Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Hipertiroidismul: simptome, recomandări și remedii (I)

Scris de Dr. Luca Catalin

Ce este hipertiroidismul?

Hipertiroidismul: simptome, recomandări și remedii (I) Glanda tiroidă produce hormonii numiți tiroxină (denumită și tetraiodotironină sau T4) și triodotironină (T3), ambele având un rol important pentru modul în care funcționează întregul organism. Însă, dacă glanda tiroidă produce prea mulți hormonii T4 și T3, această afecțiune se definește ca hipertiroidism (tiroidă hiperactivă).

 Tipul cel mai des întâlnit de hipertiroidism este boala autoimună numită Basedow Grave (gușa exoftalmică). În cazul acestei tulburări tiroidiene, corpul produce un anticorp (o proteină produsă de organism pentru a-l proteja contra unui virus sau a unei bacterii) numit imunoglobulină stimulentă a glandei tiroide (TSI) care determină glanda tiroidă să producă hormoni tiroidieni în exces.

 De asemenea, hipertiroidismul poate fi cauzat de o gușă nodulară, care este cauzată de noduli tiroidieni care determină tiroida să producă cantități excesive de hormoni tiroidieni. De asemenea, inflamarea glandei tiroide, numită tiroidită, este cauzată de un atac al sistemului imunitar, de exemplu de o infecție virală care poate cauza temporar simptome de hipertiroidism. O altă cauză posibilă a hipertiroidismului este un consum excesiv de iod (ceea ce nu este un aspect frecvent, deoarece majoritatea persoanelor sunt deficiente de iod), fie prin intermediul suplimentelor, a alimentelor sau medicamentelor care conțin iod, care pot cauza apariția gușei și exacerbarea problemelor tiroidiene.

 Atât tulburările inflamatorii, cât și cele autoimune sunt cauzate de un sistem imunitar hiperactiv și insuficient de bine coordonat. Diverși factori cheie cum sunt disbioza intestinală, alergenii alimentari comuni și ambientali, obiceiurile nutriționale, nivelele de vitamina D și toxicitatea metalelor grele trebuie să fie abordate ca orice tulburare inflamatorie și autoimunitară.

 Pe de altă parte, nu trebuie să se confunde hipertiroidismul cu hipotiroidismul, acesta din urmă fiind declanșat atunci când există un deficit de hormoni tiroidieni (tiroidă hipoactivă). În timp ce hipotiroidismul se poate trata ușor cu iod, ulei de cocos și mici modificări ale stilului de viață, hipertiroidismul este o afecțiune mai persistentă și necesită o atenție mai mare.

 Vă prezentăm în acest articol simptomele hipertiroidismului, precum și anumite recomandări și remedii naturale care pot fi folosite pentru combaterea hipertiroidismului.

Simptomele hipertiroidismului

 În continuare vă prezentăm toate posibilele simptome ale hipertiroidismului, care variază în funcție de durata problemei, cantitatea de T3 și T4 pe care o are o persoană, vârstă și alți factori. Dat fiind faptul că acești hormoni reglează metabolismul (mai exact modul în care corpul procesează și utilizează energia), un nivel prea ridicat de hormoni va determina ca simptomele să fie relaționate cu un metabolism accelerat.

 Principalele simptome asociate cu hipertiroidismul sunt:

 - Schimbări ale apetitului (scădere sau creștere)

 - Tulburări de somn (insomnie)

 - Peristaltism intestinale activ, uneori diaree

 - Palpitații cardiace

 - Intoleranță la căldură, transpirație excesivă

 - Iritabilitate, perioade menstruale reduse, uneori absența menstruației (amenoree)

 - Tulburări mentale

 - Slăbiciune musculară

 - Nervozitate

 - Oboseală excesivă

 - Probleme de fertilitate

 - Dificultatea de a respira

 - Paralizie bruscă

 - Tremur, grețuri

 - Pierdere sau creștere rapidă în greutate

 - Slăbirea părului

 - Urticarie și iritații ale pielii

 - Creștere posibilă a zahărului din sânge

 - Osteoporoză

Schimbări ale stilului de viață pentru tratarea hipertiroidismului

 Modalitatea cea mai eficientă de a elimina o boală în mod natural este focalizarea directă asupra cauzei subdiacente, iar în cazul hipertiroidismului, toxicitatea are un rol important în apariția acestei boli, precum și inflamația, un sistem imunitar compromis, sindromul intestinului permeabil, dezechilibre hormonale și alergii la unele alimente.

