Sănătate cu Dr. Cătălin Luca

Pentru o viață sănătoasă și fericită

Sfatul medicului

Inregistrare

Filtre apa

Filtru apa

Storcator fructe si legume

Storcator de suc

midoris

natura vie, magzin naturist.jpg

Vitamina c alcalina forte

Inteligenţa emoţională, un factor decisiv în prevenirea bolilor

inteligenta emotionala

Medicina tradiţională acceptă în prezent ideea că cel puţin 75% din boli sunt psihosomatice, adică boala fizică este determinată de o cauză emoţională sau mentală. Somatic înseamnă ceea ce ţine de fizic, de corp, iar psycho ceea ce ţine de suflet. Atunci când apare boala, ea apare pentru a ne transmite că este timpul să ne schimbăm o modalitate de a gândi sau o convingere interioară profund dăunătoare. Gândurile predominant bolnăvicioase se vor exprima mai devreme sau mai târziu într-un corp bolnăvicios. Oamenii care trăiesc mereu cu teama de boală se îmbolnăvesc cel mai uşor.

Bolile pot fi prevenite şi vindecate prin vindecarea propriilor tipare emoţionale şi mentale de care marea majoritate a oamenilor nu sunt însă conştienţi. Printr-o analiză constantă şi introspecţie a propriei persoane, a emoţiilor şi gândurilor predominante, se pot obţine rezultate uimitoare în prevenirea şi vindecarea bolilor. Sunt mii de cazuri de bolnavi care s-au vindecat de boli incurabile prin reorientarea în sens pozitiv a propriei gândiri şi implicit a propriei vieţi.

În anul 1983 Howard Gardner a introdus conceptul de ”Inteligenţe Multiple”. El argumenta că nu există doar un singur tip de inteligenţă precum cea masurată prin teste şi dezvoltată în cadrul şcolar clasic, ci multiple tipuri de inteligenţe. Gardner a identificat şi două abilităţi personale: auto-conştientizarea stărilor interioare şi interactivitatea socială eficientă.

Termenul de „inteligenţă emoţională” a fost folosit pentru prima data într-un articol din anul 1990 de către psihologii Peter Salovey şi John Mayer. Cu toate că acest termen este relativ nou, ca şi componente ale conceptului de inteligenţă emoţională regăsim în arhicunoscuta afirmaţie a lui Socrate „Cunoaşte-te pe tine însuţi” sau în Biblie, „Nu fă altuia ce ţie nu-ţi place” şi „Iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însuţi”. Aceste afirmaţii înţelepte ce datează de mii de ani sunt considerate în prezent de către psihologi şi psihoterapeuţi ca fiind elemente de Inteligenţă Emoţională.

Inteligenţa emoţională este capacitatea de a recunoaşte sentimentele proprii şi ale altora, precum şi posibilitatea de a le controla. De multe ori ne este dificil să definim ce simţim, în termeni de supărare, teamă sau orice alt sentiment, sau altădată rcunoaştem sentimentul pe care îl trăim dar nu-l putem controla. Tocmai de aceea inteligenţa emoţională este foarte folositoare în acest sens, deoarece ne ajută să fim mai echilibraţi şi să învăţăm să dobândim starea de bună-dispoziţie.

Aplicarea inteligenţei emoţionale

A învăţa să ne dominăm emoţiile ne face mai conştienţi de noi înşine şi de capacitatea noastră de a ne simţi bine şi fericiţi. Putem folosi inteligenţa emoţională pentru a ne îmbunătăţi oricând situaţia în care ne aflăm. Aceasta nu presupune un proces complicat sau foarte dificil, ci implică o bună cunoaştere a propriei persoane, a reacţiilor noastre în diferite situaţii (care de cele mai multe ori se repetă ciclic), a atitudinilor fundamentale faţă de viaţă şi evenimentele sale.

Există câtiva paşi care puşi în aplicare în mod constant ne pot ajuta să ne dezvoltăm inteligenţa emoţională:

Fii conştient de emoţiile tale: un prim nivel de inteligenţă emoţională constă în a învăţa să ne recunoaştem sentimentele şi emoţiile, precum şi a avea capacitatea de a le evalua în funcţie de circumstanţele şi de sentimentele din trecut.

