Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Flavonoidele

Scris de Dr. Luca Catalin

Flavonoidele

flavonoide

Conceptul de flavonoide este unul relativ nou în România. În acest articol vom aborda conceptul de flavonoide și tot ceea ce presupune acesta pentru o mai bună informare pentru a ne îmbunătăți calitatea vieții și pentru a ne menține sănătoși.

Ce sunt flavonoidele?

 Flavonoidele sunt substanțe ce se pot găsi în toate tipurile de plante și sunt responsabile de coloritul minunat al plantelor. Ori de câte ori vedem culorile electrizante pentru ochi, precum galben, oranj sau roșu, ne gândim automat la minunățiile de pe acest Pământ. Dar flavonoidele sunt responsabile în mare parte de varietatea de culori ale plantelor. Există peste șase mii de substanțe flavonoide, clasificate ca și pigmenți ai plantelor și descoperite în anul 1938 de către un om de știință din Ungaria, pe nume Albert Szent Gyorgyi. Dar compoziția chimică a flavonoidelor este extrem de complicată, iar aceste substanțe sunt împărțite în mai multe grupe ce conțin fiecare, sute, poate chiar mii de flavonoide.

Ce beneficii aduc flavonoidele organismului?

 Beneficiile pe care flavonoidele le aduc organismului nostru sunt multiple. În primul rând, vasele de sânge sunt mult mai curate, mai sănătoase și este mult mai puțin probabil să se rupă. Apoi, flavonoidele asigură organismului nostru un supliment de vitamina C deosebit de important, iar inflamațiile de la nivelul tuturor organelor și al corpului uman sunt prevenite. Cum ne dăm seama că organismului nostru îi lipsesc aceste substanțe, flavonoidele? De exemplu, dacă la fiecare lovitură ușoară ne învinețim, dacă ne curge sânge din nas foarte des, dacă răcim sau facem infecții în corp mai des și dacă, după o lovitură ni se umflă excesiv locul cu pricina, este un semn că organismul nostru are nevoie de mai multe astfel de substanțe, de flavonoide. Flavonoidele pot fi găsite într- varietate de plante, legume și fructe, consumate în stare naturală sau cât mai naturală posibilă. Printre aceste plante, legume și fructe menționăm pătrunjelul, merele, piersicile, fructele de pădure, perele, murele, căpșunile, zmeura, varza, ceapa, fasolea și roșiile.

Cum acționează flavonoidele?

 Flavonoidele acționează la fel ca orice altă substanță, spre exemplu vitaminele și mineralele, care odată ce interacționează cu organismul uman, își fac datoria și acționează ca un scut împotriva multor afecțiuni. Spre exemplu, flavonoidele protejează celulele de orice tip, deoarece flavonoidele acționează în interiorul corpului uman ca niște substanțe antioxidante. Mai mult decât atât, flavonoidele sunt folosite încă din cele mai vechi timpuri (deși nu purtau acest nume) pentru proprietățile lor antioxidante. Ceaiul verde, lemnul dulce sunt doar murele sursa naturala de flavonoidecâteva exemple de alimente ce conțin flavonoide și au fost și sunt folosite în medicina orientală. Pe de altă parte, acestea aduc și un aport important de vitamina C organismului uman. Atunci când au fost descoperite aceste substanțe de către omul de știință, laureat al premiului Nobel, Albert Szent Gyorgyi, de fapt, acesta încerca să facă un preparat cu vitamina C pentru pacienții lui care aveau probleme cu vasele sanguine. Dar preparatul pe care acesta l-a prezentat și l-a oferit pacienților săi nu era sută la sută pur, ci conținea și alte substanțe împreună cu vitamina C, iar acestea au dat rezultate minunate. Apoi, cercetătorul a supus pacienții și unei cure cu vitamina C în stare pură, iar rezultatele nu au mai fost atât de mulțumitoare. Astfel, acesta a ajuns la concluzia că flavonoidele au adăugat un strop de magie și un aport suplimentar de vitamina C acelui preparat. Flavonoidele sunt și astăzi în centrul atenției cercetătorilor din întreaga lume care au descoperit că flavonoidele și vitamina C se înțeleg de minune și anume, că fiecare substanță accentuează beneficiile pe care cealaltă le aduce asupra organismului. Mai mult decât atât, s-a descoperit că, de cele mai multe ori, flavonoidele pot acționa direct ca și antibioticele, distrugând unele microorganisme precum virușii sau bacteriile.

Efecte secundare ale flavonoidelor

 Flavonoidele nu prezintă efecte secundare. Acestea pot fi consumate chiar și în cantități mai mari, spre exemplu 140 de grame pe zi și nu apar efecte secundare de niciun fel. Chiar și dacă se aduce un aport suplimentar de 10% de substanțe, acestea nu sunt toxice. Nici măcar studiile efectuate în timpul sarcinii nu au arătat efecte secundare pe care flavonoidele le au asupra corpului uman.

