Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Inteligenţa emoţională

Scris de Dr. Luca Catalin

Inteligenţa emoţională, un factor decisiv în prevenirea bolilor

inteligenta emotionala

Medicina tradiţională acceptă în prezent ideea că cel puţin 75% din boli sunt psihosomatice, adică boala fizică este determinată de o cauză emoţională sau mentală. Somatic înseamnă ceea ce ţine de fizic, de corp, iar psycho ceea ce ţine de suflet. Atunci când apare boala, ea apare pentru a ne transmite că este timpul să ne schimbăm o modalitate de a gândi sau o convingere interioară profund dăunătoare. Gândurile predominant bolnăvicioase se vor exprima mai devreme sau mai târziu într-un corp bolnăvicios. Oamenii care trăiesc mereu cu teama de boală se îmbolnăvesc cel mai uşor.

Bolile pot fi prevenite şi vindecate prin vindecarea propriilor tipare emoţionale şi mentale de care marea majoritate a oamenilor nu sunt însă conştienţi. Printr-o analiză constantă şi introspecţie a propriei persoane, a emoţiilor şi gândurilor predominante, se pot obţine rezultate uimitoare în prevenirea şi vindecarea bolilor. Sunt mii de cazuri de bolnavi care s-au vindecat de boli incurabile prin reorientarea în sens pozitiv a propriei gândiri şi implicit a propriei vieţi.

În anul 1983 Howard Gardner a introdus conceptul de ”Inteligenţe Multiple”. El argumenta că nu există doar un singur tip de inteligenţă precum cea masurată prin teste şi dezvoltată în cadrul şcolar clasic, ci multiple tipuri de inteligenţe. Gardner a identificat şi două abilităţi personale: auto-conştientizarea stărilor interioare şi interactivitatea socială eficientă.

Termenul de „inteligenţă emoţională” a fost folosit pentru prima data într-un articol din anul 1990 de către psihologii Peter Salovey şi John Mayer. Cu toate că acest termen este relativ nou, ca şi componente ale conceptului de inteligenţă emoţională regăsim în arhicunoscuta afirmaţie a lui Socrate „Cunoaşte-te pe tine însuţi” sau în Biblie, „Nu fă altuia ce ţie nu-ţi place” şi „Iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însuţi”. Aceste afirmaţii înţelepte ce datează de mii de ani sunt considerate în prezent de către psihologi şi psihoterapeuţi ca fiind elemente de Inteligenţă Emoţională.

Inteligenţa emoţională este capacitatea de a recunoaşte sentimentele proprii şi ale altora, precum şi posibilitatea de a le controla. De multe ori ne este dificil să definim ce simţim, în termeni de supărare, teamă sau orice alt sentiment, sau altădată rcunoaştem sentimentul pe care îl trăim dar nu-l putem controla. Tocmai de aceea inteligenţa emoţională este foarte folositoare în acest sens, deoarece ne ajută să fim mai echilibraţi şi să învăţăm să dobândim starea de bună-dispoziţie.

Aplicarea inteligenţei emoţionale

A învăţa să ne dominăm emoţiile ne face mai conştienţi de noi înşine şi de capacitatea noastră de a ne simţi bine şi fericiţi. Putem folosi inteligenţa emoţională pentru a ne îmbunătăţi oricând situaţia în care ne aflăm. Aceasta nu presupune un proces complicat sau foarte dificil, ci implică o bună cunoaştere a propriei persoane, a reacţiilor noastre în diferite situaţii (care de cele mai multe ori se repetă ciclic), a atitudinilor fundamentale faţă de viaţă şi evenimentele sale.

Există câtiva paşi care puşi în aplicare în mod constant ne pot ajuta să ne dezvoltăm inteligenţa emoţională:

Fii conştient de emoţiile tale: un prim nivel de inteligenţă emoţională constă în a învăţa să ne recunoaştem sentimentele şi emoţiile, precum şi a avea capacitatea de a le evalua în funcţie de circumstanţele şi de sentimentele din trecut.

  • Învaţă să controlezi emoţiile: Este vorba de abilitatea de a controla impulsurile emoţionale şi de a le orienta şi a le adapta la un obiectiv determinat.

