Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Recomandări pentru îmbunătățirea circulației sanguine

Scris de Dr. Luca Catalin

Care sunt cauzele unei circulații sanguine deficitare?

Recomandări pentru îmbunătățirea circulației sanguine A urma un stil de viață sănătos este una dintre cele mai bune modalități pentru a îmbunătăți și stimula circulația sanguină. Nivelurile ridicate de colesterol pot determina apariția arterelor înfundate, a depozitelor de plăci și a hipertensiunii arteriale.

 Totuși, a avea o dietă bogată în fibre și săracă în grăsimi, precum și exercițiile fizice realizate în mod regulat contribuie la îmbunătățirea circulației sângelui. O circulație sanguină echilibrată este esențială pentru buna funcționare a organismului, deoarece prin intermediul sângelui se transportă oxigenul și alți nutrienți de care au nevoie toate organele, celulele, oasele, mușchii și, în general, toate părțile corpului.

 Uneori, problemele legate de circulația sângelui sunt relaționate cu obiceiurile alimentare proaste și, mai ales, cu o dietă săracă în fibre și potasiu, dar prea bogată în sodiu. Lipsa exercițiilor fizice și o viață sedentară poate fi o altă cauză a circulației sanguine slabe, deoarece este necesară activarea circulației prin mișcare. Problemele de sănătate care pot apărea ca urmare a unei circulații sanguine deficitare sunt hipertensiunea arterială, apariția venelor varicoase și chiar hemoroizii, printre altele.

 În acest articol vă propun câteva modificări ale dietei, un model de exerciții fizice și unele remedii naturiste care pot contribui la îmbunătățirea circulației sângelui.

Importanța alimentației pentru circulația sanguină

 Uneori, una dintre principalele cauze ale unei circulații sanguine deficitare este o dietă nesănătoasă și, în acest sens, trebuie să acordați o atenție deosebită alimentelor care stimulează circulația sângelui. Pentru aceasta se recomandă alimentele nutritive care au un indice glicemic scăzut, cum ar fi fructele și legumele proaspete, produsele lactate cu un conținut scăzut de grăsimi, leguminoasele și cerealele integrale. În plus, ar trebui să reduceți consumul de alimente bogate în grăsimi saturate și să le înlocuiți cu elemente bogate în acizi grași esențiali, cum ar fi nucile, somonul și fructul de avocado, ceea ce va ajuta la îmbunătățirea fluxului sanguin. În plus, trebuie să țineți cont de următoarele recomandări pentru echilibrarea circulației sanguine:

1. Includeți în dietă alimentele bogate în fibre

 Alimentele bogate în fibre sunt aliați buni pentru a îmbunătăți circulația sângelui, deoarece favorizează scăderea nivelului colesterolului și a trigliceridelor în sânge. În plus, fibrele sunt substanțe care stimulează tranzitul intestinal, ceea ce împiedică slăbirea pereților venelor și a colonului. Încercați să includeți cât mai multe alimente bogate în fibre în dieta dumneavoastră, cum ar fi următoarele:

 - Fructe uscate: nuci, migdale, arahide, fistic, etc.

 - Legume: spanac, morcovi cruzi, broccoli, anghinare, sparanghel, fasole verde, varză, sfeclă roșie, țelină.

 - Fructe: pere, mere, banane, avocado, zmeură, fructe de pădure, smochine, prune uscate.

 - Leguminoase: năut, linte, fasole, mazăre.

 - Cereale: quinoa, grâu, hrișcă, orez sălbatic, orz, mei, etc.

2. Acordați atenție alimentelor bogate în potasiu

 Dacă doriți să îmbunătățiți circulația sanguină, trebuie să includeți în dietă și alimentele bogate în potasiu. Acest mineral are capacitatea de a elimina apa din organism și de a regla cantitatea care este prezentă în celule, așa încât ajută la combaterea retenției de lichide și la tratarea picioarelor umflate. În plus, potasiul este perfect pentru a stimula fluxul sanguin prin vene. Puteți obține potasiu consumând leguminoase (năut, fasole, mazăre, etc.), legume (acordați o atenție deosebită tuturor tipurilor de varză, morcovilor și salatelor), nuci și fructe proaspete (în special banane, pepeni galbeni și nucă de cocos).