 Următoarele schimbări în alimentație pot ajuta la îmbunătățirea funcționării tiroidei și în același timp pot eradica problemele de sănătate menționate anterior în mod rapid, în mod sigur și eficient:

 - Alimentele integrale. Consumați alimente integrale și evitați pe cât posibil alimentele procesate. Alimentele proaspete cum sunt fructele, legumele, nucile, semințele, algele marine, proteinele vegetale, tuberculii și grăsimile sănătoase sunt un bun punct de pornire.

 - Sucurile de legume (mai ales sucurile verzi). Sucurile verzi proaspete preparate în casă din legume bogate în nutrienți, iar alimente precum varza creață, spanacul, ridichile și spirulina oferă nutrienți vitali într-o formă ușor de asimilat de către corp.

 - Plantele medicinale. Anumite plante medicinale au puternice proprietăți imunologice și anti-inflamatorii care pot accelera procesul de vindecare și pot îmbunătăți funcția tiroidei, cum sunt ghimbirul, turmericul, oregano, busuiocul tulsi (busuiocul indian), scorțișoara și salvia pentru a menționa doar câteva dintre acestea. Iată o infuzie special recomandată pentru hipertiroidism, preparată dintr-un amestec de plante medicinale. Se adaugă o cană de apă fierbinte la două lingurițe din următorul amestec, apoi se lasă la infuzat 5-7 minute, se strecoară și se consumă.

 - 35g de cervana (Lycopus europaeus)

 - 20g de talpa-gâștei (Leonurus cardiaca)

 - 20g de mac de California (Eschsoltzia californica)

 - Exercițiile fizice. Activitatea fizică este foarte bună pentru a echilibra hormonii în mod natural și pentru a stimula buna funcționare a sistemului imunitar.

Substanțe și alimente de evitat în hipertiroidism

 - Toxinele. Nu folosiți recipiente din plastic și care conțin substanțe chimice toxice, folosite adeseori pentru producerea deodorantelor, detergenților, parfumurilor, săpunurilor, șampoanelor, vaselor de teflon, etc. În prezent există multe alternative naturale care nu conțin substanțe chimice.

 - Glutenul. S-a demonstrat în repetate rânduri că o dietă fără gluten este benefică pentru persoanele care suferă de hipertiroidism. Evitați pe cât posibil cerealele care conțin gluten cum sunt grâul, secara, orzul și ovăzul. De asemenea, produsele din soia sunt alergenice și ar trebui să fie evitate. Unele persoane recomandă soia pentru combaterea hipertioridismului datorită faptului că este o sursă de proteine și de steroli din sursă vegetală, însă deoarece în prezent majoritatea produselor din soia conțin organisme modificate genetic, este mai bine să le evitați.

 - Lactatele din surse convenționale. În ceea ce privește lactatele, aceasta este o situație similară cu glutenul, mai ales dacă este vorba despre lactatele procesate în mod convențional care conțin hormoni de creștere care sunt modificați genetic. Pe de altă parte, lactatele crude care provin de la animale sănătoase alimentate cu iarbă și crescute în condiții de libertate conțin nutrienți esențiali precum grăsimi sănătoase, minerale și vitamine liposolubile care sunt dificil de găsit în alimentele provenind din surse vegetale.

 - Coloranți artificiali, potențiatori de arome, alimente modificate genetic (transgenice) și alimentele procesate. Coloranții artificiali și potențiatorii de aromă și de gust pot influența în mod direct funcționarea tiroidei. Organismele transgenice au fost relaționate cu probleme imunologice, iar alimentele procesate conțin organisme transgenice în mare parte. Toate acestea trebuie să fie evitate pentru a se putea trata hipertiroidismul și alte boli autoimune.

