Bolile cardiovasculare pot fi prevenite
În prezent, accidentele cardiovasculare continuă să fie una dintre principalele cauze de deces din întreaga lume. Cu toate acestea, conform Societății Europene de Cardiologie, aproximativ 90% dintre bolile cardiovasculare pot fi prevenite. Președintele acestei societăți a declarat că cea mai bună modalitate de a evita majoritatea tulburărilor cardiace este de a ne schimba obiceiurile de viață și de asemenea, este vital să avem grijă zilnic de sănătatea noastră.
Bolile cardiovasculare la femei
Studiile realizate asupra incidenței accidentelor cardiovasculare și asupra prevenirii acestora au evidențiat următoarele aspecte:
- Problemele cardiovasculare sunt principala cauză de deces a femeilor din Europa, surclasând chiar cazurile de cancer.
- Femeile, în cazul în care suferă un infarct, au cu 50% mai multe probabilități de a muri în comparație cu bărbații, care au în acest caz un procent de deces de 30%.
Societatea spaniolă de Cardiologie indică faptul că mortalitatea cardiovasculară în cazul femeilor, apare mai ales în jurul vârstei de 65 de ani.
Cum se pot preveni bolile cardiovasculare?
Consumati turmeric
Turmericul contine curcumina care imbunatateste circulatia sangvina si previne formarea cheagurilor de sange, protejeaza organismul impotriva bolilor cardiovasculare, precum cardiomiopatia sau aritmia .
Se stie insa ca pulberea de turmeric contine putina curcumina , de aceea se recomanda pentru prevenirea sau tratarea bolilor cardiovasculare Sanohelp ( extract lichid de turmeric ) care are concentratia maxima de curcumina solubila. Doza va fi intre 2-3 picaturi de 3 ori pe zi intr-o cana de apa calduta.
Aveți grijă zilnic de starea de sănătate
- A avea grijă de noi este la fel de important ca faptul de a respira și trebuie să fie prioritatea noastră zi de zi, nu doar în momentul în care medicul ne spune că avem nivelul de colesterol prea ridicat.
- Femeile trebuie să fie conștiente de faptul că organismul, în special când intră în menopauză, va suporta anumite modificări importante. În prezent, femeile sunt mult mai predispuse să sufere de boli cardiovasculare, așa încât este important ca acestea să-și cunoască bine corpul și să nu ignore vreun simptom mai ieșit din comun.
- Este de asemenea foarte important aspectul de a gestiona în mod corespunzător planul emoțional. Prevenirea stresului, a anxietății, vindecarea diverselor traume sau frici pot fi realizate cu ajutor anumitor tehnici de vindecare sau de eliberare emoțională. Sănătatea emoțiilor noastre este în strânsă legătură cu sănătatea corpului fizic.
Importanța exercițiilor fizice
Cardiologii ne indică faptul că pentru a evita, pe cât posibil, apariția bolilor cardiovasculare, este bine să practicăm zilnic aproximativ 45 de minute de exerciții cardio.
Exercițiile fizice îmbunătățesc de asemenea circulația sanguină, oxigenează profund țesuturile și celulele imunitare care circulă în sânge. S-a demonstrat de asemenea că exercițiile fizice aduc la fel de multe beneficii atât pentru creier, cât și pentru corp, iar datorită faptului că ratele îmbolnăvirilor de demență au crescut rapid în ultimii ani, acesta este un alt motiv important pentru a vă asigura că sunteți o persoană activă, independent de vârsta pe care o aveți. Ideal ar fi să includeți un program de exerciții integrale de intensitate ridicată și antrenament de forță Este foarte bine de asemenea să mergeți mult pe jos, pe lângă un antrenament fizic regulat. De preferință parcurgeți între 7.000 și 10.000 de pași zilnic.
Evitați de asemenea să rămâneți așezat mai mult timp. Bineînțeles, dacă suferiți de o boală cronică, va trebui să vă adaptați rutina de exerciții conform circumstanțelor personale, luând în considerare nivelul condiției dumneavoastră fizice și a sănătății actuale.
Alimente recomandate pentru sănătatea inimii
Este binecunoscut faptul că excesul de colesterol din sânge, mai ales cel de colesterol rău LDL, poate adera la artere și crea depuneri de colesterol (plăci ateromatoase). Existența acestor plăci ateromatoase îngustează arterele sau le obstrucționează. În acest caz, sângele nu mai este fluid, iar aceasta poate determina apariția unei probleme grave precum o boală cardiovasculară sau cerebrovasculară.
Următoarele alimente sunt recomandate să fie incluse în dieta zilnică pentru a menține sănătatea inimii:
- Avocado
- Uleiul extravirgin de măsline
- Semințele de in
- Semințele de cânepă
- Ovăzul
- Coacăzele
- Căpșunii
- Rodiile
- Migdalele
- Nucile
- Brocoli
- Ceapa
- Usturoiul
- Ciocolata neagră
- Ceaiul alb
Conform unui studiu realizat în cadrul Universității Oxford (Marea Britanie), consumul regulat al fructelor este foarte important pentru menținerea sănătății cardiace, în special al fructelor citrice. Portocalele, lămâile și grapefruitul sunt foarte eficiente pentru combaterea colesterolului rău și pentru a se evita ca plăcile de grăsime să adere pe artere.
Este important să evitați alimentele procesate, bogate în grăsimi saturate și bineînțeles, grăsimile trans. Grăsimile trans sunt considerate de specialiștii din medicină drept cel mai periculos tip de grăsimi, deoarece cresc nivelul colesterolului rău în organism (LDL) și îl reduc pe cel bun (HDL). Grăsimile trans sunt folosite la prepararea alimentelor procesate pentru a ajuta la prelungirea prospețimii și termenului de garanție a acestora. Mici cantități de grăsimi trans se formează de asemenea în anumite tipuri de alimente de origine animală, precum carnea de vită, de miel și lactatele grase. Alimentele în care se găsesc grăsimi trans și care trebuie evitate cât se poate de mult sunt următoarele: margarina și smântâna pentru gătit, prăjiturile, biscuiții, fursecurile, aluatul congelat de plăcintă sau pizza, chifle pentru hamburgeri, ciocolata de băut tip instant, alimentele prăjite (gogoși, cartofi prăjiți, carne pane), snacksuri, popcorn pentru microunde, chipsuri, napolitane, bomboane și produsele semi-preparate congelate.
În concluzie, chiar dacă este adevărat că există un procentaj inevitabil de a suferi de accidente cardiovasculare, să nu uităm că dacă adoptăm obiceiuri sănătoase de viață, dacă ne alimentăm corect, evităm sedentarismul și gestionăm în mod adecvat stresul, vom putea preveni multe probleme de sănătate.