3. Nu uitați de antioxidanți

 Alimentele antioxidante sunt ideale pentru a proteja vasele de sânge și pentru a le menține într-o stare bună de sănătate. În plus, deoarece luptă împotriva radicalilor liberi, antioxidanții sunt eficienți și pentru a menține sănătatea pereților arterelor și venelor. Exemple de alimente antioxidante sunt roșiile, avocado, fructele roșii, fructele citrice, merele, strugurii, spanacul, broccoli, sfecla roșie, morcovii și toate tipurile de varză. Este important să includeți aceste alimente în dieta dumneavoastră obișnuită, deoarece favorizează circulația sângelui și împiedică deteriorarea pereților venelor și ai arterelor.

4. Alte alimente importante

 Există alte alimente recomandabile care, pe lângă faptul că sunt importante pentru controlul colesterolului, sunt bune pentru a se bucura de o bună sănătate cardiovasculară și pentru a îmbunătăți circulația, cum ar fi uleiul presat la rece de măsline, de struguri, de cânepă, semințele de floarea-soarelui și peștele. Toate acestea sunt bogate în grăsimi nesaturate, care acționează ca anticoagulante, favorizând fluidizarea sângelui.

5. Beți suficientă apă

Pe lângă includerea acestor alimente în dieta dumneavoastră pentru a îmbunătăți circulația sângelui, nu uitați că un consum adecvat de apă este esențial pentru a elimina toxinele și pentru a facilita purificarea sângelui. Așadar, este esențial să beți cel puțin 2 litri de apă pe zi pentru a încuraja eliminarea toxinelor și pentru a obține purificarea sângelui. Alte alternative bune sunt infuziile de ceai roșu, ceai verde sau de coada-calului.

6. Consumați multe fructe și legume

 Așa cum se știe, fructele și legumele de orice fel sunt foarte bune pentru sănătate. Trebuie să acordați o atenție deosebită portocalelor, care ajută la stimularea fluxului de sânge și la întărirea capilarelor, precum și pepenilor verzi, care sunt o sursă naturală de licopen care previne acumularea plăcii care poate înfunda pereții arteriali. De asemenea, este bine să includeți cantități mici de nuci în dieta dumneavoastră, deoarece sunt bogate în vitamina B3 care ajută la stimularea circulației sanguine.

7. Luați suplimente nutriționale

 Puteți lua în mod regulat suplimente nutritive pentru a ajuta la îmbunătățirea circulației sanguine. În general, sunt recomandate suplimentele cu vitamina C, vitamine din complexul B, calciu, magneziu și omega-3. Suplimentele de vitamina E sunt, de asemenea, bune deoarece ajută la reducerea riscului bolilor de inimă, favorizând circulația sângelui.

8. Faceți exerciții fizice în mod regulat

 Pentru a activa circulația sângelui, este necesar să faceți exerciții fizice, deoarece astfel veți putea crește fluxul sanguin și veți favoriza circulația înapoi în inimă. Prin realizarea unor exerciții fizice de cel puțin trei ori pe săptămână, vă veți îmbunătăți semnificativ circulația, deoarece, în acest fel, veți permite creșterea fluxului sanguin către inimă.

