Câteva remedii eficiente cu uleiuri esențiale
Remediu contra conjunctivitei:
Amestecați 30ml de hidrosol (hidrosolul este apă florală) de mușețel, 20ml de hidrosol de fenicul și 30ml de hidrosol de măghiran. Cu ajutorul unei dischete de bumbac curățați ochiul afectat de conjunctivită de trei ori pe zi.
Cremă contra arsurilor:
Într-o cremă hidratantă fără aromă adăugați 20 picături de ulei esențial de sunătoare, 10 picături de ulei esențial de gălbenele, 2 picături de ulei esențial de mușețel și de lavandă, 1 picătură de ulei esențial de rozmarin, mentă, valeriană și eucalipt. Omogenizați bine toate ingredientele și masați ușor această cremă pe zona cu arsură.
Tratament contra alcoolismului:
Folosiți ulei esențial de salvie sau de fenicul pentru aromatizarea încăperilor sau faceți inhalații cu aceste uleiuri esențiale, deoarece acestea reduc considerabil dorința de a consuma alcool.
Remediu contra durerilor în gât:
Pentru ameliorarea durerilor în gât se recomandă gargara cu un pahar de apă în care s-au adăugat în prealabil 3 - 5 picături de ulei de arbore de ceai (tea-tree), acesta fiind un remediu foarte bun pentru tratarea iritațiilor gâtului; în plus, pentru combaterea bolilor respiratorii, uleiul extras din arborele de ceai este foarte eficient, deoarece are proprietăți expectorante. Se pot realiza masaje ușoare ale spatelui și pieptului cu ulei de migdale sau de măsline în care s-au adăugat 3 picături de ulei de arbore de ceai.
Remediu contra durerilor de cap:
Unul dintre marile beneficii terapeutice ale rozmarinului este acela că are proprietăți analgezice, fiind indicat pentru combaterea durerilor de cap. Rozmarinul este atât de eficient încât poate fi utilizat și pentru reducerea durerii și intensității de migrenelor.
Pentru combaterea durerilor de cap, se recomandă să se maseze fruntea și tâmplele cu câteva picături de ulei esențial de rozmarin. Astfel, mirosul specific al acestui ulei va genera o relaxare a corpului care ne va ajuta la reducerea durerilor de cap, în special atunci când acesteea sunt cauzate de tensiuni musculare.
Dacă durerile de cap sunt asociate și cu altă afecțiune cum este de exemplu congestia nazală, se pot face inhalații cu ulei de rozmarin adăugat la un litru de apă fierbinte, având capul acoperit cu un prosop suficient de mare.
Remediu contra migrenelor:
Uleiul de lavandă poate fi aliatul nostru perfect pentru a ne ajuta să ne relaxăm atunci când ne confruntăm cu o migrenă. Datorită faptului că uleiul de lavandă are un miros caracteristic acesta va determina relaxarea generală a corpului. Pentru a profita de beneficiile sale, uleiul de lavandă poate fi aplicat local de exemplu în zona laterală a frunții, pentru a-i simți în mod constant mirosul sau putem îmbiba o batistă cu câteva picături de ulei pentru a-i inhala aroma câteva minute.
Pentru aplicațiile externe în zona laterală a frunții (în zona tâmplelor), se vor masa ușor pe piele câteva picături de ulei esențial de lavandă. În cazul în care optăm pentru inhalații, vom adăuga 3-4 picături de ulei de lavandă la trei căni de apă caldă. Dacă optăm pentru acest tratament, e bine de știut faptul că vaporii de apă aromați vor ajuta la calmarea migrenei.
Remediu antistres:
Unul dintre cele mai importante beneficii ale uleiului esențial de mandarină este efectul său sedativ, perfect natural și inofensiv pentru corp. Acest tip de ulei esențial este recomandat pentru relaxarea nervilor și a mușchilor. În general, modalitatea de utilizare a proprietăților sale sedative este prin intermediul unui vaporizator sau lampă de aromaterapie și bineînțeles, uleiul de mandarină poate fi adăugat în apa de baie. Uleiul esențial de mandarină este foarte eficient pentru controlarea tensiunii nervoase, combate stările de anxietate și de epuizare.
Remediu contra acneei:
Uleiul esențial de arbore de ceai este recomandat pentru curățarea zilnică a feței în cazul persoanelor care se confruntă cu acnee. Se va îmbiba o dischetă de bumbac cu câteva picături de ulei de arbore de ceai (tea-tree) și se va aplica direct pe zona afectată de acnee, realizând acest procedeu de 2 sau 3 ori pe zi.
Remediu calmant și relaxant:
Următoarea rețetă va avea ca rezultat un ulei de aromaterapie foarte aromat și liniștitor, având un foarte bun efect relaxant, fiind foarte recomandat mai ales persoanelor stresate, nervoase sau anxioase. Pentru prepararea acestuia sunt necesare următoarele ingrediente:
- 20 picături de ulei esențial de portocală
- 10 picături de ulei esențial de brad
- 5 picături de ulei esențial de tămâie
- 2 picături de ulei esențial de scorțișoară
- 1 picătură de ulei esențial de trandafir
- 1 picătură de ulei esențial de mirt
- 1 picătură de ulei esențial de ghimbir
Într-un bol se vor amesteca toate uleiurile esențiale, apoi se vor păstra timp de câteva zile într-un recipient închis la culoare. Când aroma acestui ulei devine mai accentuată, poate fi folosit în vaporizator sau în lampa de aromaterapie.
