Ce este progesteronul?
Progesteronul este unul dintre hormonii cei mai importanți pentru sănătatea feminină și se produce în principal în ovare începând cu perioada de pubertate și în placentă în timpul sarcinii, cu toate că poate sintetizat și în glandele suprarenale și în ficat.
Progesteronul, împreună cu estrogenii sunt responsabili de pregătirea corpului pentru fecundare și sarcină, iar în plus, reglează ciclul menstrual.
Funcțiile progesteronului
Progesteronul acționează în principal în cea de-a doua jumătate a ciclului menstrual (faza luteală) dezvoltând țesutul glandular al sânilor, pregătind uterul pentru sarcină și crescând temperatura bazală (cu 1-2º C) după ovulație.
Progesteronul are și alte funcții importante în organism:
- Are un efect sedativ și analgezic asupra sistemului nervos;
- Oferă protecție cardiovasculară;
- Susține metabolismul oaselor și al mușchilor;
- Stimulează producerea de colagen, îmbunătățind elasticitatea pielii;
- Normalizează nivelele de coagulare a sângelui;
- Reduce retenția de lichide;
- Reglează glanda tiroidă;
- Reduce inflamația din corp;
- Restabilește libidoul (apetitul sexual).
Nivelele insuficiente de progesteron cauzează tulburări hormonale
În cazul unui ciclu menstrual normal, nivelele totale de progesteron și de estrogeni sunt egale și se află în echilibru. Însă un dezechilibru în producerea ambilor hormoni cauzează tulburări importante cum este și sindromul premenstrual (SPM), fibroame/mioame uterine sau chisturi ovariene, printre altele. Nivelele de progesteron și estrogenii se reduc odată cu înaintarea în vârstă a femeii, în mod particular în timpul menopauzei.
Insuficiența de progesteron și sindromul premenstrual (SPM)
Sindromul premenstrual (SPM) este relaționat cu o insuficiență de progesteron și cu un exces de estrogeni. Sindromul premenstrual afectează un procent crescut de femei și se declanșează de regulă cu câteva zile înainte de perioada menstruală și câteva zile după aceea.
Simptomele sindromului premenstrual sunt fizice, psihologice și de comportament, iar dintre cele mai frecvente sunt următoarele:
- Dureri de cap (cefalee);
- Depresie, oboseală și letargie;
- Pofte de alimente cu un conținut ridicat de hidrați de carbon;
- Distensia (inflamarea) abdomenului, a sânilor, gleznelor și degetelor;
- Stări de tensiune și iritabilitate, cu reacții exagerate și ilogice;
- Crampe asemănătoare cu cele menstruale;
- Afecțiuni cutanate (erupții de acnee și pete pe piele);
- Dureri de spate;
- Pierderea dorinței sexuale (a libidoului).
Alimentația adecvată și recomandări pentru evitarea SPM-ului
Se recomandă să se elimine sau să se reducă la minim consumul următoarelor alimente (mai ales cu o săptămână înainte de declanșarea simptomelor premenstruale).
- Carnea roșie, mezeluri, produsele lactate, untul, deoarece acestea conțin grăsimi saturate care favorizează procesele inflamatorii din corp;
- Alimentele procesate bogate în sare, care favorizează retenția de lichide;
- Cafeaua și băuturile care conțin cafeină, care favorizează anxietatea și stările de nervozitate;
- Zahărul alb rafinat (conținut în dulciuri, produse de patiserie, etc.) care favorizează eliminarea unor minerale importante din corp cum este magneziul.
Se recomandă să se urmeze o alimentație bogată în:
- Fibre dietetice, este recomandat să se crească consumul acestora prin intermediul cerealelor integrale, a fructelor și legumelor proaspete care ajută la reglarea tranzitului intestinal.
- Alimente bogate în acizi grași esențiali omega-3 (nuci și oleaginoase, alge marine, ulei de in presat la rece, ulei și semințe de cânepă) și în omega-6 (fructe uscate, semințe și ulei de susan, semințe de dovleac și de floarea-soarelui, ulei de floarea soarelui și de măsline presate la rece), care reglează și echilibrează nivelele de progesteron și de estrogen.
- Alimente bogate în magneziu, cum sunt fructele uscate, bananele, fructul de avocado, semințele, legumele cu frunze verzi și ciocolata neagră (minim 70% fără adaos de lapte), care ajută la relaxarea musculaturii din zona abdominală.
- Surse de vitamine din grupa B, cum sunt cerealele integrale, fructele uscate, drojdia de bere, legume și fructe proaspete care ajută la reglarea sistemului nervos central.
În timpul zilelor de sindrom premenstrual este foarte important să se realizeze o activitate fizică zilnică (sport sau mers pe jos 60 minute zilnic, în ritm lejer) pentru a se reduce nivelele de stres și pentru a se evita posibilele simptome.
Suplimente nutriționale recomandate pentru SPM
- Omega-3: Ulei de in și ulei din semințe de cânepă.
- Omega-6: Ulei de limba-mielului și ulei de luminița-nopții.
- Complexul de vitamine din grupa B.
- L-metionina.
Fitoterapie sau plante medicinale recomandate pentru SPM
- Mielărea (Vitex agnus-castus)
- Dong quai (Angelica sinensis)
- Ignamă sălbatică (Dioscorea villosa) este unul dintre alimentele cele mai bogate în progesteron natural.
Deoarece este mai predominant în cazul femeilor, progesteronul este cunoscut ca un hormon feminin, însă toți hormonii se găsesc și au diverse funcții atât în cazul bărbaților, cât și al femeilor, iar progesteronul nu este o excepție. Corpul folosește progesteronul pentru multe funcții, inclusiv ca „material de construcție pentru fabricarea altor hormoni importanți. Progesteronul este indispensabil pentru menținerea unei stări bune de sănătate și de vitalitate.
Alimente care determină producerea de progesteron
Nivelele de progesteron pot crește în diferite moduri. Anumite alimente conțin progesteron natural, în timp ce altele determină producerea acestuia, însă există și o altă modalitate prin care se poate stimula corpul să crească nivelele de progesteron. Unii nutrienți, dar și unele vitamine și minerale sunt folosite de către corp pentru a produce progesteron. Dacă se consumă în mod regulat acești nutrienți, nivelele de progesteron pot crește în mod natural.
Alimente:
- Nuci și semințe
- Lactate
- Ouă
- Cartofi
- Avocado
- Legume cu frunze verzi
- Banane
- Roșii
- Leguminoase
- Pește
Nutrienți:
- Magneziu
- B-6
- Steroli
- Vitamina C
- Zinc
Alte recomandări:
- Evitați recipientele din plastic care cresc nivelele de estrogeni
- Realizați în mod regulat exerciții fizice
- Expuneți-vă zilnic la lumina solară
- Reduceți sau gestionați stresul
- Realizați tehnici de respirație.