Iasomia: descriere și cultivare
Ceaiul de iasomie oferă numeroase beneficii pentru minte, corp și suflet într-o varietate de moduri. În forma sa cea mai naturală, floarea de iasomie poate fi infuzată cu ceai verde sau cu ceai alb sau poate fi consumată infuzia de iasomie ca atare.
Dar ce face ca ceaiul de iasomie să fie atât de unic? Conform celor mai recente cercetări științifice, ceaiul de iasomie poate îmbunătăți sănătatea și starea de bună-dispoziție. Conform cercetătorilor, ceaiul de iasomie poate îmbunătăți sănătatea inimii și poate păstra pielea tânără și plină de prospețime. De asemenea, ceaiul de iasomie poate ameliora stresul și anxietatea și poate ajuta la pierderea în greutate și poate chiar reduce riscurile de a dezvolta numeroase afecțiuni cronice, inclusiv diabetul și, de asemenea, cancerul.
Iasomia (Jasminum) este un gen de arbust și viță de vie din familia măslinilor (Oleaceae). Există mai multe subspecii ale plantei, inclusiv Jasminum officinale (iasomia de vară), Jasminum nudiflorum (iasomia de iarnă), Jasminum angustifolium, Jasminum grandiflorum și Jasminum tortuosum. Acestea sunt doar câteva, însă specialiștii estimează că există alte două sute subspecii de iasomie!
Iasomia crește în regiunile temperate tropicale și calde din Eurasia și Oceania. Cu toate acestea, cele mai multe subspecii de iasomie se pot adapta și climatiza bine, fiind relativ versatile. În ciuda acestui fapt, toate florile de iasomie au nevoie de un sol fertil, bine drenat, expus la soare complet sau parțial. Iasomia de vară, în special, are nevoie de un loc protejat, plin de soare și aspect orientat spre sud sau sud-vest. Iasomia de iarnă, în schimb, este mai tolerantă la umbra parțială și aspectul sud-estic sau nord-vestic. În funcție de subspecie, înflorirea iasomiei are loc de obicei vara (uneori primăvara târziu). Acest lucru apare de obicei la șase luni de la plantare.
Ceaiul de iasomie: origine și preparare
Oamenii au știut despre beneficiile ceaiului de iasomie de acum mii de ani. Cu toate acestea, această băutură a început să fie consumată în China, fiind rezervată doar familiilor regale. Dar chiar și atunci, înainte de crearea ceaiului de iasomie, florile de iasomie proveneau din Persia (Iranul modern) și nu din China. Aici au fost cultivate pentru prima dată florile de iasomie, iar noile rute comerciale au permis transportul iasomiei în China. Istoricii consideră că ceaiul de iasomie chinezesc a apărut în timpul dinastiei Song (1127-1279 CE), însă doar în timpul dinastiei Ming (1368-1644) a devenit popular.
Din fericire, dinastia Ming a fost o perioadă în care se apreciau îndeosebi ingredientele florale. Producția în masă comercială de ceai de iasomie a apărut în timpul dinastiei Qing (1644-1912), în special în provincia Fujian din China. În Taiwan, în mod discutabil o provincie din China, producția de ceai de iasomie a început în anul 1882. Astăzi, ceaiul de iasomie continuă să încânte milioane de oameni de pe întreaga planetă.
Există multe tipuri de ceai de iasomie. Acestea includ ceaiul verde cu iasomie, ceaiul alb cu iasomie și ceaiul simplu de iasomie. Unii producători prepară chiar ceai negru cu iasomie și ceai Oolong cu iasomie, deși gustul florii de iasomie se diminuează adesea în băuturile mai oxidate.
În primele după-amieze ale lunii iunie, iulie și august, culegători experimentați aleg cu atenție mugurii de iasomie când soarele a răsărit, iar roua s-a evaporat. Culegătorii știu foarte bine ce muguri să fie lăsați pentru următoarea etapă. Acest lucru înseamnă să se asigure că mugurii de iasomie înfloresc în aceeași seară. Culegătorii depozitează apoi florile într-un loc uscat până seara, iar florile de iasomie se deschid în aerul rece al nopții, eliberându-și mirosul specific.
În timp ce încă înfloresc, culegătorii introduc florile în coșuri. Apoi florile de iasomie se stratifică peste frunzele de ceai pentru procesul de „parfumare”. După câteva ore, frunzele de ceai de dedesubt absorb parfumul și aroma distinctă a iasomiei. Unele ceaiuri de grad superior necesită repetarea acestui proces pentru a se asigura eficacitatea parfumului. Produsul finit este, pur și simplu, foarte rafinat și oferă note florale delicioase de iasomie însoțite de aromele ierboase ale mărcii de ceai verde (sau alb) folosite.