Cremă nutritivă pentru pielea uscată:
Într-o cremă hidratantă fără aromă amestecați 20 picături de ulei esențial de sunătoare, 10 picături de ulei esențial de gălbenele și 5 picături de ulei esențial de lavandă, mușețel și mușcată. Aplicați această cremă pe fața curată de două ori pe zi.
Șampon contra căderii părului:
La 300 ml de șampon cu pH neutru se adaugă 100 picături de hidrosol de dafin, 30 picături de ulei esențial de salvie, 20 picături de ulei esențial de sunătoare, 10 picături de ulei esențial de lavandă și 5 picături de ulei esențial de rozmarin. Folosiți acest șampon în mod regulat pentru spălarea părului.
Cremă anti-celulitică:
Amestecați în 100ml de ulei de migdale sau de măsline câte 10 picături din următoarele uleiuri esențiale: rozmarin, mușcată, lavandă, lămâie și măghiran. Masați zonele de pe corp afectate de celulită cu acest preparat de două ori pe zi.
Remedii contra eczemelor:
Eczema este o afecțiune dermatologică care este caracterizată de inflamație și apariția unor leziuni la nivelul pielii. În mod frecvent apar iritații care pot fi de tip alergic, însă de cele mai multe ori eczema este de tip “nervos” sau emoțional și apare în mod frecvent atunci când există o ruptură relațională, o separare și un stres emoțional important. Uleiurile esențiale recomandate pentru tratarea eczemelor sunt următoarele:
- Uleiul esențial de Mentă (mentha piperita) și uleiul esențial de Vetrice (tanacetum vulgare) sunt recomandate pentru ameliorarea pruritului de la nivelul pielii. Aceasta din urmă este și inflamatorie la fel ca și Mușețelul (chamaemelum nobile) care este de asemenea recomandat în caz de eczeme.
- Uleiul esențial de Katafray (cedrelopsis grevei) are de asemenea proprietăți anti-inflamatorii și este recomandat pentru tratarea afecțiunilor pielii.
- Uleiul esențial de Mirt (commiphora molmol) este indicat pentru tratarea eczemelor deoarece este un bun cicatrizant.
- Uleiul esențial de Lavandă (lavandula angustifolia) este la rândul său, unul dintre uleiurile esențiale clasice pentru tratarea eczemelor, în special atunci când este vorba de o eczemă de contact sau de tip emoțional.
Precauții și recomandări pentru aromaterapie
Deoarece sunt atât de concentrate, utilizarea uleiurilor esențiale necesită o serie de precauții. Dacă se urmează următoarele recomandări în mod corect și cu responsabilitate, folosirea aromaterapiei este complet sigură. Iată care sunt măsurile de precauție și recomandările în cazul aromaterapiei:
- Nu utilizați niciodată uleiuri esențiale pure pe piele fără să le diluați (există însă unele excepții pe care le va recomanda doar o persoană expertă în domeniul aromaterapiei);
- Dacă urmați în paralel un tratament homeopatic, consultați-vă cu medicul homeopat dacă doriți să faceți aromaterapie, deoarece unele uleiuri esențiale sunt contraindicate în acest caz.
- Pentru a utiliza aromaterapia în cazul copiilor mici urmați întotdeauna instrucțiunile unui terapeut în aromaterapie. Nu administrați uleiuri esențiale copiilor mai mici de 18 luni. În cazul copiilor între 18 luni și 12 ani, dozele aplicate vor trebui să fie un sfert, respectiv jumătate din doza recomandată adulților și se vor evita în orice caz inhalațiile directe.
- De asemenea, în timpul sarcinii se va evita folosirea uleiurilor esențiale. În acest caz, majoritatea uleiurilor esențiale sunt contraindicate, în special a celor care au o acțiune emenagogă. Totuși, pot fi sigure unele uleiuri esențiale foarte diluate, însă este necesar să se consulte un aromaterapeut avizat.
- Evitați contactul uleiurilor esențiale cu ochii și cu mucoasele.
- Pentru a evita hipersensibilitatea și/sau alergiile la uleiurile esențiale, realizați mai întâi un test cutanat.
- Nu amestecați uleiuri esențiale care au efecte opuse, iar amestecul de uleiuri trebuie să fie plăcut pentru persoana care îl folosește.
- Nu depășiți cantitatea de picături recomandată și nici timpul de utilizare a uleiurilor esențiale.
- Nu utilizați pe perioada sarcinii următoarele uleiuri esențiale: busuioc, camfor, măghiran, cuișoare, isop, ienupăr, cedru, salvie, rozmarin.
- Nu puneți în contact direct cu pielea următoarele uleiuri esențiale deoarece pot apărea iritații sau chiar alergii: scorțișoară, cuișoare, bergamotă, ienupăr, ghimbir, lămâie, mentă, pin, cimbru.
- Nu utilizați în caz de epilepsie uleiuri esențiale de rozmarin și de salvie.
- Nu lăsați niciodată uleiurile esențiale la îndemâna copiilor.
- Nu vă expuneți la soare după ce ați aplicat pe piele următoarele uleiuri esențiale: bergamotă, grapefruit, portocală, lămâie, cedru și angelică.
- Alte măsuri de precauție: luați în considerare la modul concret posibilele contraindicații ale unui ulei esențial și observați care sunt fototoxice. De asemenea, uleiurile esențiale se recomandă să se folosească cu precauție și numai la recomandarea unui terapeut în cazul persoanelor care suferă de astm și epilepsie.