 Puteți efectua exerciții care implică activitate cardiovasculară intensă, cum ar fi jogging, alergare, aerobic sau sporturi de echipă pentru a vă maximiza circulația. De asemenea, trebuie să vă mișcați cel puțin o dată pe oră pentru a face sângele să circule, mai ales dacă lucrați într-un birou și aveți o muncă sedentară. Puteți să vă ridicați și să faceți o mică plimbare pe hol sau să mergeți la baie pentru a vă întinde picioarele. Dacă este posibil, de asemenea, faceți exerciții fizice timp de cel puțin 30 de minute în fie care zi, chiar dacă este vorba de o activitate fizică scăzută, cum ar fi o plimbare sau vă jucați cu animalul dumneavoastră de companie. Printre exercițiile de îmbunătățire a circulației pe care le puteți face zilnic, acestea sunt cele mai ușor de realizat în orice moment al zilei:

 - Faceți bicicleta fiind așezați pe podea: plasați un covoraș, o salteluță sau un prosop simplu pe podea și întindeți-vă picioarele, pentru a le mișca ca și cum ați pedala. În acest fel, veți putea îmbunătăți circulația picioarelor ridicându-le, iar pe de altă parte, veți stimula circulația sanguină prin pedalare.

 - Faceți o plimbare de minim 30 de minute pe zi: acesta este unul dintre cele mai recomandate exerciții pentru stimularea fluxului sanguin și care de asemenea, îmbunătățește starea generală de sănătate.

 - Faceți jogging dacă puteți, deoarece alergând într-un ritm rapid, se activează circulația sanguină și transportul oxigenului și a substanțelor nutritive în tot corpul.

 În general, exercițiile cardiovasculare sunt potrivite pentru a stimula circulația sanguină slabă deoarece ajută la pomparea sângelui în inimă și la îmbunătățirea fluxului sanguin.

Remedii naturiste pentru stimularea circulației sanguine

 Remediile pe care le puteți folosi pentru a îmbunătăți circulația picioarelor și pe care le oferă cu generozitate natura sunt următoarele:

1. Ginkgo biloba

 Ginkgo biloba este unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru a îmbunătăți circulația sângelui, deoarece are capacitatea de a dilata venele, făcându-le mai elastice și contribuie la îmbunătățirea circulației sanguine. Pentru a beneficia de aceste proprietăți, puteți lua o infuzie preparată din frunzele acestei plante o dată pe zi pentru a profita de beneficiile sale. Alte forme de administrare a acestei plante este sub formă de extract lichid, care se poate găsi în magazinele naturiste sau sub formă de capsule și /sau comprimate. Cu toate acestea, este important să luați în considerare contraindicațiile de pentru ginkgo biloba, deoarece această plantă nu este recomandată femeilor însărcinate sau persoanelor care suferă de insomnie sau de anxietate.

2. Usturoiul

 Usturoiul este un alt remediu excelent pe care ni-l oferă natura și care stimulează circulația sanguină. Dintre toate proprietățile sale terapeutice, trebuie remarcat faptul că usturoiul ajută la dilatarea vaselor de sânge, iar astfel sângele nu se coagulează. Datorită acestei proprietăți benefice, multe medicamente și remedii naturiste folosite pentru a trata picioarele obosite sau varicele includ acest ingredient.

 Pentru a profita de aceste proprietăți ale usturoiul, puteți include câte un cățel de usturoi la una din mese, iar pe lângă obținerea unui gust mai intens, veți putea profita de beneficiile sale. Dacă preferați, un alt mod de a folosi usturoiul este de a face o baie cu apă caldă la picioare în care ați adăugat extract de usturoi, pentru a activa circulația sanguină de la nivelul picioarelor.

3. Gheara-mâței

 Gheara-mâței este o plantă care poate fi utilizată în cazul în care există o circulație slabă a sângelui, deoarece are o componentă care fluidizează sângele și scade capacitatea acestuia de a se coagula, precum și agregarea plachetară. Prin urmare, utilizarea unor suplimente care conțin această plantă pe care le puteți găsi în magazinele cu produse naturiste vă va ajuta să vă îmbunătățiți circulația sângelui.

4. Coada-calului

 Coada-calului acționează ca un remediu diuretic și, de asemenea, este cunoscută ca fiind una dintre cele mai bune plante pentru circulație care există, deoarece ajută la prevenirea întăririi arterelor și, de asemenea, ajută la reducerea nivelurilor de grăsimi și colesterol din sânge. Una dintre cele mai bune modalități de a consuma această plantă este prin intermediul unei infuzii care are rolul de a îmbunătăți circulația sanguină.