 - Zahărul rafinat. Zahărul alb rafinat consumat în exces suprimă sistemul imunitar și contribuie la apariția boli autoimune. De asemenea, trebuie luat în considerare faptul că făina rafinată este de fapt un zahar simplu, astfel încât este mai bine să fie evitată.

 - Evitați grăsimile nesănătoase. Majoritatea uleiurilor care se folosesc la gătit trec prin multe etape de procesare în care se folosesc diluanți chimici, neutralizatori de aromă și diverse substanțe de albire înainte de a fi îmbuteliate. Acest tip de grăsime este cel mai bine să fie evitat și este indicat să se utilizeze doar uleiuri presate la rece care păstrează proprietățile benefice cum este uleiul de măsline, de struguri, de cocos, de susan, de cânepă, de avocado, de in, de migdale, etc.).

Alte alimente care e mai bine să fie evitate în hipertiroidism sunt:

 - Legume: roșii, usturoi și spanac

 - Leguminoase: mazăre, linte și fasole

 - Fructe: nu se recomandă să se consume în exces căpșuni, mere, caise, ananas, mango și nucă de cocos

 - Cereale: ovăz, porumb, floarea-soarelui și soia

 - Carnea: nu se recomandă consumul mezelurilor și a sortimentelor de carne roșie

 - Plante și condimente: iederă terestră, fenicul, isop, alga fucus

 - Fructe uscate: curmale, nuci caju și alune de pădure

 - Fructele de mare

 - Sarea iodată

  Se recomandă în schimb, consumul alimentelor integrale, organice și proaspete și evitarea alimentelor procesate.

Suplemente alimentare și nutrienți specifici pentru tratarea hipertiroidismului

 Vă prezint în continuare care sunt cele mai bune suplimente naturale și nutrienții recomandați în cazul persoanelor care suferă de hipertiroidism. Se recomandă ca acestea să fie administrate doar sub îndrumarea unui medic specialist, în urma unor analize de specialitate efectuate.

1.Sanohelp

Sanohelp ( extract lichid de turmeric)  este un supliment foarte eficient in tratamentul hipertiroidismului, datorita actiunii curcuminei de reglator hormonal.  Se recomanda 2-3 picaturi de 3 ori pe zi intr-o cana de apa calduta  sau cu recomandarea medicului.

2. Acizii grași omega-3 (EPA, DHA și ALA)

 Acizii grași de tip omega-3 sunt în general foarte buni pentru sănătate. Din păcate, în lumea occidentală majoritatea persoanelor sunt deficiente în acești nutrienți. Pe lângă beneficiile lor asupra creierului și a sănătății cardiovasculare, acești acizi grași esențiali sunt „cărămizile” de construcție ale hormonilor care controlează sistemul imunitar și creșterea celulară. Acizii grași de tip omega-3 ajută la echilibrarea sistemului endocrin și a nivelelor de hormoni tiroidieni din sânge.

 Alte beneficii ale acizilor grași de tip omega-3 care pot ajuta în cazurile de hipertiroidism sunt proprietățile lor anti-inflamatorii și capacitatea acestora de a întări sistemul imunitar. Se pot crește nivelele de omega-3 din dietă prin consumul uleiului de măsline extravirgin, a germenilor de grâu, de lucernă, de soia, de broccoli, a drojdiei de bere, semințelor și uleiului de in, semințelor și uleiului de cânepă, de floarea-soarelui, a nucilor și somonului.

3. Vitamine: Vitamina D, C, E, A și cele din grupul B

 - Vitamina D. Diverse studii medicale au evidențiat faptul că nivelele scăzute de vitamina D sunt relaționate cu boala Basedow Grave, cu tiroidita Hashimoto și cu cancerul de tiroidă. Această vitamină este extraordinar de importantă pentru a avea o tiroidă sănătoasă.

 Calciul se elimină rapid din corp atunci când se suferă de hipertiroidism, ceea ce poate determina, în cele mai multe cazuri, apariția osteoporozei. În acest sens, una dintre funcțiile principale ale vitaminei D este aceea de a menține homeostaza calciului și fosforului din sânge, menținând astfel o bună sănătate osoasă.