Ce anume scade beneficiile aduse de flavonoide organismului uman?

 Flavonoidele sunt extrem de benefice pentru corpul nostru, însă modul în care depozităm plantele, fructele, legumele, modul de preparare, căldura, afectează foarte mult modul în care acestea ajută organismul. Astfel,, un grad mare de aciditate, căldura și procesarea acestora în anumite modalități, precum prăjitul afectează modul în care acționează flavonoidele. De exemplu, conținutul de flavonoide din spanac va fi redus cu 50% numai prin fierbere. Iar în cazul cepei, procesul de fierbere reduce 30% din conținutul de flavonoizi.

Ce factori contribuie la deficiența de flavonoide?

 Deficiența de flavonoide poate fi foarte des întâlnită în ziua de azi și în societatea actuală, deoarece oamenii nu mai consumă suficiente fructe și legume în stare proaspătă, mănâncă mai mult pe fugă sau preferă preparatele rapide de tip fast-food. De asemenea, gătirea excesivă a alimentelor este un factor ce contribuie foarte mult la deficiența de flavonoide cu care mulți dintre noi ne confruntăm. Consumul de alimente și de sucuri procesate este un alt factor ce contribuie la deficiența de flavonoide. Spre exemplu, ar trebui să alegem un pahar de suc de portocală proaspăt stors și nu unul din comerț cu acid, care nu mai are nicio proprietate benefică pentru organism.

Ce tratăm și ce prevenim atunci când consumăm flavonoide?

 Flavonoidele au un rol foarte important în prevenirea și tratarea unor afecțiuni precum alergiile, astmul, dermatita atopică, infecția cu candida, diabetul, guta, hemoroizii, migrenele, parodontoza, ulcerul, varicele, etc.

Ce alimente conțin flavonoide?

 De fapt, toate fructele și legumele, toate mirodeniile și plantele din care obținem ceaiuri conțin flavonoide. De asemenea, acestea pot fi găsite și în fasolea uscată, și în toate tipurile de fasole, în cereale, în vinul obținut din struguri. Murele, spre exemplu, conțin poate cea mai mare cantitate de flavonoide, iar ceaiul verde este o sursă foarte bogată de astfel de substanțe. În general, fructele, legumele și ierburile din cele mai colorate conțin și o cantitate mare de flavonoide. Flavonoidele, așadar, sunt substanțe deosebit de importante pentru organismul uman, iar noi le consumăm zilnic, într-o cantitate mai mare sau mai mică. Ar trebui să luăm în considerare și alte aspecte ale fructelor și legumelor și să adoptăm un stil de viață mai sănătos.

Mai poți citi din Remedii naturiste

Salvia și proprietăț…

Salvia și proprietățile sale miraculoase  Salvia este una din plantele care nu ar trebui...

Mai mult

Tratamente naturiste pe…

Tratamente naturiste pentru riduri Procesul de îmbătrânire, un proces cât se poate de n...

Mai mult

Ceaiurile pentru sugari…

Ceaiurile pentru sugari și copii  Efectele benefice ale plantelor sunt binecunoscute în ...

Mai mult

Pelinul

Pelinul  Pelinul este una dintre plantele ce sunt la îndemâna noastră, însă puțini di...

Mai mult

Floarea de salcâm si p…

Floarea de salcâm și puterile ei terapeutice  Încă din primele zile ale lunii mai, și ...

Mai mult

Ciuperca Ganoderma

Ciuperca medicament Ganoderma  În tradiția populară românească, se spune că “farmac...

Mai mult

Negrilica, o plantă cu…

Negrilica face minuni pentru organism Negrilica este o plantă care, deși nu este pe deplin...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru durerile de spate Durerile de spate au devenit o reală problemă ...

Mai mult

Beneficiile ceaiului ne…

Ceaiul negru - prezentare  Ceaiurile au diferite proprietăți din cele mai benefice asupra...

Mai mult

Aloe vera

Aloe Vera: celebră din vremuri străvechi  Denumită de către chinezi "remediul armonie...

Mai mult

Sunătoarea

Tratează-ți sufletul și trupul cu sunătoare  Sunătoarea sau pojarnița este una din pl...

Mai mult

Chlorella

Ce este Chlorella?  Chlorella este o algă unicelulară atât de mică, încât până la a...

Mai mult

Remedii naturale pentru…

Cum scăpăm de insomnie în mod natural?  Fiecare dintre noi a trecut cel puțin o dată p...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Ce este diabetul şi ce este diabetul zaharat?  Diabetul este o afecţiune caracterizată p...

