Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Prevenirea bolilor

Scris de Dr. Luca Catalin

Sfaturi simple pentru prevenirea bolilor

Prevenire bolilor

 Există situaţii care ne pot predispune la boală, însă aceasta înseamnă deopotrivă şi că putem evita bolile. În mod curios, de multe ori se pare că conspirăm împotriva corpului şi echilibrului nostru, totuşi există câteva sfaturi şi soluţii uşor de pus în aplicare care ne pot ajuta să devenim mai sănătoşi dacă le acordăm atenţia cuvenită.

 Oricine poate deveni un pacient excepţional, însă momentul cel mai bun să începi să fii excepţional este înainte de a te îmbolnăvi. Mulţi oameni nu-şi folosesc pe deplin forţa vitală decât atunci când o boală gravă le impune o schimbare de atitudine. Nu trebuie ca trezirea să se producă în ultimul moment. Puterea benefică a minţii ne este accesibilă oricând şi este infinit mai bine să o luăm în considerare înainte de apariţia unui diagnostic dezastruos.

Vorbeşte cu sinceritate despre sentimentele tale

 Cei mai mulţi dintre noi suntem obligaţi să ducem o viaţă de duplicitate constantă, sistematică. Sănătatea este bineînţeles afectată dacă zi de zi spunem una şi facem alta, dacă ne umilim în faţa a ceea ce ne repugnă şi ne bucurăm de ceea ce nu ne aduce nimic altceva decât nefericire.

 Reprimarea sentimentelor, a emoţiilor şi trăirilor interioare poate duce în timp la acumularea de tensiuni, frustrări, gânduri negative şi pesimiste, iar toate acestea conduc gradat la boală. Emoţiile şi sentimentele pe care le ascundem, le negăm şi le reprimăm se pot manifesta sub forma gastritelor, ulcerelor sau durerilor de spate şi de coloană.

 Conflictele emoţionale puternice cauzează în cazul în care sunt acumulate şi amplificate de-a lungul timpului, boli cronice şi boli grave precum cancerul, diabetul, diverse tumori, boli autoimune, etc. Tocmai de aceea este esenţial să înţelegem importanţa exprimării sentimentelor noastre, să dăruim afecţiune şi intimitate şi să evităm tensiunile şi frustrările inutile. Dialogul cu cei apropiaţi este fără îndoială o terapie excelentă, pe care ar trebui să o punem în practică cât mai des pentru a trăi o viaţă cu adevărat sănătoasă şi constructivă.

 Franz Alexander, părintele medicinii psihosomatice, recunoştea cu peste 40 de ani în urmă faptul că: Există multe dovezi că, aşa cum anumite microorganisme patologice prezintă o afinitate specială pentru anumite organe, anumite conflicte afective îşi au specificul lor şi tind, prin urmare să afecteze anumite organe interne.

 Legătura dintre cancer şi emoţiile reprimate a fost fundamentată ştiinţific acum mai bine de 30 de ani, când medicul internist D. M. Kissen din Statele Unite a studiat un grup de fumători, comparându-i pe cei bolnavi de cancer pulmonar cu cei suferinzi de alte boli. Bazându-se pe teste de personalitate, Kissen a ajuns la concluzia că pacienţii cu cancer aveau supape mai slabe de “descărcare emoţională” şi a conchis că unei persoane, cu cât îşi reprimă mai mult emoţiile, cu atât îi sunt necesare mai puţine ţigări pentru declanşarea cancerului.

Fii hotărât şi încrezător

 Persoanele nehotărâte şi incapabile de a lua decizii trăiesc în general în anxietate şi nelinişte. În timp, dacă acestea sunt întreţinute pot conduce la depresie şi în general la o orientare negativă a persoanei în cauză.

 Deciziile sunt importante în viaţa fiecăruia şi pot afecta alte persoane, totuşi, nu trebuie evitate, dimpotrivă, înainte de luarea unei decizii importante, aceasta trebuie evaluată şi acceptat riscul pe care-l include, evitând amânările şi ezitările.

Persoanele nehotărâte, care prezintă preponderent o atitudine oscilantă şi neîncrezătoare în faţa vieţii pot avea probleme gastrice şi ale pielii.

