Ginkgo Biloba: aliatul sănătății
Ginkgo Biloba reprezintă cea mai veche specie de copac de pe planeta noastră, este originar din China și se consideră că are nenumărate proprietăți benefice pentru organismul nostru. Ginkgo Biloba este o plantă medicinală, destul de controversată și asupra căreia s-au făcut nenumărate teste de-a lungul timpului.
Ginkgo Biloba – scurt istoric
Ginkgo Biloba, așa cum am menționat anterior, este una din cele mai vechi specii de arbori, care poate supraviețui și o mie de ani și care poate ajunge la o înălțime impresionantă de 120 de metri. Ginkgo Biloba provine din regiunea de sud-est a Chinei, unde a fost denumit aborele templier japonez, caisa argintie sau patru-bani. În Europa însă, Ginkgo Biloba a ajuns destul de târziu, la jumătatea anilor 1700, mai exact în 1730 și a fost cultivat inițial în Olanda, pentru scop terapeutic. Ginkgo Biloba este prezent și în țara noastră, în grădini botanice și poate atinge până la 30 de metri înălțime în climatul nostru.
Ginkgo Biloba - prezentare generală
Așa cum spuneam, Ginkgo Biloba este un arbore impresionant, fascinant, ce poate ajunge la înălțimi fabuloase, cu o coroană bogată. Arborele de ginkgo biloba este dioic, așadar, pe un exemplar se pot găsi doar flori masculine sau feminine, așadar și arborii sunt fie masculini, fie feminini. Frunzele sunt bilobate și se îngălbenesc și cad toamna, având nuanțe din cele mai interesante și mai atrăgătoare. Frunzele de ginkgo biloba sunt folosite și în scop ornamental, iar sămânța este un sâmbure extrem de dur, de rigid. Fructele degajă un miros extrem de neplăcut, asemenea untului rânced, însă sunt foarte folositoare. Frunzele de Ginkgo Biloba se culeg cu mare grijă atunci când acestea sunt de o culoare galbenă intensă pentru a-i păstra intacte substanțele flavonoide și antioxidante din compoziție.
Ce conține Ginkgo Biloba?
Ginkgo Biloba a fost extrem de cercetat de-a lungul timpului pentru a i se descoperi într-adevăr calitățile terapeutice. La noi în țară, preparatele din Ginkgo Biloba câștigă din ce în ce mai mult teren și mai mulți adepți datorită proprietăților miraculoase pe care le are. Ginkgo Biloba conține numeroase substanțe utile organismului. Mușchii sunt protejați datorită unui flavonoid denumit quercetină, ce previne stresul oxidativ la nivelul creierului. De asemenea, acest flavonoid din Ginkgo Biloba, previne osteoporoza, susținând densitatea osoasă. Quercetina, o substanță deosebit de importantă reduce riscul apariției cancerului la plămâni, iar antioxidanții din Ginkgo Biloba ajută la o mai bună funcționare a plămânilor. Așadar, Ginkgo Biloba conține numeroase substanțe flavonoide, dar și luteol, glucozid, bilobetol, ginkgetol, proantociani sau ginkgolide de tip A, B, C, J, M.
Cum folosim Ginkgo Biloba?
Ginkgo Biloba se folosește îndeosebi sub formă de produse medicamentoase ce se găsesc la farmaciile naturiste și la plafaruri. La noi în țară, spre exemplu, există zeci de produse pe bază de Ginkgo Biloba, spre exemplu tincturi, capsule, siropuri, etc. Comprimatele ce au la bază Ginkgo Biloba sunt cele mai des folosite, sub formă de amestec și se fac cure de trei luni, timp în care se ia câte un comprimat de trei ori pe zi înaintea meselor principale.