 De asemenea, vitamina D combate inflamația din corp și face ca sistemul imunitar să fie mai flexibil, ceea ce înseamnă că este mai puțin probabil să se dezechilibreze și să se atace pe el însuși. Ambii factori, atât inflamația, cât și răspunsul imunologic, sunt relaționate cu hipertiroidismul și putem observa astfel că vitamina D joacă un rol important în toate aceste zone.

 Puteți crește nivelele de vitamina D prin expunerea pielii la lumina solară timp de 10-30 minute pe zi sau dacă consumați între 10.000 și 30.000 UI de vitamina D3 până când obțineți un nivel de 60-100 ng/ml de vitamina D3 în sânge. Vitamina D se poate obține de asemenea din unele alimente cum este peștele gras. Absorbția vitaminei D3 sub formă de supliment alimentar se poate îmbunătăți dacă se consumă grăsimi sănătoase cum sunt cele din fructul de avocado sau kefirul din lapte.

In cazul afectiunilor tiroidiene se recomanda administrarea suplimentelor cu vitamina D3 , dar este mult mai eficienta Vitamina D3 naturala , deoarece se asimileaza mai bine .

 - Vitamina C. Glanda tiroidă are nevoie de vitamina C pentru a se menține sănătoasă, iar deficiența pe termen lung de această vitamină face ca glanda tiroidă să secrete un exces de hormoni. Persoanele care au o tiroidă hiperactivă necesită mai multă vitamina C, deoarece aceasta este în realitate drenată de țesuturile din corp. Vitamina C ajută la protejarea ADN-ului și a cromozomilor de daunele oxidative. Persoanele care au probleme cu glanda tiroidă prezintă un exces de stres oxidativ și nivele scăzute de antioxidanți. Vitamina C funcționează în mod eficient ca un antioxidant, anti-inflamatoriu și întărește sistemul imunitar. Alți antioxidanți care pot fi luați în considerare sunt glutationul (NAC), acidul alfa lipoic, coenzima Q-10, zincul, seleniul și vitamina E.

 Se recomandă sa se ia suplimente cu vitamina C, deoarece este foarte bună pentru sănătate și este un remediu extrem de sigur. În cazul hipertiroidismului, o doză de 5.000 – 10.000 mg sau mai mult pe zi este recomandată, iar în momentele de stres se pot consuma chiar 20.000 mg. Persoanele care au probleme cu glanda tiroidă trebuie să vitamina C până la nivelul de toleranță intestinală timp de 4 săptămâni. Cea mai recomandata ar fi Vitamina C naturala plus, care este foarte eficienta datorita formulei unice.

  - Vitaminele din complexul B. Toate vitaminele din grupul B sunt esențiale pentru o bună funcționare a glandei tiroide, însă fiecare dintre acestea are un rol diferit. Ideal este să se consume un supliment de vitamine din complexul B de calitate de trei ori pe zi, pe lângă dozele suplimentare de B1, B3, B6 și B12. Dozele suplimentare sunt necesare doar dacă după o perioadă în care ați luat vitamine din complexul B, pe lângă alți nutrienți menționați în acest articol, continuați să aveți probleme. Vă prezentăm în continuare descrierea fiecăreia dintre aceste vitamine:

 - Vitamina B1 (Tiamina). Starea de oboseală care apare în cazul problemelor autoimune cauzate de glanda tiroidă poate fi relaționată cu o deficiență de tiamină. Funcția principală a acestei vitamine este transformarea carbohidraților în energie și stimularea digestiei proteinelor și grăsimilor. Persoanele care au probleme autoimune cauzate de tiroidă au nivele scăzute de acid stomacal sau nu eliberează acid stomacal. Tiamina este o vitamină necesară pentru eliberarea adecvată de acid clorhidric în stomac, ceea ce soluționează această problemă. Dacă urmați recomandările din acest articol și eliminați simptomele hipertiroidismului, însă nu reușiți să eliminați problemele de oboseală și epuizare, încercați să luați câte 600 mg de tiamină pe zi timp de câteva săptămâni până când problema dispare, iar apoi puteți reduce doza la minim.