  • Învaţă să controlezi emoţiile: Este vorba de abilitatea de a controla impulsurile emoţionale şi de a le orienta şi a le adapta la un obiectiv determinat.

  • Automotivarea: Unul din principiile dezvoltării inteligenţei emoţionale este a învăţa să ne amplificăm entuziasmul în legătură cu sarcinile noastre obişnuite pentru a le realiza astfel în cel mai bun mod posibil, evitând astfel impulsurile negative date de neîncrederea în sine, pasivitate şi lipsa de motivaţie interioară.

  • Empatia: Ne permite să recunoaştem şi să interpretăm emoţiile celorlalţi. Dacă acordăm atenţie gesturilor, privirilor, tonurilor vocii, este uşor să recunoaştem sentimentele celuilalt.

Învaţă controlul emoţiilor

Trebuie să recunoaştem că nu putem învăţa de pe o zi pe alta cum să ne controlăm emoţiile sau să devenim experţi în materie de inteligenţă emoţională, dar merită să ne propunem să facem aceasta pentru că o facem pentru binele şi sănătatea noastră. Putem începe cu paşi mici, aplicând exerciţii simple care ne vor face tot mai conştienţi vizavi de emoţiile noastre.

Primul pas este introspecţia şi autoconştienţa, a învăţa să ne identificăm propriile sentimente. Este importăm să ne luăm timp (este recomandat chiar să ţinem un jurnal unde să ne notăm) şi să reflectăm asupra următoarelor aspecte:

- Să examinăm cu atenţie cum realizăm evaluările proprii asupra altor persoane;

- Modul în care intrăm în contact cu emoţiile noastre profunde;

- În ce mod ne identificăm şi ne interpretăm propriile intenţii;

- Identificarea relaţiei dintre acţiunile noastre şi sentimentele proprii referitoare la acestea.

Descoperă-ţi copilul interior

Pentru a ne dezvolta inteligenţa emoţională, este important să ne redescoperim copilul interior, iar în acest sens, putem realiza următorul exerciţiu:

Priveşte o fotografie cu tine din copilărie timp de câteva minute, apoi închide ochii şi respiră profund, apoi adresează-ţi următoarele întrebări: Cum eram la această vârstă? Ce emoţii trăiam în acea vreme? Care era relaţia cu părinţii şi prietenii mei?

Este esenţial să acordăm atenţie sentimentelor care apar şi să ne amintim să punem în practică aceste exerciţii şi să le interpretăm. Practicându-le timp de câteva zile, va fi posibil să învăţăm să ne conectăm cu copilul nostru interior şi să dobândim o mai bună integrare a noastră în prezent. Putem deveni astfel mult mai atenţi şi mai conştienţi la ce ne dorim, la emoţiile şi la trăirile noastre ca adult, ne putem obiectiva cu uşurinţă aspiraţiile profunde ale sufletului, intrând în contact direct cu acesta.

Aşa cum afirma Constatin Brâncuşi: “În clipa în care am încetat să mai fim copii, suntem deja morţi”. Putem reflecta asupra acestor cuvinte care, în înţelepciunea lor, ne dezvăluie multe taine ale vieţii precum trăirea cu bucurie şi candoare a vieţii, întâmpinarea cu entuziasm a tot ceea ce este bun în viaţa noastră.

Putem învăţa de la copii trăirea în prezent, pe care ei o manifestă cu uşurinţă şi naturaleţe şi care este una dintre cheile fundamentale ale fericirii şi bucuriei autentice.

Beneficiile inteligenţei emoţionale

Fiecare persoană are propriul mod de a gândi şi de a interpreta lumea înconjurătoare şi încearcă să se folosească de aceasta aşa cum crede de cuviinţă. În general, toţi încercăm să ne simţim bine cu noi înşine şi cu ceilalţi şi să finalizăm scopurile şi obiectivele pe care ni le propunem în viaţă. În acest scop utilizăm două sisteme de gândire: cel raţional şi cel experimental.

Sistemul raţional funcţionează urmând nişte reguli prestabilite. Este lent, conştient, analitic, logic. Este cel pe care-l folosim, de exemplu, pentru a face un calcul matematic.