Ceaiul de iasomie și cofeina
Ceaiul simplu din flori de iasomie este exact ceea ce spune denumirea sa: o băutură făcută exclusiv din flori de iasomie. Aceasta este o alegere făcută de multe persoane care doresc să reducă aportul de cofeină, întrucât ceaiul de iasomie simplu este în întregime fără cofeină. Acest lucru este chiar mai bun decât un ceai de iasomie de tip Decaf, deoarece nu conține deloc cofeină, în timp ce ceaiul Decaf conține cel puțin un procent mic de cofeină. Într-adevăr, cofeina din ceaiul de iasomie există doar în ceaiurile care conține frunze de ceai alb sau verde.
Nutrienții din ceaiul de iasomie
Ceaiul de flori de iasomie nu conține mai mult de 5 calorii la o porție de 220 grame. Amestecul de flori de iasomie fie cu ceai alb, fie cu cel verde adaugă doar 2 calorii în plus. Cu alte cuvinte, cu condiția să nu adăugați nimic altceva, ceaiul de iasomie de dimineață nu va conține decât cel mult 7 calorii!
Dar ce se poate spune despre valoarea sa nutritivă? În funcție de tipul de ceai pe care îl alegeți, este posibil să beneficiați de o multitudine de vitamine, minerale și antioxidanți, deoarece ceaiul de iasomie conține: vitamina A, vitamina B, vitamina C, vitamina D, mangan, calciu, zinc, teanină, potasiu, magneziu, cofeină.
Beneficiile pentru sănătate ale ceaiului de iasomie
V-ați hotărât între ceaiul verde cu iasomie, ceaiul alb cu iasomie sau ceaiul simplu de iasomie? Deși beneficiile consumului de ceai de iasomie se aplică tuturor tipurilor de ceai menționate mai sus, unele oferă calități medicinale diferite de ale altora. Florile de iasomie în sine conțin o multitudine de antioxidanți capabili să ajute organismul să combată radicalii liberi. La rândul lor, aceștia reduc riscurile de a dezvolta mai multe afecțiuni cronice, în special bolile cardiovasculare. Să vedem în continuare care sunt principalele beneficii pentru sănătate ale ceaiului de iasomie:
1. Susține sănătatea cardiovasculară
A menține sănătatea inimii sub control este poate unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face. Într-adevăr, în societatea de astăzi, dietele ridicate în grăsimi saturate, împreună cu activitatea fizică scăzută sunt doi dintre principalii factori care contribuie la apariția bolilor cardiovasculare.
Alegerea unui ceai verde cu iasomie și includerea acestuia în dieta dumneavoastră poate avea un efect pozitiv asupra sănătății inimii din mai multe motive. Ceaiul verde, parfumat sau neparfumat, poate reduce riscurile de a dezvolta ateroscleroză. Acest lucru a rezultat în urma unei meta-analize a 13 studii despre ceaiul verde. S-a descoperit că persoanele care au consumat cel mai mult ceai verde aveau un risc mai mic cu 28% de boală coronariană. Mai mult, catechinele care se găsesc în ceaiul verde cu iasomie pot inhiba oxidarea colesterolului de tip LDL, care este atunci când colesterolul „rău” din artere se inflamează după ce este oxidat. Din această cauză, proprietățile ceaiului verde cu iasomie pot scădea tensiunea arterială și nivelul colesterolului rău.
2. Are proprietăți anti-îmbătrânire
Un studiu recent realizat de BioMed Central a stabilit că ceaiul alb, chiar înainte de adăugarea florilor de iasomie, are o activitate antioxidantă. S-a constatat că ceaiul alb cu iasomie poate afecta direct sănătatea generală și aspectul pielii.
Cercetătorii au analizat în mod special efectele asupra proteinelor structurale care se găsesc în piele numite elastină și colagen. Elastina este responsabilă pentru menținerea elasticității pielii. De asemenea, ajută la cicatrizarea rănilor. Elastina este responsabilă de menținerea elasticității pielii. Descompunerea acestor două proteine menționate anterior poate duce la riduri legate de vârstă și la apariția pielii îmbătrânite.
Cercetările efectuate până în prezent au arătat că: „Extractul integral de ceai alb prezintă o activitate anti-elastază comparabilă cu EGCG alături de colagenază foarte mare (enzime care rup legăturile peptidice din colagen) la o concentrație finală foarte mică de 25 μg, ceea ce sugerează activitate aditivă sau sinergică între catechinele din extractul de ceai, în special în cazul inhibării colagenazei. De asemenea, întrucât colagenaza este o metaloproteinază care conține zinc, catechinele din extractul de ceai despre care se știe că sunt chelatori de metal se pot uni cu ionul Zn2 + din enzimă, împiedicând astfel legarea acestuia cu substratul”.