Trăieşte pentru tine

 Aparenţele pe care dorim de multe ori să le menţinem faţă de ceilalţi, supraeforturile şi dorinţa de a fi mereu perfecţi pentru ceilalţi conduc în timp la oboseală cronică, tensiuni lăuntrice, insomnii, palpitaţii sau migrene. A dori să avem toate situaţiile sub control sau a-i pune mereu pe ceilalţi înainte, în detrimentul liniştii şi confortului nostru interior poate determina apariţia multor tulburări de sănătate. Gradul în care ne iubim şi ne apreciem pe noi înşine ne face sau nu să mâncăm corect, să dormim suficient, să fumăm, să facem sport, etc. Fiecare dintre aceste opţiuni afirmă de fapt în ce măsură ne pasă de viaţa noastră. Împreună, toţi aceşti factori controlează aproximativ 90% dintre factorii care ne determină starea de sănătate.

Acceptă-te aşa cum eşti

 Persoanele foarte complexate sunt invidioase, nesigure, critice, egoiste şi cu tendinţe autodistructive, fapt care dacă nu este obiectivat şi transformat duce în timp la apariţia depresiei. Cei care nu se acceptă şi nu se iubesc aşa cum sunt au o mai mare predispoziţie de a se îmbolnăvi, iar capacitatea naturală de vindecare a corpului este mult încetinită. Aceste persoane sunt cele mai predispuse către tulburările alimentare, precum bulimia sau anorexia.

Problema fundamentală cu care se confruntă majoritatea bolnavilor este incapacitatea de a se iubi pe ei înşişi, determinată de faptul că n-au fost iubiţi de alţii într-o perioadă crucială a vieţii lor. În majoritatea cazurilor este vorba de copilărie, când relaţiile cu părinţii ne cizelează modalităţile specifice de a reacţiona la stres. Ajunşi adulţi, repetăm aceste reacţii şi devenim vulnerabili în faţa bolilor, iar personalitatea noastră determină adeseori natura bolilor pe care le contractăm.

Odihneşte-te

 Este bine să ne gândim cu sinceritate cât timp ne oferim nouă înşine sau activităţilor care ne fac cu adevărat plăcere şi ne împrospătează sufletul. Printre atâtea ocupaţii zilnice, majoritatea urgente, există vreun moment pe care ni-l acordăm doar nouă? Pentru a ne regenera, a ne echilibra, a ne reconecta cu noi înşine şi a regăsi pacea şi liniştea interioară. Acordă atenţie semnalelor pe care corpul ţi le trimite, precum oboseala fizică sau mentală, tensiunile musculare sau ale gâtului, spatelui şi durerile de cap frecvente.

Nu te epuiza şi nu te suprasolicita inutil, iar organismul te va răsplăti printr-o stare de sănătate tot mai bună.

Fii fericit!

 Bucură-te de tot ceea ce este bun în viaţa ta, este binecunoscut faptul că persoanele fericite şi împăcate cu ele însele se bucură de o stare de sănătate bună şi de longevitate. Buna-dispoziţie, umorul, râsul sunt terapii eficiente care te ajută să depăşeşti cu bine orice problemă. Inclusiv bolile grave sunt mai uşor de tratat atunci când încerci să zâmbeşti, să te odihneşti şi să fii pozitiv.

Trăieşte-ţi viaţa astfel încât să nu ai regrete!

 Profită şi bucură-te din plin de momentul prezent şi nu uita că tot ceea ce decizi acum îţi va influenţa starea de sănătate şi de armonie. Fă-ţi timp pentru ceea ce-ţi place, trăieşte mai puţin stresat, pentru ca să nu ai ulterior regrete şi remuşcări de genul: “Aş fi putut râde mai mult”, ”Aş fi putut mânca mai sănătos” sau ”Aş fi putut petrece mai mult timp cu cei dragi”.

Capacitatea de a te iubi pe tine însuţi împreună cu capacitatea de a iubi viaţa, acceptând fără rezerve faptul că nu va dura veşnic, îţi oferă ocazia de a-ţi îmbunătăţi în mod conştient calitatea vieţii.

Mai poti citi din Vindecarea emotionala

Vindecarea minţii şi …

20-05-2013 Hits:29513 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Vindecarea minţii şi a corpului  Faptul că mintea domină trupul, deşi neglijat de biolog...

Read more

Legătura dintre emoți…

10-02-2016 Hits:23739 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Legătura dintre emoții și stomac  Atunci când ne îndrăgostim, spunem adeseori că “av...

Read more

Cum afectează emoţiil…

29-05-2013 Hits:20752 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Cum afectează emoţiile corpul şi mintea?  Pentru a avea o viaţă echilibrată şi săn...

Read more

Inteligenţa emoţional…

19-05-2013 Hits:19606 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Inteligenţa emoţională, un factor decisiv în prevenirea bolilor Medicina tradiţională ...

