Flavonoidele
Conceptul de flavonoide este unul relativ nou în România. În acest articol vom aborda conceptul de flavonoide și tot ceea ce presupune acesta pentru o mai bună informare pentru a ne îmbunătăți calitatea vieții și pentru a ne menține sănătoși.
Ce sunt flavonoidele?
Flavonoidele sunt substanțe ce se pot găsi în toate tipurile de plante și sunt responsabile de coloritul minunat al plantelor. Ori de câte ori vedem culorile electrizante pentru ochi, precum galben, oranj sau roșu, ne gândim automat la minunățiile de pe acest Pământ. Dar flavonoidele sunt responsabile în mare parte de varietatea de culori ale plantelor. Există peste șase mii de substanțe flavonoide, clasificate ca și pigmenți ai plantelor și descoperite în anul 1938 de către un om de știință din Ungaria, pe nume Albert Szent Gyorgyi. Dar compoziția chimică a flavonoidelor este extrem de complicată, iar aceste substanțe sunt împărțite în mai multe grupe ce conțin fiecare, sute, poate chiar mii de flavonoide.
Ce beneficii aduc flavonoidele organismului?
Beneficiile pe care flavonoidele le aduc organismului nostru sunt multiple. În primul rând, vasele de sânge sunt mult mai curate, mai sănătoase și este mult mai puțin probabil să se rupă. Apoi, flavonoidele asigură organismului nostru un supliment de vitamina C deosebit de important, iar inflamațiile de la nivelul tuturor organelor și al corpului uman sunt prevenite. Cum ne dăm seama că organismului nostru îi lipsesc aceste substanțe, flavonoidele? De exemplu, dacă la fiecare lovitură ușoară ne învinețim, dacă ne curge sânge din nas foarte des, dacă răcim sau facem infecții în corp mai des și dacă, după o lovitură ni se umflă excesiv locul cu pricina, este un semn că organismul nostru are nevoie de mai multe astfel de substanțe, de flavonoide. Flavonoidele pot fi găsite într- varietate de plante, legume și fructe, consumate în stare naturală sau cât mai naturală posibilă. Printre aceste plante, legume și fructe menționăm pătrunjelul, merele, piersicile, fructele de pădure, perele, murele, căpșunile, zmeura, varza, ceapa, fasolea și roșiile.
Cum acționează flavonoidele?
Flavonoidele acționează la fel ca orice altă substanță, spre exemplu vitaminele și mineralele, care odată ce interacționează cu organismul uman, își fac datoria și acționează ca un scut împotriva multor afecțiuni. Spre exemplu, flavonoidele protejează celulele de orice tip, deoarece flavonoidele acționează în interiorul corpului uman ca niște substanțe antioxidante. Mai mult decât atât, flavonoidele sunt folosite încă din cele mai vechi timpuri (deși nu purtau acest nume) pentru proprietățile lor antioxidante. Ceaiul verde, lemnul dulce sunt doar câteva exemple de alimente ce conțin flavonoide și au fost și sunt folosite în medicina orientală. Pe de altă parte, acestea aduc și un aport important de vitamina C organismului uman. Atunci când au fost descoperite aceste substanțe de către omul de știință, laureat al premiului Nobel, Albert Szent Gyorgyi, de fapt, acesta încerca să facă un preparat cu vitamina C pentru pacienții lui care aveau probleme cu vasele sanguine. Dar preparatul pe care acesta l-a prezentat și l-a oferit pacienților săi nu era sută la sută pur, ci conținea și alte substanțe împreună cu vitamina C, iar acestea au dat rezultate minunate. Apoi, cercetătorul a supus pacienții și unei cure cu vitamina C în stare pură, iar rezultatele nu au mai fost atât de mulțumitoare. Astfel, acesta a ajuns la concluzia că flavonoidele au adăugat un strop de magie și un aport suplimentar de vitamina C acelui preparat. Flavonoidele sunt și astăzi în centrul atenției cercetătorilor din întreaga lume care au descoperit că flavonoidele și vitamina C se înțeleg de minune și anume, că fiecare substanță accentuează beneficiile pe care cealaltă le aduce asupra organismului. Mai mult decât atât, s-a descoperit că, de cele mai multe ori, flavonoidele pot acționa direct ca și antibioticele, distrugând unele microorganisme precum virușii sau bacteriile.
Efecte secundare ale flavonoidelor
Flavonoidele nu prezintă efecte secundare. Acestea pot fi consumate chiar și în cantități mai mari, spre exemplu 140 de grame pe zi și nu apar efecte secundare de niciun fel. Chiar și dacă se aduce un aport suplimentar de 10% de substanțe, acestea nu sunt toxice. Nici măcar studiile efectuate în timpul sarcinii nu au arătat efecte secundare pe care flavonoidele le au asupra corpului uman.
Ce anume scade beneficiile aduse de flavonoide organismului uman?
Flavonoidele sunt extrem de benefice pentru corpul nostru, însă modul în care depozităm plantele, fructele, legumele, modul de preparare, căldura, afectează foarte mult modul în care acestea ajută organismul. Astfel,, un grad mare de aciditate, căldura și procesarea acestora în anumite modalități, precum prăjitul afectează modul în care acționează flavonoidele. De exemplu, conținutul de flavonoide din spanac va fi redus cu 50% numai prin fierbere. Iar în cazul cepei, procesul de fierbere reduce 30% din conținutul de flavonoizi.
Ce factori contribuie la deficiența de flavonoide?
Deficiența de flavonoide poate fi foarte des întâlnită în ziua de azi și în societatea actuală, deoarece oamenii nu mai consumă suficiente fructe și legume în stare proaspătă, mănâncă mai mult pe fugă sau preferă preparatele rapide de tip fast-food. De asemenea, gătirea excesivă a alimentelor este un factor ce contribuie foarte mult la deficiența de flavonoide cu care mulți dintre noi ne confruntăm. Consumul de alimente și de sucuri procesate este un alt factor ce contribuie la deficiența de flavonoide. Spre exemplu, ar trebui să alegem un pahar de suc de portocală proaspăt stors și nu unul din comerț cu acid, care nu mai are nicio proprietate benefică pentru organism.
Ce tratăm și ce prevenim atunci când consumăm flavonoide?
Flavonoidele au un rol foarte important în prevenirea și tratarea unor afecțiuni precum alergiile, astmul, dermatita atopică, infecția cu candida, diabetul, guta, hemoroizii, migrenele, parodontoza, ulcerul, varicele, etc.
Ce alimente conțin flavonoide?
De fapt, toate fructele și legumele, toate mirodeniile și plantele din care obținem ceaiuri conțin flavonoide. De asemenea, acestea pot fi găsite și în fasolea uscată, și în toate tipurile de fasole, în cereale, în vinul obținut din struguri. Murele, spre exemplu, conțin poate cea mai mare cantitate de flavonoide, iar ceaiul verde este o sursă foarte bogată de astfel de substanțe. În general, fructele, legumele și ierburile din cele mai colorate conțin și o cantitate mare de flavonoide. Flavonoidele, așadar, sunt substanțe deosebit de importante pentru organismul uman, iar noi le consumăm zilnic, într-o cantitate mai mare sau mai mică. Ar trebui să luăm în considerare și alte aspecte ale fructelor și legumelor și să adoptăm un stil de viață mai sănătos.