Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Infuzii pentru calmarea durerilor de stomac

Scris de Dr. Luca Catalin

De ce apar durerile de stomac?

Infuzii pentru calmarea durerilor de stomac

 Durerile de stomac sunt simptome care apar ca și consecință a unor boli sau ca o sensibilitate față de anumiți stimuli.

 În general, durerile de stomac sunt însoțite de inflamație, gaze intestinale și senzația de aciditate, cu toate că acestea pot varia conform originii lor.

 Multe dintre durerile de stomac pot avea legătură cu intoleranțele intestinale, însă pot fi și rezultatul neplăcut ar unor mese prea copioase. Cu o incidență mai redusă, durerile de stomac se produc din cauza unei afecțiuni a aparatului digestiv sau din cauze anorganice precum stresul și anxietatea.

 Durerile de stomac sunt destul de frecvente și chiar dacă uneori este vorba despre o simplă indigestie, aceasta poate să fie foarte neplăcută. Înainte de a recurge la medicamentele alopate, puteți încerca unele infuzii naturale, deoarece acestea oferă multe beneficii pentru organism în general, iar uneori pot combate durerile de stomac într-un mod foarte eficient.

Cum se recunosc problemele digestive?

 Majoritatea tulburărilor sistemului digestiv se recunosc după apariția următoarelor simptome:

 - Grețuri și senzația de vomă

 - Dureri și arsuri abdominale

 - Diaree sau constipație

 - Inflamație

 - Distensie abdominală

 - Dificultatea de a înghiți

 Cu toate că pot apărea multe alte simptome, cele menționate mai sus sunt principalele care ne ajută să recunoaștem o afecțiune a sistemului digestiv.

 Există unele infuzii preparate din anumite plante medicinale care ajută la calmarea durerilor de stomac și la reducerea simptomelor cauzate de acestea. Să vedem în acest articol care sunt cele mai bune infuzii din plante medicinale pentru calmarea durerilor de stomac.

Infuzii din plante medicinale pentru calmarea indigestiei

 O indigestie poate fi cauzată în general de consumul în exces al anumitor alimente sau de unele alimente mai greu de digerat. Iată în continuare care sunt cele mai bune infuzii din plante medicinale care combat indigestia în mod eficient:

Infuzia de mușețel

 Infuzia de mușețel este cu siguranță cea mai populară dintre toate și ajută foarte mult la combaterea senzației de greutate la nivelul stomacului. Mușețelul este un ingredient natural care funcționează foarte bine pentru calmarea stomacului, putând elimina aceste neplăceri în câteva minute. În cazurile de indigestie, grețuri, vomă și dureri de stomac, infuzia de mușețel este foarte utilă.

 Prepararea infuziei de mușețel este foarte simplă: se va folosi o lingură de flori de mușețel la o cană cu apă fierbinte. Se lasă la infuzat timp de 5 minute, se strecoară și se consumă călduță.

Infuzia de ghimbir

 Alături de mușețel, ghimbirul este unul dintre ingredientele naturale cele mai recomandate pentru calmarea durerilor de stomac cauzate de o indigestie. O infuzie de rădăcină de ghimbir ajută la calmarea grețurilor și a stării de vomă, iar în același timp stimulează digestia și dezinflamarea stomacului. Rădăcina de ghimbir este un remediu natural recunoscut datorită acțiunii sale puternic antiinflamatorii și digestive. Consumul ghimbirului sub formă de infuzie reduce distensia sau umflarea abdomenului, înlătură greața și calmează durerile abdominale.

 Dacă ghimbirul este combinat cu puțin suc de lămâie, acesta este și mai eficient deoarece ajută la echilibrarea excesului de aciditate. Pentru a prepara această infuzie, se va pune la fiert o cană cu apă, iar când ajunge la punctul de fierbere se ia de pe foc și se toarnă peste o linguriță rasă de rădăcină de ghimbir. Se lasă la infuzat 7-10 minute, apoi se adaugă sucul de la jumătate de lămâie și se consumă călduță. Se pot bea câte două sau trei căni pe zi.