5. Hamamelis

 Hamamelisul are proprietăți venotonice, astfel încât contribuie la contracția vaselor de sânge, a capilarelor și a venelor, stimulând astfel fluxul de sânge. Puteți efectua fricțiuni cu apă de hamamelis pentru a ușura durerea și umflarea picioarelor care apar în cazul venelor varicoase.

6. Piperul de Cayenne

 Piperul de Cayenne este un condiment care are proprietăți benefice care activează vasele de sânge și îmbunătățesc fluxul de sânge. Puteți beneficia de aceste proprietăți dacă adăugați piperul de Cayenne la felurile obișnuite de mâncare pentru a permite sângelui să circule mai repede și să îmbunătățească astfel circulația.

Mai poti citi din Boli, afectiuni si tratamentul lor

Ascita: înțelegere, m…

 Ce este Ascita?  Ascita se referă la acumularea anormală de lichid în cavitatea abdomina...

Mai mult

Scleroza laterală amio…

Scleroza laterală amiotrofică, descriere generală  Scleroza laterală amiotrofică (SLA), ...

Mai mult

Bolile hepatice, un sem…

Expunerile la substanțele chimice și afecțiunile hepatice  Deși nu există multe date des...

Mai mult

Se poate preveni o isch…

Ce este ischemia cerebrală?  Când în creier apare o lipsă de sânge, întregul organism s...

Mai mult

Degenerescența macular…

Ce este degenerescența maculară?  Multe persoane sunt afectate de o boală care este princi...

Mai mult

Infecția cu coronaviru…

Ce este coronavirusul și ce simptome produce?  Coronavirusurile sunt o familie de virusuri c...

Mai mult

Protocol de prevenție …

A preveni este infinit mai bine decât a trata  Prevenția este cel mai bun remediu pentru in...

Mai mult

Întrebări și răspun…

Date generale despre pandemia cauzată de COVID-19  Virusul COVID-19, cunoscut sub numele de ...

Mai mult

Cum să ne protejăm de…

Măsuri generale de protecție pentru a evita infecția cu virusul COVID-19  Coronavirusul de...

Mai mult

Bolile hepatice, un sem…

Afecțiunile hepatice sunt o epidemie în creștere  Potrivit Societății Americane de Can...

Mai mult

10 remedii pentru a com…

Ce este hipotiroidismul?  În prezent, aproximativ 15% din populația mondială suferă de hi...

Mai mult

Oboseala, simptom comun…

De ce apare starea de oboseală?  De fiecare dată când în organism se declanșează o boal...

Mai mult

Recomandări pentru îm…

Care sunt cauzele unei circulații sanguine deficitare?  A urma un stil de viață sănătos ...

Mai mult

11 recomandări și rem…

Ce cauzează infertilitate în cazul femeilor?  Infertilitatea la femei se poate datora mai m...

Mai mult

Dieta antiestrogenică:…

Care este rolul hormonilor estrogeni în organism?  În special în timpul menopauzei, multe ...

Mai mult

Distensia abdominală: …

Ce este distensia abdominală?  Distensia sau umflarea abdominală este primul simptom în ca...

Mai mult

Ascita: cauze, simptome…

Ce este ascita?  Ascita este o boală a ficatului care constă în acumularea excesivă de li...

Mai mult

Cum putem evita gripa?

Care este cauza reală a răcelii și a gripei?  Răcelile și gripa sunt una dintre cauzele ...

Mai mult

Plante și suplimente a…

Nutrienți care combat diabetul în mod natural  Vitaminele, grăsimile, carbohidrații și m...

Mai mult

Plante și suplimente a…

Diabetul, un pericol real pentru sănătate  Diabetul este o boală metabolică ce este car...

Mai mult

Cum se combate oboseala…

Cum se combate oboseala suprarenală?  Conform unei cercetări realizate de către American P...