Sistemul experimental se bazează pe experienţa trăită, este automat, preconştient, rapid, uşor şi este relaţionat cu emoţiile şi personalitatea. Inteligenţa experimentală se bazează pe acele gânduri care ne par în minte în mod automat referitor la orice eveniment din viaţa noastră şi în moduri mai generale de a vedea lumea, pe noi înşine şi pe ceilalţi. Aceste tipare de gândire sunt învăţate din copilărie şi sunt dezvoltate de-a lungul vieţii conform experienţelor care determină din felul nostru propriu de a fi.

A avea controlul asupra emoţiilor noastre, a fi în contact direct cu acestea ne poate aduce multe beneficii, sub diferite forme, transformându-ne în persoane pozitive, şi implicit mai sănătoase. Iată câteva din beneficiile inteligenţei emoţionale:

- Îmbunătăţeşte capacitatea de automotivare;

- Generează empatie şi ne ajută să relaţionăm şi să avem încredere în ceilalţi;

- Ne ajută să perseverăm şi să obţinem rezultate pozitive în ceea ce ne propunem;

- Ne ajută să ne stăpânim stările şi emoţiile interioare;

- Evită ca neliniştea să interfereze cu capacitatea noastră raţională;

- Este o formă de a învăţa să ne controlăm şi să echilibrăm impulsurile emoţionale reflexe.

Gândurile pot fi constructive sau distructive

 Un exemplu simplu în acest sens este: "Cred că nu pot avea încredere în nimeni" sau "Cred că în esenţă toată lumea este bună ". Două viziuni diferite care conduc la moduri de acţiune diferite; cheia fundamentală constă în a ne alege singuri propria viziune asupra lucrurilor. Dacă am alege varianta cea bună, de orientare în sens pozitiv a gândurilor noastre? Merită să încercăm, în fond nu avem nimic de pierdut!

Este foarte important să recunoaştem întotdeauna gândurile şi emoţiile negative şi să acceptăm faptul că noi singuri suntem sursa lor, deci numai noi înşine ne putem elibera de ele sau putem alege deliberat să le înlocuim cu altele, pozitive, aducătoare de succes şi bunăstare

Gândirea constructivă este relaţionată întotdeauna cu inteligenţa emoţională!

 Putem face chiar un mic experiment cu noi înşine, de exemplu să ne propunem ca într-o săptămână să alegem conştient să fim optimişti, să surâdem vieţii şi să ne bucurăm de tot ceea ce ne aduce viaţa în cale. În această săptămână vom urmări chiar şi în situaţiile neplăcute sau tensionate “să vedem partea bună a lucrurilor”. La sfârşitul săptămânii ne vom evalua starea generală emoţională şi fizică, evenimentele petrecute în acest timp şi vom trage propriile concluzii. Adoptând pe o perioadă mai lungă de timp această atitudine interioară, vom constata cu bucurie cum întreaga noastră viaţă se transformă în bine, iar starea de sănătate se va îmbunătăţi simţitor.

  1. Comentarii (0)

  2. Adaugă-l pe al tău

Comentarii (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Lasă comentariile tale

  1. Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Rate this post:
Ataşamente (0 / 3)
Share Your Location

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Vindecarea minţii şi a …

20-05-2013 Hits:23763 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Vindecarea minţii şi a corpului  Faptul că mintea domină trupul, deşi neglijat de biologie şi ...

Read more

Cum afectează emoţiile …

29-05-2013 Hits:17344 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Cum afectează emoţiile corpul şi mintea?  Pentru a avea o viaţă echilibrată şi sănătoasă, tr...

Read more

Inteligenţa emoţională

19-05-2013 Hits:15184 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Inteligenţa emoţională, un factor decisiv în prevenirea bolilor Medicina tradiţională accept...

Read more

Prevenirea bolilor

18-05-2013 Hits:13178 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Sfaturi simple pentru prevenirea bolilor  Există situaţii care ne pot predispune la boală, î...

Read more

Importanta Serotoninei …

20-06-2014 Hits:10597 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Importanţa Serotoninei pentru sănătate  Serotonina, în afară de reglarea funcţiilor neuroend...