Infuzia de chimen

 Infuzia de chimen acționează ca un analgezic contra durerilor de stomac. Unul dintre marile sale avantaje este acela că are un efect foarte rapid. În ceea ce privește sistemul digestiv, infuzia de chimen ajută la combaterea colicilor și a inflamației abdominale. Pentru a prepara infuzia de chimen se va folosi o lingură de semințe de chimen (10 g) la un pahar cu apă fierbinte (200 ml). Se lasă la infuzat 5-7 minute, se strecoară și se consumă călduță. Pentru a obține beneficii maxime se recomandă să se consume infuzia de chimen de 3 ori pe săptămână.

Infuzia de anason stelat

 Anasonul, ca ingredient natural este un bun aliat pentru combaterea oricărei tulburări a sistemului digestiv. Anasonul este eficient contra gazelor intestinale, a colicilor și a inflamației abdominale. Pentru a prepara infuzia de anason stelat se vor folosi 4 bucăți (stele) de anason la o cană cu apă fierbinte (200 ml). Se lasă la infuzat timp de 10 minute, se strecoară și se consumă după fiecare masă, de trei ori pe zi. Consumul anasonului stelat nu este recomandat femeilor însărcinate.

Infuzia de mărar

 Această plantă originară din ținuturile mediteraneene este foarte folosită în gastronomie, însă are și multe beneficii terapeutice, de exemplu ajută la combaterea indigestiei. Consumul său ca plantă proaspătă, dar și sub formă de infuzie este recomandat deoarece stimulează secrețiile digestive, reduce flatulența sau gazele intestinale și indigestia. O infuzie de mărar se prepară dintr-o lingură de semințe la o cană cu apă fierbinte. Se acoperă și se lasă infuzat 7-10 minute, se strecoară și se consumă călduță.

 Infuzia de mărar nu este recomandată în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează, copiilor mai mici de 6 ani și nici pacienților care au gastrită, ulcere gastroduodenale, sindromul intestinului iritabil, colită ulceroasă, boala Crohn, hepatopatii, epilepsie, boala Parkinson sau alte boli neurologice.

Infuzii din plante medicinale pentru tratarea gastroenteritei ușoare

 Gastroenterita este boală destul de des întâlnită, atât în cazul adulților cât și al copiilor și este cauzată de un virus care se transmite în general prin alimente sau băuturi. Gastroenterita se manifestă prin vomă sau diaree, sau ambele simptome, iar uneori apare și febră și spasme intestinale.

 Dacă este vorba despre o gastroenterită ușoară, aceasta se poate trata cu ajutorul unor infuzii din plante medicinale, însă dacă simptomele persistă, se recomandă să consultați un medic.

Infuzia de mentă

 Menta este unul dintre ingredientele naturale care funcționează foarte eficient pentru combaterea gastroenteritei, iar dacă este consumată sub formă de infuzie, ajută la menținerea hidratării corpului. O opțiune bună în caz de gastroenterită este prepararea unei infuzii simple de mentă sau a unei infuzii din părți egale de mentă și anason verde.

 Pentru a prepara o infuzie simplă de mentă se folosește o lingură de frunze uscate de mentă la o cană cu apă (200 ml). Se lasă la infuzat 5-7 minute, se strecoară și se consumă călduță. Se recomandă consumul acestei infuzii de cel puțin 2 ori pe zi (o dată înainte de micul dejun și o dată după cină).

Ceai negru cu lămâie

Infuzia de ceai negru cu lămâie este unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru persoanele care sunt afectate de virusul care cauzează gastroenterita, în special dacă au diaree. Se prepară infuzie de ceai negru dintr-un pliculeț sau o linguriță de frunze uscate la o cană cu apă fierbinte. Se lasă la infuzat 3-5 minute, se strecoară și se adaugă sucul de la o jumătate de lămâie. Se consumă imediat. Nu se recomandă consumul acestei infuzii după ora 17, deoarece poate cauza insomnie.

Infuzia de anason verde

 O infuzie de anason verde este foarte bună în caz de gastroenterită deoarece ajută la evitarea deshidratării și stimulează sistemul digestiv.