Beneficii aduse organismului de către Ginkgo Biloba:
Ginkgo Biloba aduce nenumărate beneficii organismului nostru însă, potrivit ultimelor cercetări, poate aduce și unele efecte neplăcute. Așadar, Ginkgo Biloba este folosit în scop terapeutic pentru:
- Îmbunătățirea memoriei. Cura cu comprimate de Ginkgo Biloba are un efect nemaipomenit asupra memoriei, dacă aceste comprimate sunt administrate timp de 4-18 săptămâni, cu pauze;
- Îmbunătățirea capacității de concentrare. Ginkgo Biloba acționează asupra memoriei, dar și asupra capacității de concentrare și de combatere a stresului zilnic. Așadar, extractul de Ginkgo Biloba îmbunătățește circulația sângelui la nivel cerebral și ne ajută să ne oxigenăm celulele nervoase;
- Îmbunătățirea atenției. Senzația de somnolență dispare, iar atenția se îmbunătățește foarte mult odată cu administrarea capsulelor pe bază de Ginkgo Biloba;
- Combaterea depresiei. Depresia cronică poate fi combătută și în mod natural, prin curele cu Ginkgo Biloba, deoarece această plantă are capacitatea de a ne face mai optimiști, mai tonici, de a ne spori atenția și de a ne menține atenția trează și ne energizează;
- Combaterea aterosclerozei. Problemele cardiace pot fi rezolvate cu ajutorul acestei plante deoarece Ginkgo Biloba are efecte minunate vasodilatatoare și reduce presiunea arterială și riscul de infarct. Nivelul colesterolului rău va scădea semnificativ, iar nivelul trigliceridelor din sânge va fi reglat astfel că nu se va mai depune grăsime pe vasele de sânge;
- Combaterea atacului cerebral, a arteritei obliterante și a mâinilor și picioarelor reci. Ginkgo Biloba conține numeroase substanțe flavonoide bune pentru creier, inimă, și pentru o mai bună circulație a sângelui în organism, așadar o cură cu Ginkgo Biloba ajută la combaterea atacului cerebral, dar și a tulburărilor de circulație periferică;
- Rolul de adjuvant în menopauză și în sindromul premenstrual, precum și în tumorile mamare. Numeroase studii s-au realizat pe această plantă și s-a ajuns la concluzia că tulburările aparatului genital feminin pot fi tratate și prevenite cu ajutorul plantei de Ginkgo Biloba. Menopauza este o perioadă care inevitabil apare în viața fiecărei femei. Menopauza reprezintă întreruperea din punct de vedere fiziologic a ciclurilor menstruale, datorită încetării secreției hormonale a ovarelor. Menopauza apare mai ales la femeile cu vârsta cuprinsă între 40 și 55 de ani, iar femeile pot prezenta simptomatologie precum - bufeuri de căldură, transpirație abundentă, scăderea libidoului, a apetitului sexual și senzația de uscăciune vaginală, sânii devin mai moi, mai lăsați, iar infecțiile urinare și vaginale se intensifică. Osteoporoza și fragilitatea osoasă sunt strâns legate de apariția menopauzei, la fel și bolile cardiovasculare și tulburările psihice și emoționale ce pot fi însoțite de schimbări de dispoziție, iritabilitate, anxietate, insomnie, oboseală, depresie, etc. Din punct de vedere al cancerului la sân, un tip de cancer ce afectează tot mai multe femei și al sindromului premenstrual ce poate avea numeroase simptome precum incapacitatea femeii de a avea o relație normală cu persoanele din familia sau din anturajul său, oboseală, lipsa energiei, sensibilizarea sânilor, schimbări în tranzitul intestinal, apariția coșurilor, apetit crescut pentru dulciuri, scăderea libidoului, dureri de spate, crampe, depresii, furie, iritabilitate, anxietate, schimbări majore de dispoziție, deficit de atenție, etc. Aceste simptome foarte neplăcute pot fi tratate cu ajutorul plantei Ginkgo Biloba, iar riscul de apariție a cancerului la sân este mult diminuat.
- Rolul de adjuvant în afecțiunile urechilor și tulburările oculare. Antioxidanții și flavonoidele ajută în combaterea și tratarea afecțiunilor urechilor și a tulburărilor oculare.
Ginkgo Biloba – remediu pentru frumusețe
Ginkgo Biloba este un adevărat adjuvant în tratamentele anticelulitice, iar cremele pe bază de ginkgo biloba se folosesc înaintea masajului anticelulitic deoarece stimulează microcirculația cutanată și decongestionează țesturile.
Atenție! Ginko Biloba poate interacționa cu medicamentele
Ginkgo Biloba este un remediu naturist excelent pentru circulație și memorie, însă Ginkgo Biloba potențează efectul medicamentelor anticoagulante, iar aici vorbim de aspirină sau heparină și poate provoca hemoragii foarte puternice în doze mari. Nici tratamentul pentru epilepsie nu se împacă foarte bine cu consumul de ginkgo biloba.
Ginkgo Biloba - contraindicații și efecte adverse
Ginkgo Biloba nu este recomandat femeilor însărcinate, celor care alăptează sau persoanelor care iau tratament medicamentos cu anticoagulante. Ginkgo Biloba poate avea efecte adverse precum disconfort gatro-intestinal, migrene, mâncărimi, erupții cutanate, amețeli, diaree, greață, vărsături, etc. Preparatele și medicamentele pe bază de Ginko Biloba trebuie consumate numai cu acordul medicului dumneavoastră. Ca orice plantă sau medicament, fie el și natural, gingko biloba are și efecte adverse și secundare puternice și sub nicio formă nu trebuie administrat copiilor sau persoanelor vârstnice cu diverse probleme de sănătate.