  • Automotivarea: Unul din principiile dezvoltării inteligenţei emoţionale este a învăţa să ne amplificăm entuziasmul în legătură cu sarcinile noastre obişnuite pentru a le realiza astfel în cel mai bun mod posibil, evitând astfel impulsurile negative date de neîncrederea în sine, pasivitate şi lipsa de motivaţie interioară.

  • Empatia: Ne permite să recunoaştem şi să interpretăm emoţiile celorlalţi. Dacă acordăm atenţie gesturilor, privirilor, tonurilor vocii, este uşor să recunoaştem sentimentele celuilalt.

Învaţă controlul emoţiilor

Trebuie să recunoaştem că nu putem învăţa de pe o zi pe alta cum să ne controlăm emoţiile sau să devenim experţi în materie de inteligenţă emoţională, dar merită să ne propunem să facem aceasta pentru că o facem pentru binele şi sănătatea noastră. Putem începe cu paşi mici, aplicând exerciţii simple care ne vor face tot mai conştienţi vizavi de emoţiile noastre.

Primul pas este introspecţia şi autoconştienţa, a învăţa să ne identificăm propriile sentimente. Este importăm să ne luăm timp (este recomandat chiar să ţinem un jurnal unde să ne notăm) şi să reflectăm asupra următoarelor aspecte:

- Să examinăm cu atenţie cum realizăm evaluările proprii asupra altor persoane;

- Modul în care intrăm în contact cu emoţiile noastre profunde;

- În ce mod ne identificăm şi ne interpretăm propriile intenţii;

- Identificarea relaţiei dintre acţiunile noastre şi sentimentele proprii referitoare la acestea.

Descoperă-ţi copilul interior

Pentru a ne dezvolta inteligenţa emoţională, este important să ne redescoperim copilul interior, iar în acest sens, putem realiza următorul exerciţiu:

Priveşte o fotografie cu tine din copilărie timp de câteva minute, apoi închide ochii şi respiră profund, apoi adresează-ţi următoarele întrebări: Cum eram la această vârstă? Ce emoţii trăiam în acea vreme? Care era relaţia cu părinţii şi prietenii mei?

Este esenţial să acordăm atenţie sentimentelor care apar şi să ne amintim să punem în practică aceste exerciţii şi să le interpretăm. Practicându-le timp de câteva zile, va fi posibil să învăţăm să ne conectăm cu copilul nostru interior şi să dobândim o mai bună integrare a noastră în prezent. Putem deveni astfel mult mai atenţi şi mai conştienţi la ce ne dorim, la emoţiile şi la trăirile noastre ca adult, ne putem obiectiva cu uşurinţă aspiraţiile profunde ale sufletului, intrând în contact direct cu acesta.

Aşa cum afirma Constatin Brâncuşi: “În clipa în care am încetat să mai fim copii, suntem deja morţi”. Putem reflecta asupra acestor cuvinte care, în înţelepciunea lor, ne dezvăluie multe taine ale vieţii precum trăirea cu bucurie şi candoare a vieţii, întâmpinarea cu entuziasm a tot ceea ce este bun în viaţa noastră.

Putem învăţa de la copii trăirea în prezent, pe care ei o manifestă cu uşurinţă şi naturaleţe şi care este una dintre cheile fundamentale ale fericirii şi bucuriei autentice.

Beneficiile inteligenţei emoţionale

Fiecare persoană are propriul mod de a gândi şi de a interpreta lumea înconjurătoare şi încearcă să se folosească de aceasta aşa cum crede de cuviinţă. În general, toţi încercăm să ne simţim bine cu noi înşine şi cu ceilalţi şi să finalizăm scopurile şi obiectivele pe care ni le propunem în viaţă. În acest scop utilizăm două sisteme de gândire: cel raţional şi cel experimental.

Sistemul raţional funcţionează urmând nişte reguli prestabilite. Este lent, conştient, analitic, logic. Este cel pe care-l folosim, de exemplu, pentru a face un calcul matematic.