Read more

Prevenirea bolilor

18-05-2013 Hits:17217 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Sfaturi simple pentru prevenirea bolilor  Există situaţii care ne pot predispune la boal...

Read more

Importanta Serotoninei …

20-06-2014 Hits:14667 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Importanţa Serotoninei pentru sănătate  Serotonina, în afară de reglarea funcţiilor n...

Read more

Vindecarea conştientă

24-05-2013 Hits:13814 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Despre atitudinea cea mai eficientă în procesul vindecării  "Doctore, vreau să mă faci...

Read more

Cum se transformă gân…

09-11-2015 Hits:13714 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Cum influențează mintea starea fizică?  Mintea umană este atât de puternică încât ne ...

Read more

Vindecă-ți emoțiile

25-11-2014 Hits:13619 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Ieși din depresie și din pesimism!  Emoțiile pe care le trăim spun multe despre noi ca ...

Read more

Emoțiile și cancerul …

20-04-2015 Hits:10498 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Povestea mea  În cadrul acestui articol voi vorbi despre emoții și cancer și despre legă...

Read more

Vindecarea apetitului e…

31-08-2015 Hits:10404 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Ce este apetitul emoțional?  Apetitul emoțional înseamnă a mânca atunci când nu-ți est...

Read more

Forța gândirii: cheia…

16-06-2016 Hits:10031 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Forța gândirii – un instrument esențial în orice terapie  Există o conexiune imediată...

Read more

Emoțiile și sănătat…

06-05-2016 Hits:9596 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Emoțiile și sănătatea sistemului nervos  În medicina naturistă se cunoaște un mare sec...

Read more

Știința gândurilor v…

01-04-2016 Hits:8865 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

 Poate mintea să vindece într-adevăr corpul?  Pare oarecum imposibil ca puterea gânduril...

Read more

Durerea cronica

05-12-2014 Hits:8457 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Cauza psihosomatică a durerii cronice  Atunci când o persoană suferă de durere cronică...

Read more

Emoțiile și cancerul:…

15-06-2015 Hits:8433 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Diagnosticul de cancer se poate transforma din dușman în aliat  Există foarte puține fraz...

Read more

Cum ne pot îmbolnăvi …

07-09-2015 Hits:8180 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Despre cauzele emoționale ale bolilor  Uneori, o persoană se simte rău din punct de vedere...

Read more

Legătura dintre stres …

15-06-2015 Hits:8169 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Legătura dintre stres și cancer  Iată în continuare un articol foarte interesant publicat...

Read more

Ce sunt bolile psihosom…

18-01-2017 Hits:7969 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Bolile psihosomatice – date generale  În același mod în care bolile fizice tind să infl...

Read more

Iubirea te ajută să t…

23-02-2016 Hits:7357 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Cum ne vindecă iubirea?  Cercetătorii au confirmat faptul că atunci când suntem îndrăgo...

Read more

Diferența dintre trist…

13-10-2016 Hits:6848 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Diferența dintre tristețe și depresie  De multe ori se poate confunda o stare de tristețe...

Read more

Recomandări și remedi…

29-04-2018 Hits:5504 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Ce este anxietatea?  Apariția anxietății este foarte frecventă și nu ar trebui să o ign...

Read more

10 abilități pentru a…

31-07-2017 Hits:4661 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

 Ce sunt abilitățile psiho-sociale?  În general, persoanele, ca ființe sociale, sunt m...

Read more

Cum se combat atacurile…

07-12-2018 Hits:4242 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Ce este un atac de panică?  Ați simțit vreodată că nu mai aveți suflare, că nu puteți...

Read more

Emoțiile - o cheie uit…

18-10-2016 Hits:3798 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

De ce emoțiile trebuie luate în considerare când vorbim despre stil de viață sănătos ...

Read more

7 semne de epuizare men…

11-03-2019 Hits:3542 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Nivelul de serotonină afectează stările mentale și emoționale  O zi lungă și stresant...

Read more

Mintea creează fericir…

08-10-2019 Hits:3434 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Câteva date despre structura creierului  În prezent, tot mai multe studii științifice din...

Read more

Optimismul ne ajută s…

16-12-2019 Hits:3020 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Cele 3 beneficii ale optimismului  Optimismul este hrană pură pentru sistemul nostru imunit...

Read more

Optimismul ne ajută s…

17-02-2020 Hits:2693 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

7 moduri de a crește optimismul și de a reduce anxietatea  De exemplu, tulburările de anxi...

Read more

Cum ne afectează trist…

19-09-2021 Hits:2008 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Legătura dintre pierderea unei persoane și riscul unui atac cardiac  A muri de tristețe ar...

Read more