Mai mult

Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba: aliatul sănătății  Ginkgo Biloba reprezintă cea mai veche specie de cop...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru hepatită Genţiana  Genţiana, supranumită şi fierea pământulu...

Mai mult

Spirulina

Spirulina – efecte miraculoase asupra sănătății  Spirulina (Spirulina platensis) este o...

Mai mult

Uleiuri presate la rece

Uleiurile presate la rece, o alegere înțeleaptă pentru sănătate  Uleiurile presate la ...

Mai mult

Ghimbirul, un aliat de …

Ghimbirul, un aliat de nădejde al sănătăţii   Ghimbirul este o plantă aromatică în fo...

Mai mult

Busuiocul

Busuiocul, un valoros remediu naturist  Busuiocul este numele comun dat plantei culinare Oc...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru un păr sănătos  Podoaba capilară reprezintă un element de fru...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru întărirea sistemului imunitar la copii  Se apropie anotimpul rec...

Mai mult

Alga afa

Algele, originea vieții și sursă excepțională de nutrienţi  Algele sunt originea vie...

Mai mult

Vitamina C alcalina - a…

Vitamina C alcalină - antioxidantă și fortifiantă pentru organism  Vitamina C este implic...

Mai mult

Remedii naturiste care …

Remedii naturiste care vă ajută să renunțați la fumat  În societatea contemporană, f...

Mai mult

Remedii pentru congesti…

Remedii naturiste pentru congestia nazală  Anotimpul rece vine și cu foarte multe problem...

Mai mult

Vitamina C, campioana s…

Vitamina C salvează vieți  Vitamina C este una dintre vitaminele indispensabile organismu...

Mai mult

Remedii naturale impotr…

Remedii naturale împotriva transpirației excesive  Transpirația este un fenomen natural...

Mai mult

Detoxifiere cu ceaiuri …

Detoxifierea organismului cu ajutorul ceaiurilor și crudităților  Termenul de detoxifier...

Mai mult

Drojdia de bere si Canc…

Drojdia de bere luptă eficient împotriva cancerului  Ciupercile vii din componența drojdie...

Mai mult

Ciupercile shiitake

Ciupercile Shiitake – aliment sau medicament?   În Japonia și în China ciupercile shiita...

Mai mult

Beneficiile plantei alo…

Aloe vera reglează pH-ul stomacului și reduce aciditatea  Datorită proprietăților sale v...

Mai mult

Ciuperca Coama Leului

Ciuperca Coama Leului  Micoterapia sau terapia cu ciuperci este una din cele mai bune terap...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru afecțiunile aparatului digestiv  În acest articol vom prezenta c...

Mai mult

11 beneficii pentru să…

Ce este mai exact bicarbonatul de sodiu?  Bicarbonatul de sodiu este o pulbere albă care la ...

Mai mult

Pufulița și utilizare…

Pufulița și utilizarea ei terapeutică  Pufulița este o plantă a căror efecte curative s...

Mai mult

Din farmacia naturii …

Din farmacia naturii – menta Menta este o plantă medicinală cu o sumedenie de efecte ben...

Mai mult

10 remedii naturiste co…

De ce unele persoane au candidoză, iar altele nu?  Candida albicans este un tip de ciupercă...

Mai mult

Flavonoidele

Flavonoidele Conceptul de flavonoide este unul relativ nou în România. În acest articol v...

Mai mult

Levănțica

Levănțica folosită în scop terapeutic Levănțica este o plantă foarte utilizată pe pl...

Mai mult

Ciuperca dansatoare Mai…

Ciuperca dansatoare Maitake  Medicina naturistă alternativă ne oferă în societatea cont...

Mai mult

Oregano are multiple be…

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale plantei oregano?  Oregano este o plantă minunat...

Mai mult

Remedii naturiste: anti…

Remedii naturiste: antibioticele naturale  Există atât plante, cât şi produse naturale ca...

Mai mult

Mușețelul - un adevă…

Mușețelul - un adevărat izvor de sănătate  De-a lungul secolelor, oamenii au folosit m...

Mai mult

Coada-calului: propriet…

Coada-calului: descriere generală  Coada-calului face parte din familia Equisetaceae și e...

Mai mult

8 ceaiuri contra dureri…

Plante medicinale contra problemelor stomacale  Toți am suferit de probleme la stomac la un ...

Mai mult

Remedii naturiste în s…

Remedii naturiste în sciatică  Denumirea acestei afecțiuni provine de la nervul sciatic, c...

Mai mult

Cozile care fac cinste …

Cozile care fac cinste naturii – codița șoricelului, coada calului, coada racului Natura...

Mai mult

Ghimbirul ajută la red…

Ghimbirul este antiinflamatoriu și întărește sistemul imunitar  Ghimbirul este foarte fol...