 - Vitamina B3 (Niacina). Un studiu medical realizat recent a demonstrat că niacina poate reduce nivelele serice ale hormonului tiroidian, în timp ce menține o stare funcțională eutiroidiană, care apare atunci când nivelele hormonilor tiroidieni circulanți se găsesc în valorile fiziologice normale. Această vitamină este de asemenea necesară pentru a menține funcționarea eficientă a tuturor celulelor din corp (inclusiv a glandelor endocrine). O doză de 2.000 mg de vitamina B3 pe zi este suficientă. O observație în cazul niacinei este aceea că poate cauza un efect cunoscut ca eritem de niacină care se manifestă prin roșeață, prurit (senzația de mâncărime), îngroșare a pielii, care sunt similare unei reacții alergice. Cereți întotdeauna sfatului unui medic competent vizavi de suplimentele cu vitamine pe care le luați, pentru a preîntâmpina eventuale efecte secundare nedorite.

 - Vitamina B6 (Piridoxina). O deficiență de vitamina B6 poate determina apariția hipertiroidismui. Pe lângă rolul său important în producerea neurotransmițătorilor și susținerea funcției sistemului imunitar, piridoxina este de asemenea necesară pentru ca tiroida să poată utiliza în mod corect iodul, care este nutrientul principal al glandei tiroide.

 - Vitamina B12 (Cobalamina). Persoanele care au hipertiroidism grav și prelungit, cum este cazul bolii Basedow Grave, tind să fie deficienți în vitamina B12 și au o mai mare necesitate de această vitamină care se consumă mai repede din cauza acestei boli. O doză de 5.000 mcg (aproximativ 83,3% mai mult decât doza recomandată în mod convențional) de metilcobalamină poate ajuta foarte mult în cazul hipertiroidismului. Dat fiind faptul că vitaminele din complexul B sunt hidrosolubile (adică pot fi dizolvate în apă), orice exces de aceste vitamine este eliminat prin urină.

 - Vitamina E. Vitamina E este un antioxidant și de asemenea ajută la stabilizarea membranelor celulare. Vitamina E poate acționa ca un inhibitor al radicalilor liberi și poate reduce daunele cauzate de factorii de stres oxidativ în cazul pacienților care au hipertiroidism. Lipsa acestei vitamine stimulează glanda tiroidă să secrete un exces de hormoni, precum și o cantitate redusă de TSH (un hormon stimulent al tiroidei) de către glanda pituitară. Un consum mai mare al acestei vitamine este adeseori necesară în cazul persoanelor care au o tiroidă hiperactivă pentru a contracara cantitățile mari din această vitamină care sunt consumate de către corp.

 - Vitamina A. Nivelele de vitamina A și de beta-caroten din sângele pacienților care au hipertiroidism se reduc adeseori, iar suplimentarea cu cantități ridicate din această vitamină inhibă de fapt funcția tiroidiană. Administrarea suplimentelor de vitamina A îmbunătățește de asemenea simptomele bolii Basedow Grave. Vitamina A este un puternic antioxidant care combate în mod eficient stresul oxidativ care crește în cazul pacienților diagnosticați cu hipertiroidism.4.

 

4. Carnitina (aminoacid)

 Creșterea activității glandei tiroide poate crește necesitatea de carnitină pentru celule, în timp ce crește pierderea carnitinei prin urină. Tocmai din acest motiv, persoanele care suferă de hipertiroidism pot avea beneficii în urma suplimentelor de L-carnitină. Studiile medicale au demonstrat deja faptul că L-carnitina ajută la combaterea hipertiroidismului și a simptomelor sale în diferite moduri, după cum urmează:

 - Administrarea suplimentelor cu L-carnitină ajută la prevenirea slăbiciunii musculare și a altor simptome asociate în cazul persoanelor care suferă de hipertiroidism.

 - L-carnitina poate ajuta la protejarea sănătății și a forței musculare într-o varietate de afecțiuni, incluzând și hipertiroidismul.