Read more

Vindecarea conştientă

24-05-2013 Hits:10428 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Despre atitudinea cea mai eficientă în procesul vindecării  "Doctore, vreau să mă faci bine...

Read more

Legătura dintre emoții …

10-02-2016 Hits:9815 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Legătura dintre emoții și stomac  Atunci când ne îndrăgostim, spunem adeseori că “avem fluturi...

Read more

Vindecă-ți emoțiile

25-11-2014 Hits:9228 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Ieși din depresie și din pesimism!  Emoțiile pe care le trăim spun multe despre noi ca oamen...

Read more

Cum se transformă gându…

09-11-2015 Hits:8933 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Cum influențează mintea starea fizică?  Mintea umană este atât de puternică încât ne permite s...

Read more

Emoțiile și cancerul - …

20-04-2015 Hits:6530 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Povestea mea  În cadrul acestui articol voi vorbi despre emoții și cancer și despre legătura d...

Read more

Forța gândirii: cheia v…

16-06-2016 Hits:6345 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Forța gândirii – un instrument esențial în orice terapie  Există o conexiune imediată și foart...

Read more

Vindecarea apetitului e…

31-08-2015 Hits:5575 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Ce este apetitul emoțional?  Apetitul emoțional înseamnă a mânca atunci când nu-ți este foame ...

Read more

Emoțiile și sănătatea s…

06-05-2016 Hits:5512 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Emoțiile și sănătatea sistemului nervos  În medicina naturistă se cunoaște un mare secret și a...

Read more

Știința gândurilor vind…

01-04-2016 Hits:5164 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

 Poate mintea să vindece într-adevăr corpul?  Pare oarecum imposibil ca puterea gândurilor noa...

Read more

Durerea cronica

05-12-2014 Hits:4943 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Cauza psihosomatică a durerii cronice  Atunci când o persoană suferă de durere cronică, în m...

Read more

Cum ne pot îmbolnăvi em…

07-09-2015 Hits:4823 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Despre cauzele emoționale ale bolilor  Uneori, o persoană se simte rău din punct de vedere fiz...

Read more

Emoțiile și cancerul: c…

15-06-2015 Hits:4366 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Diagnosticul de cancer se poate transforma din dușman în aliat  Există foarte puține fraze în ...

Read more

Legătura dintre stres ș…

15-06-2015 Hits:4207 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Legătura dintre stres și cancer  Iată în continuare un articol foarte interesant publicat de c...

Read more

Iubirea te ajută să te …

23-02-2016 Hits:3984 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Cum ne vindecă iubirea?  Cercetătorii au confirmat faptul că atunci când suntem îndrăgostiți, ...

Read more

Ce sunt bolile psihosom…

18-01-2017 Hits:3976 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Bolile psihosomatice – date generale  În același mod în care bolile fizice tind să influențeze...

Read more

Diferența dintre triste…

13-10-2016 Hits:2811 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Diferența dintre tristețe și depresie  De multe ori se poate confunda o stare de tristețe mai ...

Read more

10 abilități pentru a r…

31-07-2017 Hits:1718 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

 Ce sunt abilitățile psiho-sociale?  În general, persoanele, ca ființe sociale, sunt mai mul...

Read more

Emoțiile - o cheie uita…

18-10-2016 Hits:1490 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

De ce emoțiile trebuie luate în considerare când vorbim despre stil de viață sănătos  Se vorb...

Read more

Recomandări și remediii…

29-04-2018 Hits:1188 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Ce este anxietatea?  Apariția anxietății este foarte frecventă și nu ar trebui să o ignorăm. A...

Read more

Cum se combat atacurile…

07-12-2018 Hits:292 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Ce este un atac de panică?  Ați simțit vreodată că nu mai aveți suflare, că nu puteți respira...

Read more

Cauta in site

Sunt si pe Facebook

Consultație online

Anunțuri pe Site

Vă rog nu mai postați reclama dvs în comentarii la articole. Am creat special în forum, secțiunea mica publicitate cu vânzări, cumpărări și reclamă site-uri și magazine. Anunțurile sau reclama dvs este complet gratuită. Aici găsiți forumul.