 Pentru a prepara o infuzie de anason verde este nevoie de o linguriță de semințe la o cană cu apă fierbinte. Se acoperă și se lasă la infuzat timp de 10 minute. Apoi se strecoară și se consumă călduță. Pentru un efect mai intens, semințele de anason verde pot fi zdrobite înainte de infuzare, pentru a elibera uleiurile esențiale pe care le conțin.

 Dacă după câteva zile după ce ați consumat aceste infuzii din plante medicinale, durerile de stomac și simptomele neplăcute nu dispar, este necesar să consultați un medic.

Mai poți citi din Remedii naturiste

Salvia și proprietăț…

Salvia și proprietățile sale miraculoase  Salvia este una din plantele care nu ar trebui...

Mai mult

Tratamente naturiste pe…

Tratamente naturiste pentru riduri Procesul de îmbătrânire, un proces cât se poate de n...

Mai mult

Ceaiurile pentru sugari…

Ceaiurile pentru sugari și copii  Efectele benefice ale plantelor sunt binecunoscute în ...

Mai mult

Pelinul

Pelinul  Pelinul este una dintre plantele ce sunt la îndemâna noastră, însă puțini di...

Mai mult

Floarea de salcâm si p…

Floarea de salcâm și puterile ei terapeutice  Încă din primele zile ale lunii mai, și ...

Mai mult

Ciuperca Ganoderma

Ciuperca medicament Ganoderma  În tradiția populară românească, se spune că “farmac...

Mai mult

Negrilica, o plantă cu…

Negrilica face minuni pentru organism Negrilica este o plantă care, deși nu este pe deplin...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru durerile de spate Durerile de spate au devenit o reală problemă ...

Mai mult

Beneficiile ceaiului ne…

Ceaiul negru - prezentare  Ceaiurile au diferite proprietăți din cele mai benefice asupra...

Mai mult

Aloe vera

Aloe Vera: celebră din vremuri străvechi  Denumită de către chinezi "remediul armonie...

Mai mult

Sunătoarea

Tratează-ți sufletul și trupul cu sunătoare  Sunătoarea sau pojarnița este una din pl...

Mai mult

Chlorella

Ce este Chlorella?  Chlorella este o algă unicelulară atât de mică, încât până la a...

Mai mult

Remedii naturale pentru…

Cum scăpăm de insomnie în mod natural?  Fiecare dintre noi a trecut cel puțin o dată p...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Ce este diabetul şi ce este diabetul zaharat?  Diabetul este o afecţiune caracterizată p...

Mai mult

Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba: aliatul sănătății  Ginkgo Biloba reprezintă cea mai veche specie de cop...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru hepatită Genţiana  Genţiana, supranumită şi fierea pământulu...

Mai mult

Spirulina

Spirulina – efecte miraculoase asupra sănătății  Spirulina (Spirulina platensis) este o...

Mai mult

Uleiuri presate la rece

Uleiurile presate la rece, o alegere înțeleaptă pentru sănătate  Uleiurile presate la ...

Mai mult

Ghimbirul, un aliat de …

Ghimbirul, un aliat de nădejde al sănătăţii   Ghimbirul este o plantă aromatică în fo...

Mai mult

Busuiocul

Busuiocul, un valoros remediu naturist  Busuiocul este numele comun dat plantei culinare Oc...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru un păr sănătos  Podoaba capilară reprezintă un element de fru...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru întărirea sistemului imunitar la copii  Se apropie anotimpul rec...

Mai mult

Alga afa

Algele, originea vieții și sursă excepțională de nutrienţi  Algele sunt originea vie...

Mai mult

Vitamina C alcalina - a…

Vitamina C alcalină - antioxidantă și fortifiantă pentru organism  Vitamina C este implic...

Mai mult

Remedii naturiste care …

Remedii naturiste care vă ajută să renunțați la fumat  În societatea contemporană, f...

Mai mult

Remedii pentru congesti…

Remedii naturiste pentru congestia nazală  Anotimpul rece vine și cu foarte multe problem...