Cu alte cuvinte, cercetătorii au descoperit că ceaiul alb a ajutat la prevenirea descompunerii elastinei și a colagenului, ceea ce însemna o piele mai puternică și mai sănătoasă. Multe produse de îngrijire a pielii conțin flori de iasomie din aceleași motive pentru care consumăm și ceaiul alb cu iasomie. Într-adevăr, acest tip de ceai poate reduce inflamația pielii, prevenind în același timp iritarea acesteia.
3. Menține o digestie sănătoasă
Există un motiv pentru care ceaiul de iasomie este o alegere extrem de populară în restaurantele chineze, respectiv o digestie mult îmbunătățită! În timp ce ceaiul verde cu iasomie și ceaiul alb cu iasomie oferă de asemenea acest beneficiu, în special în cazul ceaiului simplu din flori iasomie, acesta este fără îndoială, cel mai bun remediu digestiv.
Iasomia are proprietăți antispastice capabile să amelioreze indigestia și crampele stomacale. Unele remedii naturiste folosesc florile de iasomie pentru prevenirea ulcerelor gastrice, precum și pentru a contracara acțiunea bacteriile rele din stomac. În general, catechinele din ceaiul de flori de iasomie au un efect pozitiv asupra sistemului gastrointestinal.
Conform cercetărilor, consumul frecvent de ceai din flori de iasomie poate activa numeroși antioxidanți intracelulari. Aceștia interacționează foarte bine cu enzimele gastro-intestinale pentru a promova o funcție intestinală sănătoasă.
4. Reduce riscul de cancer
Este esențial să reținem că în ceea ce privește ceaiul de iasomie studiile sunt încă în stadiul lor preliminar. Cu alte cuvinte, ceaiul verde cu iasomie nu este, de departe, un „leac” pentru cancer. Cu toate acestea, descoperirile timpurii sunt promițătoare.
O meta-analiză realizată în anul 2015 a constatat că consumul unei căni de ceai verde pe zi (indiferent de tip) a redus riscurile de a dezvolta cancer cu 2%. Persoanele care au băut mai mult ceai, pe de altă parte, aveau un risc de cancer cu 21% mai mic decât cei care nu au băut deloc.
Astfel de studii sunt în desfășurare, dar mulți oameni de știință consideră că antioxidanții care se găsesc în ceaiul verde, inclusiv ceaiul de iasomie, oferă o anumită protecție împotriva cancerelor pulmonare, de esofag, duoden, pancreas, ficat, sân, colon și piele.
5. Reduce riscul de diabet
Conform statisticilor recente, 25% din populația SUA este prediabetică. Aceste rezultate nu sunt prea diferite de cele din Marea Britanie. Ceaiul de iasomie nu este un „leac miraculos” pentru diabetul de tip 2. Cu toate acestea, poate reduce riscurile dezvoltării acestuia. Antioxidanții polifenolici din această băutură sunt principalul motiv al succesului său. Aceste proprietăți antioxidante ajută la protejarea împotriva inflamației și chiar împotriva substanțelor potențial cancerigene.
Un studiu realizat de către cercetătorii chinezi a arătat că consumul regulat de ceai alb cu iasomie ar putea beneficia în mod semnificativ pacienții cu diabet zaharat. Un alt studiu realizat pe cobai cărora li s-a indus diabet a arătat că ceaiul alb cu iasomie a redus simptomele afecțiunii. Ceaiul alb de iasomie poate avea și efecte similare, inclusiv metabolizarea glucozei.
6. Reduce stresul și anxietatea
Nu numai că stresul poate afecta modul în care gândim și percepem lumea, ci ne afectează și fizic. Într-adevăr, stresul ne poate determina să luăm semnificativ în greutate, iar acest lucru poate duce la complicații de sănătate suplimentare. Stresul cronic ne afectează somnul și nivelul glicemiei, ceea ce duce la creșterea senzației de foame și a consumului emoțional de alimente. În mod ironic, acest lucru duce la un somn perturbat, la niveluri de stres și mai mari și zaharurile din sânge și mai perturbate.
În timp, aceasta poate duce nu numai la niveluri nesănătoase de grăsime corporală, ci și, foarte potențial, la diabetul de tip 2. Beneficiile ceaiului de iasomie ne ajuta să ne simțim mai bine în interior și în exterior, atât fizic, cât și emoțional.
7. Ajută la pierderea în greutate
Ceaiurile verzi sau albe cu iasomie și ceaiul din flori de iasomie au ambele proprietăți care stimulează metabolismul. Acest metabolism se referă la reacțiile chimice care au loc în celulele corpului. În mod esențial, metabolismul transformă combustibilul din alimentele consumate în energie, care este necesară în aproape de tot ceea ce facem. Metabolismul stimulat poate permite organismului să ardă grăsimea mai rapid și mai eficient.