Sistemul experimental se bazează pe experienţa trăită, este automat, preconştient, rapid, uşor şi este relaţionat cu emoţiile şi personalitatea. Inteligenţa experimentală se bazează pe acele gânduri care ne par în minte în mod automat referitor la orice eveniment din viaţa noastră şi în moduri mai generale de a vedea lumea, pe noi înşine şi pe ceilalţi. Aceste tipare de gândire sunt învăţate din copilărie şi sunt dezvoltate de-a lungul vieţii conform experienţelor care determină din felul nostru propriu de a fi.

A avea controlul asupra emoţiilor noastre, a fi în contact direct cu acestea ne poate aduce multe beneficii, sub diferite forme, transformându-ne în persoane pozitive, şi implicit mai sănătoase. Iată câteva din beneficiile inteligenţei emoţionale:

- Îmbunătăţeşte capacitatea de automotivare;

- Generează empatie şi ne ajută să relaţionăm şi să avem încredere în ceilalţi;

- Ne ajută să perseverăm şi să obţinem rezultate pozitive în ceea ce ne propunem;

- Ne ajută să ne stăpânim stările şi emoţiile interioare;

- Evită ca neliniştea să interfereze cu capacitatea noastră raţională;

- Este o formă de a învăţa să ne controlăm şi să echilibrăm impulsurile emoţionale reflexe.

Gândurile pot fi constructive sau distructive

 Un exemplu simplu în acest sens este: "Cred că nu pot avea încredere în nimeni" sau "Cred că în esenţă toată lumea este bună ". Două viziuni diferite care conduc la moduri de acţiune diferite; cheia fundamentală constă în a ne alege singuri propria viziune asupra lucrurilor. Dacă am alege varianta cea bună, de orientare în sens pozitiv a gândurilor noastre? Merită să încercăm, în fond nu avem nimic de pierdut!

Este foarte important să recunoaştem întotdeauna gândurile şi emoţiile negative şi să acceptăm faptul că noi singuri suntem sursa lor, deci numai noi înşine ne putem elibera de ele sau putem alege deliberat să le înlocuim cu altele, pozitive, aducătoare de succes şi bunăstare

Gândirea constructivă este relaţionată întotdeauna cu inteligenţa emoţională!

 Putem face chiar un mic experiment cu noi înşine, de exemplu să ne propunem ca într-o săptămână să alegem conştient să fim optimişti, să surâdem vieţii şi să ne bucurăm de tot ceea ce ne aduce viaţa în cale. În această săptămână vom urmări chiar şi în situaţiile neplăcute sau tensionate “să vedem partea bună a lucrurilor”. La sfârşitul săptămânii ne vom evalua starea generală emoţională şi fizică, evenimentele petrecute în acest timp şi vom trage propriile concluzii. Adoptând pe o perioadă mai lungă de timp această atitudine interioară, vom constata cu bucurie cum întreaga noastră viaţă se transformă în bine, iar starea de sănătate se va îmbunătăţi simţitor.

Mai poti citi din Vindecarea emotionala

Vindecarea minţii şi …

20-05-2013 Hits:29633 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Vindecarea minţii şi a corpului  Faptul că mintea domină trupul, deşi neglijat de biolog...

Read more

Legătura dintre emoți…

10-02-2016 Hits:23919 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Legătura dintre emoții și stomac  Atunci când ne îndrăgostim, spunem adeseori că “av...

Read more

Cum afectează emoţiil…

29-05-2013 Hits:20837 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Cum afectează emoţiile corpul şi mintea?  Pentru a avea o viaţă echilibrată şi săn...

Read more

Inteligenţa emoţional…

19-05-2013 Hits:19704 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Inteligenţa emoţională, un factor decisiv în prevenirea bolilor Medicina tradiţională ...

Read more

Prevenirea bolilor

18-05-2013 Hits:17314 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Sfaturi simple pentru prevenirea bolilor  Există situaţii care ne pot predispune la boal...

Read more

Importanta Serotoninei …

20-06-2014 Hits:14745 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Importanţa Serotoninei pentru sănătate  Serotonina, în afară de reglarea funcţiilor n...

Read more

Vindecarea conştientă

24-05-2013 Hits:13939 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Despre atitudinea cea mai eficientă în procesul vindecării  "Doctore, vreau să mă faci...