Mai mult

Mini dictionar a plante…

Mini dicționar al plantelor tămăduitoare (A-C) A Albăstreaua (Centaurea cyanus) Ce folos...

Mai mult

Mini-dicționar a celor…

Mini-dicţionar al celor mai comune plante cu proprietăţi tămăduitoare (L-O) L Lămâia (...

Mai mult

Ceaiul Kombucha: propri…

Ce este ceaiul Kombucha?  Kombucha este o băutură pe bază de ceai fermentat, cu un gust u...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce este sinuzita?  Sinusurile paranazale sunt niște cavități pline cu aer care se găsesc ...

Mai mult

11 remedii naturiste co…

Ce este aciditatea stomacală?  Aciditatea stomacală sau arsura stomacală este o senzație ...

Mai mult

Artrita reumatoidă: ca…

Ce este artrita reumatoidă?  Artrita reumatoidă este o boală autoimună care determină in...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce cauzează înroșirea ochilor?  Există mulți factori care pot determina iritarea ochilor...

Mai mult

Cele mai bune trei ceai…

Antioxidanții din ceaiuri au efecte de reîntinerire  Păstrarea tinereții cât mai mult ti...

Mai mult

Mesteacănul: beneficii…

Mesteacănul, un arbore vindecător  Mesteacănul este un arbore originar din Sud-estul Asiei...

Mai mult

Beneficiile vindecătoa…

Beneficiile vindecătoare ale echinaceei  Echinaceea este o plantă care se folosește pentru...

Mai mult

5 plante pentru tratare…

5 plante pentru tratarea artritei  Artrita este o boală cronică ce generează inflamarea ar...

Mai mult

8 analgezice naturale p…

Analgezicele naturale alină durerile sau tulburările de sănătate  Analgezicele sunt una d...

Mai mult

Proprietățile turmeri…

Extractul de turmeric distrugere celulele canceroase  Un nou studiu științific a constatat ...

Mai mult

Mini-dicționar a celor…

Mini-dicționar al celor mai comune plante cu proprietăți tămăduitoare (D-I) D Drăgaica ...

Mai mult

Plante utile în perioa…

Plante utile în perioada de primăvară  Primăvară este un anotimp în care organismul ar...

Mai mult

5 băuturi naturale pen…

5 băuturi naturale pentru tratarea gastritei  Gastrita este o afecțiune des întâlnită a ...

Mai mult

Cele mai bune alimente …

Alimentele antibacteriene au proprietăți antibiotice  Alimentele antibacteriene sunt produs...

Mai mult

6 plante calmante mirac…

6 plante calmante miraculoase  Într-o singură zi, putem experimenta diverse stări: stres ...

Mai mult

Remedii naturale simple…

Remedii naturale simple și eficiente  Natura ne oferă cu generozitate o minunată varietate...

Mai mult

Beneficiile zmeurei pen…

Zmeura, aport nutrițional și proprietăți medicinale  Consumând o cană de zmeură proasp...

Mai mult

Mușețelul și rolul l…

Ceaiurile din plante medicinale: binefăcătoare pentru sănătate  Ceaiurile din plante sunt...

Mai mult

Ciupercile combat și t…

Cum pot ajuta ciupercile în tratarea cancerului?  Ciupercile au fost prețuite pentru propri...

Mai mult

Tincturile din plante m…

Care este cea mai bună modalitate de a profita de proprietățile plantelor medicinale?  Pla...

Mai mult

Propolisul și benefici…

Albinele sunt adevărate susținătoare ale vieții pe Pământ  Albinele, prin polenizarea f...

Mai mult

Mini-dictionar a celor …

Păducel (Crataegus monogyna) Cum se administrează Păducelul?  Păducelul creşte la câmp...

Mai mult

Beneficiile iasomiei pe…

Iasomia, regina florilor  Iasomia (Jasminus communis) este un arbust având flori albe, roz, ...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Ce este sindromul metabolic?  În prezent, cauzele care produc afecțiunea numită sindrom me...

Mai mult

Resveratrolul și curcu…

Resveratrolul și curcumina, doi compuși naturali valoroși în tratarea cancerului  În pre...

Mai mult

5 infuzii pentru tratar…

5 infuzii pentru tratarea anxietății  Problemele de anxietate afectează o mare parte din p...

Mai mult

10 remedii naturiste co…

Ce sunt calculii renali?  Rinichii sunt unele dintre organele cele mai importante din corpul ...

Mai mult

Beneficiile, utilizări…

Scorțișoara cea parfumată și vindecătoare  Aromată și delicioasă, perfect potrivită ...

Mai mult

Remedii naturiste cu ce…

Remedii naturiste cu ceapă  Folosită de mii de ani și apreciată atât pentru utilizările...

Mai mult