 - În unele studii științifice, L-carnitina s-a dovedit un remediu promițător pentru prevenirea unui posibil rezultat letal în cazul așa-numitei „furtuni tiroidiene”. Aceasta este o complicație gravă ce constă în decompensarea hipertiroidismului și poate fi declanșată în cazul unui pacient insuficient controlat de o intervenție chirurgicală, după o terapie cu iod radioactiv, după naștere, în cazul diabetului necontrolat, a traumatismelor, unei infecții acute și a infarctului miocardic. Tabloul clinic al furtunii tiroidiene constă în febră ridicată, transpirație abundentă, tahicardie, greață, vărsături, diaree, icter, aritmii cardiace, delir, insuficiență cardiacă, șoc și comă.

 Carnitina nu prezintă toxicitate, teratogenicitate (nu cauzează defecte de naștere), contraindicații și interacțiuni cu medicamente. Dozele de carnitină care au fost utilizate în studiile medicale sunt cuprinse între 600 și 4000 mg pe zi, în funcție de tipul de carnitină.

 - L-carnitină: 2.000-4,000 mg / zi

 - Acetil-L-carnitină: 800-2,000 mg / zi

 - Acetil-L-carnitină arginat: 600-1,000 mg / zi

 - Propionil-L-carnitină: 600-2,000 mg / zi

Mai poti citi din Boli, afectiuni si tratamentul lor

Ascita: înțelegere, m…

 Ce este Ascita?  Ascita se referă la acumularea anormală de lichid în cavitatea abdomina...

Mai mult

Scleroza laterală amio…

Scleroza laterală amiotrofică, descriere generală  Scleroza laterală amiotrofică (SLA), ...

Mai mult

Bolile hepatice, un sem…

Expunerile la substanțele chimice și afecțiunile hepatice  Deși nu există multe date des...

Mai mult

Se poate preveni o isch…

Ce este ischemia cerebrală?  Când în creier apare o lipsă de sânge, întregul organism s...

Mai mult

Degenerescența macular…

Ce este degenerescența maculară?  Multe persoane sunt afectate de o boală care este princi...

Mai mult

Infecția cu coronaviru…

Ce este coronavirusul și ce simptome produce?  Coronavirusurile sunt o familie de virusuri c...

Mai mult

Protocol de prevenție …

A preveni este infinit mai bine decât a trata  Prevenția este cel mai bun remediu pentru in...

Mai mult

Întrebări și răspun…

Date generale despre pandemia cauzată de COVID-19  Virusul COVID-19, cunoscut sub numele de ...

Mai mult

Cum să ne protejăm de…

Măsuri generale de protecție pentru a evita infecția cu virusul COVID-19  Coronavirusul de...

Mai mult

Bolile hepatice, un sem…

Afecțiunile hepatice sunt o epidemie în creștere  Potrivit Societății Americane de Can...

Mai mult

10 remedii pentru a com…

Ce este hipotiroidismul?  În prezent, aproximativ 15% din populația mondială suferă de hi...

Mai mult

Oboseala, simptom comun…

De ce apare starea de oboseală?  De fiecare dată când în organism se declanșează o boal...

Mai mult

Recomandări pentru îm…

Care sunt cauzele unei circulații sanguine deficitare?  A urma un stil de viață sănătos ...

Mai mult

11 recomandări și rem…

Ce cauzează infertilitate în cazul femeilor?  Infertilitatea la femei se poate datora mai m...

Mai mult

Dieta antiestrogenică:…

Care este rolul hormonilor estrogeni în organism?  În special în timpul menopauzei, multe ...

Mai mult

Distensia abdominală: …

Ce este distensia abdominală?  Distensia sau umflarea abdominală este primul simptom în ca...

Mai mult

Ascita: cauze, simptome…

Ce este ascita?  Ascita este o boală a ficatului care constă în acumularea excesivă de li...

Mai mult

Cum putem evita gripa?

Care este cauza reală a răcelii și a gripei?  Răcelile și gripa sunt una dintre cauzele ...

Mai mult

Plante și suplimente a…

Nutrienți care combat diabetul în mod natural  Vitaminele, grăsimile, carbohidrații și m...

Mai mult

Plante și suplimente a…

Diabetul, un pericol real pentru sănătate  Diabetul este o boală metabolică ce este car...