Mai mult

Stresul, anxietatea și…

Importanța prevenirii bolilor cardiovasculare  Conform Organizației Mondiale a Sănătăți...

Mai mult

Hipertiroidismul: simpt…

Hipertiroidismul: simptome, recomandări și remedii (II)  Glanda tiroidă produce hormonii n...

Mai mult

Hipertiroidismul: simpt…

Ce este hipertiroidismul?  Glanda tiroidă produce hormonii numiți tiroxină (denumită și ...

Mai mult

Cum se previne faringit…

Ce este faringita?  Faringita este o boală care se caracterizează prin inflamația gâtului...

Mai mult

7 tratamente naturiste …

7 tratamente naturiste pentru vitiligo  Vitiligo sau leucoderma este o problemă care afectea...

Mai mult

Cum se pot evita chistu…

Cum se pot evita chisturile mamare?  În prezent, una dintre cele mai mari temeri ale femeilo...

Mai mult

Gingivita: cauze și re…

Ce este gingivita?  Gingivita este o boală în general bacteriană care provoacă inflamarea...

Mai mult

Sclerodermia: cauze și…

Ce este sclerodermia?  Sclerodermia, numită de asemenea și scleroză sistemică progresivă...

Mai mult

Sucuri recomandate în …

Sucuri recomandate în diabet  Diabetul este o carență de insulină care produce nivele rid...

Mai mult

Hipotiroidismul: simpto…

Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci...

Mai mult

6 băuturi naturale con…

6 băuturi naturale contra infecțiilor urinare  În special femeile se confruntă cu infecț...

Mai mult

Anemia: prevenire și r…

Ce este anemia?   Anemia este o afecțiune a sângelui care poate provoca o întreagă listă...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Cauzele durerilor articulare  Deteriorarea articulațiilor poate să apară odată cu înaint...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce este migrena?  Migrena este un tip de durere de cap care este însoțită și de alte simp...

Mai mult

Recomandări pentru pre…

Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Mai mult

Recomandări pentru pre…

Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fic...

Mai mult

10 alimente bune pentru…

10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cel...

Mai mult

Remedii naturale pentru…

Remedii naturale pentru durerile musculare  Cu toții am suferit la un moment dat de dureri m...

Mai mult

Fibromialgia: ghid nutr…

Ce este fibromialgia?  Fibromialgia este un termen care provine de la termenul latin “fibra...

Mai mult

Cum se previne diabetul…

Ce este diabetul zaharat de tip 2?  Cercetările medicale referitoare la diabetul zaharat de ...

Mai mult

Ficatul gras: simptome…

Ce este ficatul gras?  Ficatul este un organ de mare importanță care participă la digestie...

Mai mult

Rolul exercițiilor fiz…

Exercițiile fizice sunt o cheie importantă pentru prevenirea bolilor grave  Atunci când v...

Mai mult

Efectele antiinflamator…

Un studiu recent a evidențiat faptul că curcumina reduce inflamația din corp  Un studiu ar...

Mai mult

Sfaturi pentru a preven…

Sfaturi pentru diminuarea riscului de apariție a cancerului de sân  Cancerul de sân este p...

Mai mult

Simptomele anxietății

Simptomele anxietății  Corpul nostru dispune de sisteme bazice care ne ajută să atingem a...

Mai mult

Oboseala cronică

Oboseala cronică sau oboseala persistentă   1. Oboseala fizică și mentală  Oboseala ...

Mai mult

Bronsita - cauze si tra…

Tratarea naturală a bronșitelor  Afecțiunile bronhiilor sau bronșitele, nu sunt deloc d...

Mai mult

Gastrita: indicații si…

Gastrita: indicații și tratament naturist  Cei care au probleme cu stomacul si suferă de...

Mai mult

Cistita - cauze si trat…

          Cistita sau infecția urinară - cauze și tratament Ce este cistita? Ci...

Mai mult

Hepatita - cauze si tra…

Hepatita - cauze și tratament Ce este hepatita?  Hepatita este o boală inflamatorie a fi...

Mai mult