Read more

Cum se transformă gân…

09-11-2015 Hits:13823 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Cum influențează mintea starea fizică?  Mintea umană este atât de puternică încât ne ...

Read more

Vindecă-ți emoțiile

25-11-2014 Hits:13707 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Ieși din depresie și din pesimism!  Emoțiile pe care le trăim spun multe despre noi ca ...

Read more

Emoțiile și cancerul …

20-04-2015 Hits:10594 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Povestea mea  În cadrul acestui articol voi vorbi despre emoții și cancer și despre legă...

Read more

Vindecarea apetitului e…

31-08-2015 Hits:10491 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Ce este apetitul emoțional?  Apetitul emoțional înseamnă a mânca atunci când nu-ți est...

Read more

Forța gândirii: cheia…

16-06-2016 Hits:10160 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Forța gândirii – un instrument esențial în orice terapie  Există o conexiune imediată...

Read more

Emoțiile și sănătat…

06-05-2016 Hits:9730 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Emoțiile și sănătatea sistemului nervos  În medicina naturistă se cunoaște un mare sec...

Read more

Știința gândurilor v…

01-04-2016 Hits:8977 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

 Poate mintea să vindece într-adevăr corpul?  Pare oarecum imposibil ca puterea gânduril...

Read more

Emoțiile și cancerul:…

15-06-2015 Hits:8538 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Diagnosticul de cancer se poate transforma din dușman în aliat  Există foarte puține fraz...

Read more

Durerea cronica

05-12-2014 Hits:8535 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Cauza psihosomatică a durerii cronice  Atunci când o persoană suferă de durere cronică...

Read more

Cum ne pot îmbolnăvi …

07-09-2015 Hits:8277 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Despre cauzele emoționale ale bolilor  Uneori, o persoană se simte rău din punct de vedere...

Read more

Legătura dintre stres …

15-06-2015 Hits:8261 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Legătura dintre stres și cancer  Iată în continuare un articol foarte interesant publicat...

Read more

Ce sunt bolile psihosom…

18-01-2017 Hits:8092 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Bolile psihosomatice – date generale  În același mod în care bolile fizice tind să infl...

Read more

Iubirea te ajută să t…

23-02-2016 Hits:7476 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Cum ne vindecă iubirea?  Cercetătorii au confirmat faptul că atunci când suntem îndrăgo...

Read more

Diferența dintre trist…

13-10-2016 Hits:6959 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Diferența dintre tristețe și depresie  De multe ori se poate confunda o stare de tristețe...

Read more

Recomandări și remedi…

29-04-2018 Hits:5630 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Ce este anxietatea?  Apariția anxietății este foarte frecventă și nu ar trebui să o ign...

Read more

10 abilități pentru a…

31-07-2017 Hits:4772 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

 Ce sunt abilitățile psiho-sociale?  În general, persoanele, ca ființe sociale, sunt m...

Read more

Cum se combat atacurile…

07-12-2018 Hits:4364 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Ce este un atac de panică?  Ați simțit vreodată că nu mai aveți suflare, că nu puteți...

Read more

Emoțiile - o cheie uit…

18-10-2016 Hits:3884 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

De ce emoțiile trebuie luate în considerare când vorbim despre stil de viață sănătos ...

Read more

7 semne de epuizare men…

11-03-2019 Hits:3669 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Nivelul de serotonină afectează stările mentale și emoționale  O zi lungă și stresant...

Read more

Mintea creează fericir…

08-10-2019 Hits:3546 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Câteva date despre structura creierului  În prezent, tot mai multe studii științifice din...

Read more

Optimismul ne ajută s…

16-12-2019 Hits:3127 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Cele 3 beneficii ale optimismului  Optimismul este hrană pură pentru sistemul nostru imunit...

Read more

Optimismul ne ajută s…

17-02-2020 Hits:2803 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

7 moduri de a crește optimismul și de a reduce anxietatea  De exemplu, tulburările de anxi...

Read more

Cum ne afectează trist…

19-09-2021 Hits:2130 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Legătura dintre pierderea unei persoane și riscul unui atac cardiac  A muri de tristețe ar...

Read more