Mai mult

Cum se combate oboseala…

Cum se combate oboseala suprarenală?  Conform unei cercetări realizate de către American P...

Mai mult

Stresul, anxietatea și…

Importanța prevenirii bolilor cardiovasculare  Conform Organizației Mondiale a Sănătăți...

Mai mult

Hipertiroidismul: simpt…

Hipertiroidismul: simptome, recomandări și remedii (II)  Glanda tiroidă produce hormonii n...

Mai mult

Hipertiroidismul: simpt…

Ce este hipertiroidismul?  Glanda tiroidă produce hormonii numiți tiroxină (denumită și ...

Mai mult

Cum se previne faringit…

Ce este faringita?  Faringita este o boală care se caracterizează prin inflamația gâtului...

Mai mult

7 tratamente naturiste …

7 tratamente naturiste pentru vitiligo  Vitiligo sau leucoderma este o problemă care afectea...

Mai mult

Cum se pot evita chistu…

Cum se pot evita chisturile mamare?  În prezent, una dintre cele mai mari temeri ale femeilo...

Mai mult

Gingivita: cauze și re…

Ce este gingivita?  Gingivita este o boală în general bacteriană care provoacă inflamarea...

Mai mult

Sclerodermia: cauze și…

Ce este sclerodermia?  Sclerodermia, numită de asemenea și scleroză sistemică progresivă...

Mai mult

Sucuri recomandate în …

Sucuri recomandate în diabet  Diabetul este o carență de insulină care produce nivele rid...

Mai mult

Hipotiroidismul: simpto…

Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci...

Mai mult

6 băuturi naturale con…

6 băuturi naturale contra infecțiilor urinare  În special femeile se confruntă cu infecț...

Mai mult

Anemia: prevenire și r…

Ce este anemia?   Anemia este o afecțiune a sângelui care poate provoca o întreagă listă...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Cauzele durerilor articulare  Deteriorarea articulațiilor poate să apară odată cu înaint...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce este migrena?  Migrena este un tip de durere de cap care este însoțită și de alte simp...

Mai mult

Recomandări pentru pre…

Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Mai mult

Recomandări pentru pre…

Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fic...

Mai mult

10 alimente bune pentru…

10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cel...

Mai mult

Remedii naturale pentru…

Remedii naturale pentru durerile musculare  Cu toții am suferit la un moment dat de dureri m...

Mai mult

Fibromialgia: ghid nutr…

Ce este fibromialgia?  Fibromialgia este un termen care provine de la termenul latin “fibra...

Mai mult

Cum se previne diabetul…

Ce este diabetul zaharat de tip 2?  Cercetările medicale referitoare la diabetul zaharat de ...

Mai mult

Ficatul gras: simptome…

Ce este ficatul gras?  Ficatul este un organ de mare importanță care participă la digestie...

Mai mult

Rolul exercițiilor fiz…

Exercițiile fizice sunt o cheie importantă pentru prevenirea bolilor grave  Atunci când v...

Mai mult

Efectele antiinflamator…

Un studiu recent a evidențiat faptul că curcumina reduce inflamația din corp  Un studiu ar...

Mai mult

Sfaturi pentru a preven…

Sfaturi pentru diminuarea riscului de apariție a cancerului de sân  Cancerul de sân este p...

Mai mult

Simptomele anxietății

Simptomele anxietății  Corpul nostru dispune de sisteme bazice care ne ajută să atingem a...

Mai mult

Oboseala cronică

Oboseala cronică sau oboseala persistentă   1. Oboseala fizică și mentală  Oboseala ...

Mai mult

Bronsita - cauze si tra…

Tratarea naturală a bronșitelor  Afecțiunile bronhiilor sau bronșitele, nu sunt deloc d...

Mai mult

Gastrita: indicații si…

Gastrita: indicații și tratament naturist  Cei care au probleme cu stomacul si suferă de...

Mai mult

Cistita - cauze si trat…

          Cistita sau infecția urinară - cauze și tratament Ce este cistita? Ci...

Mai mult

Hepatita - cauze si tra…

Hepatita - cauze și tratament Ce este hepatita?  Hepatita este o boală inflamatorie a fi...

Mai mult