Mai mult

Vitamina C, campioana s…

Vitamina C salvează vieți  Vitamina C este una dintre vitaminele indispensabile organismu...

Mai mult

Remedii naturale impotr…

Remedii naturale împotriva transpirației excesive  Transpirația este un fenomen natural...

Mai mult

Detoxifiere cu ceaiuri …

Detoxifierea organismului cu ajutorul ceaiurilor și crudităților  Termenul de detoxifier...

Mai mult

Drojdia de bere si Canc…

Drojdia de bere luptă eficient împotriva cancerului  Ciupercile vii din componența drojdie...

Mai mult

Ciupercile shiitake

Ciupercile Shiitake – aliment sau medicament?   În Japonia și în China ciupercile shiita...

Mai mult

Beneficiile plantei alo…

Aloe vera reglează pH-ul stomacului și reduce aciditatea  Datorită proprietăților sale v...

Mai mult

Ciuperca Coama Leului

Ciuperca Coama Leului  Micoterapia sau terapia cu ciuperci este una din cele mai bune terap...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru afecțiunile aparatului digestiv  În acest articol vom prezenta c...

Mai mult

11 beneficii pentru să…

Ce este mai exact bicarbonatul de sodiu?  Bicarbonatul de sodiu este o pulbere albă care la ...

Mai mult

Pufulița și utilizare…

Pufulița și utilizarea ei terapeutică  Pufulița este o plantă a căror efecte curative s...

Mai mult

Din farmacia naturii …

Din farmacia naturii – menta Menta este o plantă medicinală cu o sumedenie de efecte ben...

Mai mult

10 remedii naturiste co…

De ce unele persoane au candidoză, iar altele nu?  Candida albicans este un tip de ciupercă...

Mai mult

Flavonoidele

Flavonoidele Conceptul de flavonoide este unul relativ nou în România. În acest articol v...

Mai mult

Levănțica

Levănțica folosită în scop terapeutic Levănțica este o plantă foarte utilizată pe pl...

Mai mult

Ciuperca dansatoare Mai…

Ciuperca dansatoare Maitake  Medicina naturistă alternativă ne oferă în societatea cont...

Mai mult

Oregano are multiple be…

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale plantei oregano?  Oregano este o plantă minunat...

Mai mult

Remedii naturiste: anti…

Remedii naturiste: antibioticele naturale  Există atât plante, cât şi produse naturale ca...

Mai mult

Mușețelul - un adevă…

Mușețelul - un adevărat izvor de sănătate  De-a lungul secolelor, oamenii au folosit m...

Mai mult

Coada-calului: propriet…

Coada-calului: descriere generală  Coada-calului face parte din familia Equisetaceae și e...

Mai mult

8 ceaiuri contra dureri…

Plante medicinale contra problemelor stomacale  Toți am suferit de probleme la stomac la un ...

Mai mult

Remedii naturiste în s…

Remedii naturiste în sciatică  Denumirea acestei afecțiuni provine de la nervul sciatic, c...

Mai mult

Cozile care fac cinste …

Cozile care fac cinste naturii – codița șoricelului, coada calului, coada racului Natura...

Mai mult

Ghimbirul ajută la red…

Ghimbirul este antiinflamatoriu și întărește sistemul imunitar  Ghimbirul este foarte fol...

Mai mult

Mini dictionar a plante…

Mini dicționar al plantelor tămăduitoare (A-C) A Albăstreaua (Centaurea cyanus) Ce folos...

Mai mult

Mini-dicționar a celor…

Mini-dicţionar al celor mai comune plante cu proprietăţi tămăduitoare (L-O) L Lămâia (...

Mai mult

Ceaiul Kombucha: propri…

Ce este ceaiul Kombucha?  Kombucha este o băutură pe bază de ceai fermentat, cu un gust u...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce este sinuzita?  Sinusurile paranazale sunt niște cavități pline cu aer care se găsesc ...

Mai mult

11 remedii naturiste co…

Ce este aciditatea stomacală?  Aciditatea stomacală sau arsura stomacală este o senzație ...

