. Un alt aspect important este ce cantitate de mâncare consumați. Trebuie să vă puneți dinainte în farfurie exact cantitatea pe care considerați că o veți consuma la masa respectivă și nu adăugați nici măcar o lingură în plus! De asemenea, un truc foarte important este să încercați să feliați mâncarea cât mai bine posibil, astfel senzația de sațietate va apărea mult mai rapid.
Faceți-vă un program regulat de masă
Încercați să vă creați un program de masă bine stabilit pe care să îl respectați zilnic, în măsura în care puteți. Stabiliți niște ore fixe la care să luați micul dejun, o masă deosebit de importantă peste care, sub nicio formă nu este bine să săriți, prânzul, cina, și cele două gustări ce trebuie să fie fructe sau legume proaspete. Cina trebuie să fie la o oră cât mai rezonabilă, și alimentele consumate la cină trebuie să fie foarte ușoare. Nu vă înfometați!
Reduceți consumul de dulciuri
Dulciurile și băuturile carbogazoase sunt inamicul numărul unu al unei diete echilibrate. Nu trebuie să excludem complet zahărul din alimentație, deoarece corpul are nevoie și de zahăr, dar îl putem înlocui cu miere, pe de o parte, iar pe de altă parte, băuturile carbogazoase le putem înlocui cu sucuri de fructe naturale sau cu o limonadă cu lămâie răcoritoare.
Evitați excesul de alcool, tutun și cafea
Pentru o viată sănătoasă trebuie să evităm excesul de cafea, țigări și alcool. Acestea nu aduc decât pagube organismului uman, consumate în exces. O cafeluță dimineața sau un pahar de vin bun consumat din când în când nu ne pun în pericol sănătatea, dar trebuie să fim atenți la excese, deoarece și acestea ne pot îmbolnăvi.
Evitați produsele de slăbit și dietele minune, consumați ceaiuri naturale
Unele produse destinate pierderii în greutate sunt, de fapt, cei mai mari dușmani ai unei diete echilibrate și sănătoase. Atât capsulele minune, cât și dietele minune cu supă de varză, sau oțet de mere, care că ajută să slăbiți zeci de kilograme în câteva săptămâni, de fapt, aduc numai prejudicii organismului, iar kilogramele acumulate în plus după aceste regimuri sunt mult mai greu de dat jos. Încercați să vă preparați singuri acasă ceaiuri ce ajută la slăbit și vă revigorează, cum ar fi ceai de urzică amestecat cu suc de portocale, ceai de hibiscus și rozmarin, ceai de lemongrass și măceșe, ceai de coriandru și cardamon sau ceai de păpădie și anghinare. Trebuie să consultați un medic sau un fitoterapeut înainte de a consuma orice fel de ceai.