Ce este diabetul şi ce este diabetul zaharat?
Diabetul este o afecţiune caracterizată prin poliurie (creşterea marcată a cantităţii de urină); diabetul poate fi insipid sau zaharat. Diabetul zaharat este o tulburare a metabolismului glucidic constând în incapacitatea utilizării în organism a glucozei (principala sursă de energie pentru majoritatea ţesuturilor), datorită incapacităţii pancreasului endocrin de a sintetiza insulina.
Remedii naturiste şi alimente recomandate în diabetul zaharat
În caz de diabet zaharat se recomandă, atât pentru a preveni cât şi pentru a curarisi această afecţiune, consumul cu moderaţie al următoarelor alimente: alune de pădure, cartofi, cătină albă, ceapă, conopidă, drojdie de bere, fasole, măsline, mere, migdale (datorită conţinutului redus de glucide, sâmburii de migdale pot fi consumaţi şi de către diabetici), morcovi, nuci, păpădie, pere (excepţie fac perele Bergamote), portocale, salată verde, soia (uleiul de soia este bun hipoglicemiant), spanac (sub formă de suc de spanac), ţelină, urzică, usturoi, varză, vişine.
Sucuri naturale recomandate în diabetul zaharat
În cazurile de diabet, se recomandă consumul a câte jumătate de pahar de suc de cartofi, în amestec cu suc de morcovi şi de lămâie, de 4 - 5 ori pe zi, timp de o lună de zile. Sucul de ceapă este, de asemenea, util în cazurile de diabet zaharat. Se mai recomandă şi consumul de suc de spanac.
Cum se prepară sucurile naturale de legume şi fructe?
Sucul de cartofi se prepară numai din tuberculi sănătoşi, neîncolţiţi, neînverziţi şi nezbârciţi. După curăţare, cartofii destinaţi extragerii de suc se spală şi se prelucrează repede, trecându-i mai întâi prin răzătoare, iar apoi de două ori prin storcător. După o spălare suficient de atentă, pentru extragerea de suc se pot folosi şi cartofi cu tot cu coajă, coaja cartofilor fiind foarte bogată în potasiu.
În lipsa unui storcător, sucul de morcovi se poate obţine în modul următor: morcovii raşi se pun într-o farfurie adâncă, se adaugă puţină apă de izvor şi se lasă să stea câteva ore, după care „maceratul” astfel obţinut se stoarce şi se filtrează printr-o pânză de bumbac sau cu ajutorul unei site cu ochiuri cât mai mici.
Atenţie! Sucurile de legume şi fructe se folosesc doar în stare proaspătă!
Câteva plante utile în diabet şi în diabetul zaharat:
Brusturele
Rădăcina de brusture se recomandă pentru prevenirea şi pentru combaterea diabetului. În acest scop, se foloseşte pe durate lungi de timp, minim 3 luni de zile. Pentru rezultate excelente, rădăcina de brusture poate fi combinată cu frunze de anghinare, în proporţii egale. Brusturele poate fi administrat atât sub formă de pulbere, sublingual, cât şi sub formă de macerat la rece sau sub formă de decoct combinat.
Dudul
Dudul acţionează în toate formele de diabet, reducând glicemia. Dudul are o foarte mare eficienţă în cazurile de diabet, iar atunci când este administrat zilnic, procentul cu care este redusă glicemia după primele zile de tratament este de minim 20%. Dudul se consumă sub formă de infuzie combinată sau sub formă de pulbere.
Cele mai bune rezultate se obţin prin asocierea dudului în proporţii egale cu alte plante hipoglicemiante, cum ar fi afinul, brusturele, păpădia, anghinarea. Se poate face un amestec din pulberile acestor plante, în proporţii egale, care se administrează în cantitate de 1 linguriţă de 4 ori pe zi (ideal ar fi din 6 în 6 ore).
Tratamentul cu dud sau cu alte plante hipoglicemiante, în cazurile de diabet, durează minim 6 luni. Se recomandă supravegherea strictă a unui medic competent, deoarece, în funcţie de rezultatele tratamentului, sunt necesare ajustări ale dozelor de insulină administrate (acolo unde este cazul administrării de insulină).
Ienupărul
Ienupărul poate fi folosit cu succes, pentru rolul său de drenare şi purificare, în cazurile de diabet, alături de remediile specifice acestei afecţiuni. Se recomandă să se ţină două cure succesive cu boabe de ienupăr, la distanţe de 3 - 5 zile una de cealaltă. Despre cura cu boabe de ienupăr puteţi citi în articolul Cura cu boabe de ienupăr.
Nucul
Nucul poate fi de un real folos atât în tratamentul, cât şi în prevenirea diabetului. Mai multe despre nuci puteţi citi în articolele despre nuci şi despre cure cu nuci.
Nucile nu numai că sunt bune hipoglicemiante, dar tinctura din frunze de nuc este foarte eficientă în tratamentul diabetului. În astfel de cazuri se recomandă consumul a câte 30 - 50 de picături de tinctură de frunze de nuc, de două sau de trei ori pe zi, diluate în apă de izvor.
Păpădia
În cazurile de diabet, se recomandă pulberea de păpădie, administrată în cantitate de o linguriţă de pulbere, de 3 ori pe zi, cu câte 15 minute înainte de fiecare masă. Se mai recomandă consumul de salate din frunze proaspete de păpădie.
Salvia
Salvia este recomandată ca adjuvant în tratamentul diabetului, mai ales sub formă de macerat la rece. Salvia se recomandă să fie consumată mai ales de către femei.
Usturoiul
În caz de diabet zaharat se recomandă următorul preparat: 3 căni mari cu usturoi se strivesc şi se pun într-o sticlă de 1 litru şi se completează cu alcool de secară (alcool de 40°). Se lasă să stea la soare sau la cald timp de 10 - 14 zile. După acest interval de timp, se ia în fiecare dimineaţă câte o linguriţă din acest lichid, pe stomacul gol, înainte de micul dejun.
Printre plantele medicinale recomandate în caz de diabet se mai numără şi anemona (dediţelul), creţişoarele, mesteacănul, năsturelul (brâncuţa), obligeana, rozmarinul, schinduful.