Mai mult

Artrita reumatoidă: ca…

Ce este artrita reumatoidă?  Artrita reumatoidă este o boală autoimună care determină in...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce cauzează înroșirea ochilor?  Există mulți factori care pot determina iritarea ochilor...

Mai mult

Cele mai bune trei ceai…

Antioxidanții din ceaiuri au efecte de reîntinerire  Păstrarea tinereții cât mai mult ti...

Mai mult

Mesteacănul: beneficii…

Mesteacănul, un arbore vindecător  Mesteacănul este un arbore originar din Sud-estul Asiei...

Mai mult

Beneficiile vindecătoa…

Beneficiile vindecătoare ale echinaceei  Echinaceea este o plantă care se folosește pentru...

Mai mult

5 plante pentru tratare…

5 plante pentru tratarea artritei  Artrita este o boală cronică ce generează inflamarea ar...

Mai mult

8 analgezice naturale p…

Analgezicele naturale alină durerile sau tulburările de sănătate  Analgezicele sunt una d...

Mai mult

Proprietățile turmeri…

Extractul de turmeric distrugere celulele canceroase  Un nou studiu științific a constatat ...

Mai mult

Mini-dicționar a celor…

Mini-dicționar al celor mai comune plante cu proprietăți tămăduitoare (D-I) D Drăgaica ...

Mai mult

Plante utile în perioa…

Plante utile în perioada de primăvară  Primăvară este un anotimp în care organismul ar...

Mai mult

5 băuturi naturale pen…

5 băuturi naturale pentru tratarea gastritei  Gastrita este o afecțiune des întâlnită a ...

Mai mult

Cele mai bune alimente …

Alimentele antibacteriene au proprietăți antibiotice  Alimentele antibacteriene sunt produs...

Mai mult

6 plante calmante mirac…

6 plante calmante miraculoase  Într-o singură zi, putem experimenta diverse stări: stres ...

Mai mult

Remedii naturale simple…

Remedii naturale simple și eficiente  Natura ne oferă cu generozitate o minunată varietate...

Mai mult

Beneficiile zmeurei pen…

Zmeura, aport nutrițional și proprietăți medicinale  Consumând o cană de zmeură proasp...

Mai mult

Mușețelul și rolul l…

Ceaiurile din plante medicinale: binefăcătoare pentru sănătate  Ceaiurile din plante sunt...

Mai mult

Ciupercile combat și t…

Cum pot ajuta ciupercile în tratarea cancerului?  Ciupercile au fost prețuite pentru propri...

Mai mult

Tincturile din plante m…

Care este cea mai bună modalitate de a profita de proprietățile plantelor medicinale?  Pla...

Mai mult

Propolisul și benefici…

Albinele sunt adevărate susținătoare ale vieții pe Pământ  Albinele, prin polenizarea f...

Mai mult

Mini-dictionar a celor …

Păducel (Crataegus monogyna) Cum se administrează Păducelul?  Păducelul creşte la câmp...

Mai mult

Beneficiile iasomiei pe…

Iasomia, regina florilor  Iasomia (Jasminus communis) este un arbust având flori albe, roz, ...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Ce este sindromul metabolic?  În prezent, cauzele care produc afecțiunea numită sindrom me...

Mai mult

Resveratrolul și curcu…

Resveratrolul și curcumina, doi compuși naturali valoroși în tratarea cancerului  În pre...

Mai mult

5 infuzii pentru tratar…

5 infuzii pentru tratarea anxietății  Problemele de anxietate afectează o mare parte din p...

Mai mult

10 remedii naturiste co…

Ce sunt calculii renali?  Rinichii sunt unele dintre organele cele mai importante din corpul ...

Mai mult

Beneficiile, utilizări…

Scorțișoara cea parfumată și vindecătoare  Aromată și delicioasă, perfect potrivită ...

Mai mult

Remedii naturiste cu ce…

Remedii naturiste cu ceapă  Folosită de mii de ani și apreciată atât pentru utilizările...

Mai mult