Aceste beneficii apar însă numai atunci când mâncăm sănătos și facem exerciții fizice în mod frecvent. A lua în considerare adoptarea unui stil de viață sănătos și activ este infinit mai bine decât o soluție „universală” la excesul de greutate.
Este ceaiul de iasomie diuretic?
Ceaiul de iasomie este diuretic? Ei bine, să începem mai întâi prin a înțelege ce înseamnă. Termenul "diuretic" se referă la promovarea formării de urină. Aceasta, în esență, permite cuiva să excrete excesul de apă în mai multe moduri. Cel mai frecvent răspuns diuretic implică inhibarea capacității rinichilor de a reabsorbi sodiul. La rândul său, aceasta îmbunătățește pierderea de sodiu și, prin urmare, de apă în urină.
Dacă băutura dumneavoastră conține pe lângă florile de iasomie și frunze de ceai alb sau verde, atunci cu siguranță este diuretică. Cofeina din ceaiul verde este motivul capacității sale diuretice. Într-adevăr, același lucru se aplică omologului său alb. Cu toate acestea, prelucrarea lor înseamnă că conțin mai puțină cofeină decât, ceaiul negru, care este cel mai prelucrat tip de ceai.
Tipurile de ceai de iasomie
Pliculețele de ceai de iasomie: acest ceai verde cu aromă de iasomie este o opțiune mai ales pentru persoanele care nu au timp pentru a prepara ceaiul din frunze. Acest ceai oferă aceleași arome unice și arome fascinante ca orice altă băutură cu iasomie. De asemenea, este ușor de făcut atunci când vă grăbiți. Acesta este, fără îndoială, cel mai popular ceai de iasomie.
Ceaiul verde cu flori de iasomie: acest amestec indulgent arată la fel de bine pe cât este de gustos. Ceaiul verde cu flori de iasomie întărește gustul mereu prezent al iasomiei delicate. Adesea, alegerea ceaiului din frunze înseamnă alegerea calității și alegerea gustului ideal. Mulți cunoscători de ceai sugerează că ceaiul cu frunze libere oferă o aromă mai puternică și probabil mai bună în față de pliculețele de ceai.
Perlele cu flori de iasomie: acest tip de ceai se numește „superior” dintr-un motiv întemeiat! Metoda unică de prelucrare aplicată frunzelor de ceai îmbunătățește aroma ceaiului. Așa cum sugerează și numele, lucrătorii din fabrica de ceai rulează literalmente aceste frunze în bile sub formă de perlă. Perlele de ceai provine din provincia Hunan din China, care are o istorie lungă cu producția de ceai. Unele dintre cele mai cunoscute regiuni cultivatoare de ceai din provincie includ Lacul Dongting, Muntele Heng și Muntele Shao. Toate regiunile creează preparate excepționale, printre care se remarcă ceaiul superior cu iasomie.
Inelele de ceai verde cu iasomie: în ciuda numelui, această băutură conține atât frunze de ceai verde cât și alb. Acest lucru este similar cu ceaiul superior de iasomie. Principala diferență constă în conturarea frunzei, acest ceai arătând mai mult ca niște inele decât perle! Ceaiul impresionant de tip inele cu iasomie are note delicate, ierboase, cu tonuri care amintesc de floarea de cireș. Eleganța sa este aproape de neegalat, iar beneficiile acestui ceai de iasomie sunt la fel de excepționale ca oricare altă băutură similară.
Ceai cu iasomie Ying Zhen Tea: cu un conținut redus de cafeină și bogat în antioxidanți, ceaiul de iasomie Ying Zhen este un ceai alb parfumat de calitate premium. Într-adevăr, dacă ceaiul alb ar adera la sistemul de clasificare a ceaiului, această băutură ar fi în top. Cu toate acestea, ceaiurile Yinzhen (ca acesta) sunt, în multe privințe, echivalente de cele înaltă calitate. Ceaiurile precum Bai Mu Dan, pe de altă parte, sunt echivalente cu un grad mediu. În cele din urmă, ceaiurile precum Shou Mei sunt echivalente cu grad scăzut. Prin această rațiune, ceaiul Ying Zhen cu iasomie este considerat de specialiști ca fiind cel mai bun dintre toate.
Ceaiul de iasomie care înflorește: cu o floare roșie frumoasă și un parfum delicat de iasomie, acest ceai incredibil este în esență o performanță într-un ceainic! Ceaiul care înflorește, cunoscut și sub numele de „Ceaiul de tezaur” sau „Ceaiul înflorit”, este o creație atent realizată manual. Culegătorii usucă florile folosite la confecționarea sa. Apoi plasează aceste flori într-un strat delicat de ceai alb cusut stilizat sub forme de bilă. Când se prepară în apă fierbinte, Jasmine Lily Tea Flower (ceaiul de iasomie care înflorește) se deschide în mod spectaculos, eliberând toate aromele